orestakos21 Δημοσ. 30 Αυγούστου Share Δημοσ. 30 Αυγούστου Καλησπέρα φίλοι! Τις τελευταίες ώρες με έχει προβληματίσει αρκετά το θέμα της χρήσης UPS με πολύμπριζο ασφαλείας. Για να φεύγει από τη μέση, έχω τα εξής δύο προϊόντα: - CyberPower CP900EPFCLCD UPS (Skroutz link) - APC Πολύμπριζο Ασφαλείας (Skroutz link) Αυτή τη στιγμή έχω το πολύμπριζο συνδεδεμένο πάνω στη πρίζα του τοίχου, και το UPS συνδεδεμένο πάνω στο πολύμπριζο. Οι υπόλοιπες πρίζες του πολύμπριζου χρησιμοποιούνται κυρίως για φορτιστές κινητών άντε και καμιά λάμπα. Όσο για το UPS, πάνω του πρόκειται να συνδέσω PC με τροφοδοτικό 1000W και μια (μπορεί δύο στο μέλλον) οθόνη. Το πολύμπριζο είναι Surge Protector. Έχει δύο φωτάκια, ένα για Ground που δείχνει ότι οι πρίζες εξοδου είναι γειωμένες και ένα Surge που δείχνει αν όντως λειτουργεί και μπορεί να προστατέψει απο υπερφόρτωση. Στις οδηγίες ασφαλείας του UPS λέει ότι "Το UPS πρέπει να είναι συνδεδεμένο με μια γειωμένη πρίζα με ασφάλεια προστασίας. ΝΑ ΜΗΝ συνδέετε το UPS σε μια πρίζα που δεν είναι γειωμένη". Οι απορίες μου είναι οι εξής: 1) Διάβασα κάπου ότι UPS μπορούν να συνδέονται πάνω σε πολύμπριζα αρκεί να μην είναι ασφαλείας. Τι πρόβλημα θα υπάρξει εάν το πολύμπριζο είναι ασφαλείας; 2) Θέλοντας όπως είπα και πιο πριν να προσθέσω PC 1000W, οθόνη κλπ. στο setup μου, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν βάλω κάθε μια από τις πρίζες των συσκευών σε μια αντίστοιχη πρίζα πάνω στο UPS; (Δηλαδή πολύμπριζο > UPS > Συσκευές) 3) Κάπου διάβασα ότι απαγορεύεται να συνδέσουμε π.χ. πολύμπριζο πάνω στο UPS και πάνω στο πολύμπριζο ηλεκτρική σκούπα. Αυτό γιατί ισχύει ακριβώς; 4) Ποιος θα ήταν ο πιο ασφαλής τροπος να συνδέσω τις συσκευές (UPS, πολύμπριζο, οθόνη, PC, κλπ) ώστε παράλληλα να προστατεύονται από υπερφόρτωση τάσης και να παρέχουν ρεύμα στο PC και την οθόνη σε διακοπή ρεύματος; Αυτά παιδιά, και χίλια συγγνώμη που σας ζάλησα! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TopCLR Δημοσ. 30 Αυγούστου Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2 ώρες πριν, orestakos21 είπε 3) Κάπου διάβασα ότι απαγορεύεται να συνδέσουμε π.χ. πολύμπριζο πάνω στο UPS και πάνω στο πολύμπριζο ηλεκτρική σκούπα. Αυτό γιατί ισχύει ακριβώς; Αυτό πολύ απλά ισχύει γιατί παραφορτώνεται το UPS. Όταν το UPS είναι για π.χ. 600W και (βάζοντας πολύμπριζο) το φορτώνεις με ένα σωρό συσκευές τότε εύκολα ξεπερνάς τις δυνατότητές του και μπορεί να πάθει ζημιά. Η ηλεκτρική σκούπα είναι από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και με ευκολία μπορεί να χαλάσει ένα UPS. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
orestakos21 Δημοσ. 30 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 3 λεπτά πριν, TopCLR είπε Αυτό πολύ απλά ισχύει γιατί παραφορτώνεται το UPS. Όταν το UPS είναι για π.χ. 600W και (βάζοντας πολύμπριζο) το φορτώνεις με ένα σωρό συσκευές τότε εύκολα ξεπερνάς τις δυνατότητές του και μπορεί να πάθει ζημιά. Η ηλεκτρική σκούπα είναι από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και με ευκολία μπορεί να χαλάσει ένα UPS. Οπότε με την ίδια λογική αν του βάλω εγώ π.χ. μια οθόνη 4Κ και ένα PC που έχει max κατανάλωση 700W, δεν θα λειτουργήσει, σωστά; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TopCLR Δημοσ. 30 Αυγούστου Share Δημοσ. 30 Αυγούστου Όχι ακριβώς. Το PC όντως θα έχει 700W κατανάλωση; Αν έχει τροφοδοτικό 700W δεν σημαίνει ότι τραβάει και τα 700! Στα PC ανάλογα με το hardware έχει την ανάλογη κατανάλωση. Αν παράδειγμα σε ένα σύστημα με Atom/Celeron (= ελάχιστης κατανάλωσης επεξεργαστής) βάλω 1200W τροφοδοτικό, αυτό δεν σημαίνει πως καταναλώνει 1200W! Αν όμως το PC (μπορεί να) καταναλώνει 700W (γιατί έχει 14900Κ με overclock, RTX 4090 επίσης με overclock, υδρόψυξη κλπ.) τότε απλά δεν παίρνεις UPS με μικρότερη δυνατότητα. Η κατανάλωση στο PC δεν είναι σταθερή, απλώς η μέγιστη που μπορεί να φτάσει είναι αυτή. Χοντρικά το UPS πρέπει να ξεπερνάει την οριακή κατανάλωση των συσκευών (= την μεγαλύτερη που μπορούν να φτάσουν) που συνδέονται πάνω του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
orestakos21 Δημοσ. 30 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 16 λεπτά πριν, TopCLR είπε Όχι ακριβώς. Το PC όντως θα έχει 700W κατανάλωση; Αν έχει τροφοδοτικό 700W δεν σημαίνει ότι τραβάει και τα 700! Στα PC ανάλογα με το hardware έχει την ανάλογη κατανάλωση. Αν παράδειγμα σε ένα σύστημα με Atom/Celeron (= ελάχιστης κατανάλωσης επεξεργαστής) βάλω 1200W τροφοδοτικό, αυτό δεν σημαίνει πως καταναλώνει 1200W! Αν όμως το PC (μπορεί να) καταναλώνει 700W (γιατί έχει 14900Κ με overclock, RTX 4090 επίσης με overclock, υδρόψυξη κλπ.) τότε απλά δεν παίρνεις UPS με μικρότερη δυνατότητα. Η κατανάλωση στο PC δεν είναι σταθερή, απλώς η μέγιστη που μπορεί να φτάσει είναι αυτή. Χοντρικά το UPS πρέπει να ξεπερνάει την οριακή κατανάλωση των συσκευών (= την μεγαλύτερη που μπορούν να φτάσουν) που συνδέονται πάνω του. Ναι ανέφερα τροφοδοτικό 1000W αλλά η κατανάλωση θα είναι γύρω στα 700-750W στις μέγιστες δυνατότητες. Οπότε μάλλον θα χρειαστεί να πάρω δεύτερο UPS που να είναι τουλάχιστον 900W, αν λάβουμε υπόψη και την οθόνη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Λύση manolis940 Δημοσ. 31 Αυγούστου Λύση Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 11 ώρες πριν, orestakos21 είπε Ναι ανέφερα τροφοδοτικό 1000W αλλά η κατανάλωση θα είναι γύρω στα 700-750W στις μέγιστες δυνατότητες. Οπότε μάλλον θα χρειαστεί να πάρω δεύτερο UPS που να είναι τουλάχιστον 900W, αν λάβουμε υπόψη και την οθόνη. Τι οθόνη θα βάλεις που θα καταναλώνει 200W ; 50W με 60W μπορεί. Απ' την άλλη βέβαια δεν είναι κακό να έχεις κάτι παραπάνω σε περίπτωση που θες να προσθέσεις ηχεία ή κάποια άλλη συσκευή. Πάμε λίγο να αποδημήσουμε και ότι διάβασες: Αναφορά σε κείμενο 1) Διάβασα κάπου ότι UPS μπορούν να συνδέονται πάνω σε πολύμπριζα αρκεί να μην είναι ασφαλείας. Τι πρόβλημα θα υπάρξει εάν το πολύμπριζο είναι ασφαλείας; 2) Θέλοντας όπως είπα και πιο πριν να προσθέσω PC 1000W, οθόνη κλπ. στο setup μου, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν βάλω κάθε μια από τις πρίζες των συσκευών σε μια αντίστοιχη πρίζα πάνω στο UPS; (Δηλαδή πολύμπριζο > UPS > Συσκευές) 3) Κάπου διάβασα ότι απαγορεύεται να συνδέσουμε π.χ. πολύμπριζο πάνω στο UPS και πάνω στο πολύμπριζο ηλεκτρική σκούπα. Αυτό γιατί ισχύει ακριβώς; 4) Ποιος θα ήταν ο πιο ασφαλής τροπος να συνδέσω τις συσκευές (UPS, πολύμπριζο, οθόνη, PC, κλπ) ώστε παράλληλα να προστατεύονται από υπερφόρτωση τάσης και να παρέχουν ρεύμα στο PC και την οθόνη σε διακοπή ρεύματος; Κανένα δεν υπάρχει. Ίσως αν διάβασες ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ορθό καθώς τις προστασίες αυτές τις παρέχει το ίδιο το UPS. Απ' την άλλη βέβαια το να έχεις μια αντικεραυνική προστασία η οποία ουσιαστικά έχει ένα ελεγκτή με ένα βαρίστορ και καίγεται σε τέτοιες περιπτώσεις για να προστατεύσει το υπόλοιπο κύκλωμα, δεν είναι κακό, καθώς ένα πολύμπριζο ή ένα μπριζάκι με τέτοια προστασία κάνει 30€? ενώ η επιδιόρθωση του UPS σου από ένα ηλεκτρονικό θα φτάσει στα 100€ Όχι. Γιατί να υπάρξει. Το ερώτημα είναι αν θα σε φτάσουν και αν πρέπει να βάλεις πολύμπριζο. Εγώ επειδή έχω βάλει και τις δικτυακές συσκευές και τα ηχεία πάνω στο ups πέραν του υπολογιστή - οθόνη - ηχεία. Έχω βάλει και πολύμπριζα στην διάταξη Πρίζα 1: PC , Πρίζα 2: Οθόνη - Ηχεία Πρίζα 3: Router, Κεραία Ταράτσα switch κτλ Πρίζα 4: Δεν θυμάμαι αλλά κάτι έχω βάλει Ότι σου είπε ο @TopCLR. Η σκούπα σου θα είναι 2000W στην καλύτερη. Το UPS σου πέραν απ' την συνολική ισχύ ίσως έχει και περιορισμούς ανά πρίζα. Δηλαδή μπορεί να έχεις 1000W ups αλλά ψάξε στα χαρακτηριστικά του γιατί μπορεί να δίνει μέγιστο 600W ανά πρίζα. Για μένα η λογική είναι η εξής. Βάζουμε πρώτα στο ups ότι θέλουμε να μείνει ανοικτό έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής να προλάβουμε να αποθηκεύσουμε την δουλειά μας. Αυτό σημαίνει πέραν απ' τον υπολογιστή ότι σίγουρα μπαίνει η οθόνη και σίγουρα το router μας για να έχουμε Internet. Ότι άλλο θες να έχει απλώς ασφάλεια για over-down voltage, προστασία από κεραυνούς κτλ και δεν θες να σου φάει μπαταρία απ' το ups, βάλε το στο πολύμπριζο ασφαλείας. Για να δεις καλύτερα τις καταναλώσεις του pc σου γιατί διαφέρουν αρκετά απ' τα όσα αναγράφουν οι κατασκευαστές επάνω θα σου πρότεινα να: Αγοράσεις ένα μετρητή κατανάλωση ρεύματος που μπαίνει στην πρίζα Bestprice Link ( έτσι για να σπάσει ο καπιταλισμός ) Κατεβάζεις το Heavy Load και το βάζεις να κάνει stress test σε cpu και gpu Optional 1: Αν έχεις πολλά fans μπορείς να τα ρυθμίσεις στο 100% απ' το bios αν και δεν θα έχει τεράστια διαφορά θεωρητικά στην κατανάλωση Optional 2: Μπορεί και να κάνεις και benchmark test στους δίσκους την ίδια ώρα αλλά ούτε και εκείνο θεωρώ ότι θα δείξει μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
orestakos21 Δημοσ. 31 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 24 λεπτά πριν, manolis940 είπε Τι οθόνη θα βάλεις που θα καταναλώνει 200W ; 50W με 60W μπορεί. Απ' την άλλη βέβαια δεν είναι κακό να έχεις κάτι παραπάνω σε περίπτωση που θες να προσθέσεις ηχεία ή κάποια άλλη συσκευή. Πάμε λίγο να αποδημήσουμε και ότι διάβασες: Κανένα δεν υπάρχει. Ίσως αν διάβασες ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ορθό καθώς τις προστασίες αυτές τις παρέχει το ίδιο το UPS. Απ' την άλλη βέβαια το να έχεις μια αντικεραυνική προστασία η οποία ουσιαστικά έχει ένα ελεγκτή με ένα βαρίστορ και καίγεται σε τέτοιες περιπτώσεις για να προστατεύσει το υπόλοιπο κύκλωμα, δεν είναι κακό, καθώς ένα πολύμπριζο ή ένα μπριζάκι με τέτοια προστασία κάνει 30€? ενώ η επιδιόρθωση του UPS σου από ένα ηλεκτρονικό θα φτάσει στα 100€ Όχι. Γιατί να υπάρξει. Το ερώτημα είναι αν θα σε φτάσουν και αν πρέπει να βάλεις πολύμπριζο. Εγώ επειδή έχω βάλει και τις δικτυακές συσκευές και τα ηχεία πάνω στο ups πέραν του υπολογιστή - οθόνη - ηχεία. Έχω βάλει και πολύμπριζα στην διάταξη Πρίζα 1: PC , Πρίζα 2: Οθόνη - Ηχεία Πρίζα 3: Router, Κεραία Ταράτσα switch κτλ Πρίζα 4: Δεν θυμάμαι αλλά κάτι έχω βάλει Ότι σου είπε ο @TopCLR. Η σκούπα σου θα είναι 2000W στην καλύτερη. Το UPS σου πέραν απ' την συνολική ισχύ ίσως έχει και περιορισμούς ανά πρίζα. Δηλαδή μπορεί να έχεις 1000W ups αλλά ψάξε στα χαρακτηριστικά του γιατί μπορεί να δίνει μέγιστο 600W ανά πρίζα. Για μένα η λογική είναι η εξής. Βάζουμε πρώτα στο ups ότι θέλουμε να μείνει ανοικτό έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής να προλάβουμε να αποθηκεύσουμε την δουλειά μας. Αυτό σημαίνει πέραν απ' τον υπολογιστή ότι σίγουρα μπαίνει η οθόνη και σίγουρα το router μας για να έχουμε Internet. Ότι άλλο θες να έχει απλώς ασφάλεια για over-down voltage, προστασία από κεραυνούς κτλ και δεν θες να σου φάει μπαταρία απ' το ups, βάλε το στο πολύμπριζο ασφαλείας. Για να δεις καλύτερα τις καταναλώσεις του pc σου γιατί διαφέρουν αρκετά απ' τα όσα αναγράφουν οι κατασκευαστές επάνω θα σου πρότεινα να: Αγοράσεις ένα μετρητή κατανάλωση ρεύματος που μπαίνει στην πρίζα Bestprice Link ( έτσι για να σπάσει ο καπιταλισμός ) Κατεβάζεις το Heavy Load και το βάζεις να κάνει stress test σε cpu και gpu Optional 1: Αν έχεις πολλά fans μπορείς να τα ρυθμίσεις στο 100% απ' το bios αν και δεν θα έχει τεράστια διαφορά θεωρητικά στην κατανάλωση Optional 2: Μπορεί και να κάνεις και benchmark test στους δίσκους την ίδια ώρα αλλά ούτε και εκείνο θεωρώ ότι θα δείξει μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση Όσον αφορά την οθόνη ναι, 60W πάνω κάτω καταναλώνει αλλά σκέφτομαι και λίγο μακροπρόθεσμα (future proofing που λέμε και στο χωριό 😆) σε περίπτωση που πάω σε dual monitor ή ίσως και κάποια εξωτερικά gadgetακια. Οπότε για αυτό σκεφτόμουν ότι ίσως θέλω άλλο UPS. 3. Huh, αυτό δεν το ήξερα να πω την αλήθεια. Είχα την εντύπωση ότι κάθε πρίζα μπορεί να φτάνει στο μέγιστο της παροχής του UPS αλλά θα το ψάξω για να είμαι σίγουρος. 4. Σωστός. Κάπως έτσι τα είχα και εγώ όταν είχα χαμηλότερων προδιαγραφών PC. Στο ρούτερ έχω βάλει αποκλειστικά mini ups για αυτό το λόγο, μιας και δε φτάνει να μπει στη πρίζα του UPS. Θα δοκιμάσω να αγοράσω το μετρητή ρεύματος για να δω πραγματικά πόσο καταναλώνουν οι συσκευές (και μαζί με αυτό δώρο 2-3 πονοκέφαλοι αφού μου υπενθυμίσει πόσα πληρώνω στη ΔΕΗ 🥲) Σήμερα το πρωί συνέδεσα στο UPS στο σαλόνι που έχω το PS5, TV και ηχεία, έκανα δύο τρία τεστάκια με max load (θεωρητικά το PS5 τα έδινε όλα ας πούμε σε απαιτητικό παιχνίδι, οθόνη φουλ φωτεινότητα κλπ) και μου έδειξε ότι το load δεν ξεπερνούσε το 60% (20% increments με βάση το manual), και έδινε τροφοδοσία για 5-6 λεπτά άνετα. Θα αρχίσω σύντομα να κοιτάω για άλλο πιο ντουρασελ UPS για το PC. Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια και το χρόνο που αφιέρωσες Μανώλη, πιστεύω πως πλέον τα έχω ξεκαθαρίσει όλα στο μυαλό μου. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα