Προς το περιεχόμενο

Μεταβίβαση μηχανής από συγγενή

Neptu

Προτεινόμενες αναρτήσεις

είχα πάρει το 2020 ένα μηχανάκι αλλά για φορολογικούς λόγους (κλασσικά τεκμήρια) το είχα πάρει στο όνομα της μάνας μου. 

Λέω να βάλω μια τάξη και να το πάρω στο όνομα μου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Να μου το πουλήσει; Προφανώς σε μια συμβολική τιμή; Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αποδεκτή οποιαδήποτε τιμή; Εννοείται ότι θέλω να μπει η χαμηλότερη δυνατή. Και πάνω σε αυτό μια ερώτηση. Έστω ότι χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον τρόπο. Φαντάζομαι το ποσό που θα "κερδίσει" δε θα φορολογηθεί, σωστά;

Μήπως κάποια δωρεά θα ήταν καλύτερα; Είχε αγοραστεί τότε ~4.500€

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον λογιστή σου ή τον λογιστή της μητέρας σου. 

Επίσης παίζει και η περίπτωση να το έχεις 50-50 με την μητέρα σου και αργότερα το παίρνεις όλο εσύ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε μηχανάκι είναι, δεν είναι αεροπλάνο.

Μητέρα σου είναι , μπορεί απλά να στο μεταβιβάσει. Δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας, αλλά ακόμα κ να ασχοληθεί είναι αυτονόητο ότι ο γονέας μπορεί να μεταβιβάσει ένα μηχανάκι ή ένα αυτοκίνητο στο παιδί του χωρίς κάποιο τίμημα.

Επεξ/σία από bill999r

αν ο λογιστής σου, σου είπε να το πάρεις στο όνομα της μάνας σου λόγω "τεκμηρίων" άλλαξε λογιστή πρώτα. Οι μοτοσυκλέτες δεν συντελούν τεκμήριο. (Νόμος 4172/2013 - Άρθρο 31)

αν την έχεις δηλώσει στην φορολογική απλά ας στην μεταβιβάσει η μάνα σου, και βαλτην στην δικιά σου πιάνει για να μην "εξαφανιστεί".

• Like 1

49 minutes ago, kavadias said:

αν ο λογιστής σου, σου είπε να το πάρεις στο όνομα της μάνας σου λόγω "τεκμηρίων" άλλαξε λογιστή πρώτα. Οι μοτοσυκλέτες δεν συντελούν τεκμήριο. (Νόμος 4172/2013 - Άρθρο 31)

αν την έχεις δηλώσει στην φορολογική απλά ας στην μεταβιβάσει η μάνα σου, και βαλτην στην δικιά σου πιάνει για να μην "εξαφανιστεί".

Μήπως εννοεί ότι η φορολογική του δήλωση δεν μπορούσε να δικαιολόγηση την αγορά αξίας 4.500;

το να μη ξέρεις κάτι δεν είναι κακό, το να γράφεις αρλούμπες με αέρα σιγουριάς όμως είναι. Οι μηχανές έχουν τεκμήριο αγοράς.

Απλά τη συγκεκριμένη χρονιά είχα κάνει κι άλλη αγορά κι αν έβαζα και τη μηχανή στο όνομα μου θα ανέβαινε κι άλλο η φορολογία, οπότε προτίμησα να το κάνω έτσι. Ναι θα μπορούσα να κάνω ανάλωση ξέρω, αλλά το ήθελα για άλλη αγορά.

Αυτό που θέλω τώρα είναι πως θα γίνει η μεταβίβαση με τον οικονομικότερο τρόπο. Βλέπω υπάρχει ένα παράβολο 40€ για μέχρι 400cc και αυτά δε τα γλιτώνουμε. Η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Να κάνω μια "πώληση" με ένα τυπικό μικροποσό;

@bill999r Όσο για το τι είναι αυτονόητο για το κράτος ας μη το συζητήσουμε.

@Neptu δεν έγραψες τεκμήριο αγοράς πουθενά. Κατάλαβα ότι εννοούσες χρήσης. Τους χαρακτηρισμούς στους επιστρέφω.

Θα κάνεις μια μεταβίβαση (το παράβολο που δεν γλιτώνεις) και 2 ΥΔ (πωλητή-αγοραστή) που θα γράφουν το "ποσό" που σας εξυπηρετεί και τους δύο πχ. 100€ ή 10000€ αν θέλει πχ. η μάνα σου να κάνει ανάλωση αυτά τα 10κ του χρόνου σε κάτι άλλο και εσύ δεν έχεις θέμα με τα τεκμήρια αγοράς κλπ.). Αν γίνει δωρεά γλιτώνεις το παράβολο αλλά πληρώνεις συμβολαιογράφο οπότε δεν κερδίζεις κάτι.

7 ώρες πριν, Neptu είπε

τυπικό μικροποσό

Φίλε σου είπα δεν χρειάζεται από γονέα σε παιδί. Μόνο το τέλος μεταβίβασης και δεν θα σου πει κανένας τίποτα.

• Like 1

Όπως είπες και μόνος σου, οι μηχανές έχουν μόνο τεκμήριο αγοράς (αγορά από τον έμπορο). Από τη στιγμή που δε θα μετακινηθούν λεφτά μεταξύ εσένα και της μάνας σου, το κράτος δεν ξέρει πόσο σου κόστισε και δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για τίποτα. Ουσιαστικά οι μεταχειρισμένες μηχανές είναι αόρατες ως προς την πραγματική τους αξία, όπως τα συλλεκτικά αυτοκίνητα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...