Προς το περιεχόμενο

Νέο ανθρωποειδές ρομπότ παρουσίασε η Figure


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Το ρομπότ ενσωματώνει τεχνολογία της OpenAI, που του προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις με φυσικό τρόπο.

Η Figure παρουσίασε το νέο ανθρωποειδές ρομπότ της, το Figure 02. Όπως προκύπτει και από την ονομασία του, πρόκειται για τι διάδοχο του ρομπότ Figure 01, το οποίο παρουσιάστηκε το 2023. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι παρόμοιο με εκείνα που έχουμε δει από άλλες εταιρίες που κατασκευάζουν ανθρωποειδή ρομπότ, παραπέμποντας σε βίντεο προώθησης ηλεκτρονικών συσκευών, με την ανάλογη μουσική υπόκρουση, παρά σε απλή αποτύπωση των δυνατοτήτων του ρομπότ στην πράξη.

Η σημαντικότερη προσθήκη αυτή τη φορά προκύπτει μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία της Figure με την OpenAI, η οποία βοήθησε την εταιρία να συγκεντρώσει 675 εκατομμύρια δολάρια από σημαντικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων Nvidia και Microsoft, με αποτέλεσμα η αποτίμηση της Figure αυτή τη στιγμή να ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκρηκτική ανάπτυξη την οποία παρουσιάζουν τα νευρωνικά δίκτυα έχει αποτελέσει σημαντική παράμετρο για τη βιομηχανία της ρομποτικής γενικότερα, όμως οι κατασκευαστές ανθρωποειδών ρομπότ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένα από τα βασικά στοιχεία βάσει των οποίων προωθείται η φόρμα αυτή είναι η δυνατότητα των ανθρωποειδών ρομπότ να εργάζονται στο πλευρό ανθρώπων συναδέλφων τους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα -από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, προφανώς. Το Figure 02 είναι εφοδιασμένο με ηχεία και μικρόφωνα ώστε να μπορεί και ακούει τους ανθρώπους γύρω του εν ώρα εργασίας, καθώς και να τους μιλά.

BMW_Factory_View.jpeg?w=1280

Μοντέλα όπως το ChatGPT και το Google Gemini έχουν διακριθεί για τις δυνατότητές τους σε επίπεδο φυσικής γλώσσας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τους έξυπνους βοηθούς και τα chatbots. Ο εφοδιασμός των νέων ρομποτικών συστημάτων με τέτοιες δυνατότητες θεωρείται κάτι περισσότερο από αυτονόητος: με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι διευκολύνονται στο να δίνουν οδηγίες στα ρομπότ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο βαθμός της διαφάνειας ως προς το τι εντολές εκτελεί το ρομπότ ανά πάσα στιγμή.

Αυτού του είδους η επικοινωνία είναι διπλά σημαντική όταν μιλάμε για ανθρωποειδή ρομπότ, καθώς τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα να περιφέρονται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς. Παρότι η μορφή τους παραπέμπει σε άνθρωπο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μεγάλες, βαριές και ενδεχομένως επικίνδυνες συνθέσεις κινούμενων μετάλων. Επομένως, οι κάμερες και οι αισθητήρες ανίχνευσης του γύρω χώρου, σε συνδυασμό με την ομιλία, μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη ασφαλείας.

Η Figure σαφώς και δεν είναι η μόνη που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Στα τέλη του 2023, η Agility παρουσίασε τις προσπάθειές της με στόχο την αξιοποίηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. Η χρήση νευρωνικών δικτύων αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της ομάδας Everyday Robots της Google, πριν αυτή τερματίσει τις δραστηριότητές της. Εντωμεταξύ, ο Ίλον Μασκ φέρεται να έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τόσο τη Grok AI όσο και το ρομπότ Optimus, δύο έργα τα οποία αναμφίβολα κάποια στιγμή θα συναντηθούν στην πορεία.

Από την πλευρά της, η OpenAI δεν έχει βάλει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, στο συγκεκριμένο τομέα. Πριν την επένδυση τη Figure, η εταιρία πίσω από το GPT στήριξε τη νορβηγική 1X. Στην πορεία του τελευταίου χρόνου, όμως, η Figure έχει δραστηριοποιηθεί πολύ περισσότερο στον τομέα αυτό, συγκεντρώνοντας όπως προαναφέρθηκε επενδύσεις από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς.

Εντωμεταξύ, η Figure πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτικές δοκιμές, σε συνεργασία με τη BMW. Τον Ιούνιο η εταιρία παρουσίασε βίντεο όπου εμφανίζεται παλαιότερη έκδοση του ρομπότ, εξαρτημένη από ιμάντα, με το ρομπότ να εκτελεί αυτόνομα διάφορες διαδικασίες στο χώρο, με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων.

Η εταιρία επισημαίνει ότι το ρομπότ 02 έχει επισκεφτεί ήδη την αυτοκινητοβιομηχανία στις εγκαταστάσεις της στη Νότια Καρολίνα, για σκοπούς εκπαίδευσης και συλλογής δεδομένων. Προφανώς, βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια τέτοιας μορφής συνεργασιών. Agility, Apptronik και Sanctuary AI έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες. Η συμμετοχή στις παραγωγικές διαδικασίες της Tesla αποτελούσε βασικό σημείο επικέντρωσης του Optimus πολύ πριν ονομαστεί έτσι, ενώ η Hyundai, ιδιοκτήτρια της Boston Dynamics, έχει σκοπό να ενσωματώσει ανθρωποειδή ρομπότ στα δικά της εργοστάσια.

Στο κομμάτι της επικοινωνίας, η Figure αναφέρει ότι το λογισμικό και ο υλικός εξοπλισμός επανασχεδιάστηκαν από το μηδέν, για το 02. Το νέο ρομπότ ενσωματώνει επίσης έξι κάμερες RGB, οι οποίες συνεργάζονται με ένα οπτικό γλωσσικό μοντέλο, βελτιωμένες υπολογιστικές δυνατότητες σε επίπεδο CPU/GPU και βελτιωμένα χέρια, με 16 βαθμούς ελευθερίας.

Figure-02-Trailer.2024-08-05-13_31_26.gi

Τα χέρια αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων στον κόσμο των ανθρωποειδών ρομπότ. Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο πιστά θα ήταν σκόπιμο να αντιγράφουν οι σχεδιαστές τα χέρια των ανθρώπων.

Προφανώς, είναι πολλά τα θετικά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για την ευελιξία και την επιδεξιότητα των άνω άκρων του ανθρώπου, αν και τα ρομποτικά χέρια που έχουν εμπνευστεί από εμάς έχουν επικριθεί για την υπερβολική ευαισθησία τους και τον υπερβολικά σύνθετο σχεδιασμό τους. Η Figure, πάντως, είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη χρήση χεριών σχεδιασμένων να μιμούνται την κίνηση των ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του Figure 02, αν και η εταιρία αφήνει να εννοηθεί ότι το ρομπότ θα έχει ένα ευρύτερο μέλλον, έξω από τους χώρους αποθηκών και εργοστασίων. "Το ρομπότ της Figure συνδυάζει την επιδεξιότητα της ανθρώπινης φόρμας με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών, με διάφορες εμπορικές εφαρμογές και, στο προσεχές μέλλον, στο σπίτι", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρία.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πολλά ψωμιά ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδα χρήσιμων και προσιτών ανθρωποειδών ρομπότ. Τουλάχιστον δυο δεκαετίες και βλέπουμε.

  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πάντως το να βλέπω το 01 να κινείται τόσο ομαλά (3:16)



ενώ στο παραπάνω βίντεο, μέσα στο εργοστάσιο της bmw, το 02 πάει σαν χε..ένο και κουνάει τα χέρια σαν να είναι άνθρωπος με γύψο, δεν θα το έλεγα και βελτίωση...

  • Like 1
  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, gadgetseek είπε

Καλά όλα αυτά αλλά τι θα γίνει; πότε θα βγει επιτέλους το πρώτο μοντέλο που θα πλένει, σιδερώνει, καθαρίζει.. ε..; 😅

Βασικά το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Να αντικαταστήσουμε τη ρομπόσκουπα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, mants118 said:

Figure.gif.49bbe6e3f47575c5319159449c507

Hello KITT (y) 😝😂

Ο kitt του Knight rider είναι περισσότερο γνωστός, αλλα τα φώτα του κιτ ως ιδεα προέρχονται απο τα ρομπότ cylons της σειράς Battlestar Galactica. O Glen Larson ειχε την ιδεα για αυτά τα φώτα σε εκείνο το σίριαλ και ο ίδιος έφτιαξε τη σειρά Knight rider και έφερε τα ιδια φώτα των ρομπότ στο αμαξι. 

Στην πραγματικότητα μπορεί λοιπόν να δούμε στα αληθεια τα ιδια φώτα σε πραγματικό ρομπότ.. 

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πηγή ενέργειας εδώ είναι σοβαρός επιβραδυντικός παράγοντας. Εάν δεν γίνει ένα breakthrough στην τεχνολογία των μπαταριών είναι οι μόνες που θα τα περιορίσουν κάπως. Αν και μπορεί να υπάρχουν αποσπώμενες οπότε δεν θα σταματάνε για φόρτιση. Μια αλλαγή θα αρκεί. Τα υπόλοιπα(AI and HW) πιστεύω θα πάνε ποιο γρήγορα... σχετικά πάντα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...