Neptu Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Μια φορά στη ζωή μου πριν χρόναι κάθισα μπροστά σε υπολογιστή με macOS κι αυτό για λίγα λεπτά. Δεν έχω κάν ιδέα. Έχω ασχοληθεί με windows και linux, αρκετές διανομές έτσι για την εμπειρία αλλά θα ήθελα να αποκτήσω κάποιες γνώσεις και σε macOS. Οχι για κάποιον σκοπό, απλά να μην είμαι τόσο άσχετος. Να αγοράσω mac, ούτε για πλάκα. Φίλους-γνωστούς δεν έχω με mac, οπότε τι μπορώ να κάνω; Μπορεί να γίνει εγκατάσταση σε virtualbox και να ασχοληθώ λίγο; Επίσης μπορώ να βρω και παλαιότερο υπολογιστή (core2 quad) που δε χρησιμοποιείται και να εγκαταστήσω το λειτουργικό. Υπάρχει κάτι σε μορφή trial? Είναι κάτι τέτοιο εφικτό ή χρειάζεαι συγκεκριμένο εξοπλισμό; Επεξ/σία 16 Αυγούστου από Neptu
atheatos Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Hackintosh. Είναι η καλύτερη λύση . https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/ ΥΓ. Σβήσε το «εκμάθηση» από το τίτλο και κάνε το «πειραματισμό». Δεν χρειάζεται εκμάθηση το Mac OS …. Επεξ/σία 15 Αυγούστου από atheatos 1
KyrGR Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Σωστά, από εδώ είχα πάρει εικόνες, efi και οδηγίες για να το εγκαταστήσω https://olarila.com Μπορείς και σε VmWare αφού τρέξεις ένα unlocker https://techrechard.com/download-macos-unlocker-for-vmware-workstation-player/ αλλά το Hackintosh κάνει περισσότερα και σε ταχύτητα και σε επικοινωνία με φορητές συσκευές (θα ταλαιπωρηθείς όμως να το στήσεις, δεν είναι one-click). Επεξ/σία 17 Αυγούστου από KyrGR
comfuzio Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Ε έχει μια μικρή περίοδο εκμάθησης και προσαρμογής, δεν πας είτε από windows είτε από Linux στο MacOS και τα βλέπεις 1:1, πχ με μερικές εφαρμογές που δεν κλείνουν και θέλουν command+q ή double tap στο tray και κλείσιμο από εκεί. Μετά αλλάζουν θέση τα ctrl/alt κτλ και θες command + c και όχι ctrl+c το οποίο στα μη mac keyboards είναι στην θέση του ALT. Δεν ξέρω να πω για hackintosh, εγώ έχω κάνει VM σε proxmox και παίζει μια χαρά αλλά πήρα και ένα MacBook Air M1 1,5 χρόνο πίσω και με το real mac να είναι με arm64 cpu βλέπω μερικά πράγματα που δεν τρέχουν (πχ gameguard σε windows 11 vm με Parallels στο Lineage2 game). Ενώ στο QEMU ας πούμε δεν έχω περάσει GPU και δεν τρέχει ορθά/γρήγορα γιατί δεν έχει 3D acceleration αλλά τουλάχιστον ανοίγει γιατί είναι amd64 πλατφόρμα. Με τα πολλά θέλω να πω ότι καλά κάνει και θέλει να μάθει και το λέει εκμάθηση, τώρα με αυτά που είδα και από εσάς που απαντήσατε, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές! Απλα μετά που θα το μάθεις και το πόσο καλά τρέχει, θα θες να πας σε Mac 😅 Επεξ/σία 16 Αυγούστου από comfuzio
atheatos Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου 3 ώρες πριν, comfuzio είπε Ε έχει μια μικρή περίοδο εκμάθησης και προσαρμογής, δεν πας είτε από windows είτε από Linux στο MacOS και τα βλέπεις 1:1, πχ με μερικές εφαρμογές που δεν κλείνουν και θέλουν command+q ή double tap στο tray και κλείσιμο από εκεί. Μετά αλλάζουν θέση τα ctrl/alt κτλ και θες command + c και όχι ctrl+c το οποίο στα μη mac keyboards είναι στην θέση του ALT. Δεν ξέρω να πω για hackintosh, εγώ έχω κάνει VM σε proxmox και παίζει μια χαρά αλλά πήρα και ένα MacBook Air M1 1,5 χρόνο πίσω και με το real mac να είναι με arm64 cpu βλέπω μερικά πράγματα που δεν τρέχουν (πχ gameguard σε windows 11 vm με Parallels στο Lineage2 game). Ενώ στο QEMU ας πούμε δεν έχω περάσει GPU και δεν τρέχει γιατί δεν έχει 3D acceleration αλλά τρέχει γιατί είναι amd64 πλατφόρμα. Με τα πολλά θέλω να πω ότι καλά κάνει και θέλει να μάθει και το λέει εκμάθηση, τώρα με αυτά που είδα και από εσάς που απαντήσατε, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές! Απλα μετά που θα το μάθεις και το πόσο καλά τρέχει, θα θες να πας σε Mac 😅 Πέρα από τα shortcuts δεν είναι και καμία επιστήμη. Δηλαδή στο Linux που δοκίμασε τι έκανε ? Διδακτορικό? Με ένα απλό πειραματισμό θα ξεπεράσει τα όποια «εμπόδια»σε το πολύ μερικές ώρες.
comfuzio Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου 11 minutes ago, atheatos said: Πέρα από τα shortcuts δεν είναι και καμία επιστήμη. Δηλαδή στο Linux που δοκίμασε τι έκανε ? Διδακτορικό? Με ένα απλό πειραματισμό θα ξεπεράσει τα όποια «εμπόδια»σε το πολύ μερικές ώρες. Δεν χρειάζεται να πάμε στην υπερβολή, αν και έχουν πολλές διαφορές τα windoze με το linux, δεν αλλάζουν τα shortcuts, ξέρεις να κλείσεις μια εφαρμογή και ότι έκλεισε και ότι δεν είναι minimized στο tray. Γι'αυτό και θέλει να μάθει το MacOS υποθέτω, για κάποιον που άρχισε από αυτό ή το ξέρει πολύ καιρό είναι αστεία αυτά που λέω, αλλά για κάποιον που θα το πιάσει τώρα πρώτη φορά και μάλιστα σε μη native hardware, ναι, θέλει εκμάθηση. Μπορεί και να είναι σπίρτο και να τα πιάσει με το καλημέρα όλα, μπορεί όμως και να μάθει λίγο πιο αργά. Θα μας πει ο ίδιος όταν δοκιμάσει
atheatos Δημοσ. 15 Αυγούστου Δημοσ. 15 Αυγούστου 58 λεπτά πριν, comfuzio είπε Δεν χρειάζεται να πάμε στην υπερβολή, αν και έχουν πολλές διαφορές τα windoze με το linux, δεν αλλάζουν τα shortcuts, ξέρεις να κλείσεις μια εφαρμογή και ότι έκλεισε και ότι δεν είναι minimized στο tray. Γι'αυτό και θέλει να μάθει το MacOS υποθέτω, για κάποιον που άρχισε από αυτό ή το ξέρει πολύ καιρό είναι αστεία αυτά που λέω, αλλά για κάποιον που θα το πιάσει τώρα πρώτη φορά και μάλιστα σε μη native hardware, ναι, θέλει εκμάθηση. Μπορεί και να είναι σπίρτο και να τα πιάσει με το καλημέρα όλα, μπορεί όμως και να μάθει λίγο πιο αργά. Θα μας πει ο ίδιος όταν δοκιμάσει Anyway. Με την χρήση windows 11 , οι διάφορες περιορίζονται αισθητικά και σχεδόν λειτουργικά. Αν εξαιρέσεις το minimized αντί για close όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα συνήθειας. Δεν είναι και τόσο not user friendly λειτουργικό το Mac OS που να το θεωρεί κάποιος ξένο…. 1
Neptu Δημοσ. 16 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 16 Αυγούστου ωραία για να καταλάβω κάποια πράγματα... Το Hackintosh το είχα ξανα ακούσει. Τι ακριβώς είναι; πειραγμένη έκδοση του macOS ώστε να παίζει παντού; Γιατί το προτείνουν; Το γνήσιο macOS δε μπορεί να εγκατασταθεί σε όποιον υπολογιστή θέλουμε; Δε μπαίνει καθόλου, δε θα δουλεύουν κάποια πράγματα; Τι ακριβώς γίνεται; Σε virtualbox παίζει κάτι αξιόπιστα;
atheatos Δημοσ. 16 Αυγούστου Δημοσ. 16 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, Neptu είπε ωραία για να καταλάβω κάποια πράγματα... Το Hackintosh το είχα ξανα ακούσει. Τι ακριβώς είναι; πειραγμένη έκδοση του macOS ώστε να παίζει παντού; Γιατί το προτείνουν; Το γνήσιο macOS δε μπορεί να εγκατασταθεί σε όποιον υπολογιστή θέλουμε; Δε μπαίνει καθόλου, δε θα δουλεύουν κάποια πράγματα; Τι ακριβώς γίνεται; Σε virtualbox παίζει κάτι αξιόπιστα; Ναι hackintosh είναι αυτό που περιέγραψες , αλλά με την καλή έννοια. Δεν είναι δηλαδή κατεστραμμένη έκδοση του Mac OS αλλά μια εκδώση με πρόσθετα , ώστε το Mac OS να δουλέψει σε hardware άλλο ,από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Το Mac OS είναι σχεδιασμένο να δουλεύει μόνο σε Mac ,δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε όποιον υπολογιστή θελουμε και απλώς με το hack το ξεγελάμε να τρέξει ,σαν να βρίσκεται σε κάποιο Mac .(iMac, MacBook κτλ.) Το hackintosh έχει φτάσει σε τετοιο βαθμό που το OS ,τρέχει το ίδιο ή και καλύτερα από ότι θα ετρεχε σε κάποιο Mac . Τα πράγματα που μπορεί να μην δουλεύουν αν η εγκατάσταση του hackintosh έχει κάποια κενά , έχουν συνήθως να κάνουν με το icloud και τα apple services(find my Mac κτλ.) κατά τα αλλά , η εμπειρία του Mac OS δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια. Ακόμα και στο virtual box θεωρείτε hackintosh. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις το hackintosh χωρίς Mac αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι παλαιότερα. Ακολουθείς τις οδηγίες στο link που σου έδωσα και με λίγο υπομονή και επιμονή , φτάνεις στο να έχεις ένα λειτουργικό Mac χωρίς να έχεις αγοράσει Mac…. Επεξ/σία 16 Αυγούστου από atheatos
Neptu Δημοσ. 16 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 16 Αυγούστου 4 ώρες πριν, atheatos είπε Ναι hackintosh είναι αυτό που περιέγραψες , αλλά με την καλή έννοια. Δεν είναι δηλαδή κατεστραμμένη έκδοση του Mac OS αλλά μια εκδώση με πρόσθετα , ώστε το Mac OS να δουλέψει σε hardware άλλο ,από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Το Mac OS είναι σχεδιασμένο να δουλεύει μόνο σε Mac ,δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε όποιον υπολογιστή θελουμε και απλώς με το hack το ξεγελάμε να τρέξει ,σαν να βρίσκεται σε κάποιο Mac .(iMac, MacBook κτλ.) Το hackintosh έχει φτάσει σε τετοιο βαθμό που το OS ,τρέχει το ίδιο ή και καλύτερα από ότι θα ετρεχε σε κάποιο Mac . Τα πράγματα που μπορεί να μην δουλεύουν αν η εγκατάσταση του hackintosh έχει κάποια κενά , έχουν συνήθως να κάνουν με το icloud και τα apple services(find my Mac κτλ.) κατά τα αλλά , η εμπειρία του Mac OS δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια. Ακόμα και στο virtual box θεωρείτε hackintosh. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις το hackintosh χωρίς Mac αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι παλαιότερα. Ακολουθείς τις οδηγίες στο link που σου έδωσα και με λίγο υπομονή και επιμονή , φτάνεις στο να έχεις ένα λειτουργικό Mac χωρίς να έχεις αγοράσει Mac…. χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Θα το δοκιμάσω και κάτι μου λέει ότι θα επιστρέψω πάλι. Το θέμα είναι να πετύχω την εγκατάσταση. Μετά όλα τα άλλα θα τα βρω με ψάξιμο
somt Δημοσ. 18 Αυγούστου Δημοσ. 18 Αυγούστου Η εμπειρία του hackintosh δεν είναι να ξέρεις "κανονική εμπειρία" Mac Mac είναι η οθόνη του, το touchpad του, η συγκεκριμένη ανάλυση (ppi) της οθόνης κλπ Μια ιδέα πάντως ναι θα πάρεις 2
KyrGR Δημοσ. 18 Αυγούστου Δημοσ. 18 Αυγούστου Ξέχασα να πω ότι πρέπει να εγκατασταθεί το Hackintosh σε ξεχωριστό φυσικό δίσκο γιατί μπορεί η διαμόρφωση του partition για Mac να καταστρέψει τα άλλα λειτουργικά. Δεν το υπογράφω αλλά όταν προσπάθησα να το εγκαταστήσω στον κύριο δίσκο τα Windows σταμάτησαν να εκκινούν.
atheatos Δημοσ. 18 Αυγούστου Δημοσ. 18 Αυγούστου 3 ώρες πριν, KyrGR είπε Ξέχασα να πω ότι πρέπει να εγκατασταθεί το Hackintosh σε ξεχωριστό φυσικό δίσκο γιατί μπορεί η διαμόρφωση του partition για Mac να καταστρέψει τα άλλα λειτουργικά. Δεν το υπογράφω αλλά όταν προσπάθησα να το εγκαταστήσω στον κύριο δίσκο τα Windows σταμάτησαν να εκκινούν. Όπως γίνεται με όλα τα λειτουργικά , κατά την εγκατάσταση τους σε ένα σκληρό δημιουργούν «στοιχεία τους» θα λέγαμε στο boot partition του δίσκου (EFI) που είναι fat32. Αν καταστραφεί αυτό το partition δεν καταλαβαίνει το bios τι υπάρχει στον δίσκο. Ευτυχως υπάρχουν οι bootloaders που αναγνωρίζουν τα λειτουργικά που υπάρχουν και κατά την εκκίνηση σου δίνουν την επιλογή να διαλέξεις ποιο θέλεις.Οι bootloaders συνήθως εγκαθίστανται στο προαναφερθέν EFI partition. Δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί σε ξεχωριστό δίσκο αλλά είναι μια καλή πρακτική ωστε να αποφύγεις την καταστροφή του EFI partition. To ίδιο ισχύει και την εγκατάσταση του Linux (grub).
motoboots Δημοσ. 18 Αυγούστου Δημοσ. 18 Αυγούστου Στις 15/8/2024 στις 11:26 ΠΜ, atheatos είπε Σβήσε το «εκμάθηση» από το τίτλο και κάνε το «πειραματισμό». Δεν χρειάζεται εκμάθηση το Mac OS …. Μ’ αρέσεις. 😋
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα