Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, dimitris55555 είπε

Ξεκίνησε κάνεις την διαδικασία να δώσει ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου στη τράπεζα ώστε να ξεκινήσει νομικός, τεχνικός έλεγχος και εκτίμηση; Πόσο καιρό υπολογίζουμε για την εκτίμηση;

Την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας έστειλα και τα τελευταία έγγραφα. (ΗΤΚ την είχα στειλει ακόμα πιο πριν). Παρασκευή με κάλεσε η μηχανικός τους και κλείσαμε ραντεβού να έρθει για αυτοψία την τρίτη που πέρασε. Τράβηξε φωτογραφίες και έφυγε. Τώρα και εγώ απλά περιμένω. Δεν ξέρω ποιο είναι το επόμενο στάδιο.

• Απαντ. 823
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, Εψιλάντης είπε

Την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας έστειλα και τα τελευταία έγγραφα. (ΗΤΚ την είχα στειλει ακόμα πιο πριν). Παρασκευή με κάλεσε η μηχανικός τους και κλείσαμε ραντεβού να έρθει για αυτοψία την τρίτη που πέρασε. Τράβηξε φωτογραφίες και έφυγε. Τώρα και εγώ απλά περιμένω. Δεν ξέρω ποιο είναι το επόμενο στάδιο.

Μόνο ητκ και οικοδομική άδεια μου ζήτησαν μέχρι τώρα για το σπίτι.. να περιμένω κάτι άλλο;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, dimitris55555 είπε

Μόνο ητκ και οικοδομική άδεια μου ζήτησαν μέχρι τώρα για το σπίτι.. να περιμένω κάτι άλλο;

Αδερφέ θα ζητήσουν τα πάντα. τοπογραφικά, κτηματολογικά φύλλα, κτηματολογικά διαγράμματα, τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θυμάμαι και εγώ τι άλλο. θέλει πολύ υπομονή και καλή επικοινωνία με πωλητή και τον μηχανικό του για να μην το παρατήσουν.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ποια είναι τα βήματα που προηγούνται της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου από τον μηχανικό της τράπεζας, εκτός από την προέγκριση την οποία έχω πάρει; αρκεί να βρω το σπίτι που με ενδιαφέρει χωρίς να έχω κάποιο συμφωνητικό με τον πωλητή δηλαδή.

Επεξ/σία από kover
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, Vault13 είπε

Τελικα μετραει η ημερομηνια ανακαινησης και μπορεις να αγορασεις παλιοτερα πριν απο το 2007?

H ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. αν θα μετράει κάτι άλλο αυτό θα είναι ημερομηνία περάτωσης αλλά δεν το νομίζω

16 ώρες πριν, kover είπε

ποια είναι τα βήματα που προηγούνται της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου από τον μηχανικό της τράπεζας, εκτός από την προέγκριση την οποία έχω πάρει; αρκεί να βρω το σπίτι που με ενδιαφέρει χωρίς να έχω κάποιο συμφωνητικό με τον πωλητή δηλαδή.

Να δώσεις όλα τα έγγραφά του ακινήτου όπως οικοδομικές άδειες ,ενεργειακά πιστοποιητικά, τυχόν τακτοποιήσεις... στην τράπεζα και μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον δικηγόρο τής τράπεζας για τυχόν υποθήκες κ.τ.λ.π. και βρεθεί οκ τότε θα σε καλέσουν για να κλείσεις ραντεβού με τον μηχανικό τους να δει και να εκτιμήσει το ακίνητο.

Εχει προχωρήσει κάποιος σε αγορά με το πρόγραμμα? Ετυχε να μιλήσω πρόσφατα με γνωστό που δουλεύει σε υποκατάστημα τράπεζας και ασχολείται με τις δανειοδοτήσεις ακινήτων μίας και βρίσκομαι και εγώ στη διαδικασία αγοράς κατοικίας (όχι με το πρόγραμμα) 
Από ότι μου είπε του έχουν εγκριθεί 70+ δάνεια μέσω του προγράμματος και δεν του έχουν πάει ούτε ένα ακίνητο για να ξεκινήσει τις διαδικασίες...

Επεξ/σία από Deu164
Δημοσ.

Μια ερώτηση αν ξέρει κανείς (γιατί εγώ αλλιώς το κατάλαβα και ο μεσίτης μου είπε άλλα)

η προέγκριση που παίρνεις από την τράπεζα έχει άμεση σχέση με το ποσό του σπιτιού ; 

π.χ. πήρα 120.000 , πρέπει όπως και δήποτε το σπίτι να κάνει ως τόσα ; 
δηλαδή 120.000 - 10% άρα η τράπεζα θα σου δώσει max τα 108.000 (άσχετο που η προέγκριση δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο) 

ή η προέγκριση (που έτσι πιστεύω εγώ) αφορά καθάρα το δάνειο , οπότε το σπίτι μπορεί να κάνει 140.000 / 150.000 κλπ και αν το θες η τράπεζα θα σου δώσει τα 120.000 (ας πουμε ότι και στην εκτίμηση είναι εντάξει ) και η διαφορά (εφόσον μιλάμε ότι η διαφορά είναι άνω του 10% ) είναι δικό σου θέμα και την βάζεις από την τσέπη σου
ή αν είναι μικρότερη ε θα πάρεις το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του ποσού του σπιτιού

Δημοσ.
40 minutes ago, kodorevi8ulis said:

Μια ερώτηση αν ξέρει κανείς (γιατί εγώ αλλιώς το κατάλαβα και ο μεσίτης μου είπε άλλα)

η προέγκριση που παίρνεις από την τράπεζα έχει άμεση σχέση με το ποσό του σπιτιού ; 

δηλαδή 120.000 - 10% άρα η τράπεζα θα σου δώσει max τα 108.000 (άσχετο που η προέγκριση δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο) 

ή η προέγκριση (που έτσι πιστεύω εγώ) αφορά καθάρα το δάνειο , οπότε το σπίτι μπορεί να κάνει 140.000 / 150.000 κλπ και αν το θες η τράπεζα θα σου δώσει τα 120.000 (ας πουμε ότι και στην εκτίμηση είναι εντάξει ) και η διαφορά (εφόσον μιλάμε ότι η διαφορά είναι άνω του 10% ) είναι δικό σου θέμα και την βάζεις από την τσέπη σου
ή αν είναι μικρότερη ε θα πάρεις το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του ποσού του σπιτιού

Η τραπεζα θα σου δωσει δανειο, το ποσο που θα το εκτιμησει ο μηχανικος της. Αν ο ιδιοκτητης ζηταει παραπανω, θα πρεπει να τα δωσεις απο την τσεπη σου εξτρα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kodorevi8ulis είπε

Λάθος

1 ώρα πριν, kodorevi8ulis είπε

Σωστό

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Deu164 είπε

H ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. αν θα μετράει κάτι άλλο αυτό θα είναι ημερομηνία περάτωσης αλλά δεν το νομίζω

Να δώσεις όλα τα έγγραφά του ακινήτου όπως οικοδομικές άδειες ,ενεργειακά πιστοποιητικά, τυχόν τακτοποιήσεις... στην τράπεζα και μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον δικηγόρο τής τράπεζας για τυχόν υποθήκες κ.τ.λ.π. και βρεθεί οκ τότε θα σε καλέσουν για να κλείσεις ραντεβού με τον μηχανικό τους να δει και να εκτιμήσει το ακίνητο.

Εχει προχωρήσει κάποιος σε αγορά με το πρόγραμμα? Ετυχε να μιλήσω πρόσφατα με γνωστό που δουλεύει σε υποκατάστημα τράπεζας και ασχολείται με τις δανειοδοτήσεις ακινήτων μίας και βρίσκομαι και εγώ στη διαδικασία αγοράς κατοικίας (όχι με το πρόγραμμα) 
Από ότι μου είπε του έχουν εγκριθεί 70+ δάνεια μέσω του προγράμματος και δεν του έχουν πάει ούτε ένα ακίνητο για να ξεκινήσει τις διαδικασίες...

ευχαριστώ για τις πληροφορίες. γνωρίζεις αν πληρώνω κάτι στον δικηγόρο και μηχανικό της Τράπεζας; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και απο εμένα,

Υπάρχει πρόβλημα με την πλατφόρμα επιλεξιμότητας καθώς αθροίζει ποσα που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος του ν. 4172/2013 και δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη , όπως πχ το επίδομα ανεργιας (βλεπε spoiler). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να μην μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αν και το δικαιούνταν.

Spoiler

( ΚΥΑ 6894/2024 : στο ανώτατο ανά περίπτωση εισοδηματικό όριο, στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα -πραγματικό ή τεκμαρτό- ανεξαρτήτως κατηγορίας και του κωδικού εγγραφής του στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος του ν. 4172/2013, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για το έτος 2024, για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης.

Έτσι στο ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ εισόδημα , πάει και αθροίζει σε αυτό ποσά απο επδόματα, που ΔΕΝ θα έπρεπε , με βάση την ΚΥΑ , να συνυπολογιστούν. Το λάθος αυτό βγάζει αρκετούς διακαιούχους που είναι κόντα στα εισοδηματικά όρια , εκτός,  λόγω ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥ συνυπολογισμού των εν λόγω επιδομάτων.

Κατα αυτόν το τρόπο την πάτησα και εγώ , ενώ το ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ οικογενειακό μου εισόδημα ήταν κάτω του μέγιστου ορίου, προσέθεσαν σε αυτό και ένα επίδομα ανεργίας της συζύγου ,  χαρακτηρίζοντας μας απορριπτέους λόγω εισοδήματος. Μάλιστα έβγαζε ένα ποσό που δεν μπορούσαμε , στην αρχή , να καταλάβουμε απο που προκύπτει. Μετά απο πολύ ψαξιμό , επαληθεύσαμε οτι το πόσο που εμφάνιζε ήταν ο μέσος όρος τριετίας με συνυπολογισμένα και τα ποσά απο το επίδομα ανεργίας.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη της Αναπτυξιακής Τράπεζας , ούτε προκειται να βοηθήσουν γιατι πολύ απλά δεν μπορούν. Η ΕΑΤ έχει αναλάβει ρόλο διεκπαιρεωτή και δεν έχει την ευθύνη της εφαρμογής επιλεξιμότητας

Πρόκειται για σοβαρό σφάλμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό.  Έχει γίνει ξανα το 2020 με το Ελαχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ( https://www.taxheaven.gr/news/50237/elaxisto-eggyhmeno-eisodhma-den-synypologizontai-ta-anaphrika-epidomata-twn-kwdikwn-781-782-toy-e1 ).Με βάση την ΚΥΑ 23/13.01.2025 , αρθρο 8  παρ.2 , αρμόδιο για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής επιλεξιμότητας "Σπιτι μου 2" είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα ας στείλουν Mail στο υπουργείο ( https://minscfa.gov.gr/epikoinonia/ ) υπόψη της Υπουργού , και στον Γενικό Γραμματέα Γ.Γ.Π.Σ.https://www.gsis.gr/epikoinonia/tilefona-kai-e-mails-epikoinonias-tis-ggpspsd )

Παράλληλα πρέπει να κατατεθεί και αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη , ο οποιός στην περίπτωση του Ελαχιστού Εγγυημένου Εισόδηματος το 2020 είχε μεσολαβήσει και είχε επιληθφεί του προβλήματος , επιλύοντας το. Καλό είναι να κατατεθεί ηλεκτρονικά η αίτηση γιατι στα τηλέφωνα υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Επειδή η σελίδα του είναι λίγο προβληματική σε περίπτωση που δεν δέχεται συνημμένα ή κολλάει , απλά περιγράψτε το πρόβλημα επιλεξιμότητας αναφέροντας οτί είναι παρόμοια περίπτωση με το EEE του 2020 ( https://www.synigoros.gr/el/category/koinwnikh-pronoia/post/epilysh-problhmatos-sto-elaxisto-eggyhmeno-eisodhma:-den-synypologizontai-ta-anaphrika-epidomata-twn-kwdikwn-781782-toy-e1 )

Όσοι παθόντες μπορείτε, στείλτε τα Mail και κάντε την αναφορά . Οσο περισσότερο καταγράφεται το πρόβλημα τοσο περισσότερες πιθανότητες έχει να λυθεί. Τα προβλήματα πρέπει να αναδεικνύονται για να λυθούν .

Επεξ/σία από AndreasK_Piraeus
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Deu164 είπε

Η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. αν θα μετράει κάτι άλλο αυτό θα είναι ημερομηνία περάτωσης αλλά δεν το νομίζω

Τοτε γιατι αρκετοι αναφερονται στι συγκεκριμενο topic για παλιοτερα σπιτια πριν το 2007 και αναφερουν την ημερομηνια ανακαινησης;

Δημοσ.
7 ώρες πριν, kodorevi8ulis είπε

Εμένα πάντως μου δώσαν προέγκριση 130 χιλ αλλά στα ψιλά γράφει για να δοθεί το δάνειο θα πρέπει ο μηχανικός της τράπεζας να το εκτιμήσει άνω των 186 χιλ οπότε στη δική μου περίπτωση μου δίνουν το 70% και όχι το 90 % , αυτό πρέπει να το προσέξουμε . 

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, sotiris_1988 είπε

Εμένα πάντως μου δώσαν προέγκριση 130 χιλ αλλά στα ψιλά γράφει για να δοθεί το δάνειο θα πρέπει ο μηχανικός της τράπεζας να το εκτιμήσει άνω των 186 χιλ οπότε στη δική μου περίπτωση μου δίνουν το 70% και όχι το 90 % , αυτό πρέπει να το προσέξουμε . 

Σε ποια τράπεζα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...