Προς το περιεχόμενο

Προτάσεις Linux Desktop

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από asfodelus,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα στο forum, ειπα σιγα σιγα να αλλαξω απο windows σε linux, και το προβλημα μου ειναι οτι δεν ξερω ποιο distro και ποιο desktop να επιλεξω. Παιζω παιχνιδια αλλα κυριως κανω 3d renders με το blender. Συν οτι οποιος μπορει να μου εξηγησει πως κατεβαζω τους driver της NVIDIA! Ευχαριστω εκ των προτερων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To ποιο desktop ειναι και λιγο θεμα μηχανηματος. Αν εχεις κατι τουμπανο , πας σε κατι ολοκληρωμενο οπως kde/gnome. Αν οχι , τοτε πας σε κατι πιο ελαφρυ π.χ. cinnamon , mate , xfce κλπ.

Απο κει και περα , το ποια διανομη , ειναι λιγο γενικο και αοριστο και εξαρταται απο τις αναγκες σου και το επιπεδο των γνωσεων σου πανω στο λινουξ. Αν θες κατι απλο και χωρις πολλες σκοτουρες πας σε ubuntu ή ubuntu-based. Mετα πας σε fedora ή fedora-based (nobara για παραδειγμα) και τελος αν θες να μαλακιστεις περισσοτερο πας σε τιποτα archlinux ξερωγω :) Το archlinux το προτεινω μονο και μονο επειδη με το AUR , εχει μεγαλη γκαμα software που μπορεις να βρεις μαζεμενο σε ενα σημειο.

Απο κει και περα , για παιχνιδια , ελπιζω να εννοεις steam , γιατι περα απο αυτο θα πρεπει να ξοδεψεις αρκετο χρονο για να κανεις τα παιχνιδια σου να παιξουν. Οσο για τους nvidia drivers , κατεληξε πρωτα στην διανομη και βλεπουμε. Αναλογα την διανομη , υπαρχουν διαφοροι τροποι να τους περασεις , που σε γενικες γραμμες , η ουσια ειναι οτι τους περνας απο τα αποθετηρια της διανομης και οχι απο το σαιτ της nvidia.

YΓ : Ξερω οτι αφησα εκτος αρκετες διανομες (για διαφορους λογους) , π.χ. opensuse , debian , mint κλπ , αλλα ας μεινουμε στα βασικα και στα ευκολα.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε γενικές γραμμές αν μείνεις σε γνωστές και με καλή κοινότητα διανομές δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Το γραφικό περιβάλλον είναι το σημαντικό, και σε αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει κανένας, είναι περισσότερο θέμα γούστου. Κάνεις γρήγορες δοκιμές με ένα στικάκι και καταλήγεις. Εφόσον κάνεις renderings δε συζητάμε για απόδοση hardware έτσι και αλλιώς. Θα συνιστούσα να μείνεις μακριά από Arch Based διανομές, τουλάχιστον αρχικά μέχρι να αποκτήσεις μια εξοικείωση, που αυτή τη στιγμή δεν έχεις.

Αλλά μερικές προτάσεις βασισμένες σε όσα μας είπες, αν θέλεις να πας πέρα από το κλασσικά Mint, Ubuntu, RedHat. Το σημαντικό είναι να επιλέξεις γραφικό περιβάλλον.

* Για παιγνίδια  Nobara [1] βασισμένη σε Fedora φτιαγμένη από τον άνθρωπο (Glorious Eggroll) πίσω απο τα παιγνίδια σε Linux. 
* Μια πολύ καλή επιλογή είναι η διανομή Pop OS (η επιλογή μου) καθώς έρχεται με προ εγκατεστημένους τους οδηγούς της Nvidia βελτιστοποιήσεις για παιγνίδια και πολύ καλή εμπειρία Tilling desktop. Πολύ καλή εμπειρία χρήσης.
* Αν η απόλυτη  απόδοση σε renderings είναι το ζητούμενο (άλλα όχι η ευκολία χρήσης ή τα παιγνίδια) Clear Linux [2], [3]. Προσοχή immutable distro. Σκέψου την μόνο αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει.
* Επίσης, για να γλιτώνουμε χρόνο,  αγνόησε ότι θα πει  ο  κλειδοθεματοθέτης, θα  καταλάβεις ποιος είναι, μιας όπου να ναι σκάει μύτη.  (Update: έσκασε μόλις παρακάτω 🤣😂🤩)

Όσον αφορά το Blender  σε όλες τις διανομές υπάρχει στα αποθετήρια και αν μείνεις σε γνωστές διανομές δε θα έχεις προβλήματά. Αν θέλεις την τελευταία έκδοση πάντα μια καλή λύση είναι μέσα από το Steam και όχι μέσα από τη διανομή. Αν θέλεις να έχεις πολλές εκδόσεις ταυτόχρονα μια λύση που γνωρίζω είναι το Blender Launcher.  Έχω γράψει ένα μικρό οδηγό στα ελληνικά εδώ.

