Προς το περιεχόμενο

Filmnet - NOVA και πειρατεία

dimitris__

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
telika mporoune na doune oti exeis spasmeno fimnet box??

Πας πολύύύύ μπροστά απ' την εποχή μας.Ίσως σε κανα-δυο δεκαετίες,με την εφαρμογή της αμφίδρομης.... :wink:

• Super Moderators
Δημοσ.

Επειδή βλέπω ότι ξανα-ανακύπτει 'θέμα' σχετικά με το Filmnet και την αποκωδικοποίηση προγραμμάτων, να επαναλάβω κάποια πράγματα που είχα γράψει σε παλαιότερο σχετικό topic και τα οποία ισχύουν αυτούσια. Συγχωρέστε με που θα αναφερθώ και στα τσιπαρίσματα των παιχνιδομηχανών (Playstation, XBox, Gamecube) αλλά νομίζω ότι είναι παρόμοια η κατάσταση.

Σχετικά με τα chip για τις παιχνιδομηχανές:

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που αγοράζω μία συσκευή (είτε αυτό είναι παιχνιδομηχανή είτε είναι φούρνος μικροκυμάτων), δικαιούμαι να την κάνω ό,τι θέλω. Αν θέλω να την βάλω κάτω, να πάρω ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω, είναι απόλυτο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, άρθρο 17) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η περίφημη ΕΣΔΑ, Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, άρθρο 1). Αν λοιπόν θέλω να ξεκοιλιάσω μία συσκευή που έχω στην ιδιοκτησία μου προκειμένου να την τροποποιήσω όπως θέλω εγώ, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου. Άσχετα εάν μετά θα πάρω παράνομα αντιγραμμένα παιχνίδια για να βάλω στο Playstation. Αυτό απαγορεύεται. Αλλά το τσιπάρισμα επιτρέπεται.

Ειδικά για τους αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης:

Ισχύουν τα ίδια, πάνω-κάτω, που ισχύουν και για τις παιχνιδομηχανές: Το να βλέπω κάποιο κανάλι χωρίς να είμαι συνδρομητής απαγορεύται. Αλλά το να τροποποιήσω τον αποκωδικοποιητή επιτρέπεται. Ενδεχομένως να υπάρχει ένα ζήτημα με τους αποκωδικοποιητές που δίνει η εταιρεία NetMed (FilmNet - Nova Satellite) γιατί, αν θυμάμαι καλά, πρόκειται όχι για αγορά αλλά για χρησιδάνειο. Αλλά και εκεί δεν απαγορεύεται σε εμένα να σας πω πώς θα τροποποιήσετε τη συσκευή, απλά απαγορεύεται σε εσάς να το πραγματοποιήσετε - και μάλιστα δεν είναι κάποιο ποινικό αδίκημα αλλά παράβαση συμβατικής σας υποχρέωσης. Δηλαδή, δεν πάτε φυλακή ούτε πληρώνετε πρόστιμο για την τροποποίηση αυτή, απλά η εταιρεία παροχής συνδρομητικού προγράμματος δικαιούται να σας διακόψει το συμβόλαιο.

Τέλος να απαντήσω στον apoikos που γράφει:

Προσωπικά δε βλέπω τη διαφορά του να λες "συνδέεις το pin τάδε του Delta chip με το pin δείνα" και του να δίνεις ένα link για παράνομο software. Ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις θέτεις στη διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη της εκάστοτε θεματικής ενότητας το να παρανομήσει και να αποκτήσει πληροφορία χωρίς να καταβάλει το απαιτούμενο αντίτιμο για τα πνευματικά δικαιώματα. Προφανώς στο νομικό επίπεδο αλλάζουν τα πράγματα και κατανοώ τους λόγους που οδηγούν στη διαφορετική αντιμετώπιση των warez, αν και θεωρώ ότι εν γένει είναι λάθος η στρατηγική που ακολουθείται.

Επειδή μιλάς με νομικούς όρους, πες μου σε παρακαλώ με ποιόν τρόπο εξομοιώνεται η παροχή πληροφορίας σχετικά με ένα θέμα (το τσιπάρισμα ή το reverse engineering) και η παροχή παράνομου αντίγραφου έργου που προστατεύεται από πνευματική ιδιοκτησία. Επαναλαμβάνω ότι το τσιπάρισμα ενός μηχανήματος (είτε γιατί θέλεις να παίζει mp3/divx, είτε γιατί θέλεις να πιάνεις καλύτερα την NET που δεν πιάνει καλά στην περιοχή σου) είναι απόλυτο δικαίωμα του κατόχου του μηχανήματος. Είναι τελείως διαφορετική η διάθεση παράνομου software (το οποίο είναι παράνομο σε κάθε περίπτωση) από την μετατροπή μηχανήματος που έχω νόμιμα στην κατοχή μου.

ΥΓ: Χαίρομαι για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για άλλη μια απαγόρευση.

Δημοσ.
ΥΓ: Χαίρομαι για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για άλλη μια απαγόρευση.

paredwse an kapios ergazomenos mia eterias vgei kai kanei ena post na prepei na alaxtoun kanones giafton....

den ton ida na vgenei kai na apanta stis katigories oti ergazete kapou ekei...ara ipotheto oti isxiei....vasika den ton eida na simetexei kan....apla erikse tin mpompa kai etrekse....

Δημοσ.

xlomo to kobo pred,esi tha pianis to kanali apo tin keraia mexri eki apokleietai. Apo ti stigmh pou tropopoiis tin plaketa pisteyo oti xanetai i dinatothta na se elegxoune. Alloste an se elegxane ego xero filous pou exoun xronia free filmnet kai supersport kai den tous enoxlise kaneis an sou leei kati!

Δημοσ.

Den einai dinaton na se elenxoun gia ton aplo logo pou anaferthike kai parapano.

H kerea tis tileorasis opos kai to doriforiko piato den einai amfidroma.

Diladi mono lamvanoun kai den stelnoun.

Profanos sas mperdevei to gegonos oti mporoun na kopsoun kata voulisi to sima apo sigkekrimena mixanimata prama omos pou exei na kanei me kapion monadiko kodiko pou exei to kathe mixanima kai me to perasma tou antistixou kodikou sto ekpempomeno apo to filmnet sima oste na to lavei o apokodikopiitis kai na aniksei 'h na klidosei to kanali.

Δημοσ.

Μάλιστα..

Τελικά τα δικολαβίστηκα κόλπα και οι γελίοι κανονισμοί-νόμοι καταφέρνουν για άλλη μια φορά να βιάσουν παρά φύση την κοινή μας λογική

Και της το κάνει παρα φύση γιατί ντρέπεται να την αντικρύσει.

Αν είναι νόμιμο να δημοσιεύονται οδηγίες για "σπάσιμο" αποκωδικοποιητών γιατί είναι παράνομο το να ζητά κάποιος crack??

Ποιά είναι η διαφορά ρε μάγκες?

Το ζητούμενο δεν είναι ΤΟ ΙΔΙΟ???

Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ένα προιόν χωρίς να το πληρώσουμε?

Τι είναι 1000 δικηγόροι και νομοθέτες στον πάτο της θαλασσας?

Μια καλή αρχή.

:evil:

• Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Αν είναι νόμιμο να δημοσιεύονται οδηγίες για "σπάσιμο" αποκωδικοποιητών γιατί είναι παράνομο το να ζητά κάποιος crack??

Ποιά είναι η διαφορά ρε μάγκες?

Το ζητούμενο δεν είναι ΤΟ ΙΔΙΟ???

Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ένα προιόν χωρίς να το πληρώσουμε?

[...]

Φαίνεται ότι δεν έγινα κατανοητός ή δεν είναι εφικτή η κατανόηση ορισμένων πραγμάτων' date=' είμαι αναγκασμένος λοιπόν να επανέλθω, αντιγράφοντας προηγούμενή μου απάντηση σε άλλο θέμα:

Η προσπάθεια εξομοίωσης του Filmnet με το software είναι τουλάχιστον ατυχής από νομική άποψη: μία συσκευή (όπως ένας satellite receiver ή ένας αποκωδικοποιητής) είναι υλικό αγαθό και ανήκει στην αποκλειστική μου ιδιοκτησία. Μπορώ να πάρω ένα σφυρί ή ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω γιατί έτσι γουστάρω, δεν θα με εμποδίσει κανένας. Ένα πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία μου. Ιδιοκτησία μου είναι το CD με το πρόγραμμα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν το έχω 'κατεβάσει' από το διαδίκτυο πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο). Το [i']περιεχόμενο[/i] όμως του CD (δηλ. το πρόγραμμα) έχει δύο διαφορές από την συσκευή:

α) δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό αγαθό. Δεν ενσωματώνει δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα σε κάποιο υλικό αντικείμενο αλλά είναι το ίδιο, αυτό καθ' εαυτό, πνευματικό αγαθό

και

β) το πρόγραμμα ενσωματώνει προστατευτικό μηχανισμό ο οποίος απαγορεύει ρητά την παράκαμψή του - είτε αυτό γίνει με εισαγωγή μη-νόμιμου serial είτε με το crack είτε με το patch.

Με απλά λόγια, μπας και γίνω κατανοητός: Η SONY έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Playstation μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό του (ως κουτιού ή συσκευής) και το software που περιέχει στο ROM του - δηλαδή δεν μπορεί η PHILIPS να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που θα είναι ολόιδια (εξωτερικά τουλάχιστον) με το Playstation ή θα περιέχει το ROM του Playstation.

Αντίθετα, η Microsoft έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας όχι στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του CD (αφού αυτός έχει κατοχυρωθεί από την κοινοπραξία Sony-Philips, αν θυμάμαι καλά) αλλά στο περιεχόμενο του CD - δηλαδή στο πρόγραμμα που αυτό το CD περιέχει.

Τέλος, να προσθέσω ένα σχόλιο για το ότι 'το ζητούμενο είναι το ίδιο' που αναφέρθηκε από το μέλος _BASSstarlet_: Δηλαδή αν πάω στην Τράπεζα να πραγματοποιήσω μία μεγάλη ανάληψη από το λογαριασμό μου και αν πάω στην Τράπεζα με ένα όπλο και την ληστέψω είναι το ίδιο; Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο, θα φύγω από την Τράπεζα με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Μήπως όμως δεν πρέπει να κρίνουμε μόνο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

Αυτά.

ΥΓ 1: Για τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς του μέλους _BASSstarlet_ θα προτιμήσω να μην κάνω κανένα σχόλιο, τους αφήνω στην κρίση των υπολοίπων μελών.

ΥΓ 2: Ας θεωρηθεί ότι επαναλαμβάνω εδώ το προηγούμενό μου υστερόγραφο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...