Προς το περιεχόμενο

Νέο ανθρωποειδές ρομπότ παρουσίασε η Figure


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

13 ώρες πριν, SoullessRider είπε

πάντως το να βλέπω το 01 να κινείται τόσο ομαλά (3:16)



ενώ στο παραπάνω βίντεο, μέσα στο εργοστάσιο της bmw, το 02 πάει σαν χε..ένο και κουνάει τα χέρια σαν να είναι άνθρωπος με γύψο, δεν θα το έλεγα και βελτίωση...

τα χερια ειναι ολα τα λεφτα. μακαρι αυτη η τεχνολογια να βρει εφαρμογη και στα προσθετικα μελη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναφορά σε κείμενο

"Τον Ιούνιο η εταιρία παρουσίασε βίντεο όπου εμφανίζεται παλαιότερη έκδοση του ρομπότ, εξαρτημένη από ιμάντα"

Εξαρτημένο με ιμάντα εδώ σημαίνει tethered, δηλαδή δεν ήταν ανεξάρτητο αλλά συνδεμένο με power+data link με μια μονάδα ελέγχου (αντίθετα από το optimus για παράδειγμα που είναι εντελώς αυτόνομο)

Αναφορά σε κείμενο

"και βελτιωμένα χέρια, με 16 βαθμούς ελευθερίας...αν και τα ρομποτικά χέρια που έχουν εμπνευστεί από εμάς έχουν επικριθεί για την υπερβολική ευαισθησία τους και τον υπερβολικά σύνθετο σχεδιασμό τους. Η Figure, πάντως, είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη χρήση χεριών σχεδιασμένων να μιμούνται την κίνηση των ανθρώπων."

Αυτού του είδους τα ρομποτικά χέρια, με τους ευαίσθητους, αδύναμους, μικροσκοπικούς actuators μέσα στην παλάμη θα έχουν αυτά τα προβλήματα. Αυτά όμως λύνονται όπως έδειξε το Optimus που είναι 1-2 γενιές πιο εξελιγμένο και έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα παλαιότερα. Το έλυσε με την μεταφορά των actuators στο μπράτσο και την κίνηση με τεχνητούς τένοντες, όπως κάνουν τα δικά μας χέρια. Αυτό έδωσε και την δύναμη που χρειάζονται για να εκτελούν αληθινές εργασίες, και μεγαλύτερη ευελιξία και ευαισθησία (22 DoF) και μεγαλύτερη αξιοπιστία και μικρότερο κόστος παραγωγής.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο αν θα καταφέρουν να φτιάξουν ρομπότ γενικής χρήσης ικανά για κάποιες υποτυπώδεις εργασίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα καταφέρουν να τα κάνουν ικανά να παραχθούν οικονομικά σε μαζική παραγωγή ώστε να φτιαχτεί το feedback loop που θα τους επιτρέψει να γίνουν πραγματικά αυτόνομα (real world AI, που χρειάζεται τεράστια μεγέθη δεδομένων). Τα πρωτότυπα είναι εύκολα όταν το κόστος δεν έχει σημασία. Η μαζική παραγωγή όμως είναι πρόβλημα αρκετές τάξεις μεγέθους πιο δύσκολο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...