Προς το περιεχόμενο

Να τολμήσω B450 σε 5950x /5800x3d ?

netagra
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από tzavardin,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους

έχω ένα σύστημα με B450m PRO-VDH MAX με CPU 3600 και τροφοδοτικό Corsair TX750M 750W 80+ Gold.

Θέλω καινούργια CPU να τραβήξει το setup χρόνια, χωρίς να αλλάξω μνήμες και πολλά πολλά. Μια ψύκτρα μόνο θα ήθελα να προσθέσω για να διαχειρίζεται τις αυξημένες ανάγκες του επεξεργαστή.

Βλέπω την 5800x3d και την 5950x, υποστηρίζονται από το motherboard αλλά δεν ξέρω τι γίνεται, ιδιαίτερα με τον 5950x.

Για ρυθμίσεις θα μπορούσα να κάνω τα απολύτως απαραίτητα από το bios, όχι κάτι εξεζητημένο. Να το τολμήσω λέτε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η βασικότερη ερώτηση είναι για ποιά χρήση θες τον υπολογιστή.

Αν το βαρύτερο που κάνεις είναι παιγνίδια, 5700Χ3δ και δεν υπάρχει κάτι άλλο να ασχοληθείς.

Αν έχεις κι άλλες ανάγκες, αλλάζει ανάλογα η συζήτηση.

• Like 2

Budget μητρική, με συγκριτικά φτωχά vrm, αμφίβολο οτι θα μπορέσει να διαχειριστεί τους παραπάνω επεξεργαστές χωρίς προβλήματα θερμοκρασιών, throttle κι αν θα μπορέσεις να λάβεις το 100% των δυνατοτήτων τους.

Λογικά ο 5800x3d, αν και στα ίδια tdp, θεωρώ θα έχει καλύτερες πιθανότητες να ανταπεξέλθει σωστά η μητρική λόγω λιγότερων πυρήνων.

Προσωπικά θα σύστηνα να πουλήσεις οτι έχεις και να κάνεις ένα "σωστό" συνδυασμό hardware.

• Like 2

Λίγο από όλα, παίζουμε παιχνίδια με τον γιο, εγώ FPS, εκείνος Fortnite και FIFA.

Productivity θα υπάρχει πάντα να κάνουμε γι αυτό και βλέπω τον μεγαλύτερο επεξεργαστή.

Αντιλαμβανομαι επίσης ότι ο 5950x θα βγάζει λιγότερο από όσο μπορεί, απλά ποσό λιγότερο δεν ξέρω.

Το θέμα είναι ότι με 320 ευρώ σχεδόν τελειώνω ενώ με το νέο setup πάει παραπάνω; Σίγουρα πιο σωστά.

Μεταξύ μας, το ίδιο βγαίνει αν πάρω έναν 7600x με νέο setup και budget motherboard πχ 90 ευρώ.

Και θα πάω και στα 32GB…

1 ώρα πριν, netagra είπε

Λίγο από όλα, παίζουμε παιχνίδια με τον γιο, εγώ FPS, εκείνος Fortnite και FIFA.

Productivity θα υπάρχει πάντα να κάνουμε γι αυτό και βλέπω τον μεγαλύτερο επεξεργαστή.

Αντιλαμβανομαι επίσης ότι ο 5950x θα βγάζει λιγότερο από όσο μπορεί, απλά ποσό λιγότερο δεν ξέρω.

Το θέμα είναι ότι με 320 ευρώ σχεδόν τελειώνω ενώ με το νέο setup πάει παραπάνω; Σίγουρα πιο σωστά.

Μεταξύ μας, το ίδιο βγαίνει αν πάρω έναν 7600x με νέο setup και budget motherboard πχ 90 ευρώ.

Και θα πάω και στα 32GB…

https://www.youtube.com/watch?v=syiELOmWDC8

Δεν ξέρω αν είναι έγκυρο το κανάλι πάντως τα αποτελέσμα δείχνουν ρεαλιστικά.

Βγάζει διαφορές της τάξης ~20% και συνυπολόγισε οτι φτάνει τη μητρική στα όρια της.

Τη διαφορά τιμής θα πρέπει να την δεις συνολικά, μετά την πώληση του δικού σου σετ. Λογικά πιάνεις εύκολα τα 120€ για mobo-cpu-ram.

Με 120€ παίρνεις μια b550 gaming plus που σηκώνει ακόμη και τον 5950x.

Για τις μνήμες εφόσον σκέφτεσαι αναβάθμιση, είναι πάντα προτιμότερα τα 2 στικ από τα 4 οπότε "συμφέρει" (όχι οικονομικά) να πας για 2x16gb.

Μπορείς να κόψεις χρήματα από το budget πηγαίνοντας σε έναν 5700x3d, έχοντας εφάμιλλες επιδόσεις gaming-productivity συγκριτικά με 5800x3d.

Όλα θέμα επιλογών - προοπτικής...

• Like 2

1 ώρα πριν, netagra είπε

Και θα πάω και στα 32GB…

Και θα κάνεις το ίδιο "λάθος" ακόμα μια φορά!

Η B450M PRO-VDH Max (την οποία τυχαίνει να έχω) είναι/ήταν μια budget μητρική στο AM4. Η οποία "σηκώνει" έναν εξαπύρηνο (σαν τους 3600/5600) και ίσως 5700Χ αλλά με τον 5950Χ που θέλεις τώρα τα βρίσκει σκούρα! Αντίστοιχα και η budget μητρική των 90€ στο ΑΜ5 που αναφέρεις, τώρα θα δουλέψει με τον 7600Χ. Όταν όμως έρθει ο καιρός και θα θελήσεις να βάλεις το "θηρίο" του τότε, πάλι θα "πέσεις σε τοίχο"!

• Like 5

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, netagra είπε

Και θα πάω και στα 32GB…

Αν τη budget μητρική την κάνεις 120 ευρώ αντί για 90 δηλαδή πάρεις αυτή την b650 ή καλύτερη (asrock pro rs, ή μια msi gaming plus ή tomahawk για παράδειγμα) θα έχεις κάνει μια σωστή αγορά, γιατί μe to 8+2+1 κοντρολάρει μέχρι και 7950x το vrm της χωρίς να ψηθεί, στα τεστ των HU κρατήθηκε κάτω από 80 βαθμούς σε full load (εννοείται με υπαρκτό airflow ,1-2 ανεμιστήρες μπροστά, και σε ανθρώπινο κουτί όχι κλειστό μπροστά, αλλά mesh). 

Άμα πάρεις μητρική των 90, θα έχεις κάνει το ίδιο λάθος, όπως είπε ο @TopCLR

Και εννοείται 7600 αντί για 7600x, δεν υπάρχει καμία διαφορά σχεδόν αν ανοίξεις pbo στον 7600.

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και το κουτι που εχει ο φιλος που ειναι παρα πολυ παλιο,δεν εχει καλο airflow για ισχυρο επεξεργαστη,ειναι σχεδιασμενο με αλλη νοοτροπια και για αλλο υλικο που υπηρχε τοτε,που ειχε πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες. Απορω που και τωρα δεν εχει υψηλες θερμοκρασιες.

Επισης οταν λετε 'productivity' τι εννοειτε γιατι δεν φαινεται κακο το υπαρχον συστημα για εναν μεσο χρηστη.

Επεξ/σία από benign
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, benign είπε

Και το κουτι που εχει ο φιλος που ειναι παρα πολυ παλιο,δεν εχει καλο airflow για ισχυρο επεξεργαστη,ειναι σχεδιασμενο με αλλη νοοτροπια και για αλλο υλικο που υπηρχε τοτε,που ειχε πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες. Απορω που και τωρα δεν εχει υψηλες θερμοκρασιες.

Επισης οταν λετε 'productivity' τι εννοειτε γιατι δεν φαινεται κακο το υπαρχον συστημα για εναν μεσο χρηστη.

Είναι πολύ θετικό που το επισημάνεις και το βλέπεις, την είχα πάντα την απορία. Ο επεξεργαστής αυτή τη στιγμή με θερμοκρασία στο σπίτι στους 30 βαθμούς είναι στους 88 βαθμούς και το σύστημα στους 57. Τον χειμώνα είναι πολύ κάτω. Δεν ξέρω πως πάνε τα άλλα συστήματα είναι η αλήθεια.

Το υπάρχον σύστημα είναι εξαιρετικό σε όλους τους τομείς και δεν έχω παράπονο. Γι αυτό και κοίταζα και υψηλότερης ταχύτητας επεξεργαστές. Productivity είναι κάποιες εργασίες που κάνω σε machine learning με Knime, SQL βάσεις και όλο το συρφετό του ΙΤ που ασχολούμαι, όπως και στο μέλλον ο υιός, υποψήφιος θετικής κατεύθυνσης όλο και κάτι θα πάρει να κάνει.

51 λεπτά πριν, tzavardin είπε

Αν τη budget μητρική την κάνεις 120 ευρώ αντί για 90 δηλαδή πάρεις αυτή την b650 ή καλύτερη (asrock pro rs, ή μια msi gaming plus ή tomahawk για παράδειγμα) θα έχεις κάνει μια σωστή αγορά, γιατί μe to 8+2+1 κοντρολάρει μέχρι και 7950x το vrm της χωρίς να ψηθεί, στα τεστ των HU κρατήθηκε κάτω από 80 βαθμούς σε full load (εννοείται με υπαρκτό airflow ,1-2 ανεμιστήρες μπροστά, και σε ανθρώπινο κουτί όχι κλειστό μπροστά, αλλά mesh). 

Άμα πάρεις μητρική των 90, θα έχεις κάνει το ίδιο λάθος, όπως είπε ο @TopCLR

Και εννοείται 7600 αντί για 7600x, δεν υπάρχει καμία διαφορά σχεδόν αν ανοίξεις pbo στον 7600.

Η MSI Pro B650M-P είναι καλή; Αναγνωρίζω πλέον το λάθος που κάνω συνεχώς με τις μητρικές, σε αυτή την περίπτωση είναι η πρώτη φορά που μια αρχιτεκτονική υποστηρίζεται για καιρό και δεν μπορώ να ανέβω σωστά εξαιτίας της φθηνής μητρικής.

Επεξ/σία από netagra

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 minutes ago, netagra said:

Είναι πολύ θετικό που το επισημάνεις και το βλέπεις, την είχα πάντα την απορία. Ο επεξεργαστής αυτή τη στιγμή με θερμοκρασία στο σπίτι στους 30 βαθμούς είναι στους 88 βαθμούς και το σύστημα στους 57. Τον χειμώνα είναι πολύ κάτω. Δεν ξέρω πως πάνε τα άλλα συστήματα είναι η αλήθεια.

Το υπάρχον σύστημα είναι εξαιρετικό σε όλους τους τομείς και δεν έχω παράπονο. Γι αυτό και κοίταζα και υψηλότερης ταχύτητας επεξεργαστές. Productivity είναι κάποιες εργασίες που κάνω σε machine learning με Knime, SQL βάσεις και όλο το συρφετό του ΙΤ που ασχολούμαι, όπως και στο μέλλον ο υιός, υποψήφιος θετικής κατεύθυνσης όλο και κάτι θα πάρει να κάνει.

Ειναι πολυ υψηλη η θερμοκρασια. Για ολο σας το συστημα και για την καρτα γραφικων,δεν ειναι καλο αυτο το κουτι,σιγουρα θα το αλλαζα με ενα με πολλους ανεμιστηρες και τρυπουλες μπροστα να βαζει κρυο αερα.Υποψιαζομαι οτι και η καρτα γραφικων σας που ειναι καλη καρτουλα μπορει να ΄΄ψηνεται΄΄.

Υπαρχει ενα προγραμμα που λεγεται AIDA 64 που δειχνει θερμοκρασιες,αλλα δυστυχως δεν ειναι δωρεαν και υπαρχει και αυτο που ειναι αξιοπιστο και ειναι δωρεαν : https://www.hwinfo.com/

Εγω στη θεση σας θα αλλαζα κουτι με ενα με πολυ καλο aiflow για να προστατεψω το hardware και θα δοκιμαζα ενα καπως ισχυροτερο απο αυτον που εχετε,αλλα οχι τον πιο ισχυρο γιατι οπως σας ειπαν, η μητρικη δεν θα τον σηκωνει καλα.

Επεξ/σία από benign
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για το κουτι->

Εάν δεν έχεις οπτικά drives, βγάλε το μπροστινό panel και βάλε εκεί έναν 12/14να βάζει αέρα μέσα στο κουτί.Υποθετω θα μπορούσες να το σταθεροποιουσες με tie wraps.

Για τα υπόλοιπα, από τα λεγόμενά σου δεν νιώθω ότι χρειάζεσαι αλλαγή αυτή την στιγμη.

Προσωπικά εάν ήμουν σε am4 θα έβαζα κάποιον που να σηκώνει η μητρική μου.Εαν δεν σήκωνε αυτόν που χρειαζομουν/ήθελα θα πήγαινα συνολικά σε νέα πλατφόρμα.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο Ryzen 5 5600 είναι περίπου 20% ταχύτερος σε single core και 18-20% ταχύτερος σε multi core από τον 3600 κατά μέσο όρο. Ίσως θα άξιζε να του δώσετε μια ευκαιρία. Δεν ξέρω αν οι εργασίες σας χρειάζονται πολλούς πυρήνες αλλά δεν είναι τόσο αργός θεωρώ. Εγώ τουλάχιστον που δεν χρειάζομαι ιδιαίτερα πολλούς πυρήνες μια χαρά τον βρίσκω. Δείτε το γιατί είναι μάλλον η πιο φθηνή αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε. Μετά και ένας 5700 φυσικά μπαίνει στην υπάρχουσα μητρική. Δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι επεξεργαστές για να την ζορίσουν τόσο. Μην πάτε σε περισσότερους πυρήνες με τη συγκεκριμένη μητρική, θα ξοδέψετε τζάμπα χρήματα. Κοιτάξτε για non X επεξεργαστή ή έστω αν βάλετε Χ να εμεργοποιήσετε το eco mode από το bios αν δείτε ότι δεν την παλεύει η μητρική.

Όσο για το όποιο gaming εγώ έχω μια 4070 παρέα με τον 5600 και μια χαρά πάει. Είναι μια φθηνη αξιοπρεπής λύση ένας 5600 ή 5700.

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, tzavardin είπε

Όχι κάδος είναι. Γιατί δεν σου αρέσει η asrock, ή κάποια από τις άλλες δυο που είπα;

Όχι, ίσα ίσα, μόνο είδα δύο θέσεις μνήμης αλλά αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να κοιτάζω στα χαρακτηριστικά τους αλλά πράγματα. Είναι αυτό το «Φάση ισχύος 8+2+1, Dr.MOS» που πρέπει να κοιτάζω;

Επεξ/σία από netagra

Κάτι πάει πολύ λάθος με το airflow στο κουτί σου ή με την ψυκτρα.Ειμαι από κινητό και δεν μπορώ να δω την υπογραφή σου,δεν θυμάμαι το κουτί σου αυτή τη στιγμη αλλά θα σου πω ότι ο 3600 σε lian li lancool ii είχα με 29 βαθμούς στο δωματιο,35 idle και 58-60 full load με AK400 ,στις 800 στροφές.Αν θες να κρατήσεις την μητρική σου,ένας 5700Χ και ένα 4000d ή ένα lancool 216.Αν μπορείς να πας για τον 5700X3D ακόμα καλύτερα,για να έχεις το καλύτερο που μπορείς σε παιχνίδια.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...