Προς το περιεχόμενο

μεγαλύτερο ύψος πολυκατοικίας

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

7 minutes ago, john_shadow said:

Εδώ στην Πετρούπολη που μένω έχει γίνει, το όριο είναι 5 ορόφοι και έχουν σηκωθεί κάμποσες με 6 ορόφους.
Αυτό που έχω διαβάσει σε σχόλια(γιατί έπεσε κράξιμο που σηκώνουν 6όροφες) λένε ότι υπάρχει ένα παραθυράκι στον νόμο και μπορείς να αγοράσεις τον αέρα από μια πολυκατοικία γύρω από την δική σου που να μην έχει χτίσει μέχρι το όριο και να βάλεις έναν εξτρά όροφο στο δικό σου.
Βέβαια μετά το κράξιμο που έπεσε ο δήμαρχος είπε ότι θα αιτηθεί να εξαιρεθεί η Πετρούπολη από αυτόν τον νόμο.

Οπότε είναι δυνατό να γίνει; λογικά ναι (ανάλογα με τον δήμο κτλ)
Είναι ηθικό; όπως κρίνει ο καθένας

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν μικρές δυνατότητες να υπερβείς το ύψος σύμφωνα με τα άρθρα 10, 15 και 25 του ΝΟΚ (νέος οικοδομικός κανονισμός). Πολύ αμφιβάλλω ότι εννοεί αυτό, διότι κάθε άδεια που βγαίνει, εκμεταλλεύτεται κάθε τέτοια δυνατότητα (ειδικά σε περιοχές της Αττικής που το όφελος για κάθε τετραγωνικό είναι μεγάλο).

ΜΣΔ (μεταφορά συντελεστή δόμησης) έχει καταργηθεί (αν και συζητάνε την επαναφορά) και πάντως αφορά ΠΟΛΥ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, nvel said:

υπάρχουν κίνητρα που αυξάνουν το μέγιστο ύψος όπως η μέγιστη κατηγορία κατά κενακ, η μικρότερη κάλυψη, η ανέγερση σε θέση παλιού κτηρίου, το φυτεμένο δώμα. Πρέπει να συμβουλευτείς ένα αρχιτέκτονα που είναι ο αρμόδιος.

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε, καποια απο αυτά μου έλεγε κ ο Κ αλλά δεν τα συγκράτησα!

Επεξ/σία από zoranb

3 hours ago, zoranb said:

Ποιά είναι αυτά που μπορεί να κάνει πολεοδομικά μια πολυκατοικία, κατά το κτίσιμο, για να κερδίσει περισσότερο ύψος από αυτό που δίνει ο Δήμος στον οποίο βρίσκεται;

Ας ξεκινησουμε απο τα βασικα:

AL0004-800.jpg

ΔΩΡΟΔΩΚΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ | Δικηγορικό Γραφείο | Δικηγόρος Ποινικολόγος

• Haha 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπα νομιμα και πεντακαθαρα μεταφερουνε οροφο,προσφορα του πρωθυπουργού μας στους εργολαβους σαν κινητρο για να αντιμετωπιστεί ταχα μου το αυξημενο κόστος κατασκευής ενεργειακων κτηριων .......ταχα μου... και ετσι να εχουμε φτηνοτερα σπιτια.....εδω πεφτει πολυ γελιο.Τι κερδιζει? μεταφερει ενα οροφο απο το μενιδι με αξια χ στην γλυφαδα με αξια ΧΧΧΧΧΧ περισσοτερη.Βαλε και τη σκεπη απο κεραμιδια που τα λαμογια την κανανε κανωνικο δωμα συν δυο οροφοι στη γλυφαδα......Αυτες ειναι οι μικρες δυνατοτητες του νοκ που τελικα κατεληξαν σε 2 + οροφους

Τωρα εχει παγωσει και περιμενουν την αποφαση του ΣΤΕ τον αλλο μηνα

Επεξ/σία από filipprin

6 minutes ago, Sablj said:

Πότε ήρθε κιόλας Παρασκευή....

