Προς το περιεχόμενο

100+Hz σε τηλεόραση για κανάλια και Netflix, έχει νόημα;

Snip

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά

Επειδή τελευταία έχω μπει στην διαδικασία να χαζεύω για τηλεοράσεις, θέλω να μου λύσετε μια απορία μου.
Στις τηλεοράσεις που έχουν ρυθμό ανανέωσης 100 Hz και πάνω, προφανώς θα πρέπει αυτά τα Hz να τα δίνει και η πηγή.
Αυτό σημαίνει ότι σε απλή χρήση τηλεόρασης ή netflix/disney από android box, η τηλεόραση δεν εκμεταλεύεται αυτά τα Hz και παίζει στα 60, σωστά;
Η χρήση των παραπάνω Hz χρησιμοποιείται μόνο πχ στο PS5 (και σε αντίστοιχες συσκευές) ή μπορεί να βοηθήσει και σε λειτουργίες που δεν υποστηρίζει η πηγή αυτά τα Hz?

Κοινώς, αν θέλω μια τηλεόραση για να βλέπω κανάλια τηλεόρασης και Disney+/Netflix και δεν με ενδιαφέρει να παίζω PS5 στα 120Hz, έχει νόημα να πάρω τηλεόραση με 100+ Hz ή δε θα έχει καμία διαφορά από μία με 60?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για ταινιες κ σειρες, οχι μονο ΔΕΝ εκμεταλευεται τα παραπανω Hz, αλλά δημιουργει και πρόβλημα στην ομαλη κινηση της εικονας σε καποιες περιπτωσεις.  Σε ενδιαφερει να εχει true cinema mode και να ενεργοποιειται αυτοματα. true cinema mode = 24p. Ολες οι ταινιες με ελαχιστες εξαιρεσεις(hobbit) εχουν γυριστει στα 24fps  οποτε ειναι must, για να μην χανεται η κινηματογραφικη αισθηση, να υποστηριζει η τηλεοραση τo true cinema mode. Oποτε αν σε νοιαζουν μονο οι ταινιες, περα απο το true cinema mode θα πρεπει να εστιασεις κ σε αλλους τομεις οπως να μην εχει edge bleeding, τα μαυρα να μην ειναι γκρι, αν σε νοιαζουν οι γωνιες θεασεις, ποσο ειναι τα max lumens που βγαζει (παιζει ρολο στο hdr) και και και.

Τα 120hz σε ενδιαφερουν μονο οταν βλεπεις αθλητικά (που κ παλι παιζει να εχεις θεμα με τα fake frames που βαζουν καποιες τηλεορασεις) και ΠΡΟΦΑΝΩΣ στο gaming. πρακτικα μόνο στο gaming εχει ουσια το 120hz, δεν μπορω να σκεφτω αλλο ουσιαστικο, καθημερινο σεναριο.

edit. το "προβλημα" που θα εχεις ειναι το soap opera effect, σε περιπτωση που εχεις ενεργοποιημενες επιλογες τυπου true motion κλπ, που στην ουσια βαζει fake frames για να καλυψει τα "κενα". Σε καποιες περιπτωσεις η κινηση φαινεται σαν να κανει σπασιματα ή να "σκαλωνει", ενω επισης την κανει να μοιαζει με σαπουνοπερα κ χανει την κινηματογραφικη αισθηση.

Επεξ/σία από kallair
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοίτα, στην ουσία η τηλεόραση θα έχει χρήση για κανάλια DIGEA, για Disney+/Netflix και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις για καμιά ταινία/σειρά από φλασάκι στην TV. Έχω PS5, το οποίο όμως δεν θα συνδέεται συχνα σε αυτή την TV και δεν θα πεθάνω κιόλας αν παίξω και κάνα παιχνίδι στα 60Hz.

Πιό πολύ με ενδιαφέρει αν θα έχει καμιά διαφορά στην απλή χρήση, πχ αν βλέπω ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, θα έχει διαφορά στο πως θα βλέπω την μπάλα να κινείται ή αφού η πηγή είναι έτσι κι αλλιώς 60Hz δεν παίζει ρόλο; (Για τα ψεύτικα Hz της κάθε εταιρίας/τηλεόρασης ξέρω, έτσι κι αλλιώς αυτά τα δίνουν και σε τηλεοράσεις με 60Hz).

Ο λόγος που το ρωτάω είναι, αν δεν παίζει κάπου αλλού ρόλο και χρησιμοποιείται μόνο στο PS5, μην ψάχνω άδικα τηλεόραση με 100+Hz και την πληρώσω και πανάκριβα χωρίς να έχει κάποια διαφορά σε καθημερινή χρήση.

Επεξ/σία από Snip
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, Snip είπε

Καλημέρα παιδιά

Επειδή τελευταία έχω μπει στην διαδικασία να χαζεύω για τηλεοράσεις, θέλω να μου λύσετε μια απορία μου.
Στις τηλεοράσεις που έχουν ρυθμό ανανέωσης 100 Hz και πάνω, προφανώς θα πρέπει αυτά τα Hz να τα δίνει και η πηγή.
Αυτό σημαίνει ότι σε απλή χρήση τηλεόρασης ή netflix/disney από android box, η τηλεόραση δεν εκμεταλεύεται αυτά τα Hz και παίζει στα 60, σωστά;
Η χρήση των παραπάνω Hz χρησιμοποιείται μόνο πχ στο PS5 (και σε αντίστοιχες συσκευές) ή μπορεί να βοηθήσει και σε λειτουργίες που δεν υποστηρίζει η πηγή αυτά τα Hz?

Κοινώς, αν θέλω μια τηλεόραση για να βλέπω κανάλια τηλεόρασης και Disney+/Netflix και δεν με ενδιαφέρει να παίζω PS5 στα 120Hz, έχει νόημα να πάρω τηλεόραση με 100+ Hz ή δε θα έχει καμία διαφορά από μία με 60?

Εκτος απο τα πρακτικα, που σου αναφερει ο kallair,  υπαρχουν κι αλλα θεματα τεχνικα.....! 

Οταν λεμε τηλεοραση 100/120ΗΖ, εννοουμε τον εγγενη ρυθμο ανανεωσης που εχει το πανελ  απο την κατασκευη του, και οχι τις τεχνικες που χρησιμοποιουν οι εταιρειες για να πολλαπλασιασουν τα HZ και να τα προσφερουν ως 400-800-1200 PMI/MCI.......!!  

Πλεον τα περισσοτερα πανελ των τηλεορασεων ειναι εγγενως 60ΗΖ και χρησιμοποιουν τεχνικες πολ/σμου.  οποτε δυσκολα θα βρεις πλεον πανελ 100/120ΗΖ.....! 

ΟΜΩΣ, θα σου πω εγω την πρσωπικη μου εμπειρια, επειδη τυγχανει να εχω εδω και χρονια 2 τηλεορασεις 40-42", η μια ειναι 60ΗΖ (LG LM620S), ενω η αλλη ειναι 120ΗΖ (Samsung UE40J6200), οι διαφορες ειναι εμφανεις στην κινηση, και ειδικα σε αθλητικα οπως σου ανεφερε και Kallair. Ομως εγω βλεπω διαφορες και στις ταινιες, οπου η Sammy  δεν εχει καθολου Bluring (θολουρα της κινησης).   

Παρ ολα αυτα, εχω δει και πολυ καλες 60ΗΖ με τεχνικες πολλ/σμου, να μην εχουν θολουρα και να δινουν πολυ καθαρη κινηση. εξαρταται απο την τεχνικη που χρησιμοποιει καθε μοντελο.......!!! 

Για την χρηση που θες, ΟΧΙ δεν θα δεις καμια ουσιαστικη διαφορα.........!!! 

ΥΓ  δωσε βαση σε αλλα χαρακτηριστικα και λιγοτερο στα 60/100ΗΖ .......!

Επεξ/σία από cabdik
  • Like 1

6 λεπτά πριν, cabdik είπε

...

"οι διαφορες ειναι εμφανεις στην κινηση, και ειδικα σε αθλητικα οπως σου ανεφερε και Kallair. Ομως εγω βλεπω διαφορες και στις ταινιες, οπου η Sammy  δεν εχει καθολου Bluring (θολουρα της κινησης). " 

.......

"Για την χρηση που θες, ΟΧΙ δεν θα δεις καμια ουσιαστικη διαφορα.........!!! "

Κάτσε, γιατι σε έχασα για λίγο. Αυτή τη χρήση μου αναφέρεις θέλω κι εγώ, αθλητικά και ταινίες.
Ξέχωρα από τα ψεύτικα Hz των εταιριών και μιλώντας μόνο για τα εγγενή του panel, θα έχει διαφορά σε αθλητικά από πηγή 60Hz (πχ Aplha, mega, Nova κτλ);

Μήπως οι τεχνικές πολλαπλασιασμού των Hz, υποβοηθούνται και αποδίδουν καλύτερα όταν το panel δίνει 100Hz αντί για 60?

20 λεπτά πριν, Snip είπε

Κάτσε, γιατι σε έχασα για λίγο. Αυτή τη χρήση μου αναφέρεις θέλω κι εγώ, αθλητικά και ταινίες.
Ξέχωρα από τα ψεύτικα Hz των εταιριών και μιλώντας μόνο για τα εγγενή του panel, θα έχει διαφορά σε αθλητικά από πηγή 60Hz (πχ Aplha, mega, Nova κτλ);

Μήπως οι τεχνικές πολλαπλασιασμού των Hz, υποβοηθούνται και αποδίδουν καλύτερα όταν το panel δίνει 100Hz αντί για 60?

Το σημα που στελνουν τα καναλια αν δεν απατωμαι ειναι 50Hz. Αν το παιξεις σε μια τηλεοραση 120hz και επιλεξεις να ειναι στα 120hz, τοτε η τηλεοραση σου θα πρεπει να βαλει fake frames για να πιασει τα 120hz. Αναλογως ποσο καλο ειναι το λογισμικο της τηλεορασης κ η τεχνικη που χρησιμοποιουν για τα fake frames, ειτε θα εχεις πιο smooth εικονα, ειτε θα σου φανει σαν να εχει σπασιματα.

• Like 1

22 λεπτά πριν, Snip είπε

Προσωπικα....... θα προτιμω παντα τα πολλα εγγενη ΗΖ στο πανελ. ειμαι φαν...!  και πιστευω οτι ενα γρηγορο πανελ ειναι παντα καλυτερο απο ενα αργο..!  και σιγουρα οι τεχνικες πολ/σμου υποβοηθουνται/αποδιδουν καλυτερα.

Ομως, τα νεα πανελ βλεπω οτι ειναι μεταβλητων ΗΖ. "παιζουν" απο 40-120 αναλογα ισως την πηγη. δεν το εχω ψαξει ιδιαιτερα, ουτε ειμαι και τεχνικος για να το αναλυσω. εγω σου μεταφερω την προσωπικη μου εμπειρια εχοντας 2 τηλεορασεις με διαφορετικα ΗΖ. η 120αρα μου αρεσει σαφως καλυτερα..........!!! 

• Like 1

Στις 9/9/2024 στις 1:36 ΜΜ, cabdik είπε

Προσωπικα....... θα προτιμω παντα τα πολλα εγγενη ΗΖ στο πανελ. ειμαι φαν...!  και πιστευω οτι ενα γρηγορο πανελ ειναι παντα καλυτερο απο ενα αργο..!  και σιγουρα οι τεχνικες πολ/σμου υποβοηθουνται/αποδιδουν καλυτερα.

Ομως, τα νεα πανελ βλεπω οτι ειναι μεταβλητων ΗΖ. "παιζουν" απο 40-120 αναλογα ισως την πηγη. δεν το εχω ψαξει ιδιαιτερα, ουτε ειμαι και τεχνικος για να το αναλυσω. εγω σου μεταφερω την προσωπικη μου εμπειρια εχοντας 2 τηλεορασεις με διαφορετικα ΗΖ. η 120αρα μου αρεσει σαφως καλυτερα..........!!! 

Τα πολλά hz έχουν νόημα μόνο σε παιχνίδια

Πήγαινε να δεις σε κάποιο κατάστημα ζωντανά ένα απλό κανάλι σε τηλεόραση με πολλά (πραγματικά) Hz. Δεν γίνεται το ίδιο αντιληπτό από όλους τους ανθρώπους. Έχω στο περιβάλλον μου άνθρωπο που δεν μπορεί να δει καμία διαφορά ούτε σε αθλητικά, και άνθρωπο που σε 5" μαντεύει σωστά αν η τηλεόραση είναι 100+Hz βλέποντας μια απλή σειρά και ορκίζεται πως έχει μεγάλη διαφορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, logistoulis είπε

Τα πολλά hz έχουν νόημα μόνο σε παιχνίδια

εγω ειπα την προσωπικη μου αποψη...! Δεν ειπα οτι ειναι ντε και καλα το σωστο...! 

Παντως για να το μεταφερω/συγκρινω, σε αλλο τομεα, ειναι κατι σαν τις καρτες γραφικων, που ενω μπορουν και δινουν 200+FPS σε παιχνιδι, στο μονιτορ τι βλεπεις.....?? 

Επεξ/σία από cabdik

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Tα πολλα  ΗΖ εχουν σημασια οπου υπαρχει γρηγορη κινηση ειτε ειναι μπαλα ειτε μια ταινία δρασης με γρήγορες σκηνες καταδιωξη κτλ.....Οσο ποιο πολλα ειναι τοσο λιγοτερο θολη  ειναι η εικονα

Επεξ/σία από filipprin

Στις 13/9/2024 στις 7:47 ΜΜ, filipprin είπε

Tα πολλα  ΗΖ εχουν σημασια οπου υπαρχει γρηγορη κινηση ειτε ειναι μπαλα ειτε μια ταινία δρασης με γρήγορες σκηνες καταδιωξη κτλ.....Οσο ποιο πολλα ειναι τοσο λιγοτερο θολη  ειναι η εικονα

Συμφωνώ, αλλά αυτό δεν εξαρτάται και από την πηγή; Δηλαδή, σε κανάλι από Digea (πχ ΑΝΤ1 ή alpha) αν βλέπω μπάλα, θα έχει διαφορά αν η τηλεόραση θα είναι 50, 60 ή 120Hz, από τη στιγμή που το κανάλι δίνει 60; Εγώ καταλαβαίνω ότι η τηλεόραση υποστηρίζει μέχρι 120, αλλά κάθε φορά παίζει αυτό που λαμβάνει, οπότε στο παραπάνω παράδειγμα θα δείχνει στα 60, άρα δε θα έχει διαφορά από μιά τηλεόραση αμιγώς στα 60 Hz.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο επεξεργαστης στις τηλεοράσεις κανει επεξεργασια στο σημα.Οσο καλύτερός επεξεργαστης και πανελ τοσο ποιο καλη ποιοτητα απο το απλο σημα .Μη ξεχνας  οτι προκειτε για ενα 4κ πανελ που δειχνει σε 1080 οσο αφορα την digea

Επεξ/σία από filipprin
  • Like 1

Για μένα, πήγαινε σε 100hz με κλειστά μάτια , ειδικά από τη στιγμή που έχεις PS5. 

Μπορεί να λες ότι δεν θα παίξεις κτλ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κι εγώ πριν την παρω σκεφτόμουν, "γιατί να δώσω παραπάνω για την τηλεόραση όταν έχω 1440p/144hz μόνιτορ?" 

Και στην αρχή την "πάτησα", πήρα μια 55άρα Nanocell LG με 60hz panel - και ενώ όλα ήταν ωραία και καλά, όταν πήγαινα να παίξω παιχνίδια τύπου call of duty/rainbow six siege που δίνουν 100+fps, έπρεπε είτε να κατεβάζω συνέχεια το sens για να παίζω πιο αργά, είτε να παίρνω το PS5 στο μόνιτορ.

Μετά από ένα χρόνο , χάλασε η τηλεόραση των γονιών μου, τους την "πούλησα" και πήγα σε 55άρα Nanocell αλλά 100hz - πλέον ,δεν υπάρχει γυρισμός. Να σου είμαι απολυτως ειλικρινής, μεγάλες διαφορές σε Netflix/YT/Amazon κτλ , δεν βλέπω - ίσως σε κάποιες περίπτωσεις είναι πιο smooth η εικόνα, αλλά αν δεν είχες κάτι ίδιο να συγκρίνεις πιο πριν, ίσως και να μην το καταλαβεις πχ αν πήγαινα κατευθείαν από την 43άρα Sony FHD που είχα στην αρχή, ίσως και να το έριχνα στο μέγεθος του πανελ, στην αναλύση κτλ. Η χαοτική διαφορά, είναι όμως στο PS5 - πλέον, δεν με νοιάζει τί θα παίξω . Θα παίξω Spiderman 2 στα 60fps? θα παίξω warzone στα 120fps? μου τα δίνει όλα. Το μόνιτορ έχω να το ανοίξω από το Πάσχα. 

Σε όσους μου λένε για τηλεόραση, τους λέω να διαλέξουν πρώτα πάνελ, τί τους είναι όμορφο οπτικά στο μάτι, και μετά να επενδύσουν σε 100hz (κυρίως σ'όσους έχουν κονσόλες), είναι πιο future proof ειδικα όταν σκας 500-600€ 

Και ψιλό offtopic, αν βασίζεσαι πολύ στο smart κομμάτι της τηλεόρασης (εφαρμογές, browser κτλ), μακριά από LG ! Είναι ίσως ο μόνος λόγος που θα την πούλαγα σήμερα κοψοχρονιά - μοντέλο του 22 και είναι 10 φορές σε πιο αργή σε ό,τι έχει να κάνει με εφαρμογές σε σύγκριση με το boxάκι που έχω από εποχές WIND VISION + η έλλειψη εφαρμογών πχ VF TV

• Thanks 1

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον ας βαλουμε λιγο τα πραγματα στη σειρα:

Κανονας σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι να εχουμε TV που υποστηριζει οσο δυνατον περισσοτερα HZ.

Αυτο γιατι πρεπει σε καθε πηγη να ματσαρουνε το fps (frames per second) της. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ!

Καθε πηγη παιζει σε συγκεκριμενα HZ. Η τηλεοραση μας λοιπον πρεπει να δουλευει στον ιδιο αριθμο HZ με το fps της πηγης Ή ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ.

Ειναι επισης δεδομενο πως οποιαδηποτε τεχνικη που εχουν οι TV για frame interpolation πρεπει να ειναι στο OFF. Αλλιως εχουμε ψευτικη κινηση (soap opera effect).

1) Η Ελληνικη TV (digea, EΡΤ, COSMOTE TV, NOVA, καναλια youtube ελληνικα κλπ) εκπεμπουν στα 50 Hz. Αρα βαζουμε την οποια αναλυση θελουμε στα 50 ή στα 100, ΟΧΙ στα 120 ή στα 240. 

2) Οι ξενες ταινιες σε format mkv, avi κλπ, εχουν συνηθως fps 23.976 το οποιο χαριν συντομιας ονομαζεται 24p. Οταν λοιπον παιζουμε μια ταιτια ταινια θα την παιξουμε σε πολλαπλασιο του 24. Αρα μια τηλεοραση για να παιξει σωστα αυτες τις ταινιες πρεπει να υποστηριζει 120, 144, 240 Hz. Αυτες οι τηλεορασεις βγαζουν λοιπον μια εξτρα επιλογη αναλυσης ονοματι 24p την οποια επιλεγουμε για τις ταινιες που εχουν fps 23.976, το οποιο ειναι το συνηθεστερο για τις ξενες ταινιες. 

Η αφηνουμε αυτοματα το player να κανει αυτη τη δουλεια. Να αλλαζει δλδ το refresh rate της TV αναλογα με την πηγη. Γιατι πχ δεν ειναι απιθανο να εχουμε και μια ταινια με 50 fps αντι για 23.976 οποτε δε πρεπει να την παιξουμε σε 24p ή 60 Hz αλλα σε 50 ή πολλαπλασιο του.

Συνεπως, για να να εχουμε σωστη προβολη ταινιων, θελουμε μια TV 120 Hz, οχι 100.

3) Ολα τα αθλητικα των ελληνικων καναλιων πρεπει να παιζονται στα 50Hz.

Δεν γνωριζω το Netflix αν εχει τις ταινιες του στα 60 fps (αμερικανικα καναλια) ή στα 24p. Παντως υπακουμε τον ιδιο κανονα που λεω παραπανω.

Επεξ/σία από qspock
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...