Axlmon Δημοσ. 22 Αυγούστου Δημοσ. 22 Αυγούστου Το Raspberry Pi 5 εμπλουτίζει τη γκάμα του με μια νέα έκδοση 2GB, διαθέσιμη από σήμερα στην τιμή των 50 δολαρίων. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ομαλοποίηση της αγοράς μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ελλείψεων και αυξημένων τιμών στον κόσμο των μικροϋπολογιστών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Raspberry Pi, Eben Upton, αποκάλυψε ότι η νέα έκδοση ενσωματώνει μια αναθεωρημένη εκδοχή του επεξεργαστή Broadcom BCM2712C1. Το νέο τσιπ, γνωστό ως D0 stepping, έχει αφαιρέσει ορισμένες αχρησιμοποίητες λειτουργίες, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής χωρίς να επηρεάζει τις επιδόσεις. Ο χρήστης θα απολαμβάνει τον ίδιο ταχύτατο τετραπύρηνο επεξεργαστή, τις ίδιες δυνατότητες πολυμέσων και τον ίδιο δίαυλο PCI Express που έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Raspberry Pi 5. Παρόλο που η τιμή των 50 δολαρίων παραμένει υψηλότερη από την αρχική τιμή των 35 δολαρίων που είχε καθιερώσει το Raspberry Pi για χρόνια, αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση σε σχέση με τις πρόσφατες αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Raspberry Pi 4 είχε ξεκινήσει με μια έκδοση 1GB στα 35 δολάρια, ενώ υπήρξε και μια έκδοση 2GB στην ίδια τιμή το 2020. Ωστόσο, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν σε μια "προσωρινή" αύξηση τιμών στα τέλη του 2021, η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η νέα έκδοση 2GB του Raspberry Pi 5 προσφέρει μια ελκυστική επιλογή για πολλές εφαρμογές που δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα RAM, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ταχύτητα CPU και GPU. Για παράδειγμα, οι συσκευές εξομοίωσης ρετρό παιχνιδιών δεν χρειάζονται απαραίτητα πολλή μνήμη, αλλά θα λειτουργούν καλύτερα με τον ταχύτερο επεξεργαστή του Pi 5. Επίσης, εφαρμογές για μικρών δυνατοτήτων server όπως το Wireguard, το Homebridge ή το Pi-hole μπορούν να αξιοποιήσουν το ταχύτερο Wi-Fi και Ethernet, καθώς και την βελτιωμένη υποστήριξη για πιο αξιόπιστη αποθήκευση NVMe. Παρ' όλα αυτά, για μόλις 10 δολάρια επιπλέον, η έκδοση 4GB παραμένει μια πιο ευέλικτη και μελλοντικά ασφαλής επιλογή για τους περισσότερους χρήστες. Τα Raspberry Pi έχουν την τάση να αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς οι ανάγκες των χρηστών εξελίσσονται και νέα μοντέλα κυκλοφορούν. Ένα project που σήμερα δεν απαιτεί περισσότερη RAM, αύριο μπορεί να την χρειαστεί. Η νέα έκδοση 2GB του Raspberry Pi 5 είναι ήδη διαθέσιμη για παραγγελία από καταστήματα όπως το PiShop και το CanaKit, ενώ στη χώρα μας από το nettop.gr με τελική τιμή 61,90€. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
kgkaudi Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου Καλά όλα αυτά. Αλλά το νέο Raspberry Pi θα μπορεί να τρέχει χωρίς πρόβλημα εξομοιωτές από PS2, OG Xbox νεράκι; Γιατί θυμάμαι το 4 ζορίζονταν στο PS1. 2
Michelenex Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου 1 ώρα πριν, kgkaudi είπε Καλά όλα αυτά. Αλλά το νέο Raspberry Pi θα μπορεί να τρέχει χωρίς πρόβλημα εξομοιωτές από PS2, OG Xbox νεράκι; Γιατί θυμάμαι το 4 ζορίζονταν στο PS1. παιζω crash bandicoot στο rarpberry pi zero 2 w.
vste Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου Πλέον πολύ ακριβό. Αν δεν το θέλεις για συγκεκριμένο project που να απαιτεί πραγματικά χαμηλή κατανάλωση είσαι καλύτερα με ένα μίνι pc x86. 7
Black Flag Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου Ούτε HDMI cec wake up δεν υποστηρίζει. Αναγκάστηκα να πάρω την έκδοση με τα 8GB, το elegant kit που το βρήκα σε προσφορά μόλις 88 ευρώ. Αλλά το Odroid C2 ήταν καλύτερο για εμένα. Όντως ένα x86 box είναι καλύτερο πλέον.
Evangelos Anagnostou Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου Ειχα καιρο κάποια raspberry ως home servers κτλ. που υπολειτουργούσαν, πήρα φέτος ένα κινέζικο minipc και βρήκα την υγεια μου. Ναι είναι ακριβότερο αλλά δεν θέλει ντάντεμα καθε λιγο και λιγάκι. Τι 2 και 4 gb, βάλε 16gb και τέρμα. Η ζωη είναι μικρή για να είναι περιορισμένη. 2
nvel Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου προφανώς ένα pc είναι καλύτερο από raspberry στις εφαρμογές που αναφέρθηκαν αλλά τα raspberry δεν σχεδιάστηκαν για αυτές τις χρησεις αλλά για διαφορετικές που τα pc αδυνατούν να αναλάβουν. 2
dchatz Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου Ήθελα να έχω έναν ssh server μόνιμα στο σπίτι. Με το rasp p3b+ έπαιζε αλλά κάθε 2-3 εβδομάδες χτύπαγε η sd κάρτα και φτου κι απ την αρχή. Σημειωτέον ότι σε ένα σπίτι είναι λογικό να πέφτει το ρεύμα (μία από το δίκτυο, μία λόγω ρελε). Στο τέλος έβαλα armbian (linux) σε ένα παλιό TVstick που είχε 8GB εσωτερικό χώρο (mk808bplus), το εγκατεστησα στον εσωτερικό χώρο και δε ξανασταμάτησε ποτέ. Και όταν κόβεται το ρεύμα μόλις έρθει ξαναξεκινάει πάντα σωστά. Οπότε για μένα το πιο προβληματικό κομμάτι στο rasp γενικά είναι η έλλειψη κανονικού αποθηκευτικού χώρου αντί κάρτας SD η οποία όλο κάτι παθαίνει.
agn0spt93 Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου 3 ώρες πριν, dchatz είπε Ήθελα να έχω έναν ssh server μόνιμα στο σπίτι. Με το rasp p3b+ έπαιζε αλλά κάθε 2-3 εβδομάδες χτύπαγε η sd κάρτα και φτου κι απ την αρχή. Σημειωτέον ότι σε ένα σπίτι είναι λογικό να πέφτει το ρεύμα (μία από το δίκτυο, μία λόγω ρελε). Στο τέλος έβαλα armbian (linux) σε ένα παλιό TVstick που είχε 8GB εσωτερικό χώρο (mk808bplus), το εγκατεστησα στον εσωτερικό χώρο και δε ξανασταμάτησε ποτέ. Και όταν κόβεται το ρεύμα μόλις έρθει ξαναξεκινάει πάντα σωστά. Οπότε για μένα το πιο προβληματικό κομμάτι στο rasp γενικά είναι η έλλειψη κανονικού αποθηκευτικού χώρου αντί κάρτας SD η οποία όλο κάτι παθαίνει. Υπάρχουν cases όπου μπορείς να βάλεις έναν SSD ή NVMe. Πώς μπορείς να εμπιστευτείς ένα σύστημα πάνω σε μία SD? 1
dchatz Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου Δοκίμασα να συνδέσω ssd αλλά είχε θέμα με την τροφοδοσία. Έβγαζε ότι είναι χαμηλή και έκλεινε. Από την άλλη αξίζει να χαραμίσεις έναν ssd μόνο για ssh server?
Evangelos Anagnostou Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Ότι αναφερεται παραπανω με sd corruption προβληματα τροφοδοσιας κτλ. τα εχω συναντησει ολα με τα raspberry. Όσο για αλλες εφαρμογες που δεν κανει το pc, όπως home automation κτλ. προτιμώ πιο μικροελεγκτες φαση τύπου arduino, esp8266 esp32 κτλ παρα raspberry. Θα ηθελα να είναι πιο χρήσιμα, αλλα 12 χρόνια τώρα δεν έχει στεριώσει προτζεκτ σε raspberry, και το εχω προσπαθησει με το παραπανω Επεξ/σία 25 Αυγούστου από Evangelos Anagnostou
agn0spt93 Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου Στις 24/8/2024 στις 6:22 ΜΜ, dchatz είπε Δοκίμασα να συνδέσω ssd αλλά είχε θέμα με την τροφοδοσία. Έβγαζε ότι είναι χαμηλή και έκλεινε. Από την άλλη αξίζει να χαραμίσεις έναν ssd μόνο για ssh server? 22 ώρες πριν, Evangelos Anagnostou είπε Ότι αναφερεται παραπανω με sd corruption προβληματα τροφοδοσιας κτλ. τα εχω συναντησει ολα με τα raspberry. Όσο για αλλες εφαρμογες που δεν κανει το pc, όπως home automation κτλ. προτιμώ πιο μικροελεγκτες φαση τύπου arduino, esp8266 esp32 κτλ παρα raspberry. Θα ηθελα να είναι πιο χρήσιμα, αλλα 12 χρόνια τώρα δεν έχει στεριώσει προτζεκτ σε raspberry, και το εχω προσπαθησει με το παραπανω Μήπως να δοκιμάσεις να βάλεις ένα τροφοδοτικό με περισσότερα watt; Έχω το RP5 στα 4GB με NVMe και το δικό του original τροφοδοτικό και είναι σκυλί. Τρέχει 24/7 εδώ και μήνες. Streaming μέσω SMB, Seedbox, File Server, Web Server, VPN, Pi Hole και οτιδήποτε μου έρθει στο κεφάλι να κάνω σε linuxοειδές περιβάλλον.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα