Προς το περιεχόμενο

Η νέα εποχή των φορητών υπολογιστών της Intel ξεκινά με τα Core Ultra 200V τσιπ και με μεγάλες υποσχέσεις


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Intel ετοιμάζεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά των φορητών υπολογιστών με τη νέα σειρά επεξεργαστών Core Ultra 200V, γνωστή και ως Lunar Lake.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους συσκευές που υπόσχονται να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές Qualcomm Snapdragon X Elite και AMD Strix Point σε πολλαπλά επίπεδα.

Η νέα γενιά επεξεργαστών της Intel φιλοδοξεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση, συνδυάζοντας κορυφαίες επιδόσεις CPU και GPU με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το ανανεωμένο Dell XPS 13, το οποίο με το Lunar Lake επιτυγχάνει έως και 26 ώρες αναπαραγωγής Netflix σε ανάλυση 1080p και φωτεινότητα 150 nits, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

image.png.0dabf010431aaa38db9fa264cdeab214.pngΤο μηχάνημα της Intel στο παραπάνω διάγραμμα έχει μπαταρία 72Wh, ενώ το μηχάνημα της AMD έχει μπαταρία 78Wh, σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα της Intel. (Το μηχάνημα της Qualcomm έχει μπαταρία 70Wh.

Στον τομέα του gaming, η Intel κάνει τολμηρούς ισχυρισμούς. Με την τεχνολογία XeSS upscaling, υπόσχεται ότι ακόμη και απαιτητικά παιχνίδια με ray-tracing θα είναι πλέον προσιτά σε φορητούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα, αναφέρει επιδόσεις όπως 45fps στο Cyberpunk 2077, 57fps στο Marvel's Spider-Man Remastered και 66fps στο Shadow of the Tomb Raider. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει τις ακριβείς ρυθμίσεις γραφικών και ανάλυσης για αυτές τις μετρήσεις.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των νέων επεξεργαστών είναι η ενσωματωμένη συνδεσιμότητα. Τα laptop με Lunar Lake θα διαθέτουν Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 και τουλάχιστον δύο θύρες Thunderbolt 4, εξασφαλίζοντας γρήγορη σύνδεση USB-C, φόρτιση και υποστήριξη για έως και τρεις οθόνες 4K.

image.png.d35f48df50471b8e279298f9fe6564a7.png

Παρά τις εντυπωσιακές υποσχέσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Lunar Lake δεν είναι οι πιο ισχυροί επεξεργαστές στην γκάμα της Intel. Κάθε τσιπ Core Ultra 200V διαθέτει οκτώ πυρήνες CPU, οκτώ νήματα, μέχρι οκτώ πυρήνες GPU και έως 32GB RAM, χωρίς δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης. Η εταιρεία έχει καταργήσει το hyperthreading και έχει ενσωματώσει τη μνήμη στο πακέτο του CPU για βελτίωση της αποδοτικότητας.

Η Intel έχει απλοποιήσει σημαντικά την ονοματολογία των νέων επεξεργαστών. Για παράδειγμα, ένα τυπικό όνομα θα είναι "Core Ultra 7 258V". Το "Ultra 7" υποδηλώνει οκτώ πυρήνες GPU και έξι μηχανές νευρωνικού υπολογισμού, ενώ το "V" αναφέρεται στη σειρά Lunar Lake. Το πρώτο ψηφίο (2) δείχνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη γενιά Core Ultra, ενώ το δεύτερο ψηφίο σχετίζεται με την ταχύτητα του επεξεργαστή και το τρίτο με τη χωρητικότητα της RAM όπου 6 σημαίνει 16GB μνήμης, ενώ το «8» σημαίνει 32GB.

image.png.f3d00112db40562ff9bf372af0cba6f7.png

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η διαφορά μεταξύ του κορυφαίου μοντέλου Ultra 9 288V και του χαμηλότερου Ultra 7 258V είναι μόνο 300MHz στη συχνότητα turbo και 100MHz στη μέγιστη συχνότητα GPU. Ωστόσο, η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας (30W έναντι 17W) ενδέχεται να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην απόδοση.

Η Intel ισχυρίζεται επίσης ότι τα νέα της τσιπ προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις σε εφαρμογές AI και επεξεργασίας πολυμέσων. Συγκεκριμένα, αναφέρει σημαντικά ταχύτερη απόδοση σε σχέση με τη Qualcomm σε λειτουργίες του Adobe Premiere και του Lightroom.

Οκτώ μεγάλοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, MSI και Samsung, ετοιμάζουν συνολικά 80 διαφορετικά μοντέλα φορητών υπολογιστών με τα νέα τσιπ Core Ultra 200V. Πολλά από αυτά θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία άμεσα, αλλά οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να βιαστούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί της Intel θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες δοκιμές. Προηγούμενες εμπειρίες με τσιπ της Qualcomm και της AMD έδειξαν ότι οι υποσχέσεις των εταιρειών δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, το Asus Zenbook S 16 με AMD Strix Point, παρά τις εξαιρετικές του επιδόσεις, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς της AMD για υπεροχή έναντι της Apple.

image.png.5ed4db6a26d0c50636ddbf9ad16c999d.png

Ένα κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο οι φορητοί υπολογιστές με Intel Lunar Lake θα μπορούν να διατηρήσουν τις υψηλές επιδόσεις τους στο gaming όταν λειτουργούν με μπαταρία. Η Intel δεν έχει παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτό το θέμα, αν και προηγούμενες επιδείξεις και οι ισχυρισμοί για ενεργειακή αποδοτικότητα δημιουργούν αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τον Robert Hallock της Intel, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μελλοντικά και άλλες εκδόσεις των επεξεργαστών με τις ονομασίες S, U και H, οι οποίες θα βασίζονται σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές και θα στοχεύουν σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς φορητών υπολογιστών. Παράλληλα ,όπως αναφέρει η Intel, οι χρήστες των νέων συσκευών με επεξεργαστές Core Ultra 200V θα αποκτήσουν πρόσβαση στις προηγμένες λειτουργίες Copilot+ PC μέσω μιας επερχόμενης ενημέρωσης των Windows, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Μέσα στην εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της έκθεσης IFA 2024, περιμένουμε να δούμε από κοντά τα πρώτα συστήματα που θα ενσωματώνουν τους νέους επεξεργαστές της Intel, με το Insomnia να ταξιδεύει για Βερολίνο προκειμένου να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά το Τ14 gen3 με Intel δεν ξαναπάω σε Intel για λαπτοπ. Αστεία διάρκεια μπαταρίας κ το μηχάνημα συνεχώς ζεστό.

Αντίθετα L14 με ryzen, τα πάει μια χαρά σε όλα, απόδοση κ μπαταρία.

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας μην είναι 26 ώρες η διάρκεια μπαταρίας με την 72Wh, ας αποδειχτεί ότι μπορεί να κρατήσει 8-10 ώρες με μια κοινή μπαταρία των 40Wh που έχουν τα περισσότερα laptop και θα είμαστε ευχαριστημένοι. Επίσης ελπίζουμε να δούμε και φθηνά μοντέλα των 500 ευρώ, έστω με τα "χαμηλά" μοντέλα της σειράς και όχι μόνο "ναυαρχίδες" των 1500 ευρώ. Σίγουρα το κόστος κατασκευής θα πέσει με αυτά τα chip-"ολα σε ένα" (αυτά θα έχουν motherboard διαστάσεων 10x10 μέσα).... για να δουμε.....

Επεξ/σία από evark
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε αφήστε τα CPU καο βγάλτε καμία GPU της προκοπής να ζωντανέψει λίγο το mid-range που το κατάντησαν καρτέλ οι άλλοι δύο με τιμές 500+

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MetroStar είπε

Τι άλλαξε τόσο ρίζικα στην σχεδίαση τους και ανέβηκε τόσο πολύ η αυτονομία;

Άλλαξε το ότι πήγε κ η Intel στους Ταιβανέζους και στα 3nm.

Επεξ/σία από laradoomed123
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 hours ago, laradoomed123 said:

Άλλαξε το ότι πήγε κ η Intel στους Ταιβανέζους και στα 3nm.

Αυτο κυριως + οτι η μνήμη ραμ μπήκε μεσα στο τσίπακι, από ότι κατάλαβα. Δεν θα υπάρχει πλέον ραμ πάνω στη motherboard του λαπτοπ. 

  • Like 2
  • Sad 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...