Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 8/9/2024 στις 9:56 ΜΜ, Liverpool89 είπε

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως ενα καινουργιο  λαστιχο πχ του 2020 που εχει αποθηκευτει οπως πρεπει, ειναι ακομα λειτουργικό και δεν εχει χασει την ιδιοτητες του. 

Αν το βαλεις ομως και πας να περασεις κτεο, θα σε κοψουν λογο παλαιοτητας. 

Μηπως επρεπε να υπαρχει σχετικη ενημερωσει εκτος απο τους οδηγους και στους αρμοδιους φορείς,  κτεο, τροχαια. 

Από που έχεις τέτοια ενημέρωση; Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τέτοιο θέμα στην Ελλάδα τουλάχιστον. Την κατάσταση των ελαστικών κοιτάζουν τα ΚΤΕΟ εδώ (όσα την κοιτάζουν) όχι το DOT. Είναι αστείο σε κάθε περίπτωση να μιλάμε για 4 χρόνων λάστιχα. Από ...14 χρονών και μετά το συζητάμε γιατί τότε θα έχουν και εμφανείς φθορές ακόμα και ακίνητοποιημένο να ήταν το αυτοκίνητο.

• Like 1
  • Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λαστιχο 14 χρονων;  Τα λαστιχα φορεμενα μετα τα 3 χρονια αρχίζουν να εχουν εμφανες σημαδια φθορας σε νορμαλ συνθήκες. 

Οι κατασκευαστές σε καταλληλες συνθηκες αποθηκευσεις λενε μεχρι τα 3 χρονια εχουν τις ιδιες αποδόσεις με ενα καινουριο. Μετα αρχιζει να πεφτει.

Τωρα εσυ φορα και ενα λαστιχο του 15, αν το θεωρεις νορμαλ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/9/2024 στις 11:23 ΜΜ, Liverpool89 είπε

Εμενα δεν με εκοψαν ακομα. Παντα στην 4ετια τα αλλαζω. Αλλα αν πας με λαστιχα 4 χρονων και δουν το dot παλιο σιγουρα θα σε κανουν μανουρα, οσο πελμα και αν εχει. 

Εγω εγραψα τι υποστηρίζουν οι εταιριες και καθε φυλλάδιο που κυκλοφορει. Πως ενα σωστα αποθηκευμενο λαστιχο, δεν χανει τις ιδιοτητες του, τα χαρακτηριστικα που εχει, σε συγκριση με ενα καινουργιο.

Αλλα στο κτεο ή σε ενα ελεγχο της τροχαιας, μπορει να εχεις θεμα.  

Οπως και κανεις δεν θα εβαζε ενα καινούργιο λαστιχο του 2020, επειδη θα χε στο μυαλο του αυτο που αναφερω. 

Το ΚΤΕΟ δεν πρόκειται να κόψει αυτοκίνητο με λάστιχα με παλαιά dot.

Περισυ αγόρασα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο το οποίο είχε περάσει ΚΤΕΟ το 2022 με λάστιχα του 2011 !!! (Εν γνώσει μου θα άλλαζα τά λάστιχα άμεσα)

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό και μίλησα με τον προϊστάμενο του ΚΤΕΟ πως το πέρασαν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε ότι το dot δεν λαμβάνεται υπόψη και περιορίζονται σε ένα οπτικό έλεγχο.

Επεξ/σία από geopro
Δημοσ.
15 ώρες πριν, Liverpool89 είπε

Λαστιχο 14 χρονων;  Τα λαστιχα φορεμενα μετα τα 3 χρονια αρχίζουν να εχουν εμφανες σημαδια φθορας σε νορμαλ συνθήκες. 

Οι κατασκευαστές σε καταλληλες συνθηκες αποθηκευσεις λενε μεχρι τα 3 χρονια εχουν τις ιδιες αποδόσεις με ενα καινουριο. Μετα αρχιζει να πεφτει.

Τωρα εσυ φορα και ενα λαστιχο του 15, αν το θεωρεις νορμαλ. 

Δεν είπα ότι θα είναι εντάξει για κυκλοφορία, δεν είπα ότι "το θεωρώ νορμάλ". Άσε τι κάνω εγώ (που παίζει να μην είναι τόσο σχολαστικός σε αυτό το θέμα κανείς σας) και μην βάζεις λόγια στο στόμα μου που δεν είπα ποτέ. Λάστιχα που δεν έκαναν χιλιόμετρα δεν έχουν εμφανείς (αυτές που μπορεί να δει το ΚΤΕΟ καθώς δεν οδηγεί το αυτοκίνητο κατά τον έλεγχο) φθορές είπα. Αν δε ήταν φυλαγμένα εκτός ή και επί του αυτοκινήτου σε ένα σκοτεινό δροσερό γκαράζ υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να μην είναι -πολύ- επικίνδυνα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/9/2024 στις 2:58 ΜΜ, sattack είπε

Στα AWD, συνηθως είναι variable AWD, που σημαίνει ότι ο μπροστά άξονας ενεργοποιειται κατά 50-50% (εμπρός-πίσω) μόνο στην εκκίνηση (ή σε έκτακτη ανάγκη), μετά πέφτει το ποσοστό του μπροστινού, έως ότου καταργηθεί τελείως όταν αυξηθεί η ταχύτητα του οχήματος (οπότε τρέχει με 0% μπροστά - 100% πίσω). Γιαυτό και στα AWD φθείρονται πιο γρήγορα τα πίσω. 

Εξαιρούνται τα παλιά Subaru με συμμετρική 50-50 τετρακίνηση. Σε αυτά η φθορά είναι πιο γρήγορα στα μπροστά και φροντίζεις να έχεις όλα τα λάστιχα ,στο ίδιο επίπεδο φθοράς, με συχνές αλλαγές μπροστά πίσω. Τα φρέσκα ελαστικά πίσω , σαν κανόνας είναι καλός αλλά δεν ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα . Το παραπάνω είναι η εξαίρεση του κανόνα. Μιας και η υποστροφή στα συγκεκριμένα πολύ εύκολα μετατρέπεται σε υπερστροφή ,οτι ελαστικό και να έχεις βάλει πίσω.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, theopan είπε

Δεν είπα ότι θα είναι εντάξει για κυκλοφορία, δεν είπα ότι "το θεωρώ νορμάλ". Άσε τι κάνω εγώ (που παίζει να μην είναι τόσο σχολαστικός σε αυτό το θέμα κανείς σας) και μην βάζεις λόγια στο στόμα μου που δεν είπα ποτέ. Λάστιχα που δεν έκαναν χιλιόμετρα δεν έχουν εμφανείς (αυτές που μπορεί να δει το ΚΤΕΟ καθώς δεν οδηγεί το αυτοκίνητο κατά τον έλεγχο) φθορές είπα. Αν δε ήταν φυλαγμένα εκτός ή και επί του αυτοκινήτου σε ένα σκοτεινό δροσερό γκαράζ υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να μην είναι -πολύ- επικίνδυνα. 

Λαστιχα που δεν εκαναν χιλιομετρα και δεν εχουν εμφανες φθορες λες πως μπορει να μην ειναι και πολυ επικίνδυνα. 

Τοτε γιατι η ίδια η μισελεν, αναφερει προληπτικη αλλαγη του ελαστικου της ρεζερβας, που στα δεκα χρονια ποσες φορες θα την χρησιμοποιήσεις και ποσα χιλιομετρα θα κανεις. 

1000;

Ειδικά με τους δρόμους που εχουμε, λακκούβες, φρεατια υπεροψημενα, παρκαρισμα που καβαλανε τα κρασπεδα και πολλα αλλα δεχονται παραπανω καταπονισεις απο αυτες που νομιζουμε ή  πιστευουμε εμεις.

Αν ο μεσος ορος χιλιομετρων ανα ετος ειναι τα 15-20 χιλιαδες/ετος, στα 4 χρονια το καθε λαστιχο εχει κανει 60-80 χιλιάδες χιλιομετρα δεν τα λες και λιγα, οσο και καλα να δειχνουν. Σε αυτα τα χρονια σιγουρα μια επισκευη θα εχει γινει. 

Καντα αυτα μια προσθεση και θα δεις οτι 4 με 5 χρονια ειναι καλα αν αντεξουν τα λαστιχα. Τα εχουν βγαλει τα λεφτα τους με το παραπανω.

Σε ενα αποτομο φρεναρισμα θα φανει ή σε βρεγμενο δρόμο, αν το λαστιχο ειχε την αποδοση που φαινοταν να εχει και την ιδια συμπεριφορα.

Συν οτι ο ηλιος ειναι ο εχθρος τους, ειδικα των πλαινων. 

Η ακινησια ενος οχηματος που δεν ειναι τακαρισμενο, αλλα παταει για αρκετο καιρο στα λαστιχα, τα φθειρει. Γι αυτο ξεφουσκωνουν μετα απο μηνες.  

Δεν θα κρινω εγω τον καθενα τι πιστευει οτι ειναι σωστο και τον κανει τυπικο, δεν με πεφτει και λογος.

Απλα οπως ολα τα υλικα και τα λαστιχα εχουν ημερομηνία ληξης, οσο και αν αυτο ακουγεται λαθος. Ή αν φαινονται καινουργια. Δεν ειναι. 

Επεξ/σία από Liverpool89
Δημοσ.
Στις 13/9/2024 στις 4:00 ΜΜ, theopan είπε

Από που έχεις τέτοια ενημέρωση; Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τέτοιο θέμα στην Ελλάδα τουλάχιστον. Την κατάσταση των ελαστικών κοιτάζουν τα ΚΤΕΟ εδώ (όσα την κοιτάζουν) όχι το DOT. Είναι αστείο σε κάθε περίπτωση να μιλάμε για 4 χρόνων λάστιχα. Από ...14 χρονών και μετά το συζητάμε γιατί τότε θα έχουν και εμφανείς φθορές ακόμα και ακίνητοποιημένο να ήταν το αυτοκίνητο.

ουτε αυτο κοιτανε. περασα 3 φορες με λαστιχα που περιμενα οτι θα με κοψουν και ουτε καν μου ειπαν κατι. δεν ξερω ποσο ειναι το ελαχιστο πελμα αλλα σιγουρα δεν ηταν λαστιχα για χρηση πλεον. αυτα που εχω τωρα δεν ειναι ουτε για στεγνο πλεον. ευτυχως ειναι μεγαλυτερα απο τα μαμα και πατανε ακομα καπως.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, Liverpool89 είπε

Τοτε γιατι η ίδια η μισελεν, αναφερει προληπτικη αλλαγη του ελαστικου της ρεζερβας, που στα δεκα χρονια ποσες φορες θα την χρησιμοποιήσεις και ποσα χιλιομετρα θα κανεις. 

Γιατί η ρεζέρβα δεν είναι φυλαγμένη σε ένα σκοτεινό υγρό κλειστό γκαράζ. Κυκλοφορεί μαζί με το αυτοκίνητο (κι ας μην πατάει στο δρόμο) και αντιμετωπίζει καύσωνες, παγωνιές, ξηρασία και ακόμα χειρότερα όταν η θέση της είναι κάτω από το πορτ μπαγκάζ εξωτερικά.

14 ώρες πριν, basilis_k6 είπε

ουτε αυτο κοιτανε. περασα 3 φορες με λαστιχα που περιμενα οτι θα με κοψουν και ουτε καν μου ειπαν κατι. 

Αυτό το κοιτάνε τα τελευταία 10-15 χρόνια τουλάχιστον. Σε εμένα και σε κοντινά μου πρόσωπα έχουν κοιτάξει κι έχουν γράψει και παρατήρηση μάλιστα.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, theopan είπε

Αυτό το κοιτάνε τα τελευταία 10-15 χρόνια τουλάχιστον. Σε εμένα και σε κοντινά μου πρόσωπα έχουν κοιτάξει κι έχουν γράψει και παρατήρηση μάλιστα.

τα χειροτερα που περασαν κτεο ηταν σε αλλο αμαξι δικο μας, 7 ετων, 70κ χλμ, δεν ειχαν ουτε πελμα πλεον. ουτε παρατηρηση. ισως κοιτανε οτι εισαι πελατης τους χρονια δεν ξερω. 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

τα χειροτερα που περασαν κτεο ηταν σε αλλο αμαξι δικο μας, 7 ετων, 70κ χλμ, δεν ειχαν ουτε πελμα πλεον. ουτε παρατηρηση. ισως κοιτανε οτι εισαι πελατης τους χρονια δεν ξερω. 

Τι είσαστε εσείς (εταιρία;υπηρεσία; ) για να έχουμε τον νου μας ;

• Haha 1
Δημοσ.
On 10/09/2024 at 16:24, megapaixtaras said:

γιαυτο αγοραζουμε σχετικα φρεσκα ελαστικα.εγω το κυνηγαω να ειναι μεχρι 6 μηνων.

to βασικο ειναι να δεις πως τα αποθηκευει .και ενα χρονο να ειναι αν το εχει αποθηκευσει σωστα θα ειναι σαν μια μερας.αν τα εχει σε καμια αποθηκη με 80 βαθμους ε τοτε...

αλλα ναι αν μπορουμε να βρουμε οσο το δυνατον πιο νεο ακομα καλυτερα

Δημοσ.
11 ώρες πριν, poulinos είπε

to βασικο ειναι να δεις πως τα αποθηκευει .και ενα χρονο να ειναι αν το εχει αποθηκευσει σωστα θα ειναι σαν μια μερας.αν τα εχει σε καμια αποθηκη με 80 βαθμους ε τοτε...

Μετα το τριμηνο,τετραμηνο μπορεις να τοποθετησεις ενα καινουργιο λαστιχο πανω στην ζαντα απο την εβδομαδα παραγωγης. 

Πιο νωρις δεν επιτρεπετε, λογω των χημικων ενωσεων που εξακολουθουν να δουλευουν στο λαστιχο.

Οποτε ενος χρονου λαστιχο καινουργιο ειναι κομπλε. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Liverpool89 είπε

Μετα το τριμηνο,τετραμηνο μπορεις να τοποθετησεις ενα καινουργιο λαστιχο πανω στην ζαντα απο την εβδομαδα παραγωγης. 

Πιο νωρις δεν επιτρεπετε, λογω των χημικων ενωσεων που εξακολουθουν να δουλευουν στο λαστιχο.

Οποτε ενος χρονου λαστιχο καινουργιο ειναι κομπλε. 

Όντως η διαδικασία ωρίμανσης του βουλκανισμού είναι της τάξης των τριών μηνών για να σταθεροποιηθεί η γόμμα.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, poulinos είπε

γιαυτο βαζω σε καποιον που ειναι μισελιν εξειδικευμενο που προσεχουν τα ελαστικα.ασε που σαυτον που παω δεν εχει μεγαλο στοκ,λογω κινησης,ειναι καλος επαγγελματιας.ισως οτι διαλεγω και καποιο πολυ δημοφιλες ελαστικο της μισελιν και σε τυπο και σε διασταση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...