Filip22 Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου Καλησπέρα! Διαθέτω την pentax k100d super με τον stock της φακό 18-55 και ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφία τον νυχτερινό ουρανό έτσι ερασιτεχνικα. Αυτό που παράτησα είναι ότι τα αστέρια βγαίνουν χρωματιστά ότι και να κάνω. Από ρυθμίσεις είχα iso 200 shutter speed 30-60 δευτερόλεπτα και f 3.5. Εννοείται την είχα σε τρίποδο την φωτογραφική και με χρονοκαθυστέρηση. Δοκίμασα να απενεργοποίησω το noise reduction να βάλω WB σε daylight χωρίς πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσης έκανα μια λήψη γύρω στο 1 λεπτό και η φωτογραφία έβγαινε πολύ κόκκινη. Όλες οι φωτογραφίες βγήκαν σε raw αρχείο. Μπορείτε να μου πείτε τι κάνω λάθος ή και τι ρυθμίσεις να βάλω? Εδώ ένα δείγμα από φωτογραφίες https://we.tl/t-93KHBaNvKP. 1
pifilos Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου 3 ώρες πριν, Filip22 είπε Καλησπέρα! Διαθέτω την pentax k100d super με τον stock της φακό 18-55 και ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφία τον νυχτερινό ουρανό έτσι ερασιτεχνικα. Αυτό που παράτησα είναι ότι τα αστέρια βγαίνουν χρωματιστά ότι και να κάνω. Από ρυθμίσεις είχα iso 200 shutter speed 30-60 δευτερόλεπτα και f 3.5. Εννοείται την είχα σε τρίποδο την φωτογραφική και με χρονοκαθυστέρηση. Δοκίμασα να απενεργοποίησω το noise reduction να βάλω WB σε daylight χωρίς πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσης έκανα μια λήψη γύρω στο 1 λεπτό και η φωτογραφία έβγαινε πολύ κόκκινη. Όλες οι φωτογραφίες βγήκαν σε raw αρχείο. Μπορείτε να μου πείτε τι κάνω λάθος ή και τι ρυθμίσεις να βάλω? Εδώ ένα δείγμα από φωτογραφίες https://we.tl/t-93KHBaNvKP. Καλησπέρα. Αρχικά και ασχέτως εξοπλισμού τα αστέρια γενικότερα έχουν χρώμα (και ναι και όχι βασικά). Επειδή είναι ένα θέμα καθαρά φυσικής και ξεφεύγει από τους σκοπούς του forum εδώ θα βάλω απλώς κάποιους συνδέσμους από κάτω σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει παραπάνω. https://courses.lumenlearning.com/suny-astronomy/chapter/colors-of-stars/ https://www.scientificamerican.com/article/the-colors-of-stars-explained1/ https://www.atnf.csiro.au/outreach/education/senior/astrophysics/photometry_colour.html Στα της φωτογραφίας τώρα. Ανεξαρτήτως των παραπάνω οι φακοί ανάλογα με το κόστος τους και κατά συνέπεια τα κρύσταλλα τους παρουσιάζουν χρωματικές εκτροπές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πως παρουσιάζουν κάτι που θα έπρεπε να μην έχει χρώμα. Είναι ζήτημα κατασκευαστικό και μπορεί να διορθωθεί σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας είτε μερικώς είτε τελείως. Οι περισσότεροι οδηγοί αστροφωτογραφίας προτείνουν να αφήσει ο χρήστης το white ballance είτε στο auto είτε στο daylight. Πρακτικά δεν έχει κάποια σημασία αφού στο RAW μπορείς να το κάνεις ό,τι θες. Οι τυπικές τιμές που χρησιμοποιούν οι πιο έμπειροι αστροφωτογράφοι τουλάχιστον για τον πυρήνα του γαλαξία - μιας και αυτό ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμος - είναι μεταξύ 3.200K και 4.000K είτε κάνοντας το κατά τη λήψη είτε στην επεξεργασία. Φυσικά έχει να κάνει και με τον αισθητήρα. Στη δική σου περίπτωση και τη φωτογραφία 9578 που είναι και η πιο πετυχημένη είναι στα ~5.100Κ και το tint στο -3,4 . Στην παρακάτω το έχω κατεβάσει στα 3.100 Κ και tint στο -17,4 . Οι τιμές είναι βάσει του Capture One. Σε άλλο πρόγραμμα ενδέχεται να χρειάζονται άλλες τιμές, δεν ξέρω δε χρησιμοποιώ κάποιο άλλο πρόγραμμα. Σχετικά με τις ρυθμίσεις τώρα. Ο στόχος σε αυτό το είδος είναι να πετύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή έκθεση δηλαδή μεγάλο χρόνο έκθεσης και ανοιχτό διάφραγμα. Αυτό που πρέπει να λάψεις υπόψιν είναι η περιστροφή της Γης. Όσο περισσότερο μένει ανοιχτό το κλείστρο σου τόσο πιο έντονα φαίνεται η κίνηση της Γης σε σχέση με τον ουρανό οπότε τα άστρα παύουν να φαίνονται ως κουκίδες και φαίνονται σαν γραμμές. Για τον δικό σου εξοπλισμό στα 18mm άμα θες τα αστέρια να φαίνονται όντως σημεία ο μέγιστος χρόνος έκθεσης είναι χοντρικά τα 10 δευτερόλεπτα. Εντούτοις, στην παραπάνω φωτογραφία έχεις βάλει 30 δευτερόλεπτα και πάλι οι γραμμές αν δε μεγεθύνεις την εικόνα δεν είναι εύκολα ευδιάκριτες. Οπότε και στα π.χ. 15-20 π.χ. δευτερόλεπτα είσαι οκ. Πειραματισμό και δοκιμές χρειάζεται. Το διάφραγμα σου ανοίγει μέχρι το f/3.5 οπότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Νεότεροι αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ανοχή σε υψηλό ISO. Σε αυτό δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω τη μηχανή σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ανεβάσεις το ISO και να δεις πως θα βγει. Εξάλλου και στην παραπάνω φωτογραφία έχω ανεβάσει την έκθεση στο πρόγραμμα κατά 2,5 stop. Είναι και θέμα γούστου βέβαια κάποιοι προτιμούν πιο φωτεινούς ουρανούς άλλοι πιο σκοτεινούς. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να γράψω περισσότερα και να γίνει ένα σεντόνι που θα σε μπουκώσει καθότι νομίζω πως βήμα βήμα αν σε ενδιαφέρει και ασχοληθείς θα τα βρεις είτε μόνος είτε ρωτώντας εδώ και σε άλλα φορουμ. Θα γράψω και πιο κάτω κωδικοποιημένα 2-3 πράγματα σε περίπτωση που σε βοηθάει. Είναι ένας πολύ γενικός και όχι απολύτα σωστός μπούσουλας. * πριν τη λήψη - διάφραγμα τέρμα ανοιχτό - χρόνος έκθεσης ο μέγιστος δυνατός ώστε τα αστέρια να είναι σημειακά - ISO το υψηλότερο κατά το οποίο δεν αλλοιώνει σημαντικά την εικόνα (εξαρτάται από την τεχνολογία του αισθητήρα - επεξεργαστή) - white ballance μεταξύ 3.200 - 4.000 αν και αλλάζει στην επεξεργασία * μετά τη λήψη - διόρθωση white ballance / tint αν χρειάζεται - διόρθωση έκθεσης αν χρειάζεται - επιμέρους χρωματική διόρθωση π.χ. στην παραπάνω εικόνα έχω κατεβάσει τον κορεσμό σε κόκκινα, πορτοκαλί ελαφρώς, μωβ, ροζ (magenta πιο σωστά). 3
GQPhDFBI Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου 7 hours ago, Filip22 said: Καλησπέρα! Διαθέτω την pentax k100d super με τον stock της φακό 18-55 και ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφία τον νυχτερινό ουρανό έτσι ερασιτεχνικα. Αυτό που παράτησα είναι ότι τα αστέρια βγαίνουν χρωματιστά ότι και να κάνω. Από ρυθμίσεις είχα iso 200 shutter speed 30-60 δευτερόλεπτα και f 3.5. Εννοείται την είχα σε τρίποδο την φωτογραφική και με χρονοκαθυστέρηση. Δοκίμασα να απενεργοποίησω το noise reduction να βάλω WB σε daylight χωρίς πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσης έκανα μια λήψη γύρω στο 1 λεπτό και η φωτογραφία έβγαινε πολύ κόκκινη. Όλες οι φωτογραφίες βγήκαν σε raw αρχείο. Μπορείτε να μου πείτε τι κάνω λάθος ή και τι ρυθμίσεις να βάλω? Εδώ ένα δείγμα από φωτογραφίες https://we.tl/t-93KHBaNvKP. Έχω την εντύπωση ότι πέρα από τους περιορισμούς που έχεις στο φακό και στον αισθητήρα, το πρόβλημα σου με το κόκκινο χρώμα είναι εξαιτίας της αστικής φωτορύπανσης. 2
babisskg Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου https://www.google.com/search?q=astrophotography+with+Pentax+K-100d+Super&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
Filip22 Δημοσ. 16 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 16 Αυγούστου 19 ώρες πριν, pifilos είπε Καλησπέρα. Αρχικά και ασχέτως εξοπλισμού τα αστέρια γενικότερα έχουν χρώμα (και ναι και όχι βασικά). Επειδή είναι ένα θέμα καθαρά φυσικής και ξεφεύγει από τους σκοπούς του forum εδώ θα βάλω απλώς κάποιους συνδέσμους από κάτω σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει παραπάνω. https://courses.lumenlearning.com/suny-astronomy/chapter/colors-of-stars/ https://www.scientificamerican.com/article/the-colors-of-stars-explained1/ https://www.atnf.csiro.au/outreach/education/senior/astrophysics/photometry_colour.html Στα της φωτογραφίας τώρα. Ανεξαρτήτως των παραπάνω οι φακοί ανάλογα με το κόστος τους και κατά συνέπεια τα κρύσταλλα τους παρουσιάζουν χρωματικές εκτροπές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πως παρουσιάζουν κάτι που θα έπρεπε να μην έχει χρώμα. Είναι ζήτημα κατασκευαστικό και μπορεί να διορθωθεί σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας είτε μερικώς είτε τελείως. Οι περισσότεροι οδηγοί αστροφωτογραφίας προτείνουν να αφήσει ο χρήστης το white ballance είτε στο auto είτε στο daylight. Πρακτικά δεν έχει κάποια σημασία αφού στο RAW μπορείς να το κάνεις ό,τι θες. Οι τυπικές τιμές που χρησιμοποιούν οι πιο έμπειροι αστροφωτογράφοι τουλάχιστον για τον πυρήνα του γαλαξία - μιας και αυτό ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμος - είναι μεταξύ 3.200K και 4.000K είτε κάνοντας το κατά τη λήψη είτε στην επεξεργασία. Φυσικά έχει να κάνει και με τον αισθητήρα. Στη δική σου περίπτωση και τη φωτογραφία 9578 που είναι και η πιο πετυχημένη είναι στα ~5.100Κ και το tint στο -3,4 . Στην παρακάτω το έχω κατεβάσει στα 3.100 Κ και tint στο -17,4 . Οι τιμές είναι βάσει του Capture One. Σε άλλο πρόγραμμα ενδέχεται να χρειάζονται άλλες τιμές, δεν ξέρω δε χρησιμοποιώ κάποιο άλλο πρόγραμμα. Σχετικά με τις ρυθμίσεις τώρα. Ο στόχος σε αυτό το είδος είναι να πετύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή έκθεση δηλαδή μεγάλο χρόνο έκθεσης και ανοιχτό διάφραγμα. Αυτό που πρέπει να λάψεις υπόψιν είναι η περιστροφή της Γης. Όσο περισσότερο μένει ανοιχτό το κλείστρο σου τόσο πιο έντονα φαίνεται η κίνηση της Γης σε σχέση με τον ουρανό οπότε τα άστρα παύουν να φαίνονται ως κουκίδες και φαίνονται σαν γραμμές. Για τον δικό σου εξοπλισμό στα 18mm άμα θες τα αστέρια να φαίνονται όντως σημεία ο μέγιστος χρόνος έκθεσης είναι χοντρικά τα 10 δευτερόλεπτα. Εντούτοις, στην παραπάνω φωτογραφία έχεις βάλει 30 δευτερόλεπτα και πάλι οι γραμμές αν δε μεγεθύνεις την εικόνα δεν είναι εύκολα ευδιάκριτες. Οπότε και στα π.χ. 15-20 π.χ. δευτερόλεπτα είσαι οκ. Πειραματισμό και δοκιμές χρειάζεται. Το διάφραγμα σου ανοίγει μέχρι το f/3.5 οπότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Νεότεροι αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ανοχή σε υψηλό ISO. Σε αυτό δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω τη μηχανή σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ανεβάσεις το ISO και να δεις πως θα βγει. Εξάλλου και στην παραπάνω φωτογραφία έχω ανεβάσει την έκθεση στο πρόγραμμα κατά 2,5 stop. Είναι και θέμα γούστου βέβαια κάποιοι προτιμούν πιο φωτεινούς ουρανούς άλλοι πιο σκοτεινούς. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να γράψω περισσότερα και να γίνει ένα σεντόνι που θα σε μπουκώσει καθότι νομίζω πως βήμα βήμα αν σε ενδιαφέρει και ασχοληθείς θα τα βρεις είτε μόνος είτε ρωτώντας εδώ και σε άλλα φορουμ. Θα γράψω και πιο κάτω κωδικοποιημένα 2-3 πράγματα σε περίπτωση που σε βοηθάει. Είναι ένας πολύ γενικός και όχι απολύτα σωστός μπούσουλας. * πριν τη λήψη - διάφραγμα τέρμα ανοιχτό - χρόνος έκθεσης ο μέγιστος δυνατός ώστε τα αστέρια να είναι σημειακά - ISO το υψηλότερο κατά το οποίο δεν αλλοιώνει σημαντικά την εικόνα (εξαρτάται από την τεχνολογία του αισθητήρα - επεξεργαστή) - white ballance μεταξύ 3.200 - 4.000 αν και αλλάζει στην επεξεργασία * μετά τη λήψη - διόρθωση white ballance / tint αν χρειάζεται - διόρθωση έκθεσης αν χρειάζεται - επιμέρους χρωματική διόρθωση π.χ. στην παραπάνω εικόνα έχω κατεβάσει τον κορεσμό σε κόκκινα, πορτοκαλί ελαφρώς, μωβ, ροζ (magenta πιο σωστά). Παρα πολυ βοηθητικές οι πληροφορίες σου 16 ώρες πριν, GQPhDFBI είπε Έχω την εντύπωση ότι πέρα από τους περιορισμούς που έχεις στο φακό και στον αισθητήρα, το πρόβλημα σου με το κόκκινο χρώμα είναι εξαιτίας της αστικής φωτορύπανσης. Η αλήθεια ειναι οτι υπαρχει λιγο φωτορύπανση εκει που έβγαλα τις φωτογραφίες 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα