dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον επεξεργαστή σε ένα build που έκανα , ο cpu βαράει 100 βαθμούς για πλάκα. Σε φάση σε εγκατάσταση των office πήγε 100 βαθμούς η θερμοκρασία. Σε νορμάλ χρήση είναι 40-50-55 μέχρι 60 - Επεξεργαστής είναι ο i5 14600k - Μητρική έχω την gigabyte b760 aorus elite ax - Με ddr5 μνήμες 32gb. - Η ψύκτρα μου που μάλλον δεν κάνει είναι Βe quiet pure rock 2 fx - Κουτί έχω το Corsair 4000d air flow Τι αλλαγή μπορώ να κάνω ώστε να το διορθώσω? Πχ αν βάλω μια υδροψυξη 240 πάνω η 360αρα μπροστά; Ήθελα αερόψυξη αλλά μην ήταν γουρούνι σε όγκο. Επίσης χρειάζεται να κάνω undervolt τον επεξεργαστή; Λίγο με βίντεο YouTube δεν κατάφερα να βρω κάτι πώς να το κάνω. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από dvlsakos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Λύση nickol-us Δημοσ. 13 Αυγούστου Λύση Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Να δεις που φταίνε οι ddr2 μνήμες..... (προφανώς το έγραψες από ταχύτητα, διόρθωσέ το) Φίλε εννοείται πως φταίει η ψύκτρα σου. Τα φωτάκια δυστυχώς δε βοηθούν στις θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη ψύκτρα είναι επίσημα rated στα 150w όταν ο επεξεργαστής σου είναι στα 180w (και κατά πάσα πιθανότητα τραβάει και κάτι παραπάνω). Χρειάζεται είτε μια καλή 360mm υδρόψυξη είτε αν δε θες να μπλέξεις, κάποιο τούβλο αερόψυξης (θα έχεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα αλλά η υδρόψυξη είναι προτιμότερη και πάλι). Μπορείς να περιορίσεις τον επεξεργαστή από το bios για να μην τραβάει ασύστολα με απλές ρυθμίσεις (tdp limit, thermal limit) χωρίς να μπλέξεις με undervolt. Θα βελτιώσεις θερμοκρασίες αλλά θα χάσεις και μερίδα των επιδόσεων (όχι απαραίτητα σημαντική, ανάλογα την χρήση που κάνεις). Δώσε ένα budget και προτιμήσεις για να σου έρθουν οι κατάλληλες προτάσεις (λογικά η liquid freezer 3 μέσω arctic.de παραμένει οτι πιο vfm υπάρχει). Επεξ/σία 13 Αυγούστου από nickol-us 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 13 λεπτά πριν, nickol-us είπε Να δεις που φταίνε οι ddr2 μνήμες..... (προφανώς το έγραψες από ταχύτητα, διόρθωσέ το) Φίλε εννοείται πως φταίει η ψύκτρα σου. Τα φωτάκια δυστυχώς δε βοηθούν στις θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη ψύκτρα είναι επίσημα rated στα 150w όταν ο επεξεργαστής σου είναι στα 180w (και κατά πάσα πιθανότητα τραβάει και κάτι παραπάνω). Χρειάζεται είτε μια καλή 360mm υδρόψυξη είτε αν δε θες να μπλέξεις, κάποιο τούβλο αερόψυξης (θα έχεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα αλλά η υδρόψυξη είναι προτιμότερη και πάλι). Μπορείς να περιορίσεις τον επεξεργαστή από το bios για να μην τραβάει ασύστολα με απλές ρυθμίσεις (tdp limit, thermal limit) χωρίς να μπλέξεις με undervolt. Θα βελτιώσεις θερμοκρασίες αλλά θα χάσεις και μερίδα των επιδόσεων (όχι απαραίτητα σημαντική, ανάλογα την χρήση που κάνεις). Δώσε ένα budget και προτιμήσεις για να σου έρθουν οι κατάλληλες προτάσεις (λογικά η liquid freezer 3 μέσω arctic.de παραμένει οτι πιο vfm υπάρχει). Χαχα 😅 το διορθώσα , ddr5 είναι. Στο skroutz εντομεταξυ γράφει 125w το minimum λογικά, και πήγα σύμφωνα με αυτό, βλακεία μου. Από τα τουβλα καλύτερα η υδροψυξη. Το μπάτζετ μου το έχω υπερβεί οπότε κάτι σε vfm κοιτάμε. Την arctic liquid freezer 3 την έχω δει και εκει έλεγα να πάω. Πιο πάνω να ανέβω σε τιμή δύσκολα Έχω πάρει κιόλας 3 rgb φανάκια Arctic p12 και είμαι ευχαριστημένος. Μέχρι να πάρω την υδροψυξη αν κατεβασω τα Watt θα είμαι οκ ; Χρήση προς το παρόν όχι κάτι ιδιαίτερο, ούτε games παίζω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nickol-us Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 49 λεπτά πριν, dvlsakos είπε Χαχα 😅 το διορθώσα , ddr5 είναι. Στο skroutz εντομεταξυ γράφει 125w το minimum λογικά, και πήγα σύμφωνα με αυτό, βλακεία μου. Από τα τουβλα καλύτερα η υδροψυξη. Το μπάτζετ μου το έχω υπερβεί οπότε κάτι σε vfm κοιτάμε. Την arctic liquid freezer 3 την έχω δει και εκει έλεγα να πάω. Πιο πάνω να ανέβω σε τιμή δύσκολα Έχω πάρει κιόλας 3 rgb φανάκια Arctic p12 και είμαι ευχαριστημένος. Μέχρι να πάρω την υδροψυξη αν κατεβασω τα Watt θα είμαι οκ ; Χρήση προς το παρόν όχι κάτι ιδιαίτερο, ούτε games παίζω. Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Παίξε με τα power limit. Και πάλι θα σκοτώνει το μηχάνημα... Νομίζω οτι η arctic παραμένει η καλύτερη σε θέμα απόδοσης - χρημάτων, ωστόσο ανέμενε και συμπληρωματικές απόψεις μη μου διαφεύγει κάτι. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kirileman Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, nickol-us said: Χρειάζεται είτε μια καλή 360mm υδρόψυξη είτε αν δε θες να μπλέξεις, κάποιο τούβλο αερόψυξης (θα έχεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα αλλά η υδρόψυξη είναι προτιμότερη και πάλι). 360mm (και μάλιστα "καλή") ο 14600; Επεξ/σία 13 Αυγούστου από kirileman 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nickol-us Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 3 λεπτά πριν, kirileman είπε 360mm (και μάλιστα "καλή") ο 14600; 14600k Εξαρτάται από τους στόχους... Ναι μπορείς να θεωρήσεις υπερβολή το "καλή" αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να δεις κανείς υδρόψυξη λιγότερο από 360mm για αυτούς τους επεξεργαστές. Στο μυαλό μου, είναι προτιμότερος ο αέρας και με περισσότερη αντοχή στο χρόνο αν μιλάμε για κάτι λιγότερο από 360mm. Αν έχεις αντίθετη γνώμη μπορείς να αναπτύξεις την προοπτική σου... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kirileman Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου Just now, nickol-us said: 14600k Εξαρτάται από τους στόχους... Ναι μπορείς να θεωρήσεις υπερβολή το "καλή" αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να δεις κανείς υδρόψυξη λιγότερο από 360mm για αυτούς τους επεξεργαστές. Στο μυαλό μου, είναι προτιμότερος ο αέρας και με περισσότερη αντοχή στο χρόνο αν μιλάμε για κάτι λιγότερο από 360mm. Αν έχεις αντίθετη γνώμη μπορείς να αναπτύξεις την προοπτική σου... Έχω τον 13600k με 200W 240άρα AIO, στο oc profile της μητρικής (σιγά το oc που κάνει, βέβαια), χωρίς uv, στο ίδιο κουτί με του ts και σε stress tests δεν πάει πάνω από 80 βαθμούς κατακαλόκαιρο με 29 βαθμούς στον χώρο (gaming ακόμα πιο κάτω). Οπότε, από τη μικρή μου εμπειρία και από αυτά που διαβάζω, δε χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια 240άρα AIO, εκτός αν σκοπεύει αύριο-μεθαύριο να περάσει σε 14700/14900. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 19 λεπτά πριν, kirileman είπε 360mm (και μάλιστα "καλή") ο 14600; Ο 14600κ είναι, δεν έχω βάλει κάρτα γραφικών ακόμα. Δεν νομίζω να πάω σε άλλο επεξεργαστή στο μέλλον. Κλείσαμε για μια 10τια τώρα 😅 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kirileman Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου Just now, dvlsakos said: Ο 14600κ είναι, δεν έχω βάλει κάρτα γραφικών ακόμα. Δεν νομίζω να πάω σε άλλο επεξεργαστή στο μέλλον. Κλείσαμε για μια 10τια τώρα 😅 Έτσι έλεγα και εγώ, αλλά κάτσε μη φάμε στα μισά degradation. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 28 λεπτά πριν, kirileman είπε Έτσι έλεγα και εγώ, αλλά κάτσε μη φάμε στα μισά degradation. Οικονομικά πάντως είναι μικρές οι διαφορές από 240 σε 360. 15 ευρώ διαφορά έχουν πχ η arctic liquid. Αν χωράει και σε παίρνει δεν είναι καλύτερα να βάλεις το μεγαλύτερο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kirileman Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 1 minute ago, dvlsakos said: Οικονομικά πάντως είναι μικρές οι διαφορές από 240 σε 360. 15 ευρώ διαφορά έχουν πχ η arctic liquid. Αν χωράει και σε παίρνει δεν είναι καλύτερα να βάλεις το μεγαλύτερο; Ε τότε χτύπα την. Απλά στο κουτί σου δε χωράει πάνω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 18 λεπτά πριν, kirileman είπε Ε τότε χτύπα την. Απλά στο κουτί σου δε χωράει πάνω. Παίζει ρόλο αν είναι πάνω η μπροστά; Επισης σε διάφορα setups έχω δει να την βάζουν μπροστά αλλά τα ανεμιστήρακια αντί να είναι από την πλευρά της σιτας είναι μέσα από την πλευρά του κουτιού. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kirileman Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, dvlsakos said: Παίζει ρόλο αν είναι πάνω η μπροστά; Επισης σε διάφορα setups έχω δει να την βάζουν μπροστά αλλά τα ανεμιστήρακια αντί να είναι από την πλευρά της σιτας είναι μέσα από την πλευρά του κουτιού. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός... Όπου θες τη βάζεις και δε νομίζω ότι έχει καμιά τρελή διαφορά στη θερμοκρασία, απλά εγώ δε τη θέλω μπροστά, δε μου αρέσει αισθητικά. Θέλω να βάζω 3 φανς μπροστά, 1 πίσω και η AIO πάνω. Πάντως, αν έπαιρνα 14700k, σίγουρα θα έπαιρνα 360άρα AIO και αναγκαστικά θα την έβαζα μπροστά, δεν έχω καμία όρεξη να αλλάξω κουτί. Βασικά, δεν έχω καμία όρεξη να κάνω οτιδήποτε στο συγκεκριμένο pc, εκτός από ξεσκόνισμα (και επιτέλους αλλαγή κάρτας γραφικών, κάποια στιγμή τον χειμώνα που θα μου έρθει η όρεξη για gaming ή στη BF 😁). Επεξ/σία 13 Αυγούστου από kirileman 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dvlsakos Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 39 λεπτά πριν, kirileman είπε Όπου θες τη βάζεις και δε νομίζω ότι έχει καμιά τρελή διαφορά στη θερμοκρασία, απλά εγώ δε τη θέλω μπροστά, δε μου αρέσει αισθητικά. Θέλω να βάζω 3 φανς μπροστά, 1 πίσω και η AIO πάνω. Πάντως, αν έπαιρνα 14700k, σίγουρα θα έπαιρνα 320άρα AIO και αναγκαστικά θα την έβαζα μπροστά, δεν έχω καμία όρεξη να αλλάξω κουτί. Βασικά, δεν έχω καμία όρεξη να κάνω οτιδήποτε στο συγκεκριμένο pc, εκτός από ξεσκόνισμα (και επιτέλους αλλαγή κάρτας γραφικών, κάποια στιγμή τον χειμώνα που θα μου έρθει η όρεξη για gaming ή στη BF 😁). Ιδανικά και εμένα αυτό το σεταπ μάρεσει όπως το λες Εγώ μόλις το έφτιαξα οπότε ακόμα έχω όρεξη ακόμα 😅 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
LLLEFTERIS Δημοσ. 24 Αυγούστου Share Δημοσ. 24 Αυγούστου Αν βαλεις AIO μπροστα οι σωληνες στο ψυγειο να ειναι κατω και οχι πανω. Εγω που εχω τον 14700κ σε κουτι Lian Li Air Mini με Arctic 280 ARG ημουν σε σκεψη για το Vision και 420 υδροψυξη αλλα το Vision παιρνει μεχρι 360 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα