Προς το περιεχόμενο

Το νέο ασύρματο πρότυπο φόρτισης Qi2, φέρνει σύγχυση στην αγορά των Android συσκευών

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi2 ανακοινώθηκε στη CES 2023, εισάγοντας δύο διακριτά προφίλ λειτουργίας, το Magnetic Power Profile (MPP) και το Extended Power Profile (EPP), σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Android, Mishaal Rahman. 

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί σύγχυση γύρω από τις δυνατότητες των συσκευών που υποστηρίζουν το Qi2 και ειδικότερα ότι θα πρέπει απαραιτήτως να ενσωματώνουν μαγνήτες για καλύτερη ευθυγράμμιση των φορτιστών, όπως συμβαίνει στους φορτιστές MagSafe και τα τελευταία iPhone της Apple.

Το MPP ενσωματώνει τη λειτουργικότητα τύπου MagSafe στις συσκευές Android, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν το λογότυπο Qi2. Αντίθετα, το EPP δεν απαιτεί την παρουσία μαγνητών, αλλά εξασφαλίζει τη συμβατότητα με το πρότυπο Qi2.

Η Google, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε ότι το επερχόμενο Pixel 9 θα είναι "συμβατό με το Qi2" και θα λειτουργεί με φορτιστές Qi1 και Qi2. Ωστόσο, η ασάφεια αυτής της δήλωσης έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με το αν το Pixel 9 θα υποστηρίζει πραγματικά το πρότυπο Qi2 ή απλώς θα είναι συμβατό με φορτιστές Qi2.

Ο Rick Osterloh, ανώτερο στέλεχος της Google, υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι είναι "λίγο νωρίς" για την ευρεία υιοθέτηση του Qi2, καθώς τα νέα πρότυπα χρειάζονται χρόνο για να εδραιωθούν. Μέχρι στιγμής, το μοναδικό smartphone που έχει κυκλοφορήσει με υποστήριξη Qi2 MPP είναι το HMD Skyline.

Για τους καταναλωτές, η διάκριση μεταξύ συσκευών που υποστηρίζουν MPP και EPP γίνεται μέσω των λογοτύπων. Οι συσκευές με υποστήριξη MPP θα φέρουν το νέο λογότυπο Qi2, ενώ εκείνες που υποστηρίζουν μόνο EPP θα διατηρήσουν το παλαιό λογότυπο Qi.

Παρά τον ενθουσιασμό γύρω από το Qi2, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα εφαρμογή του, το νέο πρότυπο δεν προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το Qi1, πέρα από τη λειτουργικότητα τύπου MagSafe. Η ταχύτητα φόρτισης εξακολουθεί να περιορίζεται στα 15W, όπως και στο προηγούμενο πρότυπο.

Η εισαγωγή του Qi2 αναμένεται να φέρει μια νέα εποχή στην ασύρματη φόρτιση για τις συσκευές Android, προσφέροντας μια εμπειρία παρόμοια με αυτή του MagSafe της Apple. Ωστόσο, η πλήρης υιοθέτηση και οι πιθανές βελτιώσεις στην ταχύτητα φόρτισης παραμένουν θέματα που θα απασχολήσουν τη βιομηχανία στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να ‘χαμε να λέγαμε αντί να πούμε μαγνητική φόρτιση που υπάρχει δέκα χρόνια στα ρολόγια. Λέμε ασύρματο πρότυπο φόρτισης Qi-Qi2 που δουλεύει όποτε γουστάρει.

Σημείωση:

Τσάμπα είναι πάρτε τα όλα … μην σας δουλεύουν άλλο.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Μαγνητική φόρτιση, για όποιον βαριέται να κουμπώσει ένα usb-c.

Εμένα με βολεύει πολύ η ασύρματη φόρτιση, αλλά μόνο και μόνο επειδή πολύ σπάνια θέλω μπαταρία μέσα στη μέρα, οπότε το βράδυ που το βάζω είμαι οκ μέχρι το επόμενο πρωί, ρυθμίζω και προστασία μπαταρίας να μην πάει 100% όλο το βράδυ παρά μόνο λίγο πριν ξυπνήσω και είμαι κομπλέ

Αλλά είναι πάρα πολύ αργή, στα ακουστικά μου που έχουν μικρή μπαταρία είναι οκ, αλλά για το κινητό θα ήθελα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αν βιάζομαι, θα μπει καλώδιο. Ας έδιναν κάτι με 30W έστω..

Πάντως ναι, βαριέμαι να βάζω καλώδιο είναι πολύ προτιμότερο να ακουμπάω τις συσκευές μου κάπου πριν κοιμηθώ παρά να ψάχνω καλώδια που θα είναι τουλάχιστον δύο και αν είχα και smartwatch θα ήταν 3

Το θέμα με τους μαγνήτες το θεωρώ περιττό, ίσως μόνο για εφαρμογές αυτοκινήτου, αλλά γενικά δε βρίσκω το λόγο.

Ακόμα και τα ακουστικά μου που έχουν κάποιο μικρό μαγνήτη που τον νιώθω όταν τα βάζω στο φορτιστή (Samsung και τα δύο) θα μπορούσε να μην υπάρχει.

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 1
  • Haha 1

5 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Το θέμα με τους μαγνήτες το θεωρώ περιττό, ίσως μόνο για εφαρμογές αυτοκινήτου, αλλά γενικά δεν βρίσκω το λόγο.

Οι μαγνήτες βοηθούν στην ευθυγράμμιση της συσκευής με τον φορτιστή. Πετυχαίνεις καλύτερη απόδοση/φόρτιση και ίσως λιγότερη θερμότητα.

Άσε που στο Galaxy S9 μου είχε τύχει αρκετές φορές να μην ακουμπήσει καλά στην βάση και να το βρω αφόρτιστο το πρωί. 

Δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου άλλα είναι πολύ βολικό feature. 

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, NiKoSmile είπε

Κανονικά τον 21ο αιώνα θα έπρεπε να φορτίζουν τα κινητά με την κίνηση όπως τα ρολόγια πριν 40 χρόνια!

Δεν είμαι βέβαιος αν η κίνηση ενός ρότορα θα μπορούσε να τα τροφοδοτήσει, ίσως όμως θα μπορούσαν να φορτίζουν με φως? Να είχαν κάποιο πάνελ κάτω από την οθόνη.

Βέβαια μετά ίσως τηγανίζαμε το φαγητό μας επάνω τους, αν κάποιος επιχειρούσε να τα αφήσει να φορτίζουν κάτω από τον ήλιο (που κανονικά δεν τα αφήνουμε ποτέ)

7 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Οι μαγνήτες βοηθούν στην ευθυγράμμιση της συσκευής με τον φορτιστή. Πετυχαίνεις καλύτερη απόδοση/φόρτιση και ίσως λιγότερη θερμότητα.

Άσε που στο Galaxy S9 μου είχε τύχει αρκετές φορές να μην ακουμπήσει καλά στην βάση και να το βρω αφόρτιστο το πρωί. 

Δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου άλλα είναι πολύ βολικό feature. 

Ναι κι εγώ το έχω πάθει να μην το έχω αφήσει σωστά, αλλά εμένα μου βγάζει ένα "στόχο" στην οθόνη μόλις ανιχνεύσει φορτιστή οπότε το πετυχαίνω και γενικά βλέπω αν ανάβουν τα λαμπάκια. Πρέπει να την έχω πάθει κυριως αν λόγω δόνησης μετακινήθηκε όσο κοιμόμουν

Ναι οκ δεν είναι κακό, απλά γενικά ζω και χωρίς αυτό

Επεξ/σία από logistoulis

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, NiKoSmile είπε

Κανονικά τον 21ο αιώνα θα έπρεπε να φορτίζουν τα κινητά με την κίνηση όπως τα ρολόγια πριν 40 χρόνια!

στα κινητά θα έπρεπε να εφευρεθεί κάτι όπως στα ραδιόφωνα επιβίωσης που γυρίζεις τη μανιβέλα και υπάρχει ενέργεια για ακρόαση ενός λεπτού 😁😁

Επεξ/σία από ethereum
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, ethereum είπε

στα κινητά θα έπρεπε να εφευρεθεί κάτι όπως τα ραδιόφωνα επιβίωσης που γυρίζεις τη μανιβέλα και υπάρχει ενέργεια για ακρόαση ενός λεπτού😁😁

Υπάρχει αυτό! Δεν χρειάζεσαι μανιβέλα απλά shake it!

https://www.cnet.com/a/img/resize/1dadb141a944f5ad1200a470f9ea03fd5d0ebca6/hub/2016/01/25/505e3022-817c-4686-a26a-f4df56f86ca4/ampy-battery.gif?format=mp4&width=1200

Επεξ/σία από NiKoSmile
  • Thanks 1

Η φόρτιση με καλώδιο έχει την ταχύτητα, την αξιοπιστία και σέβεται περισσότερο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (ανεβάζοντας μικρότερη θερμοκρασία). Από την άλλη, η ασύρματη φόρτιση σε γλιτώνει από το κούμπωμα-ξεκούμπωμα του καλωδίου, αν και με το USB-C δεν είναι τόσο τραγικό. Δεν βλέπω άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, οπότε, Qi, Qi2 και Magsafe παραμένουν gimmick για εμένα.

• Like 8
  • Thanks 1

Μαγνήτες υπάρχουν πηνία υπάρχουν χειρόφρενο και γκάζι δεν βλέπω.

Σημείωση:

Γιατί τα κινητά κινούνται ακόμα με τα πόδια μας.

• Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Δεν είμαι βέβαιος αν η κίνηση ενός ρότορα θα μπορούσε να τα τροφοδοτήσει, ίσως όμως θα μπορούσαν να φορτίζουν με φως? Να είχαν κάποιο πάνελ κάτω από την οθόνη.

Πάνελ έχουν κάποια Garmin, αλλά δεν κάνουν για φόρτιση. Περισσότερο είναι για παρατεταμένο χρόνο λειτουργίας.
https://garmin.gr/c-59

Τώρα, αν μπει σε κινητό 6,5'', δεν ξέρω αν μπορεί να φορτίσει και πόσο γρήγορα.

Επεξ/σία από smpt

19 λεπτά πριν, smpt είπε

Πάνελ έχουν κάποια Garmin, αλλά δεν κάνουν για φόρτιση. Περισσότερο είναι για παρατεταμένο χρόνο λειτουργίας.
https://garmin.gr/c-59

Τώρα, αν μπει σε κινητό 6,5'', δεν ξέρω αν μπορεί να φορτίσει και πόσο γρήγορα.

Δεν έχω ιδέα από το τεχνικό μέρος, απλά σκέφτομαι να αρπάζουν τίποτα φωτιές γιατί σίγουρα κάποιοι θα τα βάλουν να φορτίζουν όπως κάθονται στη παραλία

...το ίδιο πρότυπο υπάρχει ήδη σε Wireless Charging AirVOOC™? 

Το 1+12 μου φορτίζει παρα πολύ γρήγορα με σωστό ασύρματο φορτιστή (με ενεργό σύστημα ψύξης) ο οποίος αναφέρει ότι υποστηρίζει κ τα πρότυπα EEP15w και BPP5w και κυκλοφορεί στην αγορά πάνω απο μισό χρόνο τώρα.

3 ώρες πριν, NiKoSmile είπε

Θα μπορούσαν αν είχαν τόσο χαμηλή ανάγκη ενέργειας όσο τα ρολόγια.

Για την ώρα το αντίθετο βλέπω.

Οι μπαταρίες μεγαλώνουν και τα powerbanks αντίστοιχα.

2 ώρες πριν, ethereum είπε

στα κινητά θα έπρεπε να εφευρεθεί κάτι όπως στα ραδιόφωνα επιβίωσης που γυρίζεις τη μανιβέλα και υπάρχει ενέργεια για ακρόαση ενός λεπτού 😁😁

Είχα δει κάπου powerbank με τέτοια μανιβέλα αλλά μάλλον έπρεπε να τη γυρίζεις καμιά ώρα για να πάρεις 10’ φόρτισης.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...