micos000 Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου Και δηλαδή αν ήσουν σε windows είναι μια χαρά να παίρνεις από το "θείο"; Αυτό δεν το κατάλαβα. Επίσης, άλλο "ξεχνάμε το θείο" και άλλο "δε πολυρισκάρο με το θειο". Το σχόλιο μου ήταν φυσικά για το πρώτο. Για το δεύτερο, ότι νομίζει ο καθένας. Έχω δει αρκετούς επαγγελματίες macουλιδες να με παρακαλάνε να περάσουμε προγράμματα από το" θειο'".
qrstuv Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 58 λεπτά πριν, pifilos είπε Από περιέργεια ποια έκδοση του C1 έχεις ; Διότι γενικά η αποθορυβοποιηση του για μένα είναι ανύπαρκτη. Το χρησιμοποιώ σχεδόν 5 χρόνια συνδρομητικά και πέρυσι το αγόρασα για να τελειώνω οπότε είμαι στην C1 23 16.3 και χαλάει αισθητά το αποτέλεσμα. Προσωπικά δε με απασχολεί καθότι είναι εξαιρετικό πρόγραμμα (δεν τα βρήκα με το lightroom) και γενικά δε με νοιάζει ο θόρυβος αλλά μου έκανε εντύπωση το post. Ίσως άλλαξε κάτι τον τελευταίο χρόνο. To Capture One το χρησιμοποιούσα μέχρι πρόπερσυ το 21-22, που άλλαξα σε Lightroom με συνδρομή. Δεν πρόσεξα ποτέ την έκδοση. Αλλά τουλάχιστον τα CR3 αρχεία μου τα διαχειριζόταν πολύ καλύτερα απο το Lightroom ως προς τον θόρυβο. Αυτό ήταν προφανές. Ποια είναι η κάμερα σου;
pifilos Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 29 λεπτά πριν, qrstuv είπε To Capture One το χρησιμοποιούσα μέχρι πρόπερσυ το 21-22, που άλλαξα σε Lightroom με συνδρομή. Δεν πρόσεξα ποτέ την έκδοση. Αλλά τουλάχιστον τα CR3 αρχεία μου τα διαχειριζόταν πολύ καλύτερα απο το Lightroom ως προς τον θόρυβο. Αυτό ήταν προφανές. Ποια είναι η κάμερα σου; Fujifilm X-T2 και X-T20. Δεν έχω το Lightroom για να μπορώ να κάνω απευθείας σύγκριση οπότε βασίζομαι σε συγκριτικά με το Α.Ι. denoise που έχει πλέον, σε σύγκριση με την έκδοση που έχω εγώ στο C1. 1
dimoskoutr Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 1 ώρα πριν, micos000 είπε Και δηλαδή αν ήσουν σε windows είναι μια χαρά να παίρνεις από το "θείο"; Αυτό δεν το κατάλαβα. Επίσης, άλλο "ξεχνάμε το θείο" και άλλο "δε πολυρισκάρο με το θειο". Το σχόλιο μου ήταν φυσικά για το πρώτο. Για το δεύτερο, ότι νομίζει ο καθένας. Έχω δει αρκετούς επαγγελματίες macουλιδες να με παρακαλάνε να περάσουμε προγράμματα από το" θειο'". Το αν είναι μια χαρά να παίρνεις από το θείο ο καθένας μπορεί να το πει για τον εαυτό του. Εγώ ξαναλέω επειδή το μηχάνημα είναι για δουλειά δεν παίζω με θείο σε καμία εφαρμογή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχω ψάξει και για θείο σε mac. Παλιότερα είχα Lightroom από θείο σε windows αλλά και εκεί κάποια στιγμή που παράτησα τη φωτογραφία το άφησα. Είχα πάντως την εντύπωση ότι θείο σε mac πιο δύσκολα βρίσκεις. Χωρίς να έχω ψάξει ξαναλέω. 🙂
highpriest Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 2 ώρες πριν, dimoskoutr είπε Μιας και από ότι κατάλαβα έχεις δοκιμάσει αρκετές εφαρμογές από τις δωρεάν ποιες θεωρείς ότι διαχειρίζονται καλύτερα τα raw αρχεία των μηχανών; Αν και από ότι ακούω ανάλογα την μηχανή κάποιοι χρησιμοποιούν διαφορετικό πρόγραμμα… Σχετικά είναι όλα. Δεν νομίζω πως υπάρχει "καλύτερο" όσον αφορά την διαχείριση αρχείων raw. Δεν αντιμετώπισα θέμα με καμία εφαρμογή σε αυτόν τον τομέα. Η επεξεργασία είναι παρόμοια, απλά ίσως θα παρατηρήσεις σε κάθε πρόγραμμα μια διαφορά σε τονικότητα χρωμάτων και αυτό είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Κι όταν λέω διαφορά δεν εννοώ πως το ένα βγάζει βαθύ μπλε πχ και το άλλο στο κάνει στο ίδιο σημείο θαλασσί. Απλά στο ένα μπορεί να πας -3 στο slider για να πάρεις αυτό που θέλεις, ενώ στο άλλο -5 ή -2. Πέρα όμως απο την διαχείριση raw υπάρχουν και άλλα σημεία για να προτιμήσεις το ένα ή το άλλο Πχ εμένα η διαχείριση του file manager στο lightroom με μπερδεύει εδώ και χρόνια, ενώ είδα σε βιντεο την λειτουργία του Capture one και μου φάνηκε πολύ streamlined. Ενα feature δηλαδή που ουδεμία σχέση έχει με την επεξεργασία της φωτογραφίας, αλλά νιώθω πως σώζει άπλετο χρόνο και θα το προτιμούσα. Ομοίως και άλλες λειτουργίες του Capture One όπως πχ το tethering που είναι απο τα κορυφαία στον χώρο, ενώ του lightroom είναι....meh. Επίσης (όπως καλά άκουσες) κάποιες εφαρμογές διαχειρίζονται καλύτερα αρχεία ορισμένων μηχανών. Πχ ο trans X αισθητήρας της Fuji που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ως προς το pattern που έχει τα pixel τοποθετημένα, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην επεξεργασία στην σουίτα της adobe ενώ αντίθετα πάει σφαίρα σε Capture One. Δεν είναι τυχαίο που οι Fuji φωτογράφοι έχουν απορρίψει την adobe, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν αυτό το γεγονός. Απλά βλέπουν την επεξεργασμένη φώτο σε lightroom και δεν τους κάθεται σωστά. Τώρα για τα δωρεάν τύπου darktable, raw therapie κλπ, έχω παρατηρήσει πως ναι μεν διαχειρίζονται τα αρχεία πολύ ικανοποιητικά, αλλά έχουν ένα τεράστιο learning curve που μόνο αν είσαι αποφασισμένος πως δεν θέλεις να πληρώσεις τίποτα ή να πας σε πειρατικό, θα κάτσεις να μάθεις. Ευτυχώς έχουν πολύ δυνατές κοινότητες. Αν εγώ έφευγα αύριο απο adobe (πράγμα που σκέφτομαι να κάνω) θα πήγαινα για λειτουργίες επεξεργασίας στην σουίτα της Affinity (που ήδη έχω ξεκινήσει να μαθαίνω) Για το ανάλογο του Lightroom (σκοτεινός θάλαμος δηλαδή) μάλλον θα προτιμούσα την αγορά του Capture One. Μια και έξω, όχι συνδρομή 1
micos000 Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 2 ώρες πριν, dimoskoutr είπε Είχα πάντως την εντύπωση ότι θείο σε mac πιο δύσκολα βρίσκεις. Μπααα. Μια χαρά βρίσκεις, τουλάχιστον αυτού του είδους τα προγράμματα (photo, video, 3d, office κτλ). Εννοείται ότι κι εγώ πιστεύω ότι αν βγάζεις λεφτά από ένα πρόγραμμα, αγόρασε το. Αν σου φαίνεται ακριβό πήγαινε σε παραπλήσιο, πιο φθηνό ή σε δωρεάν λύσεις. Δικαιολογίες του τύπου "είμαι επαγγελματίας και θέλω το πότοσοπ και το πρέμιε γιατί κάνουν καλή δουλειά, αλλά δεν δίνω τόσα λεφτά" τις ακούω βερεσέ.
qrstuv Δημοσ. 13 Αυγούστου Δημοσ. 13 Αυγούστου 3 ώρες πριν, pifilos είπε Fujifilm X-T2 και X-T20. Δεν έχω το Lightroom για να μπορώ να κάνω απευθείας σύγκριση οπότε βασίζομαι σε συγκριτικά με το Α.Ι. denoise που έχει πλέον, σε σύγκριση με την έκδοση που έχω εγώ στο C1. Πολύ καλές μηχανές και οι δύο. Αμφιβάλω αν θα δεις θόρυβο στα raw αρχεία της Fuji μέσα στο C1. Δεν έχω κάτι με τον θόρυβο ίσα ίσα μου αρέσει ιδιαίτερα σε b&w αλλά στο C1 πραγματικά δεν μπορούσα να βρω θόρυβο. Σε αντίθεση με το Lightroom. Eίχα την X-E1 με τον XC 35mm f2. Το ΑI denoise που έχει σήμερα το Lightroom προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου, θολώνει αρκετά και τα εστιασμένα σημεία. Χρησιμοποιώ το Topaz photo AI για denoise και sharpening (αναλόγως την εικόνα όχι πάντα) και είναι αρκετά καλό plugin. 1
dimoskoutr Δημοσ. 14 Αυγούστου Δημοσ. 14 Αυγούστου 5 ώρες πριν, highpriest είπε Σχετικά είναι όλα. Δεν νομίζω πως υπάρχει "καλύτερο" όσον αφορά την διαχείριση αρχείων raw. Δεν αντιμετώπισα θέμα με καμία εφαρμογή σε αυτόν τον τομέα. Η επεξεργασία είναι παρόμοια, απλά ίσως θα παρατηρήσεις σε κάθε πρόγραμμα μια διαφορά σε τονικότητα χρωμάτων και αυτό είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Κι όταν λέω διαφορά δεν εννοώ πως το ένα βγάζει βαθύ μπλε πχ και το άλλο στο κάνει στο ίδιο σημείο θαλασσί. Απλά στο ένα μπορεί να πας -3 στο slider για να πάρεις αυτό που θέλεις, ενώ στο άλλο -5 ή -2. Πέρα όμως απο την διαχείριση raw υπάρχουν και άλλα σημεία για να προτιμήσεις το ένα ή το άλλο Πχ εμένα η διαχείριση του file manager στο lightroom με μπερδεύει εδώ και χρόνια, ενώ είδα σε βιντεο την λειτουργία του Capture one και μου φάνηκε πολύ streamlined. Ενα feature δηλαδή που ουδεμία σχέση έχει με την επεξεργασία της φωτογραφίας, αλλά νιώθω πως σώζει άπλετο χρόνο και θα το προτιμούσα. Ομοίως και άλλες λειτουργίες του Capture One όπως πχ το tethering που είναι απο τα κορυφαία στον χώρο, ενώ του lightroom είναι....meh. Επίσης (όπως καλά άκουσες) κάποιες εφαρμογές διαχειρίζονται καλύτερα αρχεία ορισμένων μηχανών. Πχ ο trans X αισθητήρας της Fuji που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ως προς το pattern που έχει τα pixel τοποθετημένα, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην επεξεργασία στην σουίτα της adobe ενώ αντίθετα πάει σφαίρα σε Capture One. Δεν είναι τυχαίο που οι Fuji φωτογράφοι έχουν απορρίψει την adobe, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν αυτό το γεγονός. Απλά βλέπουν την επεξεργασμένη φώτο σε lightroom και δεν τους κάθεται σωστά. Τώρα για τα δωρεάν τύπου darktable, raw therapie κλπ, έχω παρατηρήσει πως ναι μεν διαχειρίζονται τα αρχεία πολύ ικανοποιητικά, αλλά έχουν ένα τεράστιο learning curve που μόνο αν είσαι αποφασισμένος πως δεν θέλεις να πληρώσεις τίποτα ή να πας σε πειρατικό, θα κάτσεις να μάθεις. Ευτυχώς έχουν πολύ δυνατές κοινότητες. Αν εγώ έφευγα αύριο απο adobe (πράγμα που σκέφτομαι να κάνω) θα πήγαινα για λειτουργίες επεξεργασίας στην σουίτα της Affinity (που ήδη έχω ξεκινήσει να μαθαίνω) Για το ανάλογο του Lightroom (σκοτεινός θάλαμος δηλαδή) μάλλον θα προτιμούσα την αγορά του Capture One. Μια και έξω, όχι συνδρομή Αναλυτικότατος στην απάντησή σου σε ευχαριστώ πολύ. 1
qrstuv Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου Μάλλον τον ματιάσαμε τον δικό μου εκτυπωτή τον G540 και πλέον τυπώνει έτσι όπως δείχνω στις φωτογραφίες.. καμιά ιδέα τι μπορεί να έπαθε; Ενώ το nozzle check το βγάζει σωστό, έγγραφα και φωτογραφίες τα βγάζει άσχημα.. Για το θέμα, μετά το update που έκανα άρχισε να μου βγάζει διαφορους κωδικούς/σφάλματα. Πέρασα μερικούς αλλά κόλλισα στο 5100. Επικοινώνησα με την Canon, τα είπαμε και μου είπαν να τον στείλω Αθήνα στην InfoQuest ή στην Action Service. Ο εκτυπωτής είναι σε εγγύηση μέχρι τον Φεβ. του 2025. Τον συκεύασα τον ετοίμασα για να τον στείλω αλλά δεν τον δέχονται στην γενική ταχ. λόγω του ότι είναι εκτυπωτής και δεν έχει αφαιρούμενα μελάνια και μπορεί να γίνει ζημιά.. Και είναι η μόνη εταιρία που συνεργάζονται με την action service με δωρεάν μεταφορικά. Ενώ στην άλλη αναλαμβάνω εγώ όλα τα μεταφορικά και είναι κάπου 30-35 ευρώ για να πάει Αθήνα και άλλα τόσα για να έρθει χωρίς καν να γνωρίζω αν επισκευάζεται ο εκτυπωτής και αν με καλύψει η εγγύηση. Κάπου εκεί τα παράτησα και τον άφησα στην άκρη. Για τον λόγο του αληθές είχα καιρό να τυπώσω και το nozzle check δεν το εβγαζε καλά. Έκανα cleaning, deep cleaning, ink flush, άλλαξα το φυσίγγιο συντήρησης την κασέτα από πίσω γιατί είχα φουλάρει μελάνι αλλά τίποτα. Μια φορά μου μάσησε και χαρτί και τώρα κάνει και περισσότερο θόρυβο από ότι πρέπει. Καμιά ιδέα τι μπορεί να έπαθε; και αν διορθώνεται. Ευχαριστώ.
highpriest Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου Η πιθανότερη περίπτωση είναι να πήγε κάτι στραβά με το update. Γενικά αποφευγουμε τα update και ειδικά ΟΤΑ επειδή κατα 99% είναι για να δημιουργούν προβλήματα. Update μόνο αν πρόκειται για προσθήκη drivers σε νέα έκδοση windows (ή άλλου OS) για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τον εκτυπωτή σε περιπτωση που αλλάξουμε εξοπλισμό και υπάρχουν νέοι drivers. Αλλιώς update ποτέ. Δεν γλυτώνεις την αποστολή στην αντιπροσωπεία, κι απο την στιγμή που είναι στην εγγύηση δεν το σκέφτεσαι. Τον στέλνεις οπωσδήποτε. Πάρε μια σύρριγγα και ξεκίνα να αδειάζεις τα δοχεία (για να διατηρήσεις και το μελάνι) και πάντα με κάθε σύρριγγα διαφορετική ανα χρώμα, αφήνοντας ελάχιστο μέσα, ίσα για να μην πάρει αέρα το σύστημα (αν και οι μέρες τις μεταφοράς δεν επαρκουν για να γίνει ζημιά, ακόμη και αν αδειάσεις εντελώς). Μετά απο πάνω που γεμίζεις και εκεί που κλείνουν οι τάπες, σφράγισε τις με μονωτική ταινία να μην μπορούν να ανοιξουν. Μετά θα βάλεις τον εκτυπωτη μέσα σε σακούλα σχετικά γερή και επειτα θα τον συσκευάσεις. Αυτό για περίπτωση που ακόμη και να ανοιξει εντός του δέματος, να μην λερώσεις άλλα δέματα. Στην γεν.Ταχ θα πεις πως είναι εκτυπωτής και έβγαλες τα μελάνια. Με τις παραπάνω κινήσεις είναι σαν να ΄τα έχεις βγάλει απο άποψη ασφάλειας. Για όλα τα παραπάνω θα συνεννοηθείς και με το σέρβις για το πως θα τους τον στείλεις. Μπορεί να ξέρουν και αυτοί ακόμη πιο ασφαλή τρόπο. 1
qrstuv Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 44 λεπτά πριν, highpriest είπε Η πιθανότερη περίπτωση είναι να πήγε κάτι στραβά με το update. Γενικά αποφευγουμε τα update και ειδικά ΟΤΑ επειδή κατα 99% είναι για να δημιουργούν προβλήματα. Update μόνο αν πρόκειται για προσθήκη drivers σε νέα έκδοση windows (ή άλλου OS) για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τον εκτυπωτή σε περιπτωση που αλλάξουμε εξοπλισμό και υπάρχουν νέοι drivers. Αλλιώς update ποτέ. Δεν γλυτώνεις την αποστολή στην αντιπροσωπεία, κι απο την στιγμή που είναι στην εγγύηση δεν το σκέφτεσαι. Τον στέλνεις οπωσδήποτε. Πάρε μια σύρριγγα και ξεκίνα να αδειάζεις τα δοχεία (για να διατηρήσεις και το μελάνι) και πάντα με κάