Προς το περιεχόμενο

Νέο προϊόν, σχεδιασμένο να καταστήσει ασφαλέστερες τις απευθείας πληρωμές από τραπεζικό λογαριασμό, παρουσιάζει η Visa


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η υπηρεσία αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2025 και σειρά θα πάρουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο ίδιο έτος.

Η Visa ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ειδική υπηρεσία για τραπεζικά εμβάσματα, παρακάμπτοντας τις πιστωτικές κάρτες και την παραδοσιακή διαδικασία άμεσης χρέωσης.

Η Visa, η οποία μαζί με τη Mastercard είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πιστωτικών καρτών στον κόσμο, γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ειδική υπηρεσία για πληρωμές από λογαριασμό σε λογαριασμό (A2A) στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο έτος.

Οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις άμεσες χρεώσεις - συναλλαγές που αντλούν χρήματα απευθείας από τον τραπεζικό σας λογαριασμό - στα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου των εμπόρων μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας.

Η Visa δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν ευκολότερα αυτές τις πληρωμές και να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα πατώντας ένα κουμπί στην τραπεζική τους εφαρμογή, παρέχοντάς τους με τον τρόπο αυτό επίπεδο προστασίας αντίστοιχο με αυτό που έχουν όταν χρησιμοποιούν τις κάρτες τους.

Η υπηρεσία στόχο έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως οι μη εξουσιοδοτημένες αυτόματες ανανεώσεις συνδρομών, διευκολύνοντας την ακύρωση των συναλλαγών και την πίστωση του ποσού που αντλήθηκε, όπως δήλωσε η Visa. Δεν θα εφαρμόσει αρχικά την υπηρεσία A2A σε διαδικασίες όπως οι υπηρεσίες ψηφιακής αναμετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου, οι συνδρομές σε γυμναστήρια και τις συνδρομές σε υπηρεσίες αποστολής τροφίμων, πρόσθεσε η Visa, όμως αυτό είναι κάτι που σχεδιάζεται για το μέλλον.

Το πρόβλημα επί του παρόντος είναι πως, όταν ένας καταναλωτής ρυθμίζει μια πληρωμή για πράγματα όπως οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή η φροντίδα των παιδιών, πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο άμεσης χρέωσης.

Η διαδικασία αυτή, όμως, προσφέρει στους καταναλωτές ελάχιστο έλεγχο, καθώς πρέπει να μοιραστούν τα τραπεζικά τους στοιχεία και τις προσωπικές τους πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι ασφαλείς, και έχουν περιορισμένο έλεγχο του ποσού πληρωμής.

Οι στατικές άμεσες χρεώσεις, για παράδειγμα, απαιτούν εκ των προτέρων ειδοποίηση για τυχόν αλλαγές στο ποσό που λαμβάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει είτε να ακυρώσετε την άμεση χρέωση και να δημιουργήσετε νέα είτε να πραγματοποιήσετε εφάπαξ μεταφορά.

Με τη Visa A2A, οι καταναλωτές θα μπορούν να δημιουργήσουν μεταβλητές επαναλαμβανόμενες πληρωμές (VRP), έναν νέο τύπο πληρωμών που επιτρέπει στους ανθρώπους να πραγματοποιούν και να διαχειρίζονται επαναλαμβανόμενες πληρωμές διαφορετικών ποσών.

«Θέλουμε να φέρουμε τις μεθόδους πληρωμής μέσω τραπεζών στον 21ο αιώνα και να προσφέρουμε στους καταναλωτές επιλογές, ηρεμία και μια ψηφιακή εμπειρία που γνωρίζουν και αγαπούν», δήλωσε την Πέμπτη η Μάντι Λαμ, διευθύνουσα σύμβουλος της Visa για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε με τις βρετανικές τράπεζες και τους φορείς των ανοικτών τραπεζικών υπηρεσιών, προσφέροντας την τεχνολογία μας και την πολυετή εμπειρία μας στην αγορά καρτών πληρωμών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ανοικτό σύστημα για να ευδοκιμήσουν οι A2A πληρωμές».

Το προϊόν A2A της Visa βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται ανοικτή τραπεζική, η οποία απαιτεί από τους δανειστές να παρέχουν σε τρίτες fintechs πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των καταναλωτών.

Η διαδικασία αυτή έχει καταστεί δημοφιλέστερη στην πορεία του χρόνου, ιδίως στην Ευρώπη, χάρη στις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος.

Η τεχνολογία έχει επιτρέψει νέες υπηρεσίες πληρωμών που μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών και να εγκρίνουν πληρωμές για λογαριασμό τους - με την προϋπόθεση ότι έχουν την άδεια.

Το 2021, η Visa εξαγόρασε την Tink, μια εταιρεία παροχής τραπεζικών υπηρεσιών, έναντι ποσού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγο καιρό αφότου η Visa εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Plaid, ανταγωνιστικής εταιρείας παροχής ανοικτών τραπεζικών υπηρεσιών.

Η εξαγορά της Tink από τη Visa θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να προλάβει την απειλή από τις αναδυόμενες fintechs που δημιουργούν προϊόντα τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές -και τους εμπόρους- να αποφεύγουν να πληρώνουν τα τέλη συναλλαγών με κάρτες της.

Οι έμποροι έχουν από καιρό καταγγείλει τις χρεώσεις των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της Visa και της Mastercard, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι διογκώνουν τις λεγόμενες διατραπεζικές προμήθειες και τους εμποδίζουν να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις.

Τον Μάρτιο, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε έναν ιστορικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη μείωση των διατραπεζικών προμηθειών τους - οι οποίες αφαιρούνται από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός εμπόρου όταν ένας αγοραστής χρησιμοποιεί την κάρτα του για να πληρώσει για κάτι.

Η Visa δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτεί την υπηρεσία A2A. Πάντως, προσφέροντας στους εμπόρους τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τις κάρτες για πληρωμές, υπάρχει ο κίνδυνος η Visa να τραυματίσει το βασικό αντικείμενό της, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση του συστήματος πιστωτικών καρτών.

Από την πλευρά της, η Visa δήλωσε στο CNBC ότι ήταν και παραμένει επικεντρωμένη στο να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να πληρώνουν και να πληρώνονται με τους καλύτερους τρόπους, είτε πρόκειται για συναλλαγές με κάρτα είτε χωρίς κάρτα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν κάποιος κατάλαβε πώς θα δουλεύει το παραπάνω, ας μας πει.

Πάντως από το απόσπασμα "Δεν θα εφαρμόσει αρχικά την υπηρεσία A2A σε διαδικασίες όπως οι υπηρεσίες ψηφιακής αναμετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου, οι συνδρομές σε γυμναστήρια..." προκύπτει ότι δεν σκοπεύουν να αγγίξουν δυο από τις μεγαλύτερες μάστιγες της κατηγορίας "περίπλοκη διαδικασία να το ακυρώσω, οπότε το αφήνω να χρεώνομαι".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 minutes ago, Marcos_Aurilius said:

Αν κάποιος κατάλαβε πώς θα δουλεύει το παραπάνω, ας μας πει.

Πάντως από το απόσπασμα "Δεν θα εφαρμόσει αρχικά την υπηρεσία A2A σε διαδικασίες όπως οι υπηρεσίες ψηφιακής αναμετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου, οι συνδρομές σε γυμναστήρια..." προκύπτει ότι δεν σκοπεύουν να αγγίξουν δυο από τις μεγαλύτερες μάστιγες της κατηγορίας "περίπλοκη διαδικασία να το ακυρώσω, οπότε το αφήνω να χρεώνομαι".

Πιο εύκολο από το να πας στο γυμναστήριο

 

😛

  • Like 1
  • Haha 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

In short, και αν το έπιασα το άρθρο, γιατί το αγγλικό site είναι πιο απλό.

Στην ουσία μπαίνει στο χώρο του open-banking, (που ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μεγάλο βαθμό) και το όνομα του προιόντος Visa Open Banking.
Θα βάλουν εξτρά δικλείδες ασφαλείας, για frauds, chargebacks και τέτοια, και ταυτόχρονα στήσιμο πάγιων εντολών μέσω αυτού.

Επεξ/σία από S1lv3RSurf3R
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ απο ότι κατάλαβα θα προσπαθήσουν ουσιαστικά να αντικαταστήσουν το Direct Debit που χρησιμοποιείται κυρίως στο εξωτερικό με μια υπηρεσία που δεν χρειάζεται να υπογράφεις το πρωτοτοκό σου για να πληρώσεις. Call me crazy αλλά ακούγεται καλό. Προφανώς το άρθρο στα Ελληνικά είναι επιεικώς απαράδεκτο γιατί απλά έγινε μετάφραση χωρίς καν να το διαβάσει κανένας :P

Επεξ/σία από tonyz21
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ως τα βασικά καρτικά σχήματα (Visa, Mastercard) στον χώρο (πέρα απο το κινέζικο) βλέπουν ότι οι απευθείας διατραπεζικες πληρωμές/μεταφορές (Βλέπε SEPA, IRIS κτλ) πλέον επεκτείνονται πολύ και χάνουν πολλά λεφτά απο καρτικές προμήθειες. 

Θα προσφέρουν πλέον και αυτοί εναλλακτική του direct debit (βλέπε πάγια εντολή) οπού υποτίθεται θα είναι πιο εύκολο να ακυρώσεις/αμφισβητήσεις την χρέωση και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό, απλά θα το βλέπουμε σαν επιλογή (με το σήμα της VISA/MC) και αυτό όταν πηγαίνεις στο checkout και σου λέει με τι θες να πληρώσεις (όπου έχει νόημα φυσικά)

Επεξ/σία από panosp1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...