,μακαρι να ανοιγε θεματα καθε παρασκευη.

29 minutes ago, zoranb said:

Όχι εγώ 

για ενα φιλο .

• Haha 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν βγάζουν πλεον οι περισσοτεροι δήμοι  άδειες με τα 'παραθυράκια'-μπονους του νομου για εξτρα δομηση..περιμενουν τελικη αποφαση του ΣΤΕ 

Παραθυρακια=Παταρι,δωμα,ερκερ,πράσινη ταρατσα

Σε πιο υποβαθμίσμενες περιοχες ή επαρχία  μπορεί κ να βγάζουν κανονικά άδειες συμπεριλαμβανομενων των μπόνους...

doc-20240425dm.jpg

Επεξ/σία από kage

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 minutes ago, kage said:

Δεν βγάζουν οι δήμοι πλέον άδειες με τα παραθυράκια..είναι στο στε κ περιμενουν τελική απόφαση...

Παταρι,δωμα,ερκερ,πράσινη ταρατσα

Τί εννοείς στε, πατάρι, ερκερ, παραθυράκια?

Επεξ/σία από zoranb

Υπάρχει νομοθετική διάταξη που επιτρέπει την υπέρβαση του υψους μια περιοχής αν το κτίριο καλύπτει κάποια περιβαντολογικά κριτήρια 

https://ecopress.gr/ypsi-ktirion-oi-apofaseis-tou-ste-oi-ly/

• Like 1

1 ώρα πριν, zoranb είπε

Τί εννοείς στε, πατάρι, ερκερ, παραθυράκια?

Δεν είναι παραθυράκια και παραθυρόπορτες, είναι διατάξεις στην νομοθεσία.

Το πιο κλασικό που κάνουν όλοι οι κατασκευαστές που παίρνουν αντιπαροχή, είναι τα λεγόμενα πατάρια, δηλαδή με απλά λόγια αυξάνουν το ύψος ενός ορόφου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάτι σαν ένας όροφος μέσα στον ίδιο τον όροφο, οπότε μπορείς να βάλεις υπνοδωμάτια επάνω. Στις αγγελίες θα το δεις ως "μεζονέτα", ένας όροφος με εσωτερική σκάλα. Εννοείται ότι αυξάνεται το συνολικό ύψος του κτηρίου, χωρίς όμως να προστίθεται νέος όροφος.

Με αυτό τον τρόπο, δεν αυξάνεται ο ΣΔ του οικοπέδου, δίνει το ποσοστό της αντιπαροχής στον οικοπεδούχο και ο κατασκευαστής, έχει καθαρό κέρδος το "πατάρι".

Ερκέρ δεν ξέρω εάν κατασκευάζει κανένας πλέον και για ποιον λόγο.

Να ρωτήσεις τον αρχιτέκτονα, τον πολιτικό μηχανικό και τον εργολάβο του έργου. 

9 ώρες πριν, panostza είπε

Τέλεια, ρώτα τον κατασκευαστή (εγώ δεν είμαι ακριβώς πολιτικός μηχανικός να ξέρω). Και σου έχω και business opportunity. Μόλις μάθεις πως γίνεται, πες το και στους ιδιοκτήτες του Cocomat Hotel γιατί δεν ξέρουν τις διαδικασίες και τρέχουν στο Συμβούλιο τις Επικρατείας μπας και δεν γκρεμίσουν δυο ορόφους από το ξενοδοχείο τους. Φαντάζομαι από τα €2-3εκ ζημιά θα σου δώσουν καλό μεροκάματο αν τους βρεις λύση.

Μην ανησυχείς. Τα 2-3 εκ. συν πολλά ακόμα διαφυγόντα κέρδη, θα τους τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και κατ' επέκταση ο φορολογούμενος όταν μελλοντικά προσφύγουν και τελεσιδικησει το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα του κράτους που έδωσε την άδεια και μετά την ανακάλεσε. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...