Προς το περιεχόμενο

Μην πετάτε χαρτί τουαλέτας μέσα στην τουαλέτα. Μύθος η Πραγματικότητα ;

Antiriad

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αντε πάλι με τους τουρίστες και τα παράπονα για τα χαρτιά στους τενεκεδες. Ναι, είναι αλήθεια ότι αποτελεί κάτι ανθυγιεινό και σιχαμερό αυτό, δεν το συζητάμε. Αλλά προτιμώ χίλιες φορές αυτό παρά τις ιστορίες που έχω περάσει με βουλωματα της κεντρικής αποχέτευσης. Τόσο εγώ όσο και άλλα άτομα που μου έχουν πει τις εμπειρίες τους, φίλοι και γνωστοί.

Από εμπειρίες τι να λέμε, υπόγεια που υπερχείλησε το φρεάτιο και βγήκαν έξω οι ακαθαρσιες, συνεργεία να αρνούνται να μπουν για ξεβουλωμα λόγω ανθυγιεινων συνθηκών και οι ένοικοι της πολυκατοικίας σε απόγνωση που είχε μπει το νερό στις αποθήκες. Τελικά βρήκαν συνεργείο αποφραξης που μπήκε μέσα με στολή και μάσκες σαν αυτες των ΜΑΤ και πιεστικο ξεβουλωσε, μετά με λάστιχα καθάρισαν τα δάπεδα έριξαν ότι είχε μείνει και καθάρισαν τις αποθήκες. 

Σε σπίτι φίλου βούλωσε η κεντρική αποχέτευση, τα νερά βγήκαν σε ένα ισόγειο διαμέρισμα των γονέων του που το είχαν κλειστό, δεν βρήκαν μεγάλη διέξοδο στον κήπο, πλημμύρισε όλο το διαμέρισμα και τα νερά βγήκαν από την εξώπορτα. Ένα ξύλινο δάπεδο το ξηλωσαν όλο και το άλλαξαν. 

Παρόμοιο σκηνικό σε εμένα το 2007, δεν πήραμε πρέφα τα λήμματα που βγήκαν στον ακάλυπτο, μυριζαν σε έναν γείτονα και έκανε καταγγελία στον δήμο. Αφού μας ενημέρωσε ο δήμος είδαμε τι έγινε. Είχε υποστεί καθίζηση ο σωλήνας της αποχέτευσης που ήταν κεραμικος και βουλωσε. Τον αλλάξαμε σε ένα μέρος του. Το υπόλοιπο το αλλάξαμε λίγα χρόνια αργότερα και ακολούθησαν και άλλες αλλαγές το 2017. Τώρα έχει παραμείνει το παλιό μόνο στο τμήμα που φεύγει από το κεντρικό φρεάτιο και πάει στον υπόνομο του δρόμου εκεί θέλει αίτηση στην ΕΥΔΑΠ και είναι μεγαλη ταλαιπωρία η αλλαγή, έχουν μπει και ρίζες από δέντρο μέσα στον σωληνα. Καλούμε κάθε 6 μήνες προληπτικά το συνεργείο για να μην βουλώσει ξανά και πλημμυρίσει το υπόγειο. 

Η αποχέτευση βουλώνει και χωρίς να πετάμε καθόλου χαρτί. 

Στην πολυκατοικία που διέμενε παλιά η γιαγιά μου είχανε βρει σουτιέν μέσα στην αποχέτευση, ο διαχειριστής κόλλησε χαρτί να μην πετάνε σουτιέν μέσα στις λεκάνες. Καλά δεν θα συζητήσουμε τι γίνεται με μωρομαντήλα που δεν διαλύονται. 

Οποτε, καλαθάκι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όσο μπορούμε. Ναι μεν το χαρτί υγείας διαλύεται. Αλλά αν όλοι οι ένοικοι αρχίσουν και πετάνε, θα βουλώσει. Αυτοί οι παλιοί υπόγειοι σωλήνες από κεραμικό οι πιο παλιοί, από μολύβι και μπετον οι επόμενη γενιά, έχουν πρόβλημα, έντονη ταχύτητα, οι ακαθαρσίες συναντούν έντονη τριβή και προσκολλονται εύκολα στα τοιχώματα η δυσκολεύονται να εξέλθουν. Όσα σπίτια έχουν πλαστικούς σωλήνες υπόγειους δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ως επί το πλείστον από το 90 και μετά είναι αυτά. Σπίτια με μολύβι η μπετον από το 1950 ως το 1980, ενώ από το 1950 και πριν ήταν κεραμικοι οι σωλήνες. Η αντικατάσταση τους αναλόγως και την περιπτωση, είναι μεγάλο μανίκι έτσι όπως έχουν σχεδιαστει τα κτίρια. Ξηλωματα δαπέδων, μαρμάρων και χεσε μέσα. 

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 170
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

To χαρτί υγείας είναι πολύ λεπτό και σχεδόν διαλύεται με την επαφή στο νερό. Μενει μονο η κυταρίνη η οποια δεν ειναι υδατοδιαλυτή.

Κατ' επέκταση δεν τίθεται ζήτημα για τις σωληνώσεις οπως και γενικότερα στο αποχετευτικό. Ουτε καν στους βόθρους θα έλεγα.

Τα υγρά μαντιλάκια όμως ειναι μείζων ζήτημα γιατι δεν διαλύονται, μένουν ώς έχουν, εχουν πλαστικό και δημιουργούν θέματα σε όλη τη γραμμή λυμάτων.

Εννοείται προφυλακτικά, σερβιέτες και οτιδήποτε άλλο ειναι NO GO.

Ντουζάκι στο πωπάκι οπως οι γείτονες μας εξ ανατολάς είναι ο πιο υγεινός τρόπος.

• Like 2

14 λεπτά πριν, Vagosman είπε

Μενει μονο η κυταρίνη η οποια δεν ειναι υδατοδιαλυτή.

Κυτταρίνη έχει και το "άλλο", δεν μεταβολίζεται από τον άνθρωπο κι εξέρχεται δια της φυσιολογικής οδού.

Σε 4 σελίδες μέσα έχει αναφερθεί ο μπιντές μόνο δύο φορές και αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου. Η καλύτερη, η πιο οικολογική, πιο οικονομική και πιο υγιεινή λύση είναι ο μπιντές. Αν πέσει φυστικοβούτυρο σε χαλί θα το σκουπίσεις με χαρτί; Δε θα μείνει το μισό φυστικοβούτυρο πάνω; Άσε που το χαρτί τραυματίζει πολλές φορές και την περιοχή. 

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μπιντές αποτελεί οριακά ταμπού και πολύ λίγα σπίτια είναι εξοπλισμένα με αυτό. Είναι θέμα κουλτούρας δυστυχώς και δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα αλλάξει…

• Like 4

Εσεις που πετατε τα χαρτια στην λεκανη και διδασκετε πολιτισμο, να ξερετε οτι ελαχιστες πολυκατοικιες ή μονοκατοικιες το υποστηριζουν με αποχετευση αυτο. Κυριως οταν υπαρχει μυχανοσιφωνιο αλλα δεν ειναι κανόνας.

Τα κτίσματα στην Ελλαδα δεν το υποστηριζουν και αργα ή γρηγορα θα ξεχιλισουν λύματα απο βουλωμενη αποχετευση σε καποιο απο τα διαμερισματα.

εν κατακλειδι παρτε βιοδιασπομενο χαρτι (χαρτι οχι κυλινδρο χαρτιου) και ριχτε λιγο οσοι το κανετε.

28 λεπτά πριν, enlightened είπε

Σε 4 σελίδες μέσα έχει αναφερθεί ο μπιντές μόνο δύο φορές και αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου. Η καλύτερη, η πιο οικολογική, πιο οικονομική και πιο υγιεινή λύση είναι ο μπιντές. Αν πέσει φυστικοβούτυρο σε χαλί θα το σκουπίσεις με χαρτί; Δε θα μείνει το μισό φυστικοβούτυρο πάνω; Άσε που το χαρτί τραυματίζει πολλές φορές και την περιοχή. 

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μπιντές αποτελεί οριακά ταμπού και πολύ λίγα σπίτια είναι εξοπλισμένα με αυτό. Είναι θέμα κουλτούρας δυστυχώς και δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα αλλάξει…

Ειναι και αηδια ομως. 

• Like 3

23 λεπτά πριν, Vault13 είπε

Εσεις που πετατε τα χαρτια στην λεκανη και διδασκετε πολιτισμο, να ξερετε οτι ελαχιστες πολυκατοικιες ή μονοκατοικιες το υποστηριζουν με αποχετευση αυτο. Κυριως οταν υπαρχει μυχανοσιφωνιο αλλα δεν ειναι κανόνας.

Το εξηγείς λίγο αυτό; Σε ποιές περιπτώσεις υποστηρίζει η αποχέτευση το πέταγμα των χαρτιών στην λεκάνη; Τι είναι το μηχανοσιφώνιο;

24 λεπτά πριν, Vault13 είπε

Ειναι και αηδια ομως. 

Κάτι μπορεί να μην καταλαβαίνω σε αυτό που θέλεις να πεις αλλά κατά την γνώμη μου αυτό και αν θέλει εξήγηση. Ποιά είναι η αηδία;

δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες αποχετεύσεις,

μπορεί η δική μου να έχει θέμα λόγω παλαιότητας,

έχουμε βγάλει από μέσα από πανιά, σερβιέτες μέχρι και χαρτί που δεν ειχε λιωσει όπως λέτε...

Δεν υπάρχει λόγος να πετάς το χαρτί στην τουαλέτα,  μπορεί να βουλώσει, μπορεί και όχι, ειδικά κάποια φθηνά δεν διαλύονται σωστά.

Μετά με το χαρτί (στεγνό) δεν καθαρίζεις, πασαλείβεις   

Αν νιώθεις αηδία με το να βλέπεις το χαρτί στο καλαθάκι  ή με την ίδεα του μπιντέ   θα έπρεπε να νιώθεις και απο το πασάλειμμα, απλά έχουμε μάθει να το θεωρούμε φυσιολογικό

Σε εμάς την έχουμε πατήσει πολλές φορές στην οικοδομή απο χαρτί, παλιά οικοδομή

Στο σπίτι μου κάποια στιγμή σκέφτηκα να αρχίσω να πετάω το χαρτί στη λεκάνη. Ε, δεν άργησα πολύ να αντιμετωπίσω βούλωμα λεκάνης κι ούτε ξανατόλμησα. Προτιμώ απλά να αλλάζω συχνότερα τη σακούλα στο καλαθάκι. Εάν βγει κάποιο χαρτί τουαλέτας με ένδειξη καταλληλότητας για απόρριψη στο νερό ΟΚ, αλλιώς δε ρισκάρω. Εξάλλου συνήθως αγοράζω χαρτί πολλαπλών στρώσεων και αυτό σίγουρα δε διαλύεται εύκολα.

Θεωρώ πως είναι σύνθετο θέμα το αν θα βουλώσει και αφορά την κατασκευή της συγκεκριμένης λεκάνης (μερικές «κατεβάζουν» πιο εύκολα), αφορά στη παλαιότητα της λεκάνης/σωλήνα που τη συνδέει (αν είναι παλιό θα έχει πιάσει άλατα και λοιπά με αποτέλεσμα να έχουν όλα εσωτερικά πιο σαγρέ επιφάνεια αντί γυαλιστερή και να είναι εύκολο να αγκιστρωθεί χαρτί και να κολλήσει εκεί), μετράει και η ποιότητα του χαρτιού (κάποια διαλύονται εύκολα στο νερό, άλλα όχι), μετράει και η υποπίεση που δημιουργείται στο ρούφηγμα και δε ξέρω τί άλλο...

Όσο για τους τουρίστες, δεν θεωρώ πως αποτελεί υπόδειγμα το τί κάνουν στη χώρα τους, δεν είναι σε όλες τις χώρες ίδιες οι εγκαταστάσεις. Ας σεβαστούν τις υποδείξεις μας όπως θα κάναμε κι εμείς στη χώρα τους. Το αν τα καλαθάκια είναι χάλια, αυτό έχει να κάνει με το πόσο συχνά αλλάζουν τη σακούλα και το αν είναι κλειστά με πετάλι κατάλληλα για τουαλέτα ή όχι, δεν έχει να κάνει με το τί πετάμε μέσα. Γιατί αν πετάξεις μέσα σερβιέτα είναι καλύτερο το θέαμα και η μυρωδιά, το χαρτί τους χαλάει; Στο καλαθάκι της τουαλέτας θα ψάξουμε την αισθητική τώρα...

• Like 5

Μην πετάτε μέσα τίποτα είναι νόμος 

Αναλογα την κατασκευή της αποχέτευσης μπορεί να βουλώσει γιατί το χαρτί αυτό πάει και κολλάει και γίνεται πέτρα με τον καιρό 

Σε οικοδομή φίλος μου έχουν θέμα συνέχεια γιατί κάποιοι πετάνε χαρτιά και από την υπηρεσία αποχέτευσης τους έβαλαν πρόστιμο στο σύνολο της οικοδομής 

Χωρις πρόστιμο δεν αλλάζει ο Έλληνας 

Τι έχει το καλάθι δηλαδή; Πατάς με το πόδι ανοίγει το καπάκι, πετάς μέσα το χαρτί και έφυγες 

Που είναι το πρόβλημα με τα μικρόβια; 

Οι ξένοι ναι όλα τα κάνουν πολύ καλά και αυτό τους μάρανε 

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, SV1EOD είπε

Το εξηγείς λίγο αυτό; Σε ποιές περιπτώσεις υποστηρίζει η αποχέτευση το πέταγμα των χαρτιών στην λεκάνη; Τι είναι το μηχανοσιφώνιο;

Κάτι μπορεί να μην καταλαβαίνω σε αυτό που θέλεις να πεις αλλά κατά την γνώμη μου αυτό και αν θέλει εξήγηση. Ποιά είναι η αηδία;

Ενας λερωμενος με κακα ποπός που τον καθαρισεις με χερι και σαπουνι. Εσυ τι κανεις δηλαδη;

Η αποχετευση δεν υποστηριζει χαρτια σε καμια, λογικα κατα ενα μεγαλο ποσοστο θα βουλωσει αργα η γρηγορα. Δεν χρειαζεται να ξερεις το μηχανοσυφωνιο.

Επεξ/σία από Vault13

4 λεπτά πριν, Vault13 είπε

Η αποχετευση δεν υποστηριζει χαρτια σε καμια, λογικα κατα ενα μεγαλο ποσοστο θα βουλωσει αργα η γρηγορα. Δεν χρειαζεται να ξερεις το μηχανοσυφωνιο.

Με αυτή σου την απάντηση μου δημιούργησες περισσότερη σύγχυση ως προς το πότε υποστηρίζεται το πέταγμα χαρτιών στην λεκάνη. Είπες ότι ελάχιστες πολυκατοικιες ή μονοκατοικιες το υποστηριζουν με αποχετευση αυτο. Μπορείς να γίνεις πιο σαφής(εφόσον ξέρεις) ως προς το ποιές είναι οι προϋποθέσεις για αυτή την υποστήριξη; Δεν ξέρω αν χρειάζεται να ξέρω το μηχανοσιφώνιο αλλά θα ήθελα να ξέρω οπότε εξήγησε μου σε παρακαλώ(και πάλι εφόσον ξέρεις) ή να μου παραθέσεις ένα link να δω τι είναι και γιατί η ύπαρξη του βοηθάει το πέταγμα των χαρτιών στην τουαλέτα.

10 λεπτά πριν, Vault13 είπε

Ενας λερωμενος με κακα ποπός που τον καθαρισεις με χερι και σαπουνι. Εσυ τι κανεις δηλαδη;

Το τι κάνω εγώ θα το διευκρινίσω σε λίγο αν και εύκολα το βρίσκεις από ένα like που έκανα σε μία δημοσίευση παραπάνω.

Επειδή ακόμα δεν μου είναι σαφές ποιά είναι κατά την γνώμη σου η αηδία αν μπορείς γίνε λίγο πιο σαφής. Το πλύσιμο με το χέρι και νερό και σαπούνι του λερωμένου με κακά ποπού είναι η αηδία;

3 ώρες πριν, enlightened είπε

Τα παλια σπιτια ειχαν μπιντε. Εδω και 30 χρονια το εχουμε κοψει, γιατι προσπαθουμε σε 90-100τμ να χωρεσουμε 3 κρεββατοκαμαρες, σαλονι, κουζινα, μπανιο και wc. Οποτε δεν μενει χωρος για μπιντέ. Εστω και στην μπανιέρα όμως -που και αυτη την κοψαμε- το καλυτερο ειναι να πλένεσαι.

• Like 3

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...