Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξερω οτι για να λειτουργει βελτιστα και να διατηρειται μακροπροθεσμα (disk health) ενας δισκος χρειαζεται να αφηνεις 10%-20% ελευθερου χωρου. Αλλα αυτο αφορα το δισκο αυτου καθεαυτου η και τα partition?

Για Παραδειγμα αν εχεις εναν 500αρι και τον χωρησεις πχ 400/100. Ο 400 ειναι το boot με τα windows και εχει απλετο χωρο, χρησιμοποιει πχ τα 20 και εχει 380 free, αλλα στα 100gb partition, ειναι μπουκωμενο γιατι το χεις γεμισει αρχεια και του μενουν 2-5 gb.

Αυτο επηρεαζει τον δισκο η το βλεπει σαν συνολο ελυθερου χωρου? Παντως στα windows στο this pc, το partition φαινεται κοκινισμενο

Δημοσ.

Ο γενικός χώρος μετράει. Δε θα ήταν ιδανικό εάν και στο μικρό διαμέρισμα υπήρχε λειτουργικό με ελάχιστο χώρο, γιατί θα αναγκαζόταν να σβήνει και να γράφει συνέχεια. Εφόσον είναι απλά δεδομένα, δεν υπάρχει θέμα.

• Like 1
Δημοσ.
24 minutes ago, BadBoy said:

Ο γενικός χώρος μετράει. Δε θα ήταν ιδανικό εάν και στο μικρό διαμέρισμα υπήρχε λειτουργικό με ελάχιστο χώρο, γιατί θα αναγκαζόταν να σβήνει και να γράφει συνέχεια. Εφόσον είναι απλά δεδομένα, δεν υπάρχει θέμα.

Τι εννοεις γενικος? Εννοεις στο βασικο partition Που ειναι τα λειτουργικο? Αν ειναι ετσι παλι καλα, γιατι μπορω ευκολα να το χω ελευθέρο, ενω τα partition θελω να το χω γεματο αρχεια

Με το ιδιο σκεπτικο τοτε, και εναν εξωτερικο ssd Μπορεις να τον εχεις και παλι γεματα εφοσον δε γραφει αλλα κανει αναγνωση στα αρχειο, οπως και τον ssd σε ps4/ps5, εφοσον εχεις ελευθερο χωρο στο κυριο δισκο του Playstation

Αν ειναι οντως σωστη αυτη η πληροφορια τοτε με βολευει πολυ

Δημοσ.
2 ώρες πριν, therock είπε

Με το ιδιο σκεπτικο τοτε, και εναν εξωτερικο ssd Μπορεις να τον εχεις και παλι γεματα εφοσον δε γραφει αλλα κανει αναγνωση στα αρχειο,

Μην τα μπερδεύεις: Στον δίσκο του υπολογιστή σου όπου το βασικό partition με τα Windows είναι αρκετά ελεύθερο, δεν έχει θέμα με την λειτουργία του. Στο μπουκωμένο κομμάτι όμως είναι "δύσκολες" οι εγγραφές, πράγμα το οποίο δεν σε πειράζει τόσο. Στον εξωτερικό ποια θα είναι η εφαρμογή που θα κάνεις; Να αφήσεις ένα partition χαλαρό και να "μπουκώσεις" το άλλο; Δεν στέκει! Το (λογικά) μοναδικό partition πρέπει να έχει κάποιον ελεύθερο χώρο για καλύτερη λειτουργία.

Στα Windows δείχνει κόκκινο τον δίσκο όταν έχει πολύ λίγο ελεύθερο χώρο, άσχετα αν είναι SSD, HDD, εσωτερικός δίσκος, εξωτερικός δίσκος ή USB φλασάκι.

Δημοσ.

Εξαρτάται το λειτουργικό και το filesystem. Για παράδειγμα στο Mac OS δεν υπάρχουν πια partitions αλλά volumes που είναι virtual και φτιάχτηκαν κυρίως για να καλύψουν τις ανάγκες των ssd. Μπορεί δηλαδή να έχεις ένα volume full γεμάτο αλλά επειδή έχεις ελεύθερο σε κάποιο άλλο volume  αυτομάτως θα πάρει τα κελιά του ssd που είναι πιο “φρέσκα” και θα τα δώσει προς χρήση στο γεμάτο volume και τα χρησιμοποιημένα θα τα μεταφέρει στο volume που είναι άδειο. Στο windows ακόμα χρησιμοποιούνται partitions αν και δειλά δειλά εμφανίζονται virtual volumes και disks σε χρήση για τους ψαγμένους. Όποτε αν μιλάς για partitions τότε ισχύει αυτό που περιγράφηκε παραπάνω.

Δημοσ.

Δε ξερω παιδια δυσκολευομαι και παλι να το καταλαβω στα σιγουρα. Ας πουμε εγω στο λαπτοπ τωρα εχω εναν δισκο m2 ssd 1tb. Του εχω κανει ενα partiton 500 Που ειναι το λειτουργικο και οι εγκατεστημενες εφαρμογες και στον ιδιο δισκο ενα partition 500gb που ειναι τα αρχεια μου, και τα windows games

image.jpeg.19cd7ea6af076bc1cb9876756016ace3.jpeg

Το δευτερο partition συνηθως ειναι πιτα, οπως ειναι τωρα. Αυτο εχει αντικτυπο στις επιδοσεις του? Ας πουμε αν θυμαμαι καλα ενα παιγνιδι αργουσε πολυ να φορτωσει και τον ειχα καθαρισει και βελτιωθηκε πολυ το Loading.

Οποτε πρεπει και στο δευτερο partition να κραταω αρκετο ελευθερο χωρο?

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, therock είπε

Δε ξερω παιδια δυσκολευομαι και παλι να το καταλαβω στα σιγουρα. Ας πουμε εγω στο λαπτοπ τωρα εχω εναν δισκο m2 ssd 1tb. Του εχω κανει ενα partiton 500 Που ειναι το λειτουργικο και οι εγκατεστημενες εφαρμογες και στον ιδιο δισκο ενα partition 500gb που ειναι τα αρχεια μου, και τα windows games

image.jpeg.19cd7ea6af076bc1cb9876756016ace3.jpeg

Το δευτερο partition συνηθως ειναι πιτα, οπως ειναι τωρα. Αυτο εχει αντικτυπο στις επιδοσεις του? Ας πουμε αν θυμαμαι καλα ενα παιγνιδι αργουσε πολυ να φορτωσει και τον ειχα καθαρισει και βελτιωθηκε πολυ το Loading.

Οποτε πρεπει και στο δευτερο partition να κραταω αρκετο ελευθερο χωρο?

Καταρχάς πρέπει να βάλεις μεγαλύτερο σκληρό. Αλλιώς μπορείς από τα windows να φτιάξεις virtual hd και να τα μεταφέρεις εκεί αδιαφορώντας για τον ελεύθερο χώρο. 
https://www.partitionwizard.com/partitionmanager/virtual-drive-win10.html

Δημοσ.

Ok αμα ειναι για τη περιπτωση μου να το σεταρω ετσι. Οποτε κανει ενα vhd partition 500gb και μπορω να το τιγκαρω μεχρι και 100% χωρις τις οποιες παρενεργειες?

Απο θεμα επιοδσεων ειναι το ιδιο η εχει επιπτωσεις?

-Απο θεμα ασφαλειας τι παιζει? Επειδη τωρα το εχω bitlocker encrypted το partition επειδη ειναι λαπτοπ. Αν καποιος ειχε προσβαση στο δισκο, θα μπορουσε να ανοιξει το virtual partition σε αλλο συστημα?

-Και αντιστοιχα αν εγω θελω να βγαλω το δισκο και θα εχω αντιστοιχα ευκολη προσβαση στα δεδομενα μου, αν ειναι virtual disk?

Αυτα θα ηθελα να ξερω πριν το προχωρησω.

Δημοσ.

Ε αμα ειναι ετσι αφηνω 40-50 στο partition και δε μπλεκω με εικονικους δισκους

Εκτος αν εννοεις γενικα. Δηλαδη αντι για 500+500 να κανω 425+425 + 50 unallocated και επειτα να τους τιγκαρω μεχρι το τελευταιο megabyte

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχεδόν όλα τα virtual machine είναι με virtual disk και δεν υπάρχει κανένα θέμα με όσα προανέφερες.
Το μόνο κακό είναι το windows που λόγω ntfs η τεχνολογια αυτή τώρα αναπτύσσεται και δεν έχει φτάσει το επίπεδο άλλων λειτουργικών.

Είναι θέμα χρόνου το windows να ακολουθήσει και να περιορίζει την δυνατότητα partition από τους χρήστες και να προάγει τα logical volume. 

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
Στις 20/8/2024 στις 12:53 ΜΜ, therock είπε

Ξερω οτι για να λειτουργει βελτιστα και να διατηρειται μακροπροθεσμα (disk health) ενας δισκος χρειαζεται να αφηνεις 10%-20% ελευθερου χωρου. Αλλα αυτο αφορα το δισκο αυτου καθεαυτου η και τα partition?

Για Παραδειγμα αν εχεις εναν 500αρι και τον χωρησεις πχ 400/100. Ο 400 ειναι το boot με τα windows και εχει απλετο χωρο, χρησιμοποιει πχ τα 20 και εχει 380 free, αλλα στα 100gb partition, ειναι μπουκωμενο γιατι το χεις γεμισει αρχεια και του μενουν 2-5 gb.

Αυτο επηρεαζει τον δισκο η το βλεπει σαν συνολο ελυθερου χωρου? Παντως στα windows στο this pc, το partition φαινεται κοκινισμενο

Low level ο controller δεν τον ενδιαφέρει το filesystem ή τα partition. Δεν παίζει ρόλο δηλαδή εάν έχεις άδειο χώρο σε κάποιο συγκεκριμένο partition. Μπορείς να έχεις ενα raw partition με 10% του συνολίκου χώρου και τα υπόλοιπα να είναι 100% γεμάτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...