laxanoulis Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Έχω 9 χρόνια(είμαι στο 10ο έτος) προϋπηρεσία πάνω στο πτυχίο μου(μηχανολόγος μηχανικός) με τα 6 χρόνια, από τα 9, να είναι σε μεγάλη παραγωγική μονάδα. Πόσο εφικτό θεωρείται πως είναι να βρω μια δουλειά μόνο με αγγλική γλώσσα σε χώρες όπως Ελβετία ή Γερμανία? Ιδανικά θα ήθελα και βόρεια Ιταλία, αλλά δεν ξέρω εάν θα είναι πολύ καλύτερα από την Ελλάδα(εάν και η βόρεια Ιταλία είναι σίγουρα καλύτερα από την κεντρική και νότια). Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου από laxanoulis 1
bill999r Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Πόσο εφικτό θεωρείται Είναι εφικτό να ξεκινήσεις να εργάζεσαι μόνο με αγγλικά αλλά παράλληλα θα πρέπει να κάνεις κ μαθήματα της τοπικής γλώσσας ώστε να την μάθεις και μπεις ενεργά στην αλυσίδα ανέλιξης της οποίας εταιρίας . Άλλες εταιρίες αφού συνάψεις συμβόλαιο σου δίνουν έναν προπαρασκευαστικό χρόνο για την γλώσσα ( εννοείται χωρίς αμοιβή, και εννοείται ότι μπορεί να γίνει και εδώ στην Ελλάδα). Στις περισσότερες όμως ξεκινάς κ μόνο με αγγλικά.
laxanoulis Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 19 λεπτά πριν, bill999r είπε Είναι εφικτό να ξεκινήσεις να εργάζεσαι μόνο με αγγλικά αλλά παράλληλα θα πρέπει να κάνεις κ μαθήματα της τοπικής γλώσσας ώστε να την μάθεις και μπεις ενεργά στην αλυσίδα ανέλιξης της οποίας εταιρίας . Άλλες εταιρίες αφού συνάψεις συμβόλαιο σου δίνουν έναν προπαρασκευαστικό χρόνο για την γλώσσα ( εννοείται χωρίς αμοιβή, και εννοείται ότι μπορεί να γίνει και εδώ στην Ελλάδα). Στις περισσότερες όμως ξεκινάς κ μόνο με αγγλικά. Το ότι παράλληλα θα ξεκινήσω να μαθαίνω την γλώσσα της εκάστοτε χώρας, εξυπακούεται. Το έχω ως δεδομένο έτσι κι αλλιώς. Απλά έγραψα εδώ μήπως κάποιος έχει προσωπική εμπειρία για να μου πει πως ήταν η διαδικασία και η καθημερινότητα σε μια τέτοια θέση εργασίας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν κτλ κτλ.
bill999r Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 48 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Το ότι παράλληλα θα ξεκινήσω να μαθαίνω την γλώσσα της εκάστοτε χώρας, εξυπακούεται. Το έχω ως δεδομένο έτσι κι αλλιώς. Απλά έγραψα εδώ μήπως κάποιος έχει προσωπική εμπειρία για να μου πει πως ήταν η διαδικασία και η καθημερινότητα σε μια τέτοια θέση εργασίας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν κτλ κτλ. Δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά μόνο εμπειρίες φίλων που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό. Αφού έχεις κ οικογένεια, ανάλογα την ηλικία των παιδιών βέβαια, ίσως είναι καλύτερα να κάτσεις έναν χρόνο Ελλάδα κ έπειτα να φύγεις. Αν βέβαια βιάζεσαι νομίζω ότι με λίγη καλή θέληση και υπομονή όλα γίνονται. Αυτά από εμένα. Νομίζω ότι στην συνέχεια θα απαντήσουν κ άτομα με ιδία εμπειρία. Καλή τύχη και καλή αρχή!
ProponitisTouKanape Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Πρώτα μάθε Γερμανικά, έστω Β1-Β2, και μετά ξεκίνα να ψάχνεις θέσεις Γερμανία. Χωρίς γλώσσα, μόνο αν είσαι ultra εξειδικευμένος σε κάτι. Αλλά γενικά στη βιομηχανία είναι απαραίτητη η γλώσσα. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δουλεύει στα αγγλικά αλλά σε άλλους κλάδους, π.χ. ΙΤ όπου υπάρχει πολλή ζήτηση. Όχι φάμπρικα
laxanoulis Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 39 λεπτά πριν, bill999r είπε Δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά μόνο εμπειρίες φίλων που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό. Αφού έχεις κ οικογένεια, ανάλογα την ηλικία των παιδιών βέβαια, ίσως είναι καλύτερα να κάτσεις έναν χρόνο Ελλάδα κ έπειτα να φύγεις. Αν βέβαια βιάζεσαι νομίζω ότι με λίγη καλή θέληση και υπομονή όλα γίνονται. Αυτά από εμένα. Νομίζω ότι στην συνέχεια θα απαντήσουν κ άτομα με ιδία εμπειρία. Καλή τύχη και καλή αρχή! Προφανώς, όταν λες να μείνω ένα χρόνο Ελλάδα και μετά να φύγω εννοείς για να ξεκινήσω να κάνω μαθήματα για γλώσσα. Η αλήθεια είναι πως δεν βιάζομαι. Όλα είναι υπό σκέψη. Μπορεί να μην γίνει και ποτέ αυτό το βήμα. Αλλά όπως είπες κ εσύ, με καλή θέληση και ψάξιμο νομίζω πως όλα γίνονται. Σ ευχαριστώ πολύ! 15 λεπτά πριν, ProponitisTouKanape είπε Πρώτα μάθε Γερμανικά, έστω Β1-Β2, και μετά ξεκίνα να ψάχνεις θέσεις Γερμανία. Χωρίς γλώσσα, μόνο αν είσαι ultra εξειδικευμένος σε κάτι. Αλλά γενικά στη βιομηχανία είναι απαραίτητη η γλώσσα. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δουλεύει στα αγγλικά αλλά σε άλλους κλάδους, π.χ. ΙΤ όπου υπάρχει πολλή ζήτηση. Όχι φάμπρικα Η αλήθεια είναι πως η λογική αυτό λέει. Να κάνω μαθήματα, να μάθω, έστω και χωρίς πτυχίο την γλώσσα, και μετά να ξεκινήσω να ψάχνομαι. Έχω πολύ μεγάλη εξειδίκευση πάνω σε ένα κομμάτι του επαγγέλματος μου, αλλά και πάλι με μια αναζήτηση βλέπεις ότι ναι μεν μπορεί η θέση να είναι στα αγγλικά, αλλά ζητάνε και την βασική γνώση στην γλώσσα της εκάστοτε χώρας, και συγκεκριμένα γερμανικά. Θεωρώ πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αλλά σίγουρα θέλει πάρα πολύ ψάξιμο μόνο με αγγλικά. Όπως έγραψα και πάνω, μπορεί να μην γίνει και ποτέ αυτό το βήμα, αλλά έγραψα για να δω μήπως έχει κάποια αντίστοιχη εμπειρία και θέλει να την μοιραστεί μαζί μας. 1
bill999r Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 1 λεπτό πριν, laxanoulis είπε το βήμα Όπως είπε κ ο φίλος σε IT μπορείς κ αποκλειστικά με αγγλικά. Αν δεν μιλήσεις με εταιρία που σε ενδιαφέρει δεν θα μάθεις ποτέ. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις σε επαφή με ανάλογες εταιρίες, να στείλεις βιογραφικό κ να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου σχετικά με την γλώσσα. Αν τους είσαι απαραίτητος θα βρείτε μαζί την βέλτιστη λύση. Γενικά αν σε χρειάζονται θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν. 2
wizzyhead Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Επιπλέον ερώτηση επί του θέματος: Τι θεωρείται στα χαρτιά ένα καλό πτυχίο γλωσσομάθειας για να μπορείς να εργαστείς εξωτερικό; Β1; B2; Επίσης παίζει ρόλο πόσο καιρό πριν έχει πάρει κάποιος το πτυχίο αυτό;< Ευχαριστώ.
mariosnik_ Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 19 λεπτά πριν, wizzyhead είπε Επιπλέον ερώτηση επί του θέματος: Τι θεωρείται στα χαρτιά ένα καλό πτυχίο γλωσσομάθειας για να μπορείς να εργαστείς εξωτερικό; Β1; B2; Επίσης παίζει ρόλο πόσο καιρό πριν έχει πάρει κάποιος το πτυχίο αυτό;< Ευχαριστώ. Πολύ γενική ερώτηση. Εξαρτσται ανάλογα την χώρα αλλά και το τι θες να κάνεις στην κάθε χώρα. Άλλες απαιτήσεις θα έχει η αγορά και ο ιδιωτικός τομεας, άλλες το κράτος αν θες κάποια άδεια παραμονής, άλλες αν θες για σπουδές. Φίλος έφυγε για Αγγλία με ΚΠΓ σε Β1 επίπεδο, μένει 13 χρόνια εκεί, δεν κάθισε να αναβαθμίσει τις γνώσεις του με κάποιο πιστοποιητικό, τον είδανε πως μιλάει στις συνεντευξεις και στην δουλειά του, τα ξέρει σχεδόν αριστα μετά από τόσα χρόνια αλλά δεν θέλει κάτι παραπάνω και δεν έχει προβλημα πουθενά. Αν θες τώρα για σπουδές στην Αγγλία εκεί αλλάζουν τα δεδομένα και θες πιστοποίηση. Ελβετία και Αυστρία θες αριστη γνώση γερμανικών δηλαδή C2 πιστοποιημενη. Καναδά πάλι, θες την άδεια παραμονής. Για να την βγάλεις, σε βάζουν εκεί και δίνεις εξετάσεις σε ένα ειδικό πιστοποιητικό που το δίνουν μόνο εκεί όσοι ενδιαφέρονται και είναι πολύ δύσκολο. Δεν τους νοιάζει τι πιστοποιητικό θα φέρεις από την χώρα σου ή αν έχεις τίποτε άλλο δικό σου, σε εξετάζουν με δικό τους σύστημα. Κόστος συμμετοχης εκεί πάνω από 200 δολάρια κι αν κοπεις πληρώνεις πάλι, επίσης άμα περάσει 1 έτος που μπορεί να φύγεις από εκεί και να γυρίσεις πάλι, αν θες καινούργια άδεια παραμονής πάλι ξαναδινεις. Γενικά ισχύει, όσο καλύτερα το ξέρεις τόσο το καλύτερο. Εστιασου να μάθεις την γλώσσα σε C1, C2. 2
laxanoulis Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, mariosnik_ είπε Πολύ γενική ερώτηση. Εξαρτσται ανάλογα την χώρα αλλά και το τι θες να κάνεις στην κάθε χώρα. Άλλες απαιτήσεις θα έχει η αγορά και ο ιδιωτικός τομεας, άλλες το κράτος αν θες κάποια άδεια παραμονής, άλλες αν θες για σπουδές. Φίλος έφυγε για Αγγλία με ΚΠΓ σε Β1 επίπεδο, μένει 13 χρόνια εκεί, δεν κάθισε να αναβαθμίσει τις γνώσεις του με κάποιο πιστοποιητικό, τον είδανε πως μιλάει στις συνεντευξεις και στην δουλειά του, τα ξέρει σχεδόν αριστα μετά από τόσα χρόνια αλλά δεν θέλει κάτι παραπάνω και δεν έχει προβλημα πουθενά. Αν θες τώρα για σπουδές στην Αγγλία εκεί αλλάζουν τα δεδομένα και θες πιστοποίηση. Ελβετία και Αυστρία θες αριστη γνώση γερμανικών δηλαδή C2 πιστοποιημενη. Καναδά πάλι, θες την άδεια παραμονής. Για να την βγάλεις, σε βάζουν εκεί και δίνεις εξετάσεις σε ένα ειδικό πιστοποιητικό που το δίνουν μόνο εκεί όσοι ενδιαφέρονται και είναι πολύ δύσκολο. Δεν τους νοιάζει τι πιστοποιητικό θα φέρεις από την χώρα σου ή αν έχεις τίποτε άλλο δικό σου, σε εξετάζουν με δικό τους σύστημα. Κόστος συμμετοχης εκεί πάνω από 200 δολάρια κι αν κοπεις πληρώνεις πάλι, επίσης άμα περάσει 1 έτος που μπορεί να φύγεις από εκεί και να γυρίσεις πάλι, αν θες καινούργια άδεια παραμονής πάλι ξαναδινεις. Γενικά ισχύει, όσο καλύτερα το ξέρεις τόσο το καλύτερο. Εστιασου να μάθεις την γλώσσα σε C1, C2. Υπερβολικό το C1 και C2 για γερμανόφωνες χώρες. Αρχικά για να πάρεις C1 και C2 πρέπει να φτύσεις αίμα. Χωρίς υπερβολές. Τα γερμανικά δεν είναι αγγλικά... Έχω πολλούς φίλους και γνωστούς(και από την σχολή και εκτός σχολής) που έφυγαν. Οι περισσότεροι είχαν Β1 από Ελλάδα και το αναβάθμισαν εκεί κάνοντας το κλασικό σχολείο εκμάθησης γλώσσας. Κάποιοι άλλοι με Β1 βρήκαν δουλειά και όλα καλά. Εγώ που βλέπω θέσεις εργασίας ως μηχανολόγος μηχανικός στην Ελβετία με βασική γλώσσα τα αγγλικά, θέλουν Β2 στα γερμανικά, συνήθως. Θεωρώ επίσης πως εάν τους αποδείξεις ότι ξέρεις να γράφεις, να μιλάς και να κατανοείς την γλώσσα, και πτυχίο να μην έχεις, θα σε πάρουν στη δουλειά. 1 ώρα πριν, wizzyhead είπε Επιπλέον ερώτηση επί του θέματος: Τι θεωρείται στα χαρτιά ένα καλό πτυχίο γλωσσομάθειας για να μπορείς να εργαστείς εξωτερικό; Β1; B2; Επίσης παίζει ρόλο πόσο καιρό πριν έχει πάρει κάποιος το πτυχίο αυτό;< Ευχαριστώ. Όπως έγραψα και πάνω, είναι το τι ζητάει η κάθε θέση εργασίας. Νομίζω με ένα Β2 είσαι υπέρ-καλυμμένος για να ξεκινήσεις. Τώρα για το εάν παίζει ρόλο το πότε πήρες το πτυχίο, αυτό θεωρώ πως έχει να κάνει ξεκάθαρα με εσένα. Εάν το πήρες 10 χρόνια πριν, αλλά τα θυμάσαι ακόμα όλα και μπορείς να μιλήσεις να γράψεις και να καταλάβεις, δεν τους ενδιαφέρει. Αυτούς τους ενδιαφέρει στην πράξη τι γίνεται. Εάν σου πάρουν συνέντευξη και τους μιλάς και τους καταλαβαίνεις με μια σχετική άνεση νομίζω πως εκεί τελειώνουν όλα. Edit: Όσα έγραψα παραπάνω τα λέω για κάποιον που ψάχνει δουλειά. Εάν ψάχνει κάποιος για σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και έρευνες τότε, ναι, ίσως να χρειαστεί C1 ή C2. Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου από laxanoulis 3
DrLo Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Είμαι μηχανολόγος και τον τελευταιο καιρό εργάζομαι στη Σουηδία. Εξαρτάται πάρα πολύ από τον κλάδο, την εταιρεία και τη θεση και πάρα πολύ την υπάρχουσα εμπειρία σου, το όνομα της εταιρείας που δουλεύεις ήδη (αν είναι πχ κάποια διεθνής οπότε σε βλέπουν με άλλο ματι) κλπ Επίσης αν είναι πχ αυτοματιστης ή ας πούμε CADιστας είναι πολύ πιο εύκολο από το να είσαι Project Manager ή κάτι σε Sales, development κλπ Στη εταιρεία τη δικιά μου δεν υπάρχει καμία απαίτηση για σουηδικά (αγγλικά εννοείται), η πλειοψηφία είναι μη Σουηδοί και ακόμα και αν βάλω μέσα τους ξένους που έχουν σπουδάσει ή δουλέψει ήδη αρκετό καιρό εδώ και ξέρουν τη γλώσσα, πάλι είναι νομίζω μειοψηφία. Αλλά ... Αυτόν είναι η εξαίρεση και είναι καθαρά επιλογή της εταιρείας να μη στηρίζεται μονο στο εγχωριο δυναμικό. Από της αιτήσεις που λαμβάνουμε στο τμήμα μου το 90% δε ξέρει σουηδικά και πάνω από το 50% δε βρίσκεται καν στη Σουηδία. Αυτό όμως σε θέσεις που δουλεύουν καθαρά μέσα στην εταιρεία, χωρίς πολλές επαφές με πελάτες κλπ Στις engineering consulting τύπου Sweco, AFRY, WSP, Jacobs, Ramboll κλπ τα σουηδικά απαιτούνται. Ακόμα περισσότερο σε "καθαρά σουηδικές" εταιρίες, πχ Skanska, Peab κλπ Στις κατασκευές ίσως είναι πιο εύκολο, σε περιβάλλον παραγωγής νομίζω πιο δύσκολο εκτός πάλι αν μιλάμε είτε για εξαιρέσεις εντελώς πολυεθνικές είτε αν κάποιος έχει μια τρελή εξειδίκευση. Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένες εταιρείες που μπορεί κάποιος να τις δει ως "1ο βήμα" που να μην απαιτούν σουηδικά και να τα μάθει τα πρώτα 1-2 χρόνια που θα είναι εδώ. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Εγώ αν και ήξερα κάποια σουηδικά, δεν έχω μάθει τίποτα παραπάνω από όταν ήρθα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος στη καθημερινότητα μου. Αυτή η εταιρεία πιθανόν να είναι σε κάποια μικρή βιομηχανικη πόλη που δεν υπάρχει πολύ δυναμικό. Δεν θα βρεις δηλαδή πολλές ευκαιρίες στη Στοκχόλμη αλλά αρκετές περισσότερες στη Βόρεια Σουηδία (εφόσον αντέχεις το κρύο) γιατί δε πάνε έμπειροι Σουηδοί εκεί. Αν μέσα στις χώρες που σκέφτεσαι είναι η Σουηδία και θες να μάθεις περισσότερα, στείλε πμ. ... ΥΓ Πιστοποιήσεις γλωσσών ειναι παντελώς άχρηστες θεωρώ. Αν κάποιος ζητά τη γλώσσα θα το κρίνει ο ίδιος μέσα στη συνεντευξη Επεξ/σία 10 Σεπτεμβρίου από DrLo 5
laxanoulis Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 9 λεπτά πριν, DrLo είπε Είμαι μηχανολόγος και τον τελευταιο καιρό εργάζομαι στη Σουηδία. Εξαρτάται πάρα πολύ από τον κλάδο, την εταιρεία και τη θεση και πάρα πολύ την υπάρχουσα εμπειρία σου, το όνομα της εταιρείας που δουλεύεις ήδη (αν είναι πχ κάποια διεθνής οπότε σε βλέπουν με άλλο ματι) κλπ Στη εταιρεία τη δικιά μου δεν υπάρχει καμία απαίτηση για σουηδικά (αγγλικά εννοείται), η πλειοψηφία είναι μη Σουηδοί και ακόμα και αν βάλω μέσα τους ξένους που έχουν σπουδάσει ή δουλέψει ήδη αρκετό καιρό εδώ και ξέρουν τη γλώσσα, πάλι είναι νομίζω μειοψηφία. Αλλά ... Αυτόν είναι η εξαίρεση και είναι καθαρά επιλογή της εταιρείας να μη στηρίζεται μονο στο εγχωριο δυναμικό. Από της αιτήσεις που λαμβάνουμε στο τμήμα μου το 90% δε ξέρει σουηδικά και πάνω από το 50% δε βρίσκεται καν στη Σουηδία. Αυτό όμως σε θέσεις που δουλεύουν καθαρά μέσα στην εταιρεία, χωρίς πολλές επαφές με πελάτες κλπ Στις engineering consulting τύπου Sweco, AFRY, WSP, Jacobs, Ramboll κλπ τα σουηδικά απαιτούνται. Ακόμα περισσότερο σε "καθαρά σουηδικές" εταιρίες, πχ Skanska, Peab κλπ Στις κατασκευές ίσως είναι πιο εύκολο, σε περιβάλλον παραγωγής νομίζω πιο δύσκολο εκτός πάλι αν μιλάμε είτε για εξαιρέσεις εντελώς πολυεθνικές είτε αν κάποιος έχει μια τρελή εξειδίκευση. Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένες εταιρείες που μπορεί κάποιος να τις δει ως "1ο βήμα" που να μην απαιτούν σουηδικά και να τα μάθει τα πρώτα 1-2 χρόνια που θα είναι εδώ. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Εγώ αν και ήξερα κάποια σουηδικά, δεν έχω μάθει τίποτα παραπάνω από όταν ήρθα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος στη καθημερινότητα μου. Αυτή η εταιρεία πιθανόν να είναι σε κάποια μικρή βιομηχανικη πόλη που δεν υπάρχει πολύ δυναμικό. Δεν θα βρεις δηλαδή πολλές ευκαιρίες στη Στοκχόλμη αλλά αρκετές περισσότερες στη Βόρεια Σουηδία (εφόσον αντέχεις το κρύο) γιατί δε πάνε έμπειροι Σουηδοί εκεί. Αν μέσα στις χώρες που σκέφτεσαι είναι η Σουηδία και θες να μάθεις περισσότερα, στείλε πμ. Πολύ ενδιαφέρονται όλα όσα έγραψες και σίγουρα πολύ βοηθητικά για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να έρθει ή να ψάξει δουλειά στην Σουηδία. Αυτό με τις εταιρείες και την εμπειρία, το έχω καταλάβει κ εγώ. Ευτυχώς, στο βιογραφικό μου μετράω 9 χρόνια προυπηρεσία (είμαι 33 ετών) πάνω στον κλάδο μου όπου τα 6 ήταν σε πάρα πολύ μεγάλη βιομηχανία (βιομηχανία με 500+ άτομα προσωπικό και εξαγωγές στο εξωτερικό) και ήμουν σε θέση ευθύνης (μηχανικός παραγωγής & υπεύθυνος τμήματος σχεδιασμού). Τα υπόλοιπα 3 χρόνια, δυστυχώς, με την αλλαγή 2 επιχειρήσεων έχασα την άμεση επαφή με αυτό που έκανα στα 6 χρόνια, αλλά άνοιξα κάποιους νέους δρόμους που καλώς ή κακώς δεν με ενθουσίασαν και τόσο εντονα, αλλά έχω πάρει και αυτήν την εμπειρία. Άρα το κομμάτι γνώσεων και προυπηρεσίας νομίζω πως είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, κ εγώ έχω διαβάσει ότι στην Σουηδία λόγω του ότι γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων, σίγουρα είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά καθαρά και μόνο με την αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Όπως πχ Ελβετία και Γερμανία. Μπορεί να γνωρίζουν αγγλικά, αλλά δεν θα σου μιλήσουν. Και οι επιχειρήσεις ζητούν οπωσδήποτε γερμανική γλώσσα. Τώρα, για το εάν σκέφτομαι να έρθω στην Σουηδία... Με γυρίζει 6 χρόνια πίσω. Η αλήθεια είναι πως το 2018 ήμουν έτοιμος να έρθω για master στην Στοκχόλμη. Είχα κάνει αιτήσεις σε masters στο KTH της Στοκχόλμης, όπου με είχαν δεχθεί. Δωρεάν δίδακτρα, στην Αγγλική γλώσσα. Αλλά εν τέλει αποφάσισα να ακυρώσω την πρόταση του master και να μείνω Ελλάδα. Πλέον, η οικογένεια δεν θέλει να πάει τόσο ψηλά και σε τόσο κρύα χώρα. Άρα εάν γίνει κάποια κίνηση για εξωτερικό, μέχρι Γερμανία νομίζω φτάνουμε, αλλά ιδανικά εγώ προσωπικά θα ήθελα Ελβετία. Αλλά για την ώρα είμαι σε αναζήτηση εργασιών σε ξένε εταιρείες για remote. Δύσκολο, απ' ότι έχω διαβάσει, αλλά όχι ακατόρθωτο. 1
DrLo Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Πολύ ενδιαφέρονται όλα όσα έγραψες και σίγουρα πολύ βοηθητικά για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να έρθει ή να ψάξει δουλειά στην Σουηδία. Αυτό με τις εταιρείες και την εμπειρία, το έχω καταλάβει κ εγώ. Ευτυχώς, στο βιογραφικό μου μετράω 9 χρόνια προυπηρεσία (είμαι 33 ετών) πάνω στον κλάδο μου όπου τα 6 ήταν σε πάρα πολύ μεγάλη βιομηχανία (βιομηχανία με 500+ άτομα προσωπικό και εξαγωγές στο εξωτερικό) και ήμουν σε θέση ευθύνης (μηχανικός παραγωγής & υπεύθυνος τμήματος σχεδιασμού). Τα υπόλοιπα 3 χρόνια, δυστυχώς, με την αλλαγή 2 επιχειρήσεων έχασα την άμεση επαφή με αυτό που έκανα στα 6 χρόνια, αλλά άνοιξα κάποιους νέους δρόμους που καλώς ή κακώς δεν με ενθουσίασαν και τόσο εντονα, αλλά έχω πάρει και αυτήν την εμπειρία. Άρα το κομμάτι γνώσεων και προυπηρεσίας νομίζω πως είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, κ εγώ έχω διαβάσει ότι στην Σουηδία λόγω του ότι γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων, σίγουρα είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά καθαρά και μόνο με την αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Όπως πχ Ελβετία και Γερμανία. Μπορεί να γνωρίζουν αγγλικά, αλλά δεν θα σου μιλήσουν. Και οι επιχειρήσεις ζητούν οπωσδήποτε γερμανική γλώσσα. Τώρα, για το εάν σκέφτομαι να έρθω στην Σουηδία... Με γυρίζει 6 χρόνια πίσω. Η αλήθεια είναι πως το 2018 ήμουν έτοιμος να έρθω για master στην Στοκχόλμη. Είχα κάνει αιτήσεις σε masters στο KTH της Στοκχόλμης, όπου με είχαν δεχθεί. Δωρεάν δίδακτρα, στην Αγγλική γλώσσα. Αλλά εν τέλει αποφάσισα να ακυρώσω την πρόταση του master και να μείνω Ελλάδα. Πλέον, η οικογένεια δεν θέλει να πάει τόσο ψηλά και σε τόσο κρύα χώρα. Άρα εάν γίνει κάποια κίνηση για εξωτερικό, μέχρι Γερμανία νομίζω φτάνουμε, αλλά ιδανικά εγώ προσωπικά θα ήθελα Ελβετία. Αλλά για την ώρα είμαι σε αναζήτηση εργασιών σε ξένε εταιρείες για remote. Δύσκολο, απ' ότι έχω διαβάσει, αλλά όχι ακατόρθωτο. Καταλαβαίνω. Αν είχες κάνει μάστερ στο ΚΤΗ τότε το πιθανότερο θα ήταν να ήσουν ακόμα εδώ. Ακόμα και τώρα είναι εντελώς διαφορετικό να σπουδάσει κάποιος εδώ, ιδαίτερα στο ΚΤΗ. Εγώ εργάζομαι στο γενικότερο κλάδο της κατασκευής βιομηχανικών έργων οπότε ίσως δεν είμαι ο ειδικότερος για περιβάλλον παραγωγής. Ελβετία έχω αρκετούς γνωστούς που δουλεύουν σε σχετικές με τον κλάδο μου εταιρείες (πχ ΑΒΒ, GE κλπ). Θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία το όνομα/brand της εταιρείας σου ενώ για την επιλογή της χώρας εξαρτάται και αν εκεί υπάρχει ανεπτυγμένο το σχετικό industry. Αν η εταιρεία σου είναι όνομα που θα το ξέρουν έξω (πχ κάποια μεγάλη φαρμακευτική ή διεθνής εταιρεία τροφιμων) είναι νομίζω αρκετά πιο εύκολο από το να έκανες ακριβώς την ίδια δουλειά σε ίδιου μεγέθους εταιρεία που δε θα την ξέρει κανείς εκτός Ελλάδας. Btw Τα πολλά χρόνια εμπειρίας δε βοηθάνε πάντα. Engineering + παραγωγή + remote ... Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο εκτός αν είσαι κάτι πολύ εξειδικευμένο και ΤΟΠ στην Ελλάδα Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου από DrLo 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 14 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, κ εγώ έχω διαβάσει ότι στην Σουηδία λόγω του ότι γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων, σίγουρα είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά καθαρά και μόνο με την αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Όπως πχ Ελβετία και Γερμανία. Μπορεί να γνωρίζουν αγγλικά, αλλά δεν θα σου μιλήσουν. Και οι επιχειρήσεις ζητούν οπωσδήποτε γερμανική γλώσσα. Το να γνωρίζει ο κόσμος αγγλικά δεν έχει να κάνει με το αν η θέση εργασίας τους είναι αγγλόφωνη. Στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μια χαρά γνωρίζουν αγγλικά, είναι πολύ πρόθυμοι να σου μιλήσουν αν σε ακούσουν οτι δεν μιλάς γερμανικά ή ότι έχεις πολύ ξένη προφορά, αλλά στις θέσεις εργασίας τους ζητούν γλώσσα. Μια εταιρία θα προσλάβει άτομα που δε γνωρίζουν τη γλώσσα σε δύο περιπτώσεις. 1. Να είναι τελείως διεθνές το τμήμα και η δουλειά οπότε έτσι κι αλλιώς η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα αγγλικά 2. Να μη μπορεί να βρει κόσμο να μιλάει τη γλώσσα, γιατί υπάρχει έλλειψη ή/και ανταγωνισμός. Στη Σουηδία, που τη γλώσσα της την έχουν 8εκ ως μητρική και οι μόνοι που τη γνωρίζουν ως 2η είναι οι λοιποί Σκανδιναβοί επειδή μοιαζει με τις δικές τους (δανέζικα, νορβηγικά) είναι λογικό να κάνουν εκπτώσεις σε θέματα γλωσσομάθειας για να βρουν καλο κοσμο. Τα γερμανικά απο την άλλη είναι η πρώτη μητρική γλώσσα στην Ευρώπη, Γερμανια-Αυστρία-Γερμανόφωνη Ελβετία είναι κοντά 100εκ άτομα. Και φυσικά πολύ πιο διαδεδομένη ως ξένη γλώσσα. Οπότε ο Ελβετός για παράδειγμα έχει την άνεση να ζητήσει γλώσσα (που λογικά θα του χρειαστεί κιόλας) γιατί μπορεί να βρει γερμανόφωνο ή έστω κάποιον μηχανικό από την υπόλοιπη Ευρώπη που ξέρει Γερμανικά ως ξένη γλώσσα. Και κάτι τελευταίο. Έχει διαφορά η Σουηδία (κι αντίστοιχες χώρες με μη-διαδεδομένη γλώσσα) με τη Γερμανία ή με τη Γαλλία στη χρήση της γλώσσας. Όπως έχει και η Ελλάδα με αυτές τις χώρες. Τι θέλω να πω. Στη Γερμανία υπάρχουν τα πάντα στα γερμανικά. Software, manuals, προδιαγραφές, how-to, τα πάντα είναι διαθέσιμα στα γερμανικά. Για πολλές δεκαετίες δε μάθαιναν αγγλικά γιατί απλά δε τους χρειάζονταν. Ήταν ολα στη γλώσσα τους. Οι υπολογιστές στη Γερμανια τρέχουν στα γερμανικά, υπάρχουν δουλειές που τρέχουν γερμανικό software, όχι μεταφρασμένη έκδοση αγγλικού. Στη Σουηδία, στην Ολλανδία, ή ακόμα και στην Ελλάδα, τα αγγλικά είναι πολύ πιο διαδεδομένα σε πολλούς κλάδους γιατί δεν υπήρχε τίποτα στα ελληνικά/σουηδικά/ολλανδικά. Αναγκαστικά ήταν απαραίτητο skill για έναν εργαζόμενο.
DrLo Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, ProponitisTouKanape είπε Το να γνωρίζει ο κόσμος αγγλικά δεν έχει να κάνει με το αν η θέση εργασίας τους είναι αγγλόφωνη. Στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μια χαρά γνωρίζουν αγγλικά, είναι πολύ πρόθυμοι να σου μιλήσουν αν σε ακούσουν οτι δεν μιλάς γερμανικά ή ότι έχεις πολύ ξένη προφορά, αλλά στις θέσεις εργασίας τους ζητούν γλώσσα. Μια εταιρία θα προσλάβει άτομα που δε γνωρίζουν τη γλώσσα σε δύο περιπτώσεις. 1. Να είναι τελείως διεθνές το τμήμα και η δουλειά οπότε έτσι κι αλλιώς η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα αγγλικά 2. Να μη μπορεί να βρει κόσμο να μιλάει τη γλώσσα, γιατί υπάρχει έλλειψη ή/και ανταγωνισμός. Στη Σουηδία, που τη γλώσσα της την έχουν 8εκ ως μητρική και οι μόνοι που τη γνωρίζουν ως 2η είναι οι λοιποί Σκανδιναβοί επειδή μοιαζει με τις δικές τους (δανέζικα, νορβηγικά) είναι λογικό να κάνουν εκπτώσεις σε θέματα γλωσσομάθειας για να βρουν καλο κοσμο. Τα γερμανικά απο την άλλη είναι η πρώτη μητρική γλώσσα στην Ευρώπη, Γερμανια-Αυστρία-Γερμανόφωνη Ελβετία είναι κοντά 100εκ άτομα. Και φυσικά πολύ πιο διαδεδομένη ως ξένη γλώσσα. Οπότε ο Ελβετός για παράδειγμα έχει την άνεση να ζητήσει γλώσσα (που λογικά θα του χρειαστεί κιόλας) γιατί μπορεί να βρει γερμανόφωνο ή έστω κάποιον μηχανικό από την υπόλοιπη Ευρώπη που ξέρει Γερμανικά ως ξένη γλώσσα. Και κάτι τελευταίο. Έχει διαφορά η Σουηδία (κι αντίστοιχες χώρες με μη-διαδεδομένη γλώσσα) με τη Γερμανία ή με τη Γαλλία στη χρήση της γλώσσας. Όπως έχει και η Ελλάδα με αυτές τις χώρες. Τι θέλω να πω. Στη Γερμανία υπάρχουν τα πάντα στα γερμανικά. Software, manuals, προδιαγραφές, how-to, τα πάντα είναι διαθέσιμα στα γερμανικά. Για πολλές δεκαετίες δε μάθαιναν αγγλικά γιατί απλά δε τους χρειάζονταν. Ήταν ολα στη γλώσσα τους. Οι υπολογιστές στη Γερμανια τρέχουν στα γερμανικά, υπάρχουν δουλειές που τρέχουν γερμανικό software, όχι μεταφρασμένη έκδοση αγγλικού. Στη Σουηδία, στην Ολλανδία, ή ακόμα και στην Ελλάδα, τα αγγλικά είναι πολύ πιο διαδεδομένα σε πολλούς κλάδους γιατί δεν υπήρχε τίποτα στα ελληνικά/σουηδικά/ολλανδικά. Αναγκαστικά ήταν απαραίτητο skill για έναν εργαζόμενο. Πάλι εξαρτάται τον τομέα. Στο δικό μου industry είναι ίσως το ίδιο αν όχι πιο δύσκολο να βρεις δουλειά στη Σουηδία χωρίς Σουηδικά παρά στην Ελβετία/Γερμανία χωρίς Γερμανικά για διάφορους λογους, ο κυριότερος ότι υπάρχουν αρκετές λιγότερες εταιρείες που κάνουν διεθνή έργα ή λειτουργούν με διεθνή "practices" εξαιρω την πληροφορική που είναι αλλος κόσμος. Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου από DrLo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα