Προς το περιεχόμενο

fritzbox 5530 bufferbloat (FTTH 1Gbps)

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από NotForbidden,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/9/2024 στις 6:58 ΜΜ, Andresalonika είπε

PUBG  39 - 44ms

Modern Warfare 50 - 58 ms

CS2 σε deathmatch 35 - 36 ms 

Το Fortnite πάει πιο καλά απ όλα. 19 -35 ms.

PUBG 27 - 32ms

Modern Warfare 29-32ms

CS2: 26-29ms

FIFA: 27-32ms

Αυτά ήταν τα παλία μου ms... 

Τώρα σε όλα +6/8ms στο ελάχιστο. 

Και όχι δεν είναι θέμα IP infin1tyGR, 700 restart να κάνω δεν θα υπάρχει διαφορά. Μην το πάμε σε θεωρίες flat earther που μερικοί νομίζουν πως αν αλλάξουν dns server θα έχουν άλλο ping... Δεν είναι θέμα IP / Routing το ότι έχω +38ms upload latency στα speedtest και στο waveform. 

Δεν είναι τσάμπα συζήτηση καθόλου, εδώ και κάτι αρχεία που είναι 100gb+ αν πάω να κατεβάσω ορισμένες φορές κάνει restart απο μόνο του το ρούτερ... γιατι μπουκώνει, και δεν είναι θέμα prioritization ή κάτι αντίστοιχο. Απλώς έχει πολύ κακό QoS, ακόμη και εαν αλλάξω προφίλ και βάλω custom και βάλω τα στοιχεία PPoE και βάλω ταχύτητες λίγο πιο χαμηλές όπως έχουν κάνει μερικοί και τους δούλεψε, ακόμη και έτσι δεν αλλάζει τίποτα. Μέχρι και το chatgpt σηκώνει τα χέρια ψηλά 😅

Ακόμη και την κοσμοτέ που πήρα τηλ, αν δεν δουν βλάβη αυτοί στα "χαρτιά" δεν κάνουν αντικατάσταση για ελαττωματικό ρούτερ. Που προφάνως κάτι τέτοιο παίζει λογικά. Αλλά εμένα δεν με καίει τόσο αυτό γιατί δεν κατεβάζω 24/7 μεγαλά αρχεία, το συγκεκριμένο γίνεται αντε πες 3/10 φορές.. 

Επεξ/σία από NotForbidden
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, NotForbidden said:

Μην το πάμε σε θεωρίες flat earther που μερικοί νομίζουν πως αν αλλάξουν dns server θα έχουν άλλο ping... Δεν είναι θέμα IP / Routing το ότι έχω +38ms upload latency στα speedtest και στο waveform. 

Σου εξήγησα τι είναι το bufferbloat και πότε δημιουργεί θέμα. Αν νομίζεις ότι μια μόνιμη αύξηση στο ping οφείλεται σε bufferbloat, εσύ είσαι ο flat earther. Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από infin1tyGR
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, infin1tyGR είπε

Σου εξήγησα τι είναι το bufferbloat και πότε δημιουργεί θέμα. Αν νομίζεις ότι μια μόνιμη αύξηση στο ping οφείλεται σε bufferbloat, εσύ είσαι ο flat earther. Καλή συνέχεια.

Η μόνιμη αύξηση στο ping είναι απο το 5530 όπως και να έχει. 

Το κομμάτι του bufferbloat είναι ένα μέρος της εξίσωσης στο "γιατί" είναι αυξημένο το ping. Σε σενάρια που γίνεται χρήση και απο άλλες συσκευές χτυπάει τα 40κάτι ms που ανέφερα. Κάτι το οποίο σε 1000αρα γραμμή δεν θα έρπεπε να γίνεται. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι παραμετροποιήσεις έχουν κάνει απο την κοσμοτέ, όπως και το γιατί δεν υπήρχε τέτοιο θέμα με χειρότερο εξοπλισμό όπως το speedport smart. 

Αν ήταν θέμα routing, έστω και κάποια στιγμή τυχαία θα είχα πετύχει τα "καλά" ms σε μια καλή μέρα.

Όπως είπα όμως και 700 restart να κανω να παρω διαφορετική IP, δεν θα δω διαφορά. 

Επίσης δεν σε αποκάλεσα flat earther, είπα να μην το πάμε σε θεωρίες flat earther που πιστευούν πως μια αλλαγή σε dns server μειώνει το ping.. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@NotForbidden

Έχεις δίκιο για το latency.

Τώρα που το σκέφτομαι, όντως με VDSL ήταν πιο χαμηλό το latency στα games. Cosmote - Θεσσαλονική ανατολικά. Τώρα είμαι με το 5590 απευθείας με ίνα.

Όσο για το μπούκωμα του ρούτερ σε download, υπάρχει σχετικό νήμα στο απέναντι φόρουμ στο οποίο δεν είσαι ο μόνος που έχει το ίδιο θέμα. 

Για το bufferbloat ευθύνεται κυρίως το ρούτερ και το hardware που έχει, ως γνωστόν, το 5530 παρόλο που είναι μια χαρά για οικιακή χρήση, το hardware του είναι πιο αδύναμο. 

π.χ το 5590 που έχει δυνατό hardware μου δίνει 0 - 1ms στο upload στο WaveForm test με τελικό αποτέλεσμα Α / Α+. 

Όπως και να χει, θέλει ψάξιμο το θέμα του ping με τα Fritz.

Δοκίμασε να περάσεις το τελευταίο BETA FritzOS μήπως και έχει βελτιωθεί τίποτα.

Επεξ/σία από Andresalonika
  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Andresalonika είπε

@NotForbidden

Έχεις δίκιο για το latency.

Τώρα που το σκέφτομαι, όντως με VDSL ήταν πιο χαμηλό το latency στα games. Cosmote - Θεσσαλονική ανατολικά. Τώρα είμαι με το 5590 απευθείας με ίνα.

Όσο για το μπούκωμα του ρούτερ σε download, υπάρχει σχετικό νήμα στο απέναντι φόρουμ στο οποίο δεν είσαι ο μόνος που έχει το ίδιο θέμα. 

Για το bufferbloat ευθύνεται κυρίως το ρούτερ και το hardware που έχει, ως γνωστόν, το 5530 παρόλο που είναι μια χαρά για οικιακή χρήση, το hardware του είναι πιο αδύναμο. 

π.χ το 5590 που έχει δυνατό hardware μου δίνει 0 - 1ms στο upload στο WaveForm test με τελικό αποτέλεσμα Α / Α+. 

Όπως και να χει, θέλει ψάξιμο το θέμα του ping με τα Fritz.

Δοκίμασε να περάσεις το τελευταίο BETA FritzOS μήπως και έχει βελτιωθεί τίποτα.

Απο αυτά που έχω διαβάσει απλώς πρέπει να πάρω το 5590 για να ηρεμήσω 😅

Είχα δοκιμάσει την πρόσφατη beta, δεν άλλαξε τίποτα και απλά πήγα πίσω στο κανονικό. 

Θα παραγγείλω το 5590 τις επόμενες μέρες. Θα πρέπει να έρθει τεχνικός του ΟΤΕ ή μπορώ να κάνω spoof το ID του 5530 στο 5590, κάπου είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο 🧐

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, NotForbidden είπε

Απο αυτά που έχω διαβάσει απλώς πρέπει να πάρω το 5590 για να ηρεμήσω 😅

Είχα δοκιμάσει την πρόσφατη beta, δεν άλλαξε τίποτα και απλά πήγα πίσω στο κανονικό. 

Θα παραγγείλω το 5590 τις επόμενες μέρες. Θα πρέπει να έρθει τεχνικός του ΟΤΕ ή μπορώ να κάνω spoof το ID του 5530 στο 5590, κάπου είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο 🧐

Λένε οτι αφού είσαι ήδη σε 1000άρι προφιλ είναι πιο εύκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι να περαστεί το Modem ID του 5530 στο 5590.

Αν περιμένεις, δες και τα καινούργια μοντέλα που ανακοίνωσε σήμερα η AVM με WiFi7.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, NotForbidden είπε

Αύριο θα μου έρθει το 5590, έχω περιέργεια να δω τις διαφορές, ακόμη και σε θερμοκρασίες, θα είναι ενδιαφέρον σύγκριση. 

😮 Με γεια!!! Ωραίος!!

Ποια έκδοση πήρες; Απο Ελλάδα;

Εγώ έχω το 20003014 GPON

• Like 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Andresalonika είπε

😮 Με γεια!!! Ωραίος!!

Ποια έκδοση πήρες; Απο Ελλάδα;

Εγώ έχω το 20003014 GPON

Ναι απο Ελλάδα, συγκεκριμένα το 20002981, περιέχει FRITZ!SFP και για AOΝ και GPON.

• Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, NotForbidden είπε

Ναι απο Ελλάδα, συγκεκριμένα το 20002981, περιέχει FRITZ!SFP και για AOΝ και GPON.

Μια χαρά κομπλέ!

Το δικό μου που το έχω σε mesh δίκτυο με καμιά 40αριά συσκευές δεν νιώθει απο θερμοκρασίες.

Αναμένουμε τα νέα λοιπόν!!

Temps.jpg

mesh1.jpg

mesh2.jpg

• Like 1
Δημοσ.

Έτοιμο το 5590, μόνο η τηλεφωνία μένει να σεταριστεί εντος της ημέρας. 

Θα κάνω επεξεργασία την συγκεκριμένη απάντηση για το αν υπάρχει και πραγματική μείωση του ping 

image.png.97d5ecd7689f34a0796421214134c41b.png

• Like 1
  • Λύση
Δημοσ.

Επομένως λοιπόν για θέματα bufferbloat και "μπουκώματος" στα downloads, φταίει 101% το fritzbox 5530.

Προφάνως θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα φταίει κάτι άλλο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αντικαθιστώντας το με το fritzbox 5590 λύθηκαν και τα 2 προβλήματα.

Σε θέμα latency επέστρεψα στα σωστά νούμερα που είχα αναφέρει αρχικά. Όπως και στο κομμάτι των downloads, κατεβάζοντας πολλαπλά μεγάλα αρχεία ταυτόχρονα δεν ένιωσε τίποτα το 5590.

Τώρα όσο αφορά την διαδικασία μετάβασης απο το 5530 στο 5590: 

Κατάφερα το spoof σε Nokia, παρότι λένε πως είναι πιο δύσκολο απο τα huawei, απλώς θα πρέπει να γίνει η εισαγωγή του modem-id στην σελίδα support menu/Fritzbox Support του fritzbox, συγκεκριμένα εκεί που λέει GPON PLOAM / PON Serial Number, μόνο εκεί δεχόταν το modem-id του 5530, στις επιλογές του account information στο ONT ID ή και στο αρχικό wizard του fritzbox, εμφάνιζε σφάλμα πως υπήρχε invalid character ενώ δεν υπήρχε κάποιο λάθος. 

Όσο αφορά το κομμάτι του VOIP, με την χρήση backup αρχείου των settings επανέφερα τα στοιχεία τηλεφωνίας στο 5590 απο το 5530. 

Username/Password τα είχα έτοιμα.

Θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει γενικά να γίνει αντιγραφή ΌΛΩΝ των ρυθμίσεων απο το backup αρχείο(και τα στοιχεία σύνδεσης), εγώ προσωπικά διάλεξα μόνο για την τηλεφωνία γιατί τα άλλα τα είχα ετοιμάσει. 

Για να γίνει η εισαγωγή του backup αρχείου δεκτή, έπρεπε να γίνει update στην 7.81, όσο ήταν στην 7.53 δεν με άφηνε λόγω ασυμβατότητας version(αρχικά με ενδιέφερε να έχω internet οπότε δεν έτρεξα να κάνω κατευθείαν αναβάθμιση, ασχολήθηκα με το κομμάτι των ρυθμίσεων πρώτα).

Οπότε για κάποιον που θέλει να πάει απο το 5530 στο 5590 και να είναι εύκολη η μετάβαση χωρίς να ασχολήθεί καθόλου με τον ΟΤΕ:

Τι να κάνει απο το 5530:

- Να είναι στην πιο πρόσφατη έκδοση του 5530

- Να κάνει backup τα settings του 5530 ώστε να έχει τα στοιχεία σύνδεσης και τηλεφωνίας έτοιμα. 

- Να σημειώσει το modem-id που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής (ή στο menu -> internet -> fiber optic information -> PON Serial Number: AVMGXXXXXXXX)

Τι να κάνει απο το 5590: 

- Να μην ασοχληθεί καθόλου με το αρχικό setup/wizard και να πάει να ρυθμίσει Region & Language σε Ελλάδα και αγγλικά (εμένα μου ήρθε στα γερμανικά το μενού😅)

- Αφού σετάρει τη γλώσσα και region, να πάει Help & Info -> Fritzbox Support -> περίπου στη μέση της σελίδας έχει το GPON PLOAM με πεδίο PON Serial Number: εκεί βάζει το modem-id του 5530. 

- Internet -> Account Information -> Στο Internet connection διαλέγει via Fiber Optics και στα στοιχεία σύνδεσης βάζει το Username/Password (υπάρχουν στο app της cosmote στα στοιχεία σύνδεσης για όποιον δεν τα έχει). Επίσης στα connection settings -> vlan settings -> 835/0. 

Και αυτό ήταν όσο αφορά το κομμάτι να γίνει η σύνδεση με την οπτική ίνα.

Για την τηλεφωνία/άλλες ρυθμίσεις, απλώς κάνει αναβάθμιση και το 5590 στην πιο πρόσφατη έκδοση και μετά εισαγωγή του αρχείου που έκανε backup νωρίτερα απο το 5530: 

- System -> Backup -> Restore -> Επιλογή αρχείου. 

Επίσης έχω βάλει 1100/95 στο Data Throughput και στο Filter -> Prioritization έχω βάλει 90% το reserved bandwidth. 

Όλα αυτα έγιναν και με την βόηθεια του @Andresalonika

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...