Youtub Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους, χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Πρόσφατα έκανα αναβάθμιση στο pc μου, αγοράζοντας mobo (msi b550 tomahawk), cpu (ryzen 5 5600gt)και ram (2x16gb). Κράτησα το ίδιο psu (corsair 650w)και τη gpu, μια asus r9 380 4gb. Μετά έκανα και απλή αναβάθμιση σε win11, χωρίς clean install. Αρχικά το χρησιμοποίησα για μερικές ημέρες χωρίς τη gpu γιατί δεν τη χρειαζόμουν. Σήμερα την πρόσθεσα, έκανα απεγκατάσταση του adrenaline με το ddu για να εγκαταστήσω driver εκ νέου, απο το site της amd. Κατέβασα τον driver απο το site της asus, στην εγκατάσταση έβγαλε black screen που δεν επανήλθε για πολύ ώρα, έτσι έβγαλα τη κάρτα και έκανα εγκατάσταση χωρίς αυτή . Σύνδεσα μέσω display port την οθόνη με την έξοδο της κάρτας, η οποία δεν έδειχνε και πολύ “ζωντανή”. Στο πρώτο boot δούλεψαν οι ανεμιστήρες της κάρτας και μετά τίποτα. To tweakII εμφανίζει δυο ενδείξεις μόνο, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης, ούτε των ανεμιστήρων. Στο adrenaline δεν εμφανίζεται η discrete gpu, αλλα ούτε και στο device manager ενώ το bios την αναγνωρίζει. Με το dispay port στη κάρτα την δοκίμασα με ένα παιχνίδι με άθλιο αποτέλεσμα και σχεδόν μηδενικά fps. Τοποθετώντας το καλώδιο display port απευθείας στη mobo η απόδοση ήταν εξαιρετική, πολύ ανώτερη αυτής που είχα με τη gpu. Βέβαια στο teakII φαίνεται να δεσμεύεται απο το σύστημα, στο ανώτατο όριο, τόσο το gpu clock όσο και το memory clock. Το ερώτημα τώρα για εμένα είναι αν όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας εγκατάστασης που δεν έκανα εγώ σωστά (και γι’ αυτό δεν λειτουργεί η κάρτα όπως περίμενα) ή επειδή η r9 380 είναι πλέον “αρχαία”, δεν μπορει να λειτουργήσει ως ξεχωριστή κάρτα και ο κατασκευαστής εχει προβλέψει να χρησιμοποιείται κατά αυτό τον τρόπο; Παρακάτω παραθέτω μερικά screenshots, κάθε βοήθεια δεκτή, ελπίζω να μην σας κούρασα. Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2024 από Youtub
kostas_anes Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 Δεν ειμαι σίγουρος οτι η R9 380 υποστηριζεται στα Winsows 11, τουλάχιστον officially. Δες για animez drivers μπας και εχει βγαλει κατι για 11αρια. 2
Aris_ Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 ναι δεν έχει drivers για w11, βγάλε το Adrenalin και δες αν έχουν κάποιο generic driver τα win11
micos000 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) Η asus παλιά ήταν λίγο περίεργη με τις κάρτες γραφικών της και δούλευαν σωστά μόνο με τους drivers της asus. Δεν ξέρω αν άλλαξε τίποτα στην πορεία αλλά δοκίμασε με τους drivers της amd https://drivers.amd.com/drivers/radeon-software-adrenalin-2020-21.5.2-win10-64bit-legacyasics-june21-legacy.exe Είναι για 10άρια αλλά δεν νομίζω να έχεις θέμα. Πάντως στη διαχείρηση συσκευών αυτό που βλέπω είναι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του ryzen (AMD Radeon) και ο microsoft basic ίσως είναι η R9. Κάνε δεξί κλικ=>pfroerties και μετά στην καρτέλα Details πήγαινε στο Hardware IDs και δώσε ένα screenshot από εκεί (μην ποστάρεις όλο το desktop). 1 ώρα πριν, Youtub είπε Το ερώτημα τώρα για εμένα είναι αν όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας εγκατάστασης που δεν έκανα εγώ σωστά (και γι’ αυτό δεν λειτουργεί η κάρτα όπως περίμενα) ή επειδή η r9 380 είναι πλέον “αρχαία”, δεν μπορει να λειτουργήσει ως ξεχωριστή κάρτα και ο κατασκευαστής εχει προβλέψει να χρησιμοποιείται κατά αυτό τον τρόπο; Αυτό δεν "παίζει"! Μπορεί να μην έχει για 11άρια οδηγούς αλλά έχει για 10άρια και (λογικά) θα είναι μια χαρά. Εκτός αν τα έπαιξε η κάρτα ξαφνικά, που δεν το νομίζω. Τα molex τα σύνδεσες κανονικά, σωστά; Αν συνεχίζεις να έχεις πρόβλημα δύο είναι οι λύσεις. 1) Την αφαιρείς και μένεις με την ενσωματωμένη, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσεις να πάρεις μια άλλη κάρτα γραφικών, έστω και μεταχειρισμένη. 2) Βάζεις 10άρια και δοκιμάζεις τους drivers της amd. EDIT: Δοκίμασε τους παρακάτω μήπως και δουλέψουν. https://forums.guru3d.com/threads/radeon-id-community-driver-hybrid-release-nebula-23-11-1-whql.436611/ ...πάτα εκεί που λέει SPoiler: Release Legacy GCN 1/2/3 και κατέβασε ή τους nemesis ή τους omega (ποιο πρόσφατοι drivers) Επεξ/σία 15 Αυγούστου 2024 από micos000 1
Youtub Δημοσ. 16 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 16 Αυγούστου 2024 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα δοκιμάσω τους drivers που προτείνετε και θα επανέλθω αύριο
duffyduck Δημοσ. 16 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2024 Επίσης θυμαμαι ότι υπήρχε ένα bug με καποια BIOS (με secure boot enabled), και με καποιες παλιες καρτες γραφικών έδειχνε μαυρη οθονη. Εφόσον παίρνεις εικόνα από την R9 380 4GB, τοτε είσαι ΟΚ. To πρόβλημα είναι οι drivers. Δοκίμασε είτε τους official από AMD, οι οποίοι είναι παλιοί και υποστηρίζουν τα Windows 10. είτε unofficial custom drivers: https://forums.guru3d.com/threads/radeon-id-community-driver-hybrid-release-nebula-23-11-1-whql.436611/ ενδεχομένως το development αυτων των custom drivers να σταμάτησε, συμφωνα με αυτά που αναφέρουν.
Λύση Youtub Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Μέλος Λύση Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Καλησπέρα, ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις σας, ήταν θέμα χρόνου τελικά μέχρι να βρεθεί ο σωστός driver, στη περίπτωση μας ήταν ο https://drivers.amd.com/drivers/radeon-software-adrenalin-2020-22.6.1-win10-win11-64bit-legacyasics-june23-2022-legacy.exe , μόλις τον εγκατέστησα η κάρτα αναστήθηκε! Ευτυχώς γιατί μέσα στη τρέλα μου, ήμουν έτοιμος για νέες αγορές, άμεσα, ενώ τώρα η αντικατάσταση πήρε μια λογική παράταση. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
TopCLR Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 1 ώρα πριν, Youtub είπε Καλησπέρα, ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις σας, ήταν θέμα χρόνου τελικά μέχρι να βρεθεί ο σωστός driver, στη περίπτωση μας ήταν ο https://drivers.amd.com/drivers/radeon-software-adrenalin-2020-22.6.1-win10-win11-64bit-legacyasics-june23-2022-legacy.exe , μόλις τον εγκατέστησα η κάρτα αναστήθηκε! Στις 15/8/2024 στις 9:28 ΜΜ, Youtub είπε Σήμερα την πρόσθεσα, έκανα απεγκατάσταση του adrenaline με το ddu για να εγκαταστήσω driver εκ νέου, απο το site της amd. Κατέβασα τον driver απο το site της asus, στην εγκατάσταση έβγαλε black screen που δεν επανήλθε για πολύ ώρα, έτσι έβγαλα τη κάρτα και έκανα εγκατάσταση χωρίς αυτή . Τότε ποιον driver έβαλες και δεν σου δούλεψε; Απο τα γραφόμενά σου (εγώ κατάλαβα πως) έβαλες driver της AMD και μετά της ASUS (= παλιότερο AMD λογικά) και δεν σου δούλεψε!
micos000 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 8 λεπτά πριν, TopCLR είπε Τότε ποιον driver έβαλες και δεν σου δούλεψε; Απο τα γραφόμενά σου (εγώ κατάλαβα πως) έβαλες driver της AMD και μετά της ASUS (= παλιότερο AMD λογικά) και δεν σου δούλεψε! Κι εγώ μπερδεύτηκα σε αυτό γιατί το site της amd δίνει τον ίδιο driver που κατέβασε εν τέλη και δούλεψε.
Youtub Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2024 Η κάρτα είναι η Asus r9 380, τον κατέβασα από εκεί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα