Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά για την ημέρα. Δεν ήξερα που να γράψω αυτή την ερώτηση. Παρακαλώ αν ταιριάζει κάπου καλύτερα, ένας διαχειριστής να το μεταφέρει.

Ας πάρουμε να πράγματα από την αρχή. Έχω φτιάξει ένα προγραμματάκι (webapp με php) που έχει να κάνει σχετικά με τα ραντεβού ενός δικηγόρου (Η δικηγόρος είναι θεία μου και της έφτιαξα αυτό να εξυπηρετείται). Η δικηγόρος δεν θέλει να ασχολείται με emails κλπ αλλά μόνο να της έρχεται ένα sms με τα στοιχεία του αυριανού δικαστηρίου (αν υπάρχει). Αν δεν υπάρχει να μην λαμβάνει τίποτα. Επίσης έρχεται και ένα ενημερωτικό email (που δεν το κοιτάει ποτέ). 

Με λίγα λόγια έχω φτιάξει μια ρουτίνα που τρέχει με cron job μια φορά την μέρα (στις 19:00) και "ψάχνει" αν υπάρχουν διακστήρια την επομένη. Αν ναι στέλνει ένα SMS στην δικηγόρο, ένα SMS στην γραμματέα της και ένα σε εμένα για να βλέπω οτί δουλεύει. Επίσης στέλνει και από ένα Email σε καθέναν μας.

6-7 μήνες δούλευε ρολόι το σύστημα. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρήθηκε οτί ενώ τα email έρχονταν, κάποια SMS χάνονταν. Τότε σκέφτηκα οτι μια μέρα αν δεν έρθει κάτι, δεν ήρθε επειδή δεν δούλεψε ή επειδή δεν υπήρχε κάτι να στείλει? Οπότε στην function μου έβαλα και ένα else, οτι αν δεν βρει τίποτα να μου στέλνει ΜΟΝΟ έμένα ένα SMS και ένα email, απλά με το κείμενο Cron Job OK, ώστε κάθε μέρα να λαμβάνω και κάτι στις 19:00. Είτε ραντεβού αν υπάρχει είτε ένα απλό Cron Job Ok.

Τις 10 πρώτες μέρες λάμβανα κανονικά κάθε μέρα " Cron Job OK". Τις 4 τελευταίες μέρες όμως τίποτα. Ενώ παράλληλα το email έρχεται κανονικά (άρα δουλεύει το cron job και η function). 

Μπήκα στην σελίδα της υπηρεσίας που έχω αγοράσει τα SMS και στις πρώτες μέρες οι αναφορές μέσω API ήταν Status1:Παραδόθηκε ενώ οι τελυταίες ήταν Status2:Απέτυχε.

Μίλησα με το support τους και μου είπαν από την μεριά μου και την δική τους όλα είναι μια χαρά. Πρέπει να είναι θέμα της κινητής. Να μην είχε σήμα εκείνη την στιγμή ή να ήταν κλειστό κλπ. Και οτι να μην εμπιστεύομαι ποτέ αυτό τον τρόπο ειδοποίησης γιατί μπορεί πολλά sms να μην έρχονται κλπ...

Δοκίμασα και κάτι άλλο (το αναφέρω μήπως και παίζει κάποιο ρόλο). Στην εταιρεία αυτή έχω 2 λογαριασμούς. Οπότε δοκίμασα από την σελίδα τους, με τον λογαριασμό που έχω το πρόβλημα να στείλω ΤΕΣΤ SMS σε μένα και σε έναν φίλο μου δίπλα. Ήρθε μόνο στον φίλο μου. Μετά συνδέομαι στον δευτερο λογαριασμό μου και μας στέλνω ένα ΤΕΣΤ2. Ήρθε και στους δυό μας ταυτόχρονα. Μετά από 40 λεπτά περίπου μου ήρθε και εμένα τελικά το TEST από τον πρώτο λογαριασμό. 

α) Όντως μπορεί να χάνονται μερικά SMS και είναι αναξιόπιστος τρόπος ή μου έλεγε μαλ..ιες?
β) Να δοκιμάσω άλλη υπηρεσία SMS ή δεν παίζει ρόλο αφού λένε οτι είναι θέμα του παρόχου?
γ) Μπορεί με κάποιο τρόπο να μπλοκάρονται από το κινητό μου ή τον πάροχο επείδη στέλνει κάθε μέρα το ίδιο πράγμα?
δ) Υπάρχει κάποια καλύτερη λύση για να είμαι σίγουρος για την αξιοπιστία του συστήματος?
ε) Τι θα κάνατε εσείς. Γιατί δεν χάνεται ένα αυτοματοποιημένο SMS που μπορεί οχ να λέει "Χρόνια Πολλά". Χάνεται ένα πολύ σημαντικό SMS.

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

Αν όντως παίζει να μην παραδωθεί ένα sms τότε πρέπει να βρεις κάποιον μηχανισμό επανάληψης.

Π.χ με κάποιο message-broker software όπως το RabbitMQ να στέλνεις με έναν worker το sms και αν λαμβάνεις "Status2" να το ξαναβάζεις σε queue ώστε να το ξαναστείλει.(τέρμα απλοποιημένο γιατί λογικά θα είναι async το status αλλά you get the idea)

Ποιόν provider χρησιμοποιείς; Είχα κάποτε εμπειρία με το Twilio και δεν είχα παρατηρήσει ποτέ να μην φτάνει κάποιο sms.

Επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις viber/whatsapp παίζει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Xvipes είπε

Αν όντως παίζει να μην παραδωθεί ένα sms τότε πρέπει να βρεις κάποιον μηχανισμό επανάληψης.

Π.χ με κάποιο message-broker software όπως το RabbitMQ να στέλνεις με έναν worker το sms και αν λαμβάνεις "Status2" να το ξαναβάζεις σε queue ώστε να το ξαναστείλει.(τέρμα απλοποιημένο γιατί λογικά θα είναι async το status αλλά you get the idea)

Ποιόν provider χρησιμοποιείς; Είχα κάποτε εμπειρία με το Twilio και δεν είχα παρατηρήσει ποτέ να μην φτάνει κάποιο sms.

Επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις viber/whatsapp παίζει;

Χρεισιμοποιω το smsbox.gr

δεν εχω κοιταξει ακομα γοα viber

Επεξ/σία από killer76
Δημοσ.

Σχετικά με το viber καποιες υπηρεσίες παρέχουν αυτόματα αποστολή σε Viber με fallback σε sms (πχ Apifon)

To Twilio ειναι επισης μια χαρα, και κανει κατι παρομοιο αλλα με WhatsApp αντι για viber. 

Σε κάθε περιπτωση, για τον provider που χρησιμοποιείς (αλλά και γενικότερα) το θεμα ειναι κατα πόσο σου φέρνει πισω κάποιο error response ή οχι. Αν οντως σου φέρνει error τοτε όντως μπορεις να το ελέγξεις και απλα να ξαναδοκιμάζεις σε λίγα λεπτά. Αν όμως σου φέρνει ΟΚ και στις περιπτώσεις που δεν πάει το sms, τότε δυσκολα τα πράγματα (μπορεί δηλαδή το response που φέρνουν να ειναι τυπου "οκ το στειλαμε" αλλά χωρις υποσχεση οτι "οκ το έλαβε").

Δημοσ.

Κατι μάλλον δεν πάει καλά και δεν νομίζω ότι είναι δικό σου το σφάλμα, τουλάχιστον όπως το περιγράφεις.
Καταρχας αφού υπάρχει πρόβλημα θα έπρεπε να έχεις 1 λύση τύπου backup ώστε η ειδοποίηση να χτυπήσει όπως και να έχει , π.χ Telegram, Messenger, WhatsApp
Δλδ να στέλνεις το SMS και μετά απο λίγο χρόνο να στέλνεις το ίδιο μηνυμα με άλλο τρόπο ώστε να μην χάνεται ποτέ η ενημέρωση.
Τωρα με βάση την περιγραφή ότι έστειλες και το SMS ήρθε με αργοπορία ,ίσως θα έπρεπε να πιέσεις το support απο την άποψη ότι λογικά πρέπει να έχουν εκτενή Logs με όλες τις "κινήσεις" , οπότε εκεί θα μπορούσες να δεις τι παίζει.

Δημοσ.
Στις 15/8/2024 στις 1:14 ΜΜ, killer76 είπε

Καλησπέρα και χρόνια πολλά για την ημέρα. Δεν ήξερα που να γράψω αυτή την ερώτηση. Παρακαλώ αν ταιριάζει κάπου καλύτερα, ένας διαχειριστής να το μεταφέρει.

Ας πάρουμε να πράγματα από την αρχή. Έχω φτιάξει ένα προγραμματάκι (webapp με php) που έχει να κάνει σχετικά με τα ραντεβού ενός δικηγόρου (Η δικηγόρος είναι θεία μου και της έφτιαξα αυτό να εξυπηρετείται). Η δικηγόρος δεν θέλει να ασχολείται με emails κλπ αλλά μόνο να της έρχεται ένα sms με τα στοιχεία του αυριανού δικαστηρίου (αν υπάρχει). Αν δεν υπάρχει να μην λαμβάνει τίποτα. Επίσης έρχεται και ένα ενημερωτικό email (που δεν το κοιτάει ποτέ). 

Με λίγα λόγια έχω φτιάξει μια ρουτίνα που τρέχει με cron job μια φορά την μέρα (στις 19:00) και "ψάχνει" αν υπάρχουν διακστήρια την επομένη. Αν ναι στέλνει ένα SMS στην δικηγόρο, ένα SMS στην γραμματέα της και ένα σε εμένα για να βλέπω οτί δουλεύει. Επίσης στέλνει και από ένα Email σε καθέναν μας.

6-7 μήνες δούλευε ρολόι το σύστημα. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρήθηκε οτί ενώ τα email έρχονταν, κάποια SMS χάνονταν. Τότε σκέφτηκα οτι μια μέρα αν δεν έρθει κάτι, δεν ήρθε επειδή δεν δούλεψε ή επειδή δεν υπήρχε κάτι να στείλει? Οπότε στην function μου έβαλα και ένα else, οτι αν δεν βρει τίποτα να μου στέλνει ΜΟΝΟ έμένα ένα SMS και ένα email, απλά με το κείμενο Cron Job OK, ώστε κάθε μέρα να λαμβάνω και κάτι στις 19:00. Είτε ραντεβού αν υπάρχει είτε ένα απλό Cron Job Ok.

Τις 10 πρώτες μέρες λάμβανα κανονικά κάθε μέρα " Cron Job OK". Τις 4 τελευταίες μέρες όμως τίποτα. Ενώ παράλληλα το email έρχεται κανονικά (άρα δουλεύει το cron job και η function). 

Μπήκα στην σελίδα της υπηρεσίας που έχω αγοράσει τα SMS και στις πρώτες μέρες οι αναφορές μέσω API ήταν Status1:Παραδόθηκε ενώ οι τελυταίες ήταν Status2:Απέτυχε.

Μίλησα με το support τους και μου είπαν από την μεριά μου και την δική τους όλα είναι μια χαρά. Πρέπει να είναι θέμα της κινητής. Να μην είχε σήμα εκείνη την στιγμή ή να ήταν κλειστό κλπ. Και οτι να μην εμπιστεύομαι ποτέ αυτό τον τρόπο ειδοποίησης γιατί μπορεί πολλά sms να μην έρχονται κλπ...

Δοκίμασα και κάτι άλλο (το αναφέρω μήπως και παίζει κάποιο ρόλο). Στην εταιρεία αυτή έχω 2 λογαριασμούς. Οπότε δοκίμασα από την σελίδα τους, με τον λογαριασμό που έχω το πρόβλημα να στείλω ΤΕΣΤ SMS σε μένα και σε έναν φίλο μου δίπλα. Ήρθε μόνο στον φίλο μου. Μετά συνδέομαι στον δευτερο λογαριασμό μου και μας στέλνω ένα ΤΕΣΤ2. Ήρθε και στους δυό μας ταυτόχρονα. Μετά από 40 λεπτά περίπου μου ήρθε και εμένα τελικά το TEST από τον πρώτο λογαριασμό. 

α) Όντως μπορεί να χάνονται μερικά SMS και είναι αναξιόπιστος τρόπος ή μου έλεγε μαλ..ιες?
β) Να δοκιμάσω άλλη υπηρεσία SMS ή δεν παίζει ρόλο αφού λένε οτι είναι θέμα του παρόχου?
γ) Μπορεί με κάποιο τρόπο να μπλοκάρονται από το κινητό μου ή τον πάροχο επείδη στέλνει κάθε μέρα το ίδιο πράγμα?
δ) Υπάρχει κάποια καλύτερη λύση για να είμαι σίγουρος για την αξιοπιστία του συστήματος?
ε) Τι θα κάνατε εσείς. Γιατί δεν χάνεται ένα αυτοματοποιημένο SMS που μπορεί οχ να λέει "Χρόνια Πολλά". Χάνεται ένα πολύ σημαντικό SMS.

Ευχαριστώ πολύ!

α) Το να μην παραδοθεί ένα μήνυμα μπορεί να συμβεί ναι. Η εταιρεία που χρησιμοποιείς (Smsbox) φαντάζομαι ότι δεν είναι απευθείας (direct) συνδεδεμένη πάνω στις γραμμές (routes) των παρόχων (Cosmote, Vodafone, κλπ) και φαντάζομαι ότι χρησιμοποιεί κάποια άλλη εταιρεία η οποία μπορεί να είναι απευθείας συνδεδεμένη. Όπως και νά'χει φαντάζομαι κάνεις τη δουλειά σου με κάποιο API και αυτό θα έπρεπε να σου επιστρέφει κάποιο response από το οποίο να καταλαβαίνεις αν το μήνυμα παραδόθηκε στη συσκευή ή όχι (η Smsbox θα έπρεπε να σου το παρέχει αυτό).

β) Εφόσον αντιμετωπίζεις προβλήματα θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάποια άλλη εταιρεία. Εγώ στο παρελθόν (πριν από 3+ χρόνια) έχω χρησιμοποιήσει τις Twilio και Routee και δεν είχα προβλήματα με την παράδοση των μηνυμάτων. Η Twilio είναι από τις πιο γνωστές, η Routee είναι ελληνική εταιρεία και αν δεν κάνω λάθος είναι απευθείας συνδεδεμένη με τους ελληνικούς παρόχους.

γ) Μου φαίνεται απίθανο αν και κάθε εταιρεία πιθανώς έχει το δικό της σύστημα φιλτραρίσματος, συνήθως μπλοκάρουν κίνηση που έχει να κάνει με spam κλπ, το να στέλνεις ένα μήνυμα τύπου "Cron Job OK" δε νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί spam.

δ) Όπως είπαν και οι υπόλοιποι θα ήταν καλό να υλοποιήσεις μια λογική ώστε να έχεις εναλλακτική αν δεν παραδοθεί το μήνυμα. Αν αυτό θα είναι αποστολή μέσω Viber ή αποστολή μέσω άλλης εταιρείας (πχ μπορείς να έχεις ως βασική την Smsbox αν σε συμφέρει οικονομικά αλλά αν δεν παραδοθεί να το στέλνεις από Twilio/Routee κλπ).

ε) Νομίζω ότι με τα παραπάνω απαντήθηκε και αυτό! 😁

Δημοσ.

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Τις τελευταίες μέρες έρχεται μια χαρά το μήνυμα. Σε συνδυασμό με τις διακοπές μου ακόμα δεν έχω αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας, αν ξαναρχίσουν οι αστάθειες θα κινηθώ ως εξής:

1. Το API μου επιστρέφει αν θέλω το Response. Οπότε θα δω πως μπορώ να το κάνω ωστέ σε τέτοια περίπτωση να κάνει μια επαναποστολή. Και μια ερώτηση ακόμα: Όταν τρέχει το cron job με την function, αν βάλω στο τέλος ένα if και αν έχω πάρει το report με σφάλμα, να ξανατρέχει την function απλά με ένα delay 20 λεπτών. Το delay δουλεύει με αυτό τον τρόπο?  
  2. Σαν 2ο βήμα, αν δεν βγάλω άκρη με το πρώτο, θα δοκιμάσω άλλη εταιρεία. Προς το παρόν μένω σε αυτή γιατί έχω ακόμα πάρα πολλά sms υπόλοιπο από το πακέτο που είχα αγοράσει.
  3. Θα ήθελα να δοκιμάσω και το Viber αλλά είδα κάτι πακέτα στο θεό. Φυσικά δεν έχω ψαχτεί ακόμα σε άλλες εταιρείες. Η εταιρεία που είμαι έχει ελάχιστη χρέωση 180€/μήνα 😳
Δημοσ.
1 hour ago, killer76 said:
  1. Το API μου επιστρέφει αν θέλω το Response. Οπότε θα δω πως μπορώ να το κάνω ωστέ σε τέτοια περίπτωση να κάνει μια επαναποστολή. Και μια ερώτηση ακόμα: Όταν τρέχει το cron job με την function, αν βάλω στο τέλος ένα if και αν έχω πάρει το report με σφάλμα, να ξανατρέχει την function απλά με ένα delay 20 λεπτών. Το delay δουλεύει με αυτό τον τρόπο?  

Θα σου έλεγα να το σκεφτείς διαφορετικά γιατί θα βρεις προβλήματα μπροστά σου αν πας με αυτή την λογική.

Είναι καλύτερα να γράφεις σε μια βάση(ας είναι και αρχείο αν δε θες να μπλέξεις με βάσεις) ποιο sms απέτυχε, την ώρα που θες να επαναληφθεί και το cron να τρέχει κάθε λεπτό. Θα διαβάζει την εγγραφή και αν είναι η ώρα να σταλθεί να το στέλνει και να σβήνει την εγγραφή.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...