Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια φορά κι έναν καιρό...οι εταιρίες ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν χώρα προέλευσης στα προϊόντα τους. Έτσι μπορούσες να ξέρεις αν το όποιο προϊόν ήταν ελληνικό ή όχι (αν σε ενδιέφερε) 

Αργότερα, η μεγάλη ευρωπαϊκή μας "οικογένεια" έκρινε ότι τα "παιδιά της" δεν μπορεί να διαχωριζονται και άρα έπρεπε να συμβιβαστούμε με ταμπελακια "παράγεται/συσκευάζεται στην ΕΕ". 

Σήμερα ήρθα αντιμέτωπος με αυτό (φωτό). Πέρα από το γεγονός ότι έτσι όπως το διαβάζω (εγώ τουλάχιστον) μου φαίνεται σαν περιφραστικη περιγραφή όλης της υφηλίου (εκτός αν το "εντός και εκτός της ΕΕ" σημαίνει κάτι διαφορετικό που δεν κατανοώ) θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η διατύπωση θεωρείται νόμιμη 

Σημ. Πρόκειται για πατατάκια ιδιωτικής μάρκας μιας από τις μεγάλες αλυσίδες supermarket 

IMG_20240830_173517_edit_226131145942576.jpg

• Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το εχω δει κι εγω σε διαφορα προϊοντα. Αν το "εκτος ΕΕ" δε σημαινει κατι συγκεκριμενο (που δεν το γνωριζω) τοτε ειναι λιγο ... αστειο να το πω; Γελοιο; Ειτε το γραφει ειτε δεν το γραφει ειναι το ενα και το αυτο, σου λεει οτι η πατατα προερχεται απο καπου στην υδρογειο. No shit sherlock. Κι εγω νομιζα οτι προερχεται απο το αλφα του κενταυρου.

Επεξ/σία από lector
  • Haha 5
Δημοσ.
7 minutes ago, lector said:

Κι εγω νομιζα οτι προερχεται απο το αλφα του κενταυρου.

Εδώ που τα λέμε, και το Άλφα του Κένταυρου δεν είναι στην ΕΕ. Οπότε, αν ο Proxima B μπορεί να καλλιεργήσει πατάτα, θα μπορούσε κάλλιστα να'ναι κι από 'κει! :P

• Haha 3
Δημοσ.

Το ίδιο αναγράφεται και σε πολλά άλλα προϊόντα. Σε κάποια όσπρια δε, αναγράφεται το απλό, λιτό και περιεκτικό ΈΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ.

Εγώ γενικά επιλέγω ελληνικά, διαφορετικά προσπαθώ τουλάχιστον να είναι Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είμαι σίγουρος αν τελικά προσφέρει κάτι στην ποιότητα του προϊόντος.

• Like 1
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, bill999r είπε

Το ίδιο αναγράφεται και σε πολλά άλλα προϊόντα. Σε κάποια όσπρια δε, αναγράφεται το απλό, λιτό και περιεκτικό ΈΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ.

Εγώ γενικά επιλέγω ελληνικά, διαφορετικά προσπαθώ τουλάχιστον να είναι Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είμαι σίγουρος αν τελικά προσφέρει κάτι στην ποιότητα του προϊόντος.

αυτο κανω και εγω. παραγεται και συσκευαζεται στην ελλαδα να γραφει. αν δεν το γραφει θα το παρω μονο απο αναγκη επειδη δεν υπαρχει κατι αλλο και συνηθως επιλεγω κατι που παράγεται στην ΕΕ. μπορεις να στειλεις την φωτο στο υπουργειο αναπτυξης. 

Δημοσ.

Απο την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός έλεγχος και ας πούμε πατάτες Αιγύπτου γίνονται πατάτες Ελλάδας,  επιλέγω με πρώτο σκεπτικό την τιμή.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, sdikr είπε

Απο την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός έλεγχος και ας πούμε πατάτες Αιγύπτου γίνονται πατάτες Ελλάδας,  επιλέγω με πρώτο σκεπτικό την τιμή.

Όντως μετά από αυτά τα τέρατα που ακούστηκαν με αφορμή την πανώλη των προβάτων για τις ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων και εγώ αμφιβάλλω για το κατά πόσο είναι κάποιο προϊόν αμιγώς ελληνικό αφού στην μπανανία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Επίσης όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για βυτία με γάλα Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Γερμανιας που έρχονται νύχτα στην χώρα κ βαφτίζονται ελληνικά. Άλλα τόσα πρόσφατα σκάνδαλα με ελληνική φέτα η οποία ή δεν είχε σωστή σύσταση κ περιείχε και αγελαδινό είτε το πρόβειο γάλα ήταν αλλοδαπής προέλευσης.

Οπότε ποιός μπορεί να εγγυηθεί για την αναγραφόμενη προέλευση αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος;

Το μόνο θεωρώ που μπορεί να αποτελεί μια κάποια εγγύηση είναι το καλό όνομα μιας εταιρίας η οποία ίσως δεν θα ρισκάρει το όνομα της τόσο εύκολα όσο τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα για παράδειγμα.

• Like 1
Δημοσ.

Ασχετο με το θέμα .... αλλα και σχετικό με το γενικό κλίμα που επικρατεί....

Χθες έβλεπα στο efood τον κατάλογο με τα φαγητά ενός καταστήματος....  και συγκεκριμένα με θαλασσινά....  απο την τιμή και μόνο έβγαζε μάτι  οτι κάποια ήταν καταψυγμένα  αλλά δεν αναγράφονταν κάτι σχετικό στον κατάλογο.  Κάποτε υπήρχε διάταξη οτι όταν είναι κατεψυγμένα  πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο (δεν λέω οτι ειναι κακό όταν είναι κατεψυγμένα αλλά να γνωρίζει ο καταναλωτής τι πληρώνει)  και αναρωτήθηκα..... έχει καταργηθεί η σχετική διάταξη, έχει βρεθεί κάποιο παράθυρο και την παρακάμπτουν η η απουσία ελέγχων έχει επιφέρει ασυδοσία;

Δημοσ.
7 hours ago, teot said:

Κάποτε υπήρχε διάταξη οτι όταν είναι κατεψυγμένα  πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο (δεν λέω οτι ειναι κακό όταν είναι κατεψυγμένα αλλά να γνωρίζει ο καταναλωτής τι πληρώνει)  και αναρωτήθηκα..... έχει καταργηθεί η σχετική διάταξη, έχει βρεθεί κάποιο παράθυρο και την παρακάμπτουν η η απουσία ελέγχων έχει επιφέρει ασυδοσία;

Δεν έχω πετύχει μέχρι σήμερα κατάλογο που να μην αναγράφει ότι το τάδε, τάδε και τάδε είναι κατεψυγμένα. Ίσως απλά το efood να μη θεωρείται «κατάλογος». Δηλαδή να μην έχει ανανεωθεί η σχετική διάταξη ώστε να περιλαμβάνει και ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

• Like 1
Δημοσ.
11 hours ago, teot said:

Ασχετο με το θέμα .... αλλα και σχετικό με το γενικό κλίμα που επικρατεί....

Χθες έβλεπα στο efood τον κατάλογο με τα φαγητά ενός καταστήματος....  και συγκεκριμένα με θαλασσινά....  απο την τιμή και μόνο έβγαζε μάτι  οτι κάποια ήταν καταψυγμένα  αλλά δεν αναγράφονταν κάτι σχετικό στον κατάλογο.  Κάποτε υπήρχε διάταξη οτι όταν είναι κατεψυγμένα  πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο (δεν λέω οτι ειναι κακό όταν είναι κατεψυγμένα αλλά να γνωρίζει ο καταναλωτής τι πληρώνει)  και αναρωτήθηκα..... έχει καταργηθεί η σχετική διάταξη, έχει βρεθεί κάποιο παράθυρο και την παρακάμπτουν η η απουσία ελέγχων έχει επιφέρει ασυδοσία;

Εκτός από το πιθανό σενάριο που αναφέρει ο @Haldol, η υποχρέωση αναγραφης υπάρχει μόνο για τα κατεψυγμένα όταν προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή.

Το αποψυγμενα δεν χρειάζεται να έχουν κάποια σήμανση στην δευτερογενή αγορά (ο έμπορος το αναφέρει όταν το πουλάει στο μαγαζί, αλλά το μαγαζί πλέον δεν έχει κάποια υποχρέωση)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Skrobo είπε

Το αποψυγμενα δεν χρειάζεται να έχουν κάποια σήμανση στην δευτερογενή αγορά (ο έμπορος το αναφέρει όταν το πουλάει στο μαγαζί, αλλά το μαγαζί πλέον δεν έχει κάποια υποχρέωση)

Απόσπασμα απο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

3. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών – γλυκών – ποτών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:

Α. Το είδος των ελαίων και η χρήση τους.

Β. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση.

Γ. «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση.

https://www.eea.gr/arthra-eea/oi-timokatalogoi-se-epixeiriseis-estiasis-anapsyxis/

Επεξ/σία από teot
Δημοσ.
21 ώρες πριν, haris_216 είπε

Μια φορά κι έναν καιρό...οι εταιρίες ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν χώρα προέλευσης στα προϊόντα τους. 

Μη πιστεύεις ότι διαβάζεις σε ΨΕΚοσαιτ απόντα οποία είσαι εμφανώς επηρεασμένος.

Δημοσ.
18 minutes ago, teot said:

Απόσπασμα απο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

3. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών – γλυκών – ποτών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:

Α. Το είδος των ελαίων και η χρήση τους.

Β. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση.

Γ. «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση.

https://www.eea.gr/arthra-eea/oi-timokatalogoi-se-epixeiriseis-estiasis-anapsyxis/

Ναι. Τα αποψυγμενα δεν είναι κατεψυγμένα.

Ο έμπορος που μου πουλάει αποψυγμενα πρέπει να το διευκρινίζει. 

Εγώ μετά πουλάω νωπό εμπόρευμα στον πελάτη, άρα δεν χρειάζεται κάποια σήμανση. 

Είναι τρομερά ηλίθιο και ο λόγος γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι τρώνε φρέσκα Καλαμαριά το καλοκαίρι (ενώ τα καλαμάρια ψαρεύονται από μέσα φθινοπώρου)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Skrobo είπε

Ναι. Τα αποψυγμενα δεν είναι κατεψυγμένα.

Ο έμπορος που μου πουλάει αποψυγμενα πρέπει να το διευκρινίζει. 

Εγώ μετά πουλάω νωπό εμπόρευμα στον πελάτη, άρα δεν χρειάζεται κάποια σήμανση. 

Είναι τρομερά ηλίθιο και ο λόγος γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι τρώνε φρέσκα Καλαμαριά το καλοκαίρι (ενώ τα καλαμάρια ψαρεύονται από μέσα φθινοπώρου)

Τι άλλο θα διαβάσουμε?

Το κατεψυγμένο  απο την στιγμή που καταψυχθεί... παραμένει  με τον χαρακτηρισμό "κατεψυγμένο" μέχρι την τελική διάθεση

Αν ο έμπορος παράνομα σου πουλάει το κατεψυγμένο για νωπό και στο τιμολόγιο  δεν αναγράφει  τον χαρακτηρισμό "κατεψυγμένο" η  αναγράφει  νωπό.... ναι μπορείς να το πουλήσεις για νωπό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...