Προς το περιεχόμενο

Αναβαθμιση καρτας γραφικων και τροφοδοτικου

mike1945
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από TopCLR,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα κυριοι.

Εχω το εξης συστημα  

AMD Ryzen 5 5600X  6/12 core   am4

M/B  ASUS ROG STRIX B550-F WIFI II

Case      COOLERMASTER-HAF912,

SAMSUNG 840 EVO 250GB SSD SATA

SAMSUNG 850 EVO 1TB SSD SATA

SAMSUNG NVMe 980 pro

Microsoft Windows 10 (10.0) PRO 64-bit  V.19045.3448

MEMORY Corsair DDR4-2132 CMK16GX4M2B3200C16GB

MONITOR ASUS VG278 144Hz

Graphics Sapphire Radeon RX 580 Nitro Polaris

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ      Cooler Master Silent Pro Gold  700 W

ΨΥΞΗ     NOCTUA NH-14

Θελω να αλλαξω την καρτα γραφικων με την  Sapphire Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6  καθως και ενα τροφοδοτικο  Cooler Master   MWE Gold 850 V2 ATX 3.0. Χρηματα αλλα δεν υπαρχουν.Ασχολουμαι κυριως με το MSFS2020  Flight Simulator,αλλα με αυτη την  καρτα , η εφαρμογη οταν δεν κολλαει,τοτε σερνεται.Τι προτεινεται εσεις σε ενα φτωχο συνταξιουχο?

Ευχαριστω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γράψε μας ποιο ποσό έχεις υπόψιν σου για την αναβάθμιση. Εφόσον το τροφοδοτικό σου δεν είναι παλιό, τα 700W με τις κατάλληλες υποδοχές (2x8pin τουλάχιστον) είναι αρκετά.

α) Στην μνήμη αναφέρεις "MEMORY Corsair DDR4-2132 CMK16GX4M2B3200C16GB". Αν τυχόν έχεις τις μνήμες σου σε 2133Mhz, κοίτα να ενεργοποιήσεις το XMP/DOCP για να λειτουργήσουν στην ονομαστική τους συχνότητα που είναι τα 3200Mhz!

β) Το COOLERMASTER-HAF912 χωράει κάρτες γραφικών μέχρι τα 270mm όταν έχει εγκατεστημένη την θήκη των δίσκων (HDD cage). Ίσως την έχεις ήδη εγκατεστημένη οπότε έχεις τον περιορισμό στο μήκος της κάρτας. Αν τυχόν έχεις βάλει αλλιώς τους δίσκους σου και μπορείς να το βγάλεις το HDD cage τότε (λογικά) μπορείς να βάλεις όποια κάρτα γραφικών θέλεις!

Επεξ/σία από TopCLR
  • Like 1

Και εγώ δεν βλέπω κάποιο λόγο να αλλάξεις το τροφοδοτικό σου εάν είναι οκ.

Επιπλέον δεν παίζω flight simulators αλλά τσεκαρε μια τι ram χρησιμοποιει όταν τρέχει.Εαν δεις ότι χρησιμοποιείς πάνω από 14gb(συνολικά) ίσως σε οφελουσε να προσθετες.

• Like 1

Καλημερα και Ευχαριστω για τι; απαντησεις σας.Το κουτι μου ειναι το Χ και οχι το 912 με διαστασεις230χ599χ550mm με 342mm card maximum.Στελνω φωτογραφια καθως και τα Memory Dimm.Οσο για το τροφοδοτικο δεν εχω αλλα καλωδια για συνδεσεις οποτε θα το αλλαξω, γιατι εχει και καποια ηλικια.Επισης στο  Bios δεν βρισκω την επιλογη XMP/DOCP. ΡΙχνετε μια ματια και μου γραφετε αν ολα ειναι ενταξει.2.png.a9ec57a8c1f73638230471e2d59f12dc.png

1000000177.jpg

Χωρίς τίτλο.png

Για το κουτί ακόμα καλύτερα που έχεις το μεγάλο (HAF X) γιατί είχες αναφέρει το μικρό (HAF 912). Οπότε κανένα πρόβλημα με την επιλογή κάρτας!

Για την μνήμη δυστυχώς συμβαίνει αυτό που ανέφερα. Λειτουργεί στην βασική συχνότητα (2133Mhz) ενώ οι μνήμες σου μπορούν (με απλή ενεργοποίηση του XMP/DOCP) να τρέξουν στα 3200Mhz. Έχε υπόψη σου πως αυτό (η διαφορά συχνότητας) επηρεάζει αρκετά τις επιδόσεις σε Ryzen επεξεργαστές όπως τον δικό σου.

Σε αυτό το βίντεο όπου φαίνεται:

α) Σε απλή επισκόπηση (EZ Mode): Στα αριστερά η επιλογή D.O.C.P. όπου από "disabled" μπαίνει σε "#Profile1" (ανάλογα με τις μνήμες μπορεί να υπάρχει και "#Profile2") για να δουλέψουν οι μνήμες στην συχνότητά τους.

β) Σε λεπτομερή επισκόπηση (Advanced Mode): Στην καρτέλα "Ai Tweaker" (τρίτη από αριστερά) βάζεις στην επιλογή "Ai Overclock Tuner" το "D.O.C.P." και από κάτω θα υπάρχει πλέον το D.O.C.P. όπου επιλέγεις το προφίλ που θέλεις (αν υπάρχουν παραπάνω από ένα).

Εννοείται μετά τις αλλαγές θα επιλέξεις "Save changes and reset".

• Thanks 1

Στις 20/8/2024 στις 1:41 ΜΜ, TopCLR είπε

Για το κουτί ακόμα καλύτερα που έχεις το μεγάλο (HAF X) γιατί είχες αναφέρει το μικρό (HAF 912). Οπότε κανένα πρόβλημα με την επιλογή κάρτας!

Για την μνήμη δυστυχώς συμβαίνει αυτό που ανέφερα. Λειτουργεί στην βασική συχνότητα (2133Mhz) ενώ οι μνήμες σου μπορούν (με απλή ενεργοποίηση του XMP/DOCP) να τρέξουν στα 3200Mhz. Έχε υπόψη σου πως αυτό (η διαφορά συχνότητας) επηρεάζει αρκετά τις επιδόσεις σε Ryzen επεξεργαστές όπως τον δικό σου.

Σε αυτό το βίντεο όπου φαίνεται:

α) Σε απλή επισκόπηση (EZ Mode): Στα αριστερά η επιλογή D.O.C.P. όπου από "disabled" μπαίνει σε "#Profile1" (ανάλογα με τις μνήμες μπορεί να υπάρχει και "#Profile2") για να δουλέψουν οι μνήμες στην συχνότητά τους.

β) Σε λεπτομερή επισκόπηση (Advanced Mode): Στην καρτέλα "Ai Tweaker" (τρίτη από αριστερά) βάζεις στην επιλογή "Ai Overclock Tuner" το "D.O.C.P." και από κάτω θα υπάρχει πλέον το D.O.C.P. όπου επιλέγεις το προφίλ που θέλεις (αν υπάρχουν παραπάνω από ένα).

Εννοείται μετά τις αλλαγές θα επιλέξεις "Save changes and reset".

καταληγω στην καρτα SAPPHIRE PULSE RADEON RX 7800 XT 16GB Gaming GDDR6 (UEFI)  και στο τροφοδοτικο  Seasonic  Focus GX 850W Full Modular 80+Gold (FOCUS-GX-850-ATX30).Η γνωμη σου?

8 ώρες πριν, benign είπε

Δεν νομιζω η καρτα γραφικων να εχει θεμα και να χρειαζεστε τοσο δυνατη για να παιξετε το παιχνιδι.

Τρεχω το MSFS 2020 πολυ βαρια εφαρμογη και εχω διαφορα προβληματα.

31 λεπτά πριν, mike1945 είπε

Οι αλλαγες στην ram εγιναν οπως σου ειπαν? Η οθονη βλεπω ειναι 1080p, οποτε δεν θα επρεπε να υπαρχουν διαφορα προβληματα, παρα μονο ισως χαμηλα frames αναλογως τις ρυθμισεις. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 minutes ago, mike1945 said:

καταληγω στην καρτα SAPPHIRE PULSE RADEON RX 7800 XT 16GB Gaming GDDR6 (UEFI)  και στο τροφοδοτικο  Seasonic  Focus GX 850W Full Modular 80+Gold (FOCUS-GX-850-ATX30).Η γνωμη σου?

Απο οτι βλεπω εδω,εισαστε αναμεσα στα minimum και recommended specs, οποτε λογικα με καποιες μικρες παραχωρησεις θα επρεπε να εισασταν ενταξει.Προσεξτε δεν λεω οτι δεν θα σας βοηθησει η αναβαθμιση,αλλα τα κολληματα δεν δικαιολογουνται.Αυτο ομως που προσεξα ειναι, οτι θελει το παιχνιδι πολυ καλη συνδεση στο ιντερνετ και αναφερει 20Mbps συνδεση.Αρκετα απαιτητικο για τα Ελληνικα δεδομενα μιας και υπαρχουν περιοχες ακομη και στην Αθηνα που δεν εξυπηρετουνται καλα σε αυτον τον τομεα. Εσεις ποσα Mbps εχετε συνδεση? Φτανει η υπερβαινει τα 20Mbps γιατι μπορει το προβλημα σας να ειναι κυριως εκει.

https://flightsimulator.zendesk.com/hc/en-us/articles/360013463459-Minimum-Recommended-and-Ideal-PC-requirements-for-Microsoft-Flight-Simulator

Επεξ/σία από benign

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δες λίγο και την ram που σου είπα, εάν συνολικά υπερβαίνεις τα ~14gb όταν το τρέχεις μπορεί να οφείλετε και εκεί το -εν μερη- το πρόβλημα-ειδικα εάν δεν έχεις ορίσει την virtual memory των windows να τρέχει στον nvme σου, η είναι -σχετικα- γεμάτος.

Όσο για το τροφοδοτικό και επειδή είπες ότι "ξεμείνεις" από συνδέσεις ρεύματος σε αυτό που εχεις->

Μήπως έχεις έξτρα πράγματα συνδεδεμένα πάνω που δεν τα ανέφερες?Γιατί με βάση το πρώτο σου post έχεις 2 sata και μια κάρτα γραφικών μόνο πάνω.

-Δεν αντιλέγω με το να πάρεις κάποιο καινούργιο, κακό μόνο στην τσέπη σου θα κάνει και πουθενά αλλου και θα έχεις μια "σιγουριά" στο ότι το καινούργιο θα σε βγάλει άλλα τόσα χρόνια.-

Τώρα για το συγκεκριμένο psu που σκέφτεσαι, σίγουρα είναι πολύ καλό όμως εγώ στην θέση σου θα κοιτούσα για το Seasonic G12 GC 850W (πρακτικά μια κατηγορία κάτω αλλά παραμένει πολύ αξιοπιστο) στα 88 ευρω.

Και το 40ευρω της διαφορας θα το έβαζα ram, η εάν είχα πραγματικά "μεράκι" το msf θα το έβαζα σε έναν "κουμπαρα" για να πήγαινα στον 5700x3d κάποια στιγμή, δίνει πολύ μεγάλο boost στο msf (από ότι έχω διαβάσει) και εάν πουλουσες και τον 5600 σου κανένα ~80ευρω δεν είναι τρομακτικά μεγάλο το κόστος της μετάβασης.

Επεξ/σία από @topos

12 ώρες πριν, benign είπε

Απο οτι βλεπω εδω,εισαστε αναμεσα στα minimum και recommended specs, οποτε λογικα με καποιες μικρες παραχωρησεις θα επρεπε να εισασταν ενταξει.Προσεξτε δεν λεω οτι δεν θα σας βοηθησει η αναβαθμιση,αλλα τα κολληματα δεν δικαιολογουνται.Αυτο ομως που προσεξα ειναι, οτι θελει το παιχνιδι πολυ καλη συνδεση στο ιντερνετ και αναφερει 20Mbps συνδεση.Αρκετα απαιτητικο για τα Ελληνικα δεδομενα μιας και υπαρχουν περιοχες ακομη και στην Αθηνα που δεν εξυπηρετουνται καλα σε αυτον τον τομεα. Εσεις ποσα Mbps εχετε συνδεση? Φτανει η υπερβαινει τα 20Mbps γιατι μπορει το προβλημα σας να ειναι κυριως εκει.

https://flightsimulator.zendesk.com/hc/en-us/articles/360013463459-Minimum-Recommended-and-Ideal-PC-requirements-for-Microsoft-Flight-Simulator

Ειμαι στα 50Mbps opote ειμαι ενταξει πιστευω.

13 ώρες πριν, mike1945 είπε

Για την κάρτα γραφικών δεν μπορώ να πω κάτι σίγουρο (δεν έχει φτάσει η χάρη μου σε τέτοιες :P). Φαίνεται να ξεπερνάει τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, σύμφωνα με το link που έβαλε ο benign και η Saphire βγάζει καλές υλοποιήσεις!

Το τροφοδοτικό δεν νομίζω πως θέλει σχόλια, πιστεύω από τα καλύτερα και με 850W καλύπτει σχεδόν τα πάντα (εκτός ίσως από κάτι αδηφάγες κάρτες που "ζητάνε" τα χιλιάρια). Σχετικά με την πρόταση του GC 850W που έκανε ο @topos,  εφόσον αντέχει το budget, εγώ θα έμενα στο GX για τα 10 χρόνια εγγύηση (έναντι 5) και την ευκολία των καλωδίων (full modular).

11 ώρες πριν, @topos είπε

Δες λίγο και την ram που σου είπα, εάν συνολικά υπερβαίνεις τα ~14gb όταν το τρέχεις μπορεί να οφείλετε και εκεί το -εν μερη- το πρόβλημα-ειδικα εάν δεν έχεις ορίσει την virtual memory των windows να τρέχει στον nvme σου, η είναι -σχετικα- γεμάτος.

Όσο για το τροφοδοτικό και επειδή είπες ότι "ξεμείνεις" από συνδέσεις ρεύματος σε αυτό που εχεις->

Μήπως έχεις έξτρα πράγματα συνδεδεμένα πάνω που δεν τα ανέφερες?Γιατί με βάση το πρώτο σου post έχεις 2 sata και μια κάρτα γραφικών μόνο πάνω.

-Δεν αντιλέγω με το να πάρεις κάποιο καινούργιο, κακό μόνο στην τσέπη σου θα κάνει και πουθενά αλλου και θα έχεις μια "σιγουριά" στο ότι το καινούργιο θα σε βγάλει άλλα τόσα χρόνια.-

Τώρα για το συγκεκριμένο psu που σκέφτεσαι, σίγουρα είναι πολύ καλό όμως εγώ στην θέση σου θα κοιτούσα για το Seasonic G12 GC 850W (πρακτικά μια κατηγορία κάτω αλλά παραμένει πολύ αξιοπιστο) στα 88 ευρω.

Και το 40ευρω της διαφορας θα το έβαζα ram, η εάν είχα πραγματικά "μεράκι" το msf θα το έβαζα σε έναν "κουμπαρα" για να πήγαινα στον 5700x3d κάποια στιγμή, δίνει πολύ μεγάλο boost στο msf (από ότι έχω διαβάσει) και εάν πουλουσες και τον 5600 σου κανένα ~80ευρω δεν είναι τρομακτικά μεγάλο το κόστος της μετάβασης.

Τι μεγεθος εικονικης μνημης να ορισω για τον nvme και τι μεγεθος για τους υπολοιπους? Εως τωρα ειχα 7680 ΜΒ για ολους.Εχω στον nvme 1,20TB ακομη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, mike1945 said:

Τι μεγεθος εικονικης μνημης να ορισω για τον nvme και τι μεγεθος για τους υπολοιπους? Εως τωρα ειχα 7680 ΜΒ για ολους.Εχω στον nvme 1,20TB ακομη.

Μόνο στον nvme θα ορίσεις, βάλτο είτε στο αυτόματο είτε στο ~διπλο του αυτόματου.

Πάντως για αυτό το κομμάτι, εάν δεν δεις πόσο ram ρουφάει αυτό το παιχνίδι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Από μια γρήγορη ψακτική που έκανα είδα αναφορές για 20gb+ (προφανώς όλα μαζί συνολικα)όταν το τρεχανε.

Απλά γενικά εάν βλέπεις ~12gb μάλλον είσαι οκ, εάν βλέπεις 14+ δεν είσαι.

Τα windows δεν αφήνουν να μαξαρει η ram σχεδόν ποτέ, απλά στέλνουν στην virtual memory data που εάν τρεχανε στην ram θα ήταν πολύ πιο γρηγορα

3 hours ago, TopCLR said:

Το τροφοδοτικό δεν νομίζω πως θέλει σχόλια, πιστεύω από τα καλύτερα και με 850W καλύπτει σχεδόν τα πάντα (εκτός ίσως από κάτι αδηφάγες κάρτες που "ζητάνε" τα χιλιάρια). Σχετικά με την πρόταση του GC 850W που έκανε ο @topos,  εφόσον αντέχει το budget, εγώ θα έμενα στο GX για τα 10 χρόνια εγγύηση (έναντι 5) και την ευκολία των καλωδίων (full modular).

Προφανώς και αντικειμενικά έχεις ένα valid point.

Απλα θεωρώ ότι ως σύνολο τα 40ευρω μειον θα κάνανε πιο χειροπιαστη διαφορά αν έβαζε αλλά 16gb ram η να τα κρατούσε και να τα έβαζε προς 5700x3d (έχω ακούσει και για ~40% αύξηση των fps σε mfs σε σχέση με 5600x)

Επιπλέον η βάση της συζήτησης είναι πως και το φτηνότερο seasonic είναι πολύ αξιοπιστο και υπεραρκετό για το cpu/GPU του.

-Εάν είχε επιλέξει κάποιο στο 70-80 ευρώ δεν θα πρότεινα κάποιο φτηνιαρικο/μέτριο για να έκοβε αλλα 40ευρω-

Spoiler

Τώρα για το modular->Για να πω την αλήθεια εγώ -δικη μου παράξενια προφανως-  και στα modular psu αφήνω μέσα στο κουτί όλα τα καλώδια όπως και να έχει για να μην τα χάσω οποτε δεν θα μου έκανε διάφορα.Ισως εάν είχα μικρά κουτιά να που δεν θα χωρούσαν να είχα άλλη αποψη

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...