Προς το περιεχόμενο

Μηδενικών θερμίδων γλυκαντικό συνδέεται με θρομβώσεις και κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη


Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Κλινικής Cleveland αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ροφήματος με ερυθριτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό, διπλασίασε τον κίνδυνο θρόμβωσης σε 10 υγιείς εθελοντές.

Η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων και κέτο, καθώς και ως πρόσθετο σε γλυκαντικά όπως η στέβια και το monk fruit, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, τόνισε ότι σε κάθε συμμετέχοντα, όλες οι μετρήσεις ανταπόκρισης των αιμοπεταλίων αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση ερυθριτόλης. Αντίθετα, η κατανάλωση ίσης ποσότητας γλυκόζης δεν επηρέασε τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε μια δεύτερη ομάδα, επίσης 10 ατόμων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 30 γραμμάρια ερυθριτόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε τυπικά αναψυκτικά, παγωτά ή μάφιν χωρίς ζάχαρη. Τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα αυξήθηκαν κατά χίλιες φορές μετά την κατανάλωση του ροφήματος, ενώ παρέμειναν αυξημένα για δύο έως τρεις ημέρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ερυθριτόλη με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου. Μελέτη σε περισσότερα από 4.000 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, από το National Jewish Health στο Ντένβερ χαρακτήρισε τη μελέτη "πολύ ενδιαφέρουσα", τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των αλκοολών ζάχαρης.

Η ερυθριτόλη ανήκει στην κατηγορία των αλκοολών ζάχαρης, υδατάνθρακες που εντοπίζονται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, η τεχνητά παραγόμενη ερυθριτόλη χρησιμοποιείται ευρέως λόγω των ιδιοτήτων της: δεν έχει έντονη επίγευση, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και έχει λιγότερη καθαρτική δράση σε σύγκριση με άλλες αλκοόλες ζάχαρης.

Ο Δρ. Χέιζεν συνιστά προσοχή στην κατανάλωση προϊόντων με ερυθριτόλη, ιδιαίτερα για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η περιστασιακή κατανάλωση γλυκών με ζάχαρη σε μικρές ποσότητες ενδέχεται να είναι προτιμότερη από τη συχνή κατανάλωση προϊόντων με αλκοόλες ζάχαρης.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία. Καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν συμβάλλουν κρυφά στην ανάπτυξή τους.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Αποκλείεται αφου κανουμε υγιεινη διατροφη χωρις κακα λιπαρα κλπ οπως λενε οι επιστήμονες.

Στο μεταξυ τα τελευταια 40 χρονια που μας πλακωσαν στα δημητριακα μαργαρινες λαιτ κλπ τροφιμα για το καλο μας χωρις κακα αυγα με χοληστερινη χωρις κακο βουτυρο αγελαδας πουναι 2000 ετών τροφιμο, εχει παει ο καρκινος η παχυσαρκια το αλτσχαιμερ μπαλα. Εντελως τυχαια.

  • Like 19
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γιαυτό τα light είναι ακριβότερα επειδή  προσέχουν την υγεία μας και το σώμα μας 

τώρα εξηγούνται όλα                      ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ

 

spacer.png

Επεξ/σία από tadegr
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eχουν δίκιο οι νεώτερες έρευνες...  Και τους σκλάβους στα ζαχαροκάλαμα και στα πατζάρια, τι θα τους κάνουμε - θα τους πουλήσουμε ?

Επεξ/σία από Eloy
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

“Consumers should interpret the results of this pilot with extreme caution. The limited number of participants, a total of 10, were given an excessive amount of erythritol, nearly quadruple the maximum amount approved in any single beverage in the United States,” the council’s president, Carla Saunders, said in an email.

Η ερυθριτόλη είναι τρομερά γλυκιά. 30γρ είναι πολύ μεγάλη ποσότητα για ένα άτομο ημερησίως. Αγοράζει συνέχεια η γυναίκα μου και έχω μια ιδέα. Επιπλέον υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές έρευνες που λένε ακριβώς το αντίθετο, ότι η χρήση της είναι σχετικά ασφαλής. Και λέω σχετικά γιατί αυτού του είδους τα γλυκαντικά επιβάλλεται να καταναλώνονται με μέτρο. 

Όσο για το δείγμα της έρευνας πραγματικά γελάει ο κόσμος. 10 άτομα; Σοβαρά τώρα;

«Μελέτη σε περισσότερα από 4.000 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.»

Correlation does not imply causation. Θα ήθελα πολύ να δω αυτήν την μελέτη να δω πως καταλήξανε σε αυτό το συμπέρασμα.

Από WebMD: «The president of the industry group Calorie Control Council said that these findings should be interpreted with caution due to the way the study was designed, including involving a small number of people researched and how much erythritol was used.

“Consumers need to rely on science, and for 30 years, science has shown that erythritol is a proven safe and effective choice for sugar and calorie reduction,” the council’s president, Carla Saunders, told CBS News.»

Όσο γι’αυτό: «Ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, από το National Jewish Health στο Ντένβερ χαρακτήρισε τη μελέτη "πολύ ενδιαφέρουσα"»

Ο ορισμός του «memes write themselves» και όποιος κατάλαβε…

 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, dreaming123 είπε

Μόλις παρέλαβα 500gr.

Καλή φάση 😂😂😂

Να μου στείλεις τα μισά.

Τουλάχιστον θα μας βρει γλυκός θάνατος θα πήξει το αίμα μας, θα σταματήσει η ροή του στις φλέβες μας θα γείρουμε γλυκά το κεφάλι στο προσκεφάλι της ζωής που αποχωρούμε και θα συναντήσουμε την επόμενη ζωή που θα μας γλυκαίνει με το καινούριο γλυκαντικό μέχρι να μας στείλει κ' αυτή αδιάβαστους.

Σημείωση:

Φάτε άφοβα γλυκά ούτως ή άλλως από κάτι θα πάμε όλοι.

Πολύ με πίκρανες ζωή με τα γλυκά σου τώρα θα φας και τα παιδιά σου.

Αυτοί θα μας πικράνουν όλους. Μήπως την ερυθριτόλη να την ονομάζαμε Ξεροίθριτόλη.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ζάχαρη δεν παχαίνει  περισσότερο οπό το να φας πρωτεϊνη (κρέας) έχουν τις ίδιες  θερμίδες!  τζάμπα ζημιά παθαίνει ο κόσμος. Αυτό που παχαίνει και θέλει να αποφύγει για να αδυνατίσει δεν είναι η κακομοίρα η ζάχαρη αλλά  τα έλαια !είτε είναι αυτό λίπος είτε λάδι είτε βούτυρα αυτά έχουν πάνω  από 2 φορές περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη(υδατάνθρακες)  και το κρέας! Ξυπνήστε ρεεε!

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...