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, inigo_montoya είπε

Καλημέρα στο forum, ειπα σιγα σιγα να αλλαξω απο windows σε linux, και το προβλημα μου ειναι οτι δεν ξερω ποιο distro και ποιο desktop να επιλεξω. Παιζω παιχνιδια αλλα κυριως κανω 3d renders με το blender. Συν οτι οποιος μπορει να μου εξηγησει πως κατεβαζω τους driver της NVIDIA! Ευχαριστω εκ των προτερων

Οποίο θες βάζεις ότι κάνει ένα το κάνουν όλα.

Ότι ακούς και το συστήνουν πολλοί δεν είναι πάντα καλό όπως και όταν κάτι δεν το ξέρεις δεν είναι πάντα καλό. Αν ήταν έτσι έμενες και στα windows. Το linux δεν είναι μαγκιά να το ξέρεις.

Desktop υπάρχουν πολλά και είναι όλα εύκολα σχετικά (άντε εκτός ίσως του Gnome που είναι βαρύ και αρκετά ξένο για κάποιον κατά την άποψη μου.

Μιας και χρησιμοποιείς βαριά προγράμματα μάλλον το xfce είναι για σένα καθώς είναι πλήρες, εύκολο στη χρήση αλλά παράλληλα είναι πλήρες χωρίς να πρέπει να σπας το κεφάλι σου που είναι τι. Είναι το πιο δημοφιλές καθώς είναι ίσως το μόνο που υπάρχει στα αποθετήρια κάθε διανομής και οι μεγαλύτερες το προσφέρουν σε iso.

1.Μπορείς να μπεις στο distrosea.com να δοκιμάσεις μόνος σου μέσω web ποιο σου κάνει.

2. Με το linux έχουν γίνει βήματα στο gaming αλλά δεν είναι ακόμα στο επίπεδο των windows. Μπορείς να έχεις όμως windows σε άλλο δίσκο ή σε εικονική μηχανή.

3. Οι διανομές είναι σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Συχνά κάποιοι έχουν λόγους προσωπικούς να σου προτείνουν κάτι οπότε για εμένα μην ακούς τυφλά τι λένε. Άρχισε να αμφισβητείς.

4. Πολλά προεγκατεστημένα προγράμματα έτοιμα προς χρήση έχει από όσο θυμάμαι το pclinuxos ( η community έκδοση έχει σχεδόν τα πάντα) πολλά μάλιστα που δε θα βρεις προεγκατεστημένα σε άλλες διανομές και πολλές φορές ούτε καν στα αποθετήρια τους.

5. Λογικά θες κάτι σταθερό αλλά όχι παλιό. Για να στο πω απλά άλλες διανομές έχουν μια παλιότερη έκδοση ενός προγράμματος άλλες έχουν την τελευταία και κάποιες μια μέση λύση.

Για εμένα δες είτε το mx linux που είναι πολύ δημοφιλής (#1 στο distrowatch σε επισκέψιμοτητα) είτε το pclinuxos (εδώ μπορείς να δεις τι γίνεται)

Αν θες όμως να έχεις ασφάλεια, να μάθεις και παράλληλα να μην πάθεις κάποιο πρόβλημα υπάρχει και το void linux. Και οι 3 διανομές έχουν φιλικό community που θα σε βοηθήσει. 

Και το antix είναι καλό όπως βέβαια και τα devuan/refracta ή av linux για δημιουργούς κ.λ.π.

Οπότε φίλε distrosea.com να πάρεις μια ιδέα. Και βίντεο στο youtube με τις διανομές που σου είπα. Θα σου λυθούν πολλές απορίες. 

Δημοσ.
10 minutes ago, rhtoras said:

3. Οι διανομές είναι σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Συχνά κάποιοι έχουν λόγους προσωπικούς να σου προτείνουν κάτι οπότε για εμένα μην ακούς τυφλά τι λένε. Άρχισε να αμφισβητείς.

Όπου βλέπουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμά αυτογνωσίας. Αλλά ας μη βιαστούμε να  χαρούμε για αυτό. Απλά του ξέφυγε 😂🤣🤩🤩😛😜😝

• Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, rhtoras said:

Ότι ακούς και το συστήνουν πολλοί δεν είναι πάντα καλό

Για εμένα δες είτε το mx linux που είναι πολύ δημοφιλής

Αυτοαναιρεθηκες.

Το linux δεν είναι μαγκιά να το ξέρεις.

I use arch btw.

μάλλον το xfce είναι για σένα καθώς είναι πλήρες

Oυτε στα πιο τρελα του ονειρα.

Είναι το πιο δημοφιλές (το xfce)

Εσυ δεν ειπες οτι οταν κατι το συστηνουν πολλοι δεν ειναι παντα καλο ?!

καθώς είναι ίσως το μόνο που υπάρχει στα αποθετήρια κάθε διανομής

Eνω τα υπολοιπα DEs δεν ειναι στα αποθετηρια των διανομων ? Εχεις ερθει πιωμενος ?

In before the lock , που λεγαμε παλια. Παει και αυτο το θεμα.

• Like 2
Δημοσ.
19 minutes ago, mphxths said:

I use arch btw.

Ναι αλλά δεν έχεις Refacta γατάκι 😛

19 minutes ago, mphxths said:

Eνω τα υπολοιπα DEs δεν ειναι στα αποθετηρια των διανομων ?

Ξέρεις τι άλλο υπάρχει στα αποθετήρια; Το αγαπημένο  DE του Ρήτορα ... Μάντεψε ποιο είναι ... Άσε δεν θα το βρείς λολ

image.png.f077bbbced3b6f88c4f48930ef231e60.png

image.png.73cf930173d4bb0f3a80d857eb57fa8f.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, asfodelus said:

Ναι αλλά δεν έχεις Refacta γατάκι

Refracta. Nα σαι σωστος σε παρακαλω !! :)

6 minutes ago, asfodelus said:

Ξέρεις τι άλλο υπάρχει στα αποθετήρια;

Aπορω , στις non-systemd διανομες , υπαρχει gnome στα αποθετηρια ? :) Kαι αν ναι (που δεν νομιζω) , τι μαγικα θα χουν κανει για να δουλευει χωρις systemd ? :) 

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 minutes ago, mphxths said:

Aπορω , στις non-systemd διανομες , υπαρχει gnome στα αποθετηρια ? :) Kαι αν ναι (που δεν νομιζω) , τι μαγικα θα χουν κανει για να δουλευει χωρις systemd ? :) 

Υπάρχει μια τρέλα σε αυτό. Από τη μια δεν το γουστάρουν καθόλου μα καθόλου. Και το βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και μετά το πάιζουν μεγάλοι και τρανοί γιατί καταφέρνουν να το τρέξουν (ακολουθώντας τις γραπτές οδηγίες του Gnome). Η απόλυτη παράνοια. Για παράδειγμα, δες τον μέντορα του Ρήτορα: https://forum.artixlinux.org/index.php/topic,1501.0.html (κάπου έχω κρατήσει και τις θριαμβολογίες του)

Δυστυχώς, για τη διανομή κατάλαβαν πως ότι σκατά είναι ο πρόεδρος είναι και οι ψηφοφόροι και τον πέταξαν έξω. Με αποτέλεσμα να καταποντιστεί το ArtiX και να πάψει να μας τα ζαλίζει για αυτό ο μαθητής. Εικόνες από δημόσια κανάλια επικοινωνίας

image.png.b23929a3ffb9508b104f6964f058c4d8.png

image.png.1ed4f526b252a7b2301365e09aa7513e.png

image.png.3bd4ee6934ef91ee5a9642747bb468b0.png

Μια άλλη μεγάλη απώλεια για τον κόσμο του Linux είναι πως έκλεισε το φόρουμ που μας έλεγε ο Ρήτορας να γραφτούμε σε κάθε ποστ γιατί εκεί θα βρεθεί βοήθεια από μεγάλους δεβ και φοβερούς !!! προγραμματιστές (σε Pascal προφανώς οι άλλες γλώσσες είναι για φλούφληδες).

image.png.9fc4d47329a3c00464089b9cc90ffdad.png

Και παράλειψη μου που δεν έβαλα το επικότερο όλων
image.png.f8c594d1d09c63489e6d506d38e0978e.png
image.png.a30c46d9c3ae7a8c7bb3081ec81d77ea.png

image.png.858fdaa55f8ba9cc8f2f5758adc8c5ef.png

Οπότε καταλήξαμε να κάνουμε την εκπομπή με ... Windows !!!

image.png.6d3f199ad00d8370a3ca496e7553eac4.png

Επεξ/σία από asfodelus
Δημοσ.

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση ολους. Κατέληξα λοιπον στο Fedora, με desktop Kde plasma 6. Αρκετα "ευκολο" στην χρηση μου φανηκε ως τωρα. Το μονο που μενει ειναι οι driver της NVIDIA

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλή επιλογή. Δες εδώ για NVidia https://linuxcapable.com/how-to-install-nvidia-drivers-on-fedora-linux/

Δυστυχώς, δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος γραφικός τρόπος. Ξέρει κανείς; Αν πας με τους πρώτους 2 τρόπους θα έχει αυτόματες αναβαθμίσεις.

Επεξ/σία από asfodelus
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, απλά γράψε τις εντολές της δεύτερης μεθόδου στο τερματικό. Η πρώτη μέθοδος δεν υποστηρίζει αυτή τη στιγμή το Fedora 40.

Άλλοι με μεγαλύτερη εμπειρία σε Fedora μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο. Εγκατέστησε και το Lutris για παιγνίδια έκτος Steam.

https://lutris.net/downloads

Επεξ/σία από asfodelus
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια. Το lutris ειναι για epic, ubisoft κλπ??

Ααα και κατι αλλο, τι πακετα ειναι προτιμότερο να χρησιμοποιώ? snaps κλπ εννοω

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...