Προς το περιεχόμενο

Linux mint 22

noobogadgetakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

19 ώρες πριν, noobogadgetakias είπε

Καλημέρα σε.ολη την παρέα..πρόσφατα πέρασα την τελευταία διανομή linux xfce σε παλιό λάπτοπ το οποίο προορίζεται μόνο για απλά τελείως χρήση της κόρης μου.δηλαδη να γράψει κάποια εργασία..να τρέξει κάποιο βίντεο.να κάνει κάποιο μάθημα ονλαιν αν χρειαστεί τον χειμώνα.εβαλα το στικάκι.εκανα φορμάτ ανοίξε το λάπτοπ.αλλα αντιμετωπίζω θέμα με την ρύθμιση της ανάλυσης της οθόνης.δεν με αφήνει να αυξήσω την ανάλυση στο μέγιστο .και μου βγάζει με.κοκκινο χρώμα την οθόνη που παρόλο που λέει ότι είναι κύρια φαίνεται σαν κάτι να μην αναγνωρίζει.υπαρχει κάποια λύση;ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Είχα παρόμοιο πρόβλημα με παλιό πισί και εξωτερική οθόνη πριν από χρόνια.
Ήταν διαφορετική έκδοση linux, συγκεκριμένα Lubuntu, αλλά επειδή βασιζόταν και αυτή σε debian το ποιο πιθανό είναι να λύνεται το ίδιο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο link είχα προσθέσει με το χέρι την ανάλυση της οθόνης σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της και είχε παίξει.

https://community.linuxmint.com/tutorial/view/877

Δε χάνεις να δοκιμάσεις αν και είναι αρκετά παλιό και δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω σταματήσει να χρησιμοποιώ παλιά pc/laptops

Με 309 € αγοράζω laptop

Που  παιρνουν original win 11

Οτι linux θέλω

Φορτίζουν με usbc

Και έχουν thunderbold 3

Ερχονται με 256 ssd/ 8 ram, αν θελω κάνω upgrade και στα 2, 40 € κάνει μιά 16 ram σύνολο 24

Thinkpad T480 s, για πολλά χρόνια

Και οθόνη touch, me κανονικη οθόνη 279 €

https://refurbished24.gr/product/lenovo-thinkpad-t480s-14-quot-refurbished-grade-a-i5-8250-8gb-256gb-ssd-intel-uhd-graphics-620-w10-pro/

https://refurbished24.gr/product/lenovo-thinkpad-t480s-touch-14-quot-refurbished-grade-a-i5-8350-8gb-256gb-ssd-intel-uhd-graphics-620-w10-pro/

https://refurbished24.gr/product-category/prosfores-laptop/page/1/?filter_kataskeyastis=lenovo

To τελευταίο με touch οθόνη το πηρα 263 €, είχα κουπόνι λόγω καλοκαιριού.

Εγώ και οι φίλοι μου και η κόρη της καθαρίστριας 17 χρονών και τελειόφοιτος ηλεκτρολόγος Πάτρας, είμαστε ευτυχισμένοι.

Μηχανάκια που στα νιάτα τους πριν 5 χρόνια κάνανε 1700-1800 €

Επεξ/σία από dimitrins

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το xfce είναι λίγο περίεργο με τις αναλύσεις και τα refresh rates. Επίσης θυμάμαι ότι είχα screen tearing γιατί δεν φόρτωνε σωστά ο compositor και έπρεπε να τον τρέξω manual από το terminal.

Το xfce μπορεί να είναι μεν πολύ ελαφρύ αλλά έχει κάποιες ελλείψεις που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Είχα πρόβλημα και με τα appimages που δεν φόρτωναν σωστά.

Κατά τη γνώμη μου το xfce είναι περιβάλλον χομπιστικο και όχι plug and play. Αν δεν βαριέσαι καλύτερα βάλε cinnamon, gnome η kde για να αποφύγεις τις σπαζοκεφαλιές που θα προκύψουν.

Επεξ/σία από magictoboggan

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην περίπτωση που πάμε για refubrished να παραθέσω την τελευταία αγορά μου: https://linux-user.gr/t/laptop-me-30-eyrw/83/53?u=asfodelus Αν υπάρχουν λίγα χρήματα (και ξέρω αυτά πάντα δεν υπάρχουν) είναι η βέλτιστη λύση.

Το έχω και τρέχει ικανοποιητικά με PopOS χωρίς να βγάλει το παραμικρό πρόβλημα για τη χρήση που του κάνω. Θα πρέπει να λεχθεί όμως πως αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις είναι στο COSMIC desktop το οποίο παραμένει στην Alpha κάτι που κάνει την επιλογή της διανομής ένα ελαφρά μικρό ρίσκο. Θα έβαζα ένα Mint στη θέση σου, όχι γιατί είναι κακή επιλογή, αλλά ας το παίζουμε με ασφάλεια.

Αλλά επειδή στην ίδια χώρα ζούμε. Αν η αγορά δεν είναι δυνατή, περιμένουμε πληροφορίες συστήματος, μοντέλο τι λέει η xrandr, αν κοίταξε τα καλώδια κλπ.. Γιατί μαγική σφαίρα δεν έχουμε.

Παρεμπιπτόντως είχα θέματα με τις οθόνες που οφείλονταν απλά στο καλώδιο γιατί τα καλώδια δεν είναι ίδια. Με τον παρακάτω τρόπο, παρότι πήγαινα για άλλο σκοπό εντόπισα τα προβληματικά καλώδια και έκτοτε λύθηκαν. Ίσως, βοηθήσει αν όχι είναι ενδιαφέρον (θα ήθελα να πιστεύω) ανάγνωσμα https://linux-user.gr/t/elegchos-ths-othonhs-apo-to-termatiko-kai-ochi-mono/5398

ΥΓ Όπου θα δεις πως η ζωή μας κύκλους κάνει, για τα ίδια πάνω κάτω βλέπαμε τότε και λέμε σήμερα. Και αντί να ντραπεί ή να μάθει κάτι ποστάρει το κλειδωμένο νήμα λες και είναι παράσημο. Αλλά ας ασχολούμστε μόνο με ότι αξίζει. Και ας αφήσουμε τις παγκόσμιες αμετάβλητες  σταθερές στην ησυχία τους.

Επεξ/σία από asfodelus

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, magictoboggan είπε

Το xfce είναι λίγο περίεργο με τις αναλύσεις και τα refresh rates. Επίσης θυμάμαι ότι είχα screen tearing γιατί δεν φόρτωνε σωστά ο compositor και έπρεπε να τον τρέξω manual από το terminal.

Το xfce μπορεί να είναι μεν πολύ ελαφρύ αλλά έχει κάποιες ελλείψεις που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Είχα πρόβλημα και με τα appimages που δεν φόρτωναν σωστά.

Κατά τη γνώμη μου το xfce είναι περιβάλλον χομπιστικο και όχι plug and play. Αν δεν βαριέσαι καλύτερα βάλε cinnamon, gnome η kde για να αποφύγεις τις σπαζοκεφαλιές που θα προκύψουν.

https://www.debugpoint.com/xfce-4-18-review/

Ούτε refurbished, ούτε πειράματα με το cosmic desktop (το οποίο δε χρησιμοποιείται σχεδόν πουθενά και όποιος το βάλει απλά θα γίνει πειραματόζωο μιας εταιρείας).

Επεξ/σία από rhtoras

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 minutes ago, rhtoras said:

;ούτε πειράματα με το cosmic desktop

Να λοιπόν ένα παράδειγμα για όσους δεν τον κατάλαβαν ακόμα του πόσο πανάθλιος και ηλίθιος είναι και που δεν καταλαβαίνει καν τι διαβάζει.

Ρε "Ρήτορα" είδες ποτέ κανένα πουθενά πραγματικά να το προτείνει; Είδες καμία παρουσίαση του που να μη λέει πως είναι ακόμα σε Alpha; Παραπάνω είδες που γράφω πως η επιλογή της διανομής είναι αυτή τη στιγμή ένα μικρό ρίσκο; Κάτσε και μάθε από το παραπάνω μπας και σταματήσεις να είσαι τόσο μα τόσο ... ρήτορας. Βάζε τις ανάγκες του άλλου και όχι τις ανάγκες τις δικές σου ή τις ιδεοληψίες σου πριν προτείνεις κάτι.

Ας κάνουμε μια νοητική άσκηση. Ας υποθέσουμε πως το PopOS πέταγε το SystemD (αυτό θα γίνονταν σε ένα κόσμο τόσο απίθανο όσο ένα σύμπαν με ρήτορα να έχει ενσυναίσθηση, αλλά τεσπά νοητικό πείραμα είναι).  Πόσοι εδώ μέσα θα στοιχηματίζατε ενάντια σε ένα σύμπαν που θα ήταν φανατικός υποστηρικτής του COSMIC 🤪 ώς έχει αυτό σήμερα;

H μικρή αυτή παρέμβαση  αυτή ήταν απαραίτητη, γιατί ο Ρήτορας (κατά λάθος; γιατί είναι τόσο βούρλο και τσίμπησε;) Έδωσε μια σωστή πληροφορία!!!! Ναι φίλοι ο Ρήτορας μου είπε κάτι σωστό !!!!!   Ναι φίλοι ο Ρήτορας μου είπε κάτι σωστό !!!!!   Ναι φίλοι ο Ρήτορας μου είπε κάτι σωστό !!!!!  [1] Και σαν τέτοια ήθελε μια επιβεβαίωση. Γιατί είπαμε, είναι τόσο παθολογικός  ψεύτης που ακόμα και αν πει 1+1=2 θα πρέπει να το πεί και κάποιος άλλος για να τον πιστέψουμε. Μη βάλεις PopOS λοιπόν σήμερα χωρίς τουλάχιστον να γνωρίζεις πως είναι ακόμα σε Alpha. Βάλε Mint Το λέει ακόμα και ο Ρήτορας !!!!

[1] Έστω και αν ειναι  μονο αυτές οι πέντε  λεξούλες "ούτε πειράματα με το cosmic desktop" είπε πέντε ολόκληρες σωστές λέξεις. Πέντε !!! Ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Λίγες είναι πέντε λέξεις;

ΥΓ: Όσο για το COSMIC ίσως να γίνει ένα εξαιρετικό περιβάλλον σε 1-2 χρόνια από σήμερα και καλό να το έχουμε υπόψη μας αυτό. Αλλά όχι σαν κύριο σύστημα σήμερα. Εγώ το έχω και παρακολουθώ κάθε μέρα να γίνετε λίγο καλύτερο, αλλά έχω και ένα Gnome εγκατεστημένο. Και το βασικότερο δεν είμαι κάποιος νέοπας που έχει άλλες ανάγκες.

Επεξ/σία από asfodelus

1 hour ago, rhtoras said:

https://www.debugpoint.com/xfce-4-18-review/

Ούτε refurbished, ούτε πειράματα με το cosmic desktop (το οποίο δε χρησιμοποιείται σχεδόν πουθενά και όποιος το βάλει απλά θα γίνει πειραματόζωο μιας εταιρείας).

Γιατί κάνεις εμένα quote; Δεν μίλησα εγώ για refurbished και για cosmic desktop.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, magictoboggan είπε

Γιατί κάνεις εμένα quote; Δεν μίλησα εγώ για refurbished και για cosmic desktop.

Καταλάθος φίλε, συγγνώμη.

Σε Έβαλα το άρθρο xfce όμως αν θες να το διαβάσεις όταν το κατάλαβα.

Για το cosmic δεν το πρότεινε κάποιος straightforward γιατί και το θράσος έχει όρια. Εξάλλου το refracta είναι χρόνια δοκιμασμένο και τα εργαλεία του τα χρησιμοποιούν δεκάδες διανομές linux της οικογένειας debian και όχι μόνο.

Για το xfce που λες ίσως να ήταν μια λύση όμως επίσημα το mint δε συντηρεί gnome ή kde αλλά cinnamon mate και xfce. Οπότε από τα 3 όποιο και αν βάλουμε είναι tested. Πριν λίγο δοκίμασα το cinnamon mint και έκανε τζιριτζάντζουλες, άρα μάλλον είναι η διανομή το θέμα.

Παρόλαυτα ναι θα κοιτούσα να δοκιμάσω με 2-3 εντολές και ένα άλλο desktop πριν δοκιμάσω (ΔΩΡΕΑΝ και ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ) το (Δοκιμασμένο στο χρόνο και από επαγγελματίες) refracta linux (https://get.refracta.org).

Screenshot_2024_0825_084840.jpg

Επεξ/σία από rhtoras

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, rhtoras said:

Για το cosmic δεν το πρότεινε κάποιος straightforward γιατί και το θράσος έχει όρια

Όχι κατά πως φαίνεται το θράσος σου δεν έχει όρια.  Η ίσως να νομίζεις πως είμαστε όλοι τυφλωμένοι σαν τα μούτρα σου

Για το xfce που λες ίσως να ήταν μια λύση

Στο πρόβλημα που συζητάμε, που δεν κατάλαβες έχει να κάνει με πρόβλημα με τις αναλύσεις τις οθόνης. Δεν έχει να κάνει με επιλογή διανομής ούτε επιλογή γραφικού περιβάλλοντος. Με απλά λόγια κάτω απο το γραφικό περιβάλλον υπάρχει στις διανομές που αναφέρεις το Χ11. Το οποίο μέσα απο το κομμάτι του που λέγετε RandR διαβάζει κάποιες πληροφορίες  που τις λέμε EDID και περιέχουν μεταξύ άλλων τις αναλύσεις που υποστηρίζει το monitor. Μου έχει συμβεί να έχει θέμα το καλώδιο και να μην τις διαβάζει σωστά. Το μόνο που κάνει ένα γραφικό περιβάλλον είναι να παρουσιάσει με ωραίο τρόπο αυτή την πληροφορία.  Κατά συνέπεια το θέμα της διανομής ή του γραφικού περιβάλλοντος ουδεμία σχέση έχει με την αιτία του προβλήματος. Μόνο στο μυαλό σου ΚΑΘΕ θέμα είναι ένα θέμα να χωθούμε και να εκτραπεί με αποτέλεσμα να μη δοθεί καμία λύση και να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στην ασφάλεια των Windows.

πριν λίγο δοκίμασα το cinnamon mint και έκανε τζιριτζάντζουλες

Ψεύταρε! Και έστω το δοκίμασες και λες που σου έκανε τζιριτζάντζουλες ότι και να σημαίνει αυτό. Που ρε το δοκίμασες ή θα μας τρελάνεις; Έχεις τον ίδιο υπολογιστή με τον άνθρωπο; Πήγες στο σπίτι του; Άρα αν υπάρχει κάτι που θα βγει από αυτό είναι πως εσύ (ψεύτη!) και άλλος ένας στο Reddit είχατε κάποιο πρόβλημα. Το οποίο να κάτσω να δω αν λύθηκε ή όχι; Μάλλον, θα χάσω τον χρόνο μου.

Και άκου να δεις για τον λόγο αυτό ακριβώς επιλέγετε η διανομή  Linux Mint. Γιατί υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που μπορεί να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη αν προκύψει πρόβλημα.

Παρόλαυτα ναι θα κοιτούσα να δοκιμάσω με 2-3 εντολές και ένα άλλο desktop πριν δοκιμάσω (ΔΩΡΕΑΝ και ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ) το (Δοκιμασμένο στο χρόνο και από επαγγελματίες) refracta linux (https://get.refracta.org).

Παρόλα αυτά αν ήμουν στη θέση σου θα κοιτούσα (ΔΩΡΕΑΝ και ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ) να βαρέσω καμία μαλακία μπας και στανιάρω. Το παραπάνω υποδηλώνει πως οι άλλες διανομές δηλαδή δεν είναι δωρεάν;

το (Δοκιμασμένο στο χρόνο και από επαγγελματίες) refracta linux

Ρε πόσα θες να μας τρελάνεις; Παραπάνω για παράδειγμα παρέθεσες κάτι απο το Reddit όπου η αντίστοιχη ομάδα έχει 100.000 μέλη που δυνητικά μπορεί να βοηθήσουν. Και υπάρχουν και επίσημα φόρουμ και κανάλια άμεσης επικοινωνίας για παροχή βοήθειας. Η διανομή δε που προτείνεις μάλλον είναι πολύ επαγγελματική (εδώ γελάμε) και δε διαθέτει καν subreddit. Αν έχεις πρόβλημα μόνη επιλογή σου είναι ένα φόρουμ που διαθέτει ελάχιστους ενεργούς χρήστες.

Προς τους φίλους του Insomnia. O τύπος είναι ψυχοπαθής και κάνει ζημία. Κάτι πρέπει να γίνει. Στο φόρουμ που διαχειρίζομαι  υπάρχει κανόνας που απαγορεύει να προταθεί διανομή όταν το θέμα δεν αφορά την επιλογή διανομής.

Στα αντίστοιχα ελληνικά και ξένα φόρουμ στο παρελθόν ήταν πολύ συνήθη τα παρακάτω φαινόμενα

• Μπαίνει ένας και ζητάει βοήθεια για κάποιο πρόβλημα με την διανομή Α. Και θα πεταχτεί κάποιος να του πει βάλε την διανομή Β, γιατί έβαλες την Α. Και αρχίζει η συζήτηση. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα του χρήστη έχει ξεχαστεί…

• Υπάρχει πρόβλημα κατά την εγκατάσταση της διανομής Α. Και οι λύσεις είναι του στυλ δοκίμασε την διανομή Β, δεν δούλεψε δοκίμασε με την Γ, μετά με την Δ και ούτω καθ’εξης. Μαζί με συζητήσεις του πρώτου Bullet. Κάθε προσπάθεια διάγνωσης του προβλήματος με τον υπολογιστή του χρήστη έχει ξεχαστεί …

Συμπεριφορές σαν αυτές μας έχουν βγάλει το κακό όνομα.

Στην πρώτη περίπτωση πέραν του παραδόξου της επιλογής  που μπλοκάρει τον χρήστη και ίσως και να τον απομακρύνει από τον κόσμο του Linux εντελώς, κανέναν δεν τον απασχολεί ο ίδιος παρά μόνον μια ποδοσφαιρικού τύπου συζήτηση.

Στην δεύτερη περίπτωση, η ενασχόληση με το Linux έχει κάτι από τελετουργίες βουντού. Καμία λογική διαδικασία ή σκέψη, μόνο δοκιμάζουμε και ότι κάτσει.

Σε αυτό το μέρος ας αποφύγουμε αυτές τις κακοτοπιές.

Αν κάποιος χρήστης έχει πρόβλημα με κάποια διανομή Α, ανεξάρτητα του ποια είναι αυτή, δεν θα του προτείνουμε κάποια άλλη διανομή. Θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε με την επιλογή του. Βέβαια κανένας κανόνας δεν είναι χωρίς τις εξαιρέσεις του, και πάνω από κάθε κανονισμό είναι η κοινή λογική και η ενσυναίσθηση. (Συνεχίζει με συζήτηση για εξαιρέσεις κλπ)

Δείτε το εδώ Πολιτισμένη συζήτηση: Γιατί δεν βάζεις την διανομή Χ;  (Τώρα που ξαναδιαβάζω τη συζήτηση είναι και ένα καλό παράδειγμα μιας πολιτισμένης συζήτησης, άρα που αξίζει να διαβαστεί και ίσως να γίνουν και κάποιες συγκρίσεις).  Ίσως, να υιοθετηθεί κάτι αντίστοιχο και εδώ; Κάποια άλλη ιδέα για να επιστρέψουμε στις ήσυχες μέρες του Αυγούστου; Έχει κάποιος επαφές με τη διοίκηση να τους ενημερώσει για το πρόβλημα;

Επεξ/σία από asfodelus

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

off topic 

Spoiler

ναgiphy.webp

on topic 
ναι μπορεί να χρησιμοποιώ μια διανομή χωρίς systemd αλλά επειδή δεν έχω άποψη επι του θέματος το βουλώνω ... 
πάω να παίξω ascension wow .. τα λέμε μετά 

Επεξ/σία από jemadux
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο επίσημο forum του mint λένε ότι υπάρχει bug που εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να φτιάξουν. Η λύση που προτείνει το επίσημο forum είναι ή να περιμένει ο κόσμος να φτιαχτεί (προσθέτω: ένα μήνα και το upstream ακόμα να κάνει κάτι, τσάμπα το community) ή να βάλουν κάτι άλλο (εξού και πρότεινα το refracta. Με ένα απλό search στο διαδίκτυο θα δει ο κόσμος ότι υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα bug που αφορούν το linux mon έκδοση 22 πολλά από τα οποία είναι παρόμοιας φύσης με του φίλου εδώ.

Προφανώς δοκίμασα το mint cinnamon και xfce και υπάρχουν θέματα που στους 3 υπολογιστές μου σίγουρα δε φταίνε οι υπολογιστές οι οποίοι τρέχουν με ασφάλεια άνετα xfce void, openbsd και Devuan (όπου το refracta είναι η πιο παλιά και σημαντική διανομή και στο forum παρέχεται support 24/7 και πολύ πιο άρτια από του mint που κάνει ένα μήνα να λύσει ένα bug). 

Άρα ο όποιος χρήστης ή θα ζήσει με το bug και θα περιμένει να το φτιάξουν ή θα δοκιμάσει κάτι άλλο που δεν έχει το συγκεκριμένο bug.

Απλά πράγματα είναι που και ένα παιδί 5 χρόνων μπορεί να καταλάβει.

Screenshot_2024_0826_134220.jpg

Screenshot_2024_0826_134155.jpg

Επεξ/σία από rhtoras

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, rhtoras said:

Στο επίσημο forum του mint λένε ότι υπάρχει bug που εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να φτιάξουν.

Ας δούμε κατά πόσον αν λέει 1+1 κάνει 2 θα πρέπει να το ελέγξουμε.

Παρακάτω θα δούμε γιατί βάζει εικόνες και όχι link, αλλά το link  είναι αυτό και οδηγεί εδώ. Μια πρώτη παρατήρηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε πως δε βγάζει την κανονική ανάλυση. Αντίθετα αφορά "LinuxMInt 22 Desktop screen is not fitting correctly to the monitor". Δεν ξέρεις ή απλά δεν σε ενδιαφέρει (θα τεκμηριωθεί και παρακάτω) αν το πρόβλημά αφορά τον χρήστη ή όχι.

Ας δούμε λίγο το πρόβλημα σε κάποιο βάθος (όχι το αρχικό πρόβλημα αλλά αυτό του bug). Το όνομα του είναι "Phantom "Unknown Display" shown in Settings after installing the Nvidia driver" και πράγματι υπάρχει και εμφανίζετε υπό κάποιες περιπτώσεις με συγκεκριμένους οδηγούς NVidia. Το πρόβλημα αφορά το RandR και άρα απλά εξαρτάται από τις εκδόσεις που έχει κάθε διανομή.  Δεν είναι και ούτε ήταν θέμα του Mint αλλά αντίθετα θα το βρούμε σε όλες τις διανομές.  Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αγνοήσεις και να το παρακάμψεις [1]. Και ας δούμε την τελευταία πρόταση: "This bug was fixed in the package ubuntu-drivers-common - 1:0.9.7.7"  Δηλαδή Solved και ο Ρήορας θα αλλάξει γνώμη?

[1] Και ναι μου προέκυψε και εμένα κάποια στιγμή στο Pop OS ειδικά όταν τσέκαρα το COSMIC. Τελευταία έχει εξαφανιστεί. Ηταν απλά μια μικρή ενόχληση και όχι κάτι σημαντικό.

όπου το refracta είναι η πιο παλιά και σημαντική διανομή και στο forum παρέχεται support 24/7 και πολύ πιο άρτια από του mint που κάνει ένα μήνα να λύσει ένα bug

To refracta είναι η πιο παλιά και σημαντική διανομή, Απόδειξη πως η πρώτη έκδοση βγήκε το έτος 385 με βασικό developer τον Αλάριχο  Α,  κάτι που την καθιστά την πρώτη διανομή που έτρεχαν οι νερόμυλοι της εποχής 🤪

A ναι και υποστήριξη 24/7. Μεγάλο πλεονέκτημα καθώς όλα το φόρουμ των διανομών λειτουργούν με ωράριο δημοσίου 🤪.  Μιας και λοιπόν το ωράριο είναι παντού ίδιο (γιατί ως γνωστόν τα site λειτουργούν με ωράριο πλην του Refracta) τι θα είναι το πρώτο που θα κοιτάξουμε; Μα πόσα μέλη έχει ενεργά. Αν έχει η κοινότητα του παρουσία σε άλλα μέρη όπως το Reddit. Δώσε μας νούμερα, τρέλανε μας. Πόσοι είναι γραμμένοι στο φόρουμ του Mint και πόσοι στη "πιο παλιά και σημαντική διανομή";   Πόσα θέματα ανοίγουν και κλείνουν καθημερινά; Τρέλανε μας

Αλλά πίσω σε μια κάποια σοβαρότητα: Για το άσχετο με το θέμα πρόβλημα

Γιατί όσοι αναπτύσσουν το Refracta είναι και αυτοί που αναπτύσσουν το X11 και το RandR. Πόσα θες να μας τρελάνεις; Γιατί αν είναι έτσι, τότε πάσο. Πόσοι προγραμματιστές του Refracta εμπλέκονται με την ανάπτυξη του Graphics Stack; Υπάρχει έστω και ένας; Τρέλανε μας

Το συγκεκριμένο πρόβλημα (που δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό πρόβλημα είπαμε) υπήρχε σε όλες τις διανομές. Και λύθηκε με συνδυασμένη προσπάθεια των μεγάλων διανομών Ubuntu, Redhat και άλλων. Ναι, έπεσε στην περίπτωση γιατί το συγκεκριμένο έτυχε να το ψάξω σε λίγο βάθος πριν λίγες εβδομάδες. Επαφή με την πραγματικότητα ΜΗΔΕΝ. Δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας refactra με άμεση συνέπεια να μην έχει αναφέρει κανένας το πρόβλημα.  Τόσο απλά. Αν σε κάποιον προέκυπτε το πρόβλημα θα περίμενε και αυτός όσο περίμενε και ο χρήστης του Mint.

Να σου εξηγήσω τώρα τι θα μπορούσες να κάνεις αν ήθελες πραγματικά να βοηθήσεις. Είναι απο ένα άρθρο με τίτλο "Ευκολο linux τι πρέπει αν αποφύγεις και γιατί". Εϊναι του ρήτορα και έχει διασωσθεί εδώ [2]  Μας λέει πως αν είσαι ασχετος πας στο Google και ψάχνεις και έτσι το παίζεις σχετικός και μάγκας. Θα μπορούσες λοιπόν να πας εδώ. Δεν το γνωρίζεις γιατί απλά δεν το διάβασες απλά κράτησες τον τίτλο. Απόδειξη για αυτό είναι πως η εικόνα που ποσταρες σήμερα (γιατί αν βάζεις λινκ είναι δυσκολότερο στο μυαλό σου να καταρριφθούν οι βλακείες σου) λέει πως είναι 7 μέρες παλίο ενώ είναι 14. Πάλι θα δούμε πως το πρόβλημα είναι πάλι κάτι άσχετο (sometime when it boot on monitor i see "device resolution unsupported", but if i turn off-turn on the monitor it work without problem) αλλά δεν βαριέσαι λεπτομέρειες. Εκεί θα δεις πως ο ΟP δεν απάντησε αν λύθηκε η όχι το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν ωραίες οδηγίες. Μετέφρασε τις, προσπάθησε να βοηθήσεις και ίσως έτσι να ανακτήσεις την χαμένη σου αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Ε και αν αποτύχουν όλα, έ τότε και μόνον τότε  πόσταρε μια μπλεμποδιανομή σου.

[2] Που δυστυχώς ή ευτυχώς για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος έχει διασωθεί. Μένει μόνο εκεί και στην υπογραφή του. Αν κάποιος όμως νόμιζε πως με τις προσπάθειες του εδώ να το προμοτάρει το χαντάκωσε και έκλεισε αυτό οδήγησε σε κάποια επιφοίτηση, θα έχει κάνει μεγάλο λάθος όμως ήδη διαπιστώνουμε. 

Καταλήγουμε λοιπόν στα παρακάτω
* Ο Σκοπος του δεν είναι να βοηθήσει κανένα, είναι απλά να διαλύσει το παρόν φόρουμ και να σπρώχνει τις ιδεοληψίες του
* Η τεκμηρίωση που νομίζει πως έδωσε δεν αφορά καν το πρόβλημα, αλλά αφορούν άσχετα προβλήματα, που έχουν προκύψει με συγκεκριμένους οδηγούς της NVidia και τα οποία με μια συλλογική προσπάθεια έχουν λυθεί.
* Δεν διαβάζει καν τις "αποδείξεις του. Απλά μένεις στους τίτλους
*  Μην πιστεύετε τίποτα απο όσα λέει. Ούτε και αν λέει 1+1=2. Είτε δεν είναι σε θέση να καταλάβει είτε δεν θέλει είτε και τα δυο.
* Κάτι πρέπει να γίνει για να μην ξαναέχουμε τα ίδια όταν είχαμε τη χαρά να μας ενημερώνει. Κατέθεσα μια συγκεκριμένη πρόταση που αλλού έχει λειτουργήσει αρκετά καλά.

Απλά πράγματα είναι που και ένα παιδί 5 χρόνων μπορεί να καταλάβει.

Επεξ/σία από asfodelus

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, asfodelus είπε

Καταλήγουμε λοιπόν στα παρακάτω
* Ο Σκοπος του δεν είναι να βοηθήσει κανένα, είναι απλά να διαλύσει το παρόν φόρουμ και να σπρώχνει τις ιδεοληψίες του
* Η τεκμηρίωση που νομίζει πως έδωσε δεν αφορά καν το πρόβλημα, αλλά αφορούν άσχετα προβλήματα, που έχουν προκύψει με συγκεκριμένους οδηγούς της NVidia και τα οποία με μια συλλογική προσπάθεια έχουν λυθεί.
*  Μην πιστεύετε τίποτα απο όσα λέει. Ούτε και αν λέει 1+1=2. Είτε δεν είναι σε θέση να καταλάβει είτε δεν θέλει είτε και τα δυο.
* Κάτι πρέπει να γίνει για να μην ξαναέχουμε τα ίδια όταν είχαμε τη χαρά να μας ενημερώνει. Κατέθεσα μια συγκεκριμένη πρόταση που έχει λειτουργήσει αρκετά καλά.

και μην ξεχνάμε οτι το refracta είναι μονίμως στην stable έκδοση του devuan είναι λογικό να  είναι σταθερό; 

Επεξ/σία από jemadux

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορώ να παραθέσω δεκάδες φωτό ή link με προβλήματα του linux mint στην έκδοση 22. Οι υποτιθέμενες λύσεις που προτείνουν στο forum του για κάποιον που ξέρει βασικά αγγλικά (κάτι παραπάνω από το -Whats your name ? -My name is Kay sievers destroyer of real foss) δείχνει ότι λένε στους χρήστες: δοκίμασε μήπως λύσεις το πρόβλημα σου. Έκλεισε η εθνική Αθήνας Θεσσαλονίκης? Δοκίμασε να πας με καΐκι ή περίμενε να φτιάξουμε το δρόμο δηλαδή. Δεν ξέρω για εσάς εγώ δε θα επέλεγα το καΐκι. 

Το refracta είναι πράγματι η πιο παλιά διανομή βασισμένη σε Devuan και όχι γενικώς όπως αφέθηκε να εννοηθεί επίτηδες. Τα εργαλεία της τα χρησιμοποιούν πολλές άλλες διανομές τα είπαμε. Αν δεν ήταν καλά δε θα τα χρησιμοποιούσαν. Και αν ήταν χομπίστικα δε θα τους έδιναν σημασία. Προφανώς και κάτι που είναι σταθερό δουλεύει και εφόσον δουλεύει δεν έχει πρόβλημα. Και η γη γυρίζει είναι κακό αυτό ? 

Άρα έχουμε δεκάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο mint22 και για αυτό το forum τους έχει sticky thread με οδηγίες γιατί το έχουν πολλοί. Πράγματι κάποια θέματα έγιναν solved αλλά δεν το έδειξα. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε άλλες περιπτώσεις απλά είπαν θα περιμένουν να λυθεί, σε άλλες αλλάξανε διανομή και σε άλλες έκαναν downgrade σε παλιότερη έκδοση του mint που δούλευε και άρα λύσεις που δεν είναι λύσεις. Οκ η τελευταία "λύση" είναι λύση αλλά δεν ταιριάζει στο φίλο μας, εκτός και βρει παλιότερο iso (με δική του ευθύνη) και να θέσει τον υπολογιστή του σε κίνδυνο. Να και ένα τυχαίο link 

Συνοπτικά: επειδή εδώ υπάρχει πραγματική ελευθερία (για κάποιους είναι κακό αυτό) υπάρχει ένα πρόβλημα. Λύση για την ώρα δεν υπάρχει επίσημα. Ανεπίσημες "λύσεις" = στου κασίδη το κεφάλι μάθαινε ο τρελός μπαρμπέρης.

Μια δοκιμή που είναι τσάμπα μπορεί να δώσει λύση σε κάποιον. Εξάλλου επιλογές υπάρχουν δε νίκησε η ms ακόμα.

Επεξ/σία από rhtoras

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...