csontheline Δημοσ. 29 Αυγούστου Share Δημοσ. 29 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Αυτή την στιγμή έχω το παρακάτω σύστημα CPU : Ryzen 5 2600 (ψύκτρα Arctic Freezer 36) Mobo : Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI RAM : 2x8GB 3000MHz (gskill) SSD : Samsung 860 evo 500gb (κύριος δίσκος) NVME : Samsung 970 evo 250gb (έχει ελάχιστες ώρες λειτουργίας γιατί ήταν για dual boot linux, αλλά ανάθεμα αν άνοιξε 10 φορές) PSU : Seasonic focus plus 550w platinum GPU : RTX 3060 gigabyte (από 01/2023, πριν είχε gt1030) Κουτί : Cougar MG120-G με 4 ανεμιστήρες Arctic PWM PST (αυτό που μπαίνουν σε σειρά και ελέγχονται από 1 θύρα στην μητρική) Η υποστήριξη των windows 10 σταματάει σε ~1,5 χρόνο. Το τωρινό σύστημα, ότι και να δοκίμασα, δεν λέει να αναβαθμιστεί σε windows 11 (δοκίμασα amd virtual tpm, καρφωτές τιμές στην registry κλπ). Τρομερές απαιτήσεις δεν έχω, καθώς το χρησιμοποιώ κυρίως για ταινίες, σερφάρισμα και παλιά παιχνίδια (χωρίς να είναι βέβαιο το "ελαφριά" για το μέλλον, το πιο βαρύ που έπαιξα προσφάτως ήταν το watchdogs 2 στα -νομίζω- μέτρια γραφικά). Ένας άλλος λόγος που σκέφτομαι την αλλαγή, είναι τα χρόνια που έχει πάνω το του μηχάνημα. Αν και δεν το πείραξα ποτέ με overclocks, το έχω από το 2019, και, αν και καθόταν περίπου 1,5-2 χρόνια στο ενδιάμεσο (άνοιγε ελάχιστα μόνο με RDP), έχει -χοντρικά- 4,5 χρόνια στην πλάτη του. Είμαι ανάμεσα στα 1) Να το κρατήσω και όσο πάει και μόλις χαλάσει κάτι, να πουλήσω τα κομμάτια του -> Θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνω 1-4 εβδομάδες χωρίς PC, αλλά δεν είναι τρομακτική έλλειψη. 2) Να βάλω την 1030 και να το δώσω ως έχει, φτιάχνοντας καινούριο με την 3060 μέσα. 3) Να το πουλήσω με την 3060 και να πάω σε καινούριο. 4) Να κρατήσω κάποια κομμάτια (πχ τον nvme και την 3060) και να δώσω τα υπόλοιπα. Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να σκοτώσω κάποιο κομμάτι στην μεταπώληση, αλλά να είναι τίμιες οι τιμές. Τέλος, ένα τέτοιο σύστημα, πόσο θα το κοστολογούσατε; (περιπτώσεις 2 & 3 ή και 4) Προτάσεις για νέο σύστημα σε άλλο θέμα, όταν έρθει η ώρα. Επεξ/σία 29 Αυγούστου από csontheline Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Λύση TopCLR Δημοσ. 29 Αυγούστου Λύση Share Δημοσ. 29 Αυγούστου Είναι νωρίς να σε ανησυχεί η μετάβαση σε Windows 11 (σε 1,5 χρόνο). Επειδή δεν είναι πολύ δουλεμένο το σύστημα, υπάρχει ακόμα μια περίπτωση. Βάζεις επάνω στο σύστημα έναν Ryzen 5 5600 που μπορεί ακόμα να είναι και χωρίς ψήκτρα, αφού έχεις την Arctic Freezer 36 (που είναι υπεραρκετή για τον 5600). α) Είναι μια μίνι αναβάθμιση στο σύστημα που αν πουλήσεις την GT1030 (~ 50€) και τον 2600 (~40€) δεν θα κοστίσει ακριβά. Θα δεις βελτίωση στο Watch dogs 2* που ανέφερες όπως και σε άλλα πράγματα. β) Αυτόματα το σύστημα με τον 5600 είναι συμβατό με τα Windows 11! Ίσως όμως είναι καλύτερο όπως είπες να κρατήσεις το σύστημα όσο πάει και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές τότε (θα δεις και αν αξίζει να κρατήσεις την 3060 ή όχι). * Σε βίντεο στο youtube οι συγκρίσεις του 2600 με τον 5600 (ή και 5600Χ που είναι παρόμοιος) σε παιχνίδια δείχνουν σημαντικές διαφορές ακόμα και με κάρτες γραφικών παραπλήσιες της 3060 που έχεις! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@topos Δημοσ. 29 Αυγούστου Share Δημοσ. 29 Αυγούστου 9 hours ago, csontheline said: Αυτή την στιγμή έχω το παρακάτω σύστημα CPU : Ryzen 5 2600 (ψύκτρα Arctic Freezer 36) Mobo : Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI RAM : 2x8GB 3000MHz (gskill) SSD : Samsung 860 evo 500gb (κύριος δίσκος) NVME : Samsung 970 evo 250gb (έχει ελάχιστες ώρες λειτουργίας γιατί ήταν για dual boot linux, αλλά ανάθεμα αν άνοιξε 10 φορές) PSU : Seasonic focus plus 550w platinum GPU : RTX 3060 gigabyte (από 01/2023, πριν είχε gt1030) Κουτί : Cougar MG120-G με 4 ανεμιστήρες Arctic PWM PST (αυτό που μπαίνουν σε σειρά και ελέγχονται από 1 θύρα στην μητρική) Η υποστήριξη των windows 10 σταματάει σε ~1,5 χρόνο. Το τωρινό σύστημα, ότι και να δοκίμασα, δεν λέει να αναβαθμιστεί σε windows 11 (δοκίμασα amd virtual tpm, καρφωτές τιμές στην registry κλπ). Τρομερές απαιτήσεις δεν έχω, καθώς το χρησιμοποιώ κυρίως για ταινίες, σερφάρισμα και παλιά παιχνίδια (χωρίς να είναι βέβαιο το "ελαφριά" για το μέλλον, το πιο βαρύ που έπαιξα προσφάτως ήταν το watchdogs 2 στα -νομίζω- μέτρια γραφικά). Ένας άλλος λόγος που σκέφτομαι την αλλαγή, είναι τα χρόνια που έχει πάνω το του μηχάνημα. Αν και δεν το πείραξα ποτέ με overclocks, το έχω από το 2019, και, αν και καθόταν περίπου 1,5-2 χρόνια στο ενδιάμεσο (άνοιγε ελάχιστα μόνο με RDP), έχει -χοντρικά- 4,5 χρόνια στην πλάτη του. Είμαι ανάμεσα στα 1) Να το κρατήσω και όσο πάει και μόλις χαλάσει κάτι, να πουλήσω τα κομμάτια του -> Θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνω 1-4 εβδομάδες χωρίς PC, αλλά δεν είναι τρομακτική έλλειψη. 2) Να βάλω την 1030 και να το δώσω ως έχει, φτιάχνοντας καινούριο με την 3060 μέσα. 3) Να το πουλήσω με την 3060 και να πάω σε καινούριο. 4) Να κρατήσω κάποια κομμάτια (πχ τον nvme και την 3060) και να δώσω τα υπόλοιπα. Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να σκοτώσω κάποιο κομμάτι στην μεταπώληση, αλλά να είναι τίμιες οι τιμές. Τέλος, ένα τέτοιο σύστημα, πόσο θα το κοστολογούσατε; (περιπτώσεις 2 & 3 ή και 4) Προτάσεις για νέο σύστημα σε άλλο θέμα, όταν έρθει η ώρα. Μπαίνουν win 11 σε παλιά μηχανήματα με το Rufus(έχει επιλογή όταν κάνεις περνάς το iso των windows). Τώρα πέρα από αυτό δεν ξέρω εάν έχει κάποιο μειονέκτημα αυτή η διαδικασία. Βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν είναι άσχημη η ιδέα Topclr να έβαζες έναν 5600 και να ξεμπερδευεις με ~40ευρω διαφορά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
csontheline Δημοσ. 29 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 29 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, TopCLR said: Είναι νωρίς να σε ανησυχεί η μετάβαση σε Windows 11 (σε 1,5 χρόνο). Επειδή δεν είναι πολύ δουλεμένο το σύστημα, υπάρχει ακόμα μια περίπτωση. Βάζεις επάνω στο σύστημα έναν Ryzen 5 5600 που μπορεί ακόμα να είναι και χωρίς ψήκτρα, αφού έχεις την Arctic Freezer 36 (που είναι υπεραρκετή για τον 5600). α) Είναι μια μίνι αναβάθμιση στο σύστημα που αν πουλήσεις την GT1030 (~ 50€) και τον 2600 (~40€) δεν θα κοστίσει ακριβά. Θα δεις βελτίωση στο Watch dogs 2* που ανέφερες όπως και σε άλλα πράγματα. β) Αυτόματα το σύστημα με τον 5600 είναι συμβατό με τα Windows 11! Ίσως όμως είναι καλύτερο όπως είπες να κρατήσεις το σύστημα όσο πάει και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές τότε (θα δεις και αν αξίζει να κρατήσεις την 3060 ή όχι). * Σε βίντεο στο youtube οι συγκρίσεις του 2600 με τον 5600 (ή και 5600Χ που είναι παρόμοιος) σε παιχνίδια δείχνουν σημαντικές διαφορές ακόμα και με κάρτες γραφικών παραπλήσιες της 3060 που έχεις! Με έβαλες σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σοβαρές σκέψεις τώρα. Εξαιρετική λύση η αναβάθμιση σε 5600 για να μου βγάλει 2-3 χρόνια ακόμα. Είναι πιθανό να φταίει ο συνδυασμός με την μητρική για τα windows 11; Γιατί, θεωρητικά, και με τον 2600 έπρεπε να τα παίρνει, αλλά κάπου μαλακίζεται το σύστημα με την εκκίνηση των windows (ή δεν βλέπει τον δίσκο) όταν ενεργοποιώ το fTPM (αν θυμάμαι καλά, έτσι το λέει η gigabyte(?)/AMD(?) ) και για αυτό τα παράτησα. 1 hour ago, @topos said: Μπαίνουν win 11 σε παλιά μηχανήματα με το Rufus(έχει επιλογή όταν κάνεις περνάς το iso των windows). Τώρα πέρα από αυτό δεν ξέρω εάν έχει κάποιο μειονέκτημα αυτή η διαδικασία. Βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν είναι άσχημη η ιδέα Topclr να έβαζες έναν 5600 και να ξεμπερδευεις με ~40ευρω διαφορά. Πάλευα για αναβάθμιση, δεν ήθελα καθαρή εγκατάσταση (αν και δεν θα την αποφύγω μελλοντικά, την φορτώνω στον κόκκορα όσο περισσότερο μπορώ). Επεξ/σία 29 Αυγούστου από csontheline Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TopCLR Δημοσ. 30 Αυγούστου Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 1 ώρα πριν, csontheline είπε Είναι πιθανό να φταίει ο συνδυασμός με την μητρική για τα windows 11; Γιατί, θεωρητικά, και με τον 2600 έπρεπε να τα παίρνει, αλλά κάπου μαλακίζεται το σύστημα με την εκκίνηση των windows (ή δεν βλέπει τον δίσκο) όταν ενεργοποιώ το fTPM (αν θυμάμαι καλά, έτσι το λέει η gigabyte(?)/AMD(?) ) και για αυτό τα παράτησα. Έχεις δίκιο για την υποστήριξη του 2600 από τα Windows 11. Είχα την εντύπωση ότι η υποστήριξη ίσχυε από την σειρά 3000 και μετά. Λογικά αν έχεις την έκδοση BIOS F62 και μετά εγκατεστημένη θα έπρεπε να μην χρειάζεται κάποια ενέργεια για να είσαι έτοιμος για τα 11 (κοινώς θα σε έπρηζε το Windows Update ότι είσαι έτοιμος για τα Windows 11)! 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ilos Δημοσ. 30 Αυγούστου Share Δημοσ. 30 Αυγούστου Στην αρχή που ανακοινώθηκε το fTPM στα agesa ήταν από zen2 (3xxx) και πάνω. Αλλά θυμάμαι που βγήκαν όλοι με τις τσουγκράνες και τους πυρσούς και μας έκανε την χάρη η Λίζα και το έδωσε και στους zen+ μετά.🤣 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
csontheline Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου On 30/08/2024 at 15:58, ilos said: Στην αρχή που ανακοινώθηκε το fTPM στα agesa ήταν από zen2 (3xxx) και πάνω. Αλλά θυμάμαι που βγήκαν όλοι με τις τσουγκράνες και τους πυρσούς και μας έκανε την χάρη η Λίζα και το έδωσε και στους zen+ μετά.🤣 Αν και παίρνω σφάλμα 0xc00000e9, οπότε υποθέτω ότι είναι windows, να ευελπιστώ ότι είναι θέμα cpu και κατά 99% θα λυθεί με την αναβάθμιση σε μεγαλύτερο; On 30/08/2024 at 00:57, TopCLR said: Έχεις δίκιο για την υποστήριξη του 2600 από τα Windows 11. Είχα την εντύπωση ότι η υποστήριξη ίσχυε από την σειρά 3000 και μετά. Λογικά αν έχεις την έκδοση BIOS F62 και μετά εγκατεστημένη θα έπρεπε να μην χρειάζεται κάποια ενέργεια για να είσαι έτοιμος για τα 11 (κοινώς θα σε έπρηζε το Windows Update ότι είσαι έτοιμος για τα Windows 11)! Μπα, nyet. Με το που ενεργοποιήσω το fTPM, BSOD! Οπότε, το κρατάω κλειστό και είμαι μια χαρά για την ώρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TopCLR Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Μα όταν λέω ότι δεν χρειάζεται τίποτα, το εννοώ. Από την στιγμή που θα μπει το "Windows 11 ready" BIOS δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι (εννοείται πως θα ρυθμίσεις άλλες παραμέτρους όπως XMP, boot order κλπ.). Υποθέτω, λογικά, και οι επόμενες εκδόσεις είναι πλέον ίδιες σε αυτόν τον τομέα (όσον αφορά την ετοιμότητα για Windows 11). Στο συγκεκριμένο F62 γράφουν: Αναφορά σε κείμενο Change default status of AMD PSP fTPM to Enabled for addressing basic Windows 11 requirements (https://support.microsoft.com/windows/1fd5a332-360d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c) Εσύ δηλαδή όταν έβαλες αυτήν την έκδοση BIOS (ή νεότερη) έβγαλε αμέσως BSOD; Μήπως έχεις/είχες πειράξει κάτι σε σχέση με το TPM/ftpm (ή όπως λέγεται) και ξεκίνησαν οι BSOD; Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου από TopCLR Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
csontheline Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου On 02/09/2024 at 17:51, TopCLR said: Μα όταν λέω ότι δεν χρειάζεται τίποτα, το εννοώ. Από την στιγμή που θα μπει το "Windows 11 ready" BIOS δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι (εννοείται πως θα ρυθμίσεις άλλες παραμέτρους όπως XMP, boot order κλπ.). Υποθέτω, λογικά, και οι επόμενες εκδόσεις είναι πλέον ίδιες σε αυτόν τον τομέα (όσον αφορά την ετοιμότητα για Windows 11). Στο συγκεκριμένο F62 γράφουν: Εσύ δηλαδή όταν έβαλες αυτήν την έκδοση BIOS (ή νεότερη) έβγαλε αμέσως BSOD; Μήπως έχεις/είχες πειράξει κάτι σε σχέση με το TPM/ftpm (ή όπως λέγεται) και ξεκίνησαν οι BSOD; Σόρρυ για την καθυστέρηση. Με όλες τις εκδόσεις bios, αν ενεργοποιήσω την fTPM, παίρνω error 0x000009 πριν bootάρουν τα windows. Λύνεται μόνο αν το κλείσω. Δοκίμασα να ξαναπεράσω εκδόσεις bios, αλλά γιοκ. Για την ώρα δεν ψήνομαι για καθαρή εγκατάσταση των 11, οπότε μένω έτσι. Θα κοιτάξω να πάρω τον 5600 όταν πέσει λίγο η τιμή του (για το ψυχολογικό κυρίως και γιατί δεν τον βιάζομαι) και -μάλλον- θα πάω σε νέα εγκατάσταση του χρόνου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Καλημέρα φίλε μου, έχω βάλει σε 2200G win11 (με rufus όπως είπε φίλος πιο πάνω), δοκίμασε τα πρώτα να δεις πως είναι αν σου αρέσουν κλπ. προτού τρέξεις σε αλλαγή επεξεργαστή. Χρόνος υπάρχει δεν χρειάζεται βιασύνη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα