Προς το περιεχόμενο

Internet εποχες 2002-2005

Give-me-a-hit

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ισχυει οτι παλια που ειχαμε την 56κ συνδεση, οταν εμπαινες σε σαιτ με τσοντες σε χρεωνε περισσοτερο? ή οτι αν κατεβαζες βιντεο και φωτογραφιες, υπηρχε ογκοχρεωση και ερχοντουσαν λογαριασμοι χιλιαδες ευρω? ή ειναι ολα νοσταλγικα ψεματα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπηρχε η δυνατοτητα αρα και πιθανοτητα να εκλεινε καποιο site τετοιου τυπου την κανονικη συνδεση που ηταν αστικη κληση και να επερνε τα λεγομενα 090 τοτε, οποτε βαραγε στα αυτια, εσυ ειχες internet κανονικα αλλα επεφτε η χρεωση σαν 090

• Like 3

12 λεπτά πριν, verylife78 είπε

Υπηρχε η δυνατοτητα αρα και πιθανοτητα να εκλεινε καποιο site τετοιου τυπου την κανονικη συνδεση που ηταν αστικη κληση και να επερνε τα λεγομενα 090 τοτε, οποτε βαραγε στα αυτια, εσυ ειχες internet κανονικα αλλα επεφτε η χρεωση σαν 090

ανα μπραβο αυτο ρωταω, θελω να ακουσω ιστοριες αλλα και πως την πατουσες... απο τσοντες σαιτ ξερω

Φίλε θα σου πω εγώ ένα γεγονός για να καταλάβεις πάνω κάτω τι γινόταν.

Εκείνη την εποχή ήμουν πολύ μικρός και είχα την πρώτη ουσιαστική επαφή με το ιντερνετ. Μόλις μου πρωτοέδωσε ο θείος μου τα credentials για να κάνω κλήση-σύνδεση μαντέψτε ποιό ήταν το πρώτο site που πληκτρολόγησα στον explorer?

Spoiler

www.sex.com

Τότε η σελίδα ήταν παράξενη... ουσιαστικά με το καλημέρα σας κατέβαζε ένα executable που ήταν dialer. Οπότε εγώ κάνω διπλό κλικ να ανοίξει. Εγώ περίμενα να εμφανιστεί "περιεχόμενο". Αντ' αυτού ανοίγει ένα παράθυρο και ακούω το modem αρχίζει να κάνει κλήση (τους ψηφιακούς τόνους από το μεγάφωνό του) Η κλήση ήταν "στον αέρα" ουσιαστικά γιατί ήμουν ήδη συνδεδεμένος στο ιντερνετ. Αλλά εγώ εκείνη την ώρα τρόμαξα και έτρεχα να τραβάω το καλώδιο του τηλεφώνου από την πρίζα καθώς και το ρεύμα από τον υπολογιστή. Προφανώς αν ο dialer έκανε επιτυχώς την κλήση θα έπεφτε κάποια χρέωση.

Ωραίες, αθώες εποχές...

• Like 2
  • Haha 1

1 hour ago, Give-me-a-hit said:

και ιστοριες για κατι λογαριασμους τεραστιους γιατι ακομα ακουγονται? 

Από ιούς τύπου dialers όπως αναφέρθηκε. Αλλά αυτά δεν έχουν απαραίτητα σχέση με τα site που αναφέρεις στο αρχικό μήνυμα. Από παντού θα μπορούσες να κατεβάσεις malware δυνητικά. Και σίγουρα δεν υπήρχε ογκοχρέωση.

28 λεπτά πριν, Engimek είπε

Φίλε θα σου πω εγώ ένα γεγονός για να καταλάβεις πάνω κάτω τι γινόταν.

Εκείνη την εποχή ήμουν πολύ μικρός και είχα την πρώτη ουσιαστική επαφή με το ιντερνετ. Μόλις μου πρωτοέδωσε ο θείος μου τα credentials για να κάνω κλήση-σύνδεση μαντέψτε ποιό ήταν το πρώτο site που πληκτρολόγησα στον explorer?

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

www.sex.com

Τότε η σελίδα ήταν παράξενη... ουσιαστικά με το καλημέρα σας κατέβαζε ένα executable που ήταν dialer. Οπότε εγώ κάνω διπλό κλικ να ανοίξει. Εγώ περίμενα να εμφανιστεί "περιεχόμενο". Αντ' αυτού ανοίγει ένα παράθυρο και ακούω το modem αρχίζει να κάνει κλήση (τους ψηφιακούς τόνους από το μεγάφωνό του) Η κλήση ήταν "στον αέρα" ουσιαστικά γιατί ήμουν ήδη συνδεδεμένος στο ιντερνετ. Αλλά εγώ εκείνη την ώρα τρόμαξα και έτρεχα να τραβάω το καλώδιο του τηλεφώνου από την πρίζα καθώς και το ρεύμα από τον υπολογιστή. Προφανώς αν ο dialer έκανε επιτυχώς την κλήση θα έπεφτε κάποια χρέωση.

Ωραίες, αθώες εποχές...

Ακριβώς το ίδιο και με εμένα. Θυμάμαι είχα το modem επάνω στο γραφείο και άκουσα το click και ξανά click και πονηρεύτηκα τράβηξα αμέσως το καλώδιο του τηλεφώνου όπως έκανες και εσύ και προσπάθησα να διαγράψω το dial-up που είχε δημιουργηθεί αλλά δεν γινόταν όσο προσπαθούσε να κάνει κλήση έπρεπε να γίνει επανεκκίνηση το pc και μετά διαγραφή, έτσι την γλίτωσα, μετά ήξερα τι έπρεπε να κάνω αν άκουγα το click.

Θυμάμαι τοτε πολλά άτομα τους ήρθε ο λογαριασμός πολύ φουσκωμένος μιλάμε για 500€ +. Έπαιζε ρόλο πόσες μέρες γινόταν αυτό μεχρι (αν θυμάμαι καλά) να τους πάρουν τηλ από τον ΟΤΕ και να τους πούνε κάτι δεν πάει καλά η όταν ερχόταν ο λογαριασμός, και τοτε από τον φόβο τέλος το internet για αυτούς.

• Thanks 1

17 ώρες πριν, infin1tyGR είπε

Από ιούς τύπου dialers όπως αναφέρθηκε. Αλλά αυτά δεν έχουν απαραίτητα σχέση με τα site που αναφέρεις στο αρχικό μήνυμα. Από παντού θα μπορούσες να κατεβάσεις malware δυνητικά. Και σίγουρα δεν υπήρχε ογκοχρέωση.

δεν υπηρχε θεμα ογκοχρεωσης οπως το αναφερεις και το φανταζεσαι.
Αλλα οπως ειπα εκανε κληση αντι για το σταθερο τηλεφωνο που καλουσε στον ΟΤΕ πχ σε αλλα νουμερα που ειχαν πολυ υψηλη χρεωση.

19 ώρες πριν, Give-me-a-hit είπε

ισχυει οτι παλια που ειχαμε την 56κ συνδεση, οταν εμπαινες σε σαιτ με τσοντες σε χρεωνε περισσοτερο? ή οτι αν κατεβαζες βιντεο και φωτογραφιες, υπηρχε ογκοχρεωση και ερχοντουσαν λογαριασμοι χιλιαδες ευρω? ή ειναι ολα νοσταλγικα ψεματα?

Επισης για να μπεις στο Internet χρειαζόσουν σταθερή γραμμή και να αγοράσεις μια κάρτα από το περίπτερο που θα είχε αξία π.χ. (αν θυμάμαι καλά) 10€ και θα ήταν για 12 ώρες Internet παράλληλα χρεωνόσουν με αστική κλήση από τον ΟΤΕ όσο ήσουν στο Internet και την ώρα αυτή δεν λειτουργούσε το τηλέφωνο.

Έλεγε η μάνα κλείσε λίγο το Internet να πάρω ένα τηλέφωνο η κάποιος προσπαθούσε να πάρει τηλέφωνο στο σταθερό σου αλλά δεν μπορούσε γιατι ήσουν στο Internet. Κάποιοι είχαν 2 γραμμές μια για το σταθερό και μια το Internet.

Άσε που για να φορτώσει μια σελίδα περίμενες κάνα λεπτό σίγουρα ανάλογα πόσες εικόνες είχε. Και για να κατεβάσεις ένα τραγούδι μπορεί να έκανε και 5 λεπτά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, sakisgri είπε

Επισης για να μπεις στο Internet χρειαζόσουν σταθερή γραμμή και να αγοράσεις μια κάρτα από το περίπτερο που θα είχε αξία π.χ. (αν θυμάμαι καλά) 10€ και θα ήταν για 12 ώρες Internet παράλληλα χρεωνόσουν με αστική κλήση από τον ΟΤΕ όσο ήσουν στο Internet και την ώρα αυτή δεν λειτουργούσε το τηλέφωνο.

Έλεγε η μάνα κλείσε λίγο το Internet να πάρω ένα τηλέφωνο η κάποιος προσπαθούσε να πάρει τηλέφωνο στο σταθερό σου αλλά δεν μπορούσε γιατι ήσουν στο Internet. Κάποιοι είχαν 2 γραμμές μια για το σταθερό και μια το Internet.

Άσε που για να φορτώσει μια σελίδα περίμενες κάνα λεπτό σίγουρα ανάλογα πόσες εικόνες είχε. Και για να κατεβάσεις ένα τραγούδι μπορεί να έκανε και 5 λεπτά.

Κάρτα αγόραζες αν δεν είχες συνδρομή σε πάροχο.... η πλειοψηφία είχε συνδρομή και ελάχιστοι κυρίως περιστασιακοί χρήστες μπαίναν με κάρτα, επίσης η κάρτα ξεκίνησε στα τελευταία  χρόνια, στην αρχή δεν υπήρχε  αλλά μόνο με 6μηνη η ετήσια συνδρομή.

Οι σελίδες δεν αργούσαν τόσο πολύ να φορτώσουν γιατι δεν ηταν βαριές (ηταν προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής),  ναι ενα τραγουδι  έκανε πάνω απο 5 λεπτα να κατέβει αναλογα ποσο μεγάλο ηταν.

Το modem για να συνδεθεί έκανε κλήση μέσα απο την τηλεφωνική γραμμή του σταθερού .... οπότε όση ώρα ησουν συνδεδεμένος δεν είχες τηλέφωνο, οποιος σε καλούσε έπαιρνε κατειλημμένο και αν έκανες το λάθος και σήκωνες το ακουστικό για να πάρεις τηλέφωνο έβαζες θορυβο στην γραμμή και κόβονταν η σύνδεση.

Αν ήσουν  σε αναλογικό τηλεφωνικό κέντρο  και ο πάροχος δεν είχε ΕΠΑΚ αλλά κοινο αστικό νούμερο  δεν είχε χρονοχρέωση  αλλά  χρεωνόσουν μια αστική μονάδα ...όσες ώρες και να ήσουν συνδεδεμένος  (στην πόλη μου ο παροχος μου είχε μόλις 10 modem και επειδή ήταν δύσκολο να βρείς ελευθερο για να συνδεθείς .... τα ΣαββατοΚυριακα που δεν δούλευα μπορεί να μην έκλεινα την σύνδεση όλη μέρα) .

Πρώτη μου σύνδεση στο Internet καπου στο 1995 η 1996 με ένα εσωτερικό modem 11,8 Κ ... τα 56Κ ειναι πολυ μεταγενέστερα (προηγήθηκαν τα 28800 τα 38400 και πιθανόν καποιες άλλες ταχυτητες που δεν θυμάμαι)  .... ήταν η τελευταία εξέλιξη στα PSTN  πριν το ISDN που ηταν 64Κ με ένα καναλι η 128Κ με δυο κανάλια.... για την εποχή τους τρελές ταχύτητες.

Επεξ/σία από teot
  • Like 2
  • Thanks 1

5 λεπτά πριν, teot είπε

Κάρτα αγόραζες αν δεν είχες συνδρομή σε πάροχο.... η πλειοψηφία είχε συνδρομή και ελάχιστοι κυρίως περιστασιακοί χρήστες μπαίναν με κάρτα, επίσης η κάρτα ξεκίνησε στα τελευταία  χρόνια, στην αρχή δεν υπήρχε  αλλά μόνο με 6μηνη η ετήσια συνδρομή.

Οι σελίδες δεν αργούσαν τόσο πολύ να φορτώσουν γιατι δεν ηταν βαριές (ηταν προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής),  ναι ενα τραγουδι  έκανε πάνω απο 5 λεπτα να κατέβει αναλογα ποσο μεγάλο ηταν.

Το modem για να συνδεθεί έκανε κλήση μέσα απο την τηλεφωνική γραμμή του σταθερού .... οπότε όση ώρα ησουν συνδεδεμένος δεν είχες τηλέφωνο, οποιος σε καλούσε έπαιρνε κατειλημμένο και αν έκανες το λάθος και σήκωνες το ακουστικό για να πάρεις τηλέφωνο έβαζες θορυβο στην γραμμή και κόβονταν η σύνδεση.

Αν ήσουν  σε αναλογικό τηλεφωνικό κέντρο  και ο πάροχος δεν είχε ΕΠΑΚ αλλά κοινο αστικό νούμερο  δεν είχε χρονοχρέωση  αλλά  χρεωνόσουν μια αστική μονάδα ...όσες ώρες και να ήσουν συνδεδεμένος  (στην πόλη μου ο παροχος μου είχε μόλις 10 modem και επειδή ήταν δύσκολο να βρείς ελευθερο για να συνδεθείς .... τα ΣαββατοΚυριακα που δεν δούλευα μπορεί να μην έκλεινα την σύνδεση όλη μέρα) .

Πρώτη μου σύνδεση στο Internet καπου στο 1995 με ένα modem 11,8 Κ ... τα 56Κ ειναι πολυ μεταγενέστερα .... ήταν η εξέλιξη  πριν το ISDN που ηταν 64Κ με ένα καναλι η 128Κ με δυο κανάλια.... για την εποχή τους τρελές ταχύτητες.

Ετσι, ετσι γεροντα. Να σημειωθει οτι υπηρχαν και καποιοι, φτωχοφοιτηταριο τοτε που "δανειζονταν" κωδικους παροχων απο γνωστους και αγνωστους. Βασικα η πρωτη φορα που πληρωσα για internet ηταν οταν εβαλα adsl! Υπηρχε και μια X-treme τοτε που εδινε δωρεαν ιντερνετ, αλλα το 1/3 της οθονης καλυπτοταν απο διαφημισεις.

Η μεγαλη σφαλιαρα για εμενα ηταν οταν η γραμμη στο σπιτι εγινε ψηφιακη οποτε αρχισε η χρονοχρεωση και οι γονεις αναρωτιουνταν γιατι οι λογαριασμοι του ΟΤΕ ερχονται x2 και x3. Με πηρε και με σηκωσε!😄

4 ώρες πριν, teot είπε

Πρώτη μου σύνδεση στο Internet καπου στο 1995 η 1996 με ένα εσωτερικό modem 11,8 Κ ... τα 56Κ ειναι πολυ μεταγενέστερα (προηγήθηκαν τα 28800 τα 38400 και πιθανόν καποιες άλλες ταχυτητες που δεν θυμάμαι)  .... ήταν η τελευταία εξέλιξη στα PSTN  πριν το ISDN που ηταν 64Κ με ένα καναλι η 128Κ με δυο κανάλια.... για την εποχή τους τρελές ταχύτητες.

Ναι εχεις δίκιο. Πρώτη μου σύνδεση ήταν το 2003/2004 και επειδή δεν υπήρχε ελεύθερη γραμμή για Internet από τον παροχο μπήκα σε σειρά προτεραιότητας  έπρεπε να περιμένω είτε κάποιος να φύγει για να πάρω γραμμή η να γίνει αναβάθμιση, και μεχρι τοτε έμπαινα με κάρτα.

Το PC ήταν pentium 4 με 1gb ram ddr, 60 gb σκληρό δίσκο και κάρτα γραφικών Nvidia FX5200 128mb μαζί με flat οθόνη 15 inch είχα πληρώσει θυμάμαι 1200€. Έπαιζε τα πάντα για την τοτε εποχή. Παιχνίδια θυμάμαι έπαιρνα από περιοδικά όπως το PC Magazine που είχε κυρίως παιχνίδια σε demos σε cd και καποια software, καμια φορά είχε και ολόκληρα παιχνίδια, αλλά μάπα.

Όταν μετά από λίγο καιρό πήρα γραμμή για "γρήγορο Internet" τοτε άρχισα να κατεβάζω παιχνίδια της προκοπής με το eMule 😁.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, stcp είπε

Ετσι, ετσι γεροντα. Να σημειωθει οτι υπηρχαν και καποιοι, φτωχοφοιτηταριο τοτε που "δανειζονταν" κωδικους παροχων απο γνωστους και αγνωστους. Βασικα η πρωτη φορα που πληρωσα για internet ηταν οταν εβαλα adsl! Υπηρχε και μια X-treme τοτε που εδινε δωρεαν ιντερνετ, αλλα το 1/3 της οθονης καλυπτοταν απο διαφημισεις.

Η μεγαλη σφαλιαρα για εμενα ηταν οταν η γραμμη στο σπιτι εγινε ψηφιακη οποτε αρχισε η χρονοχρεωση και οι γονεις αναρωτιουνταν γιατι οι λογαριασμοι του ΟΤΕ ερχονται x2 και x3. Με πηρε και με σηκωσε!😄

Ααααα είσαι "μικρός" εσύ :) ..... όταν πρωτομπήκα στο internet (1995 η 1996) δούλευα ήδη πάνω απο 10 χρόνια σε σχετικά καλοπληρωμένη δουλεία και δεν μου ήταν πρόβλημα να πληρώσω την συνδρομή  και έτσι δεν έζησα αυτή την μαγεία των δανεικών κωδικών.... και είχα και αναλογική γραμμή...

Και τώρα που το θυμήθηκα.... ειχα γραψει παραπάνω οτι ο πάροχος μου για να εξυπηρετήσει όλη την πόλη μου (που δεν ειναι και μικρή) ειχε 10 modem  και η διασύνδεση που είχε με την διπλανή πόλη  που συναντούσε το δίκτυο κορμού (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) ήταν μια γραμμή 64Κ .... όσο για το δίκτυο κορμού δεν είμαι σίγουρος αν έφθανε το 1ΜΒ.... ταχύτητες που σε κάνουν σήμερα να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν.... 

Το nickname μου  (teot)  ηταν το πρώτο username μου  και για κάμποσα χρόνια (μέχρι που άλλαξα πάροχο) το email μου ....teot@παροχος.gr

Καποια χρόνια πιο πρίν ( 1993 νομίζω) εμπαινα σε BBS (Board Bulletin System) με ένα modem 1200 baund... αθάνατες εποχές,  όταν ανέβαζες η κατέβαζες κατι παρακαλούσες να μην κοπεί η γραμμή  όσο διαρκούσε (πιθανόν και καποιες ώρες) το ανέβασμα η το κατέβασμα ....

Επεξ/σία από teot
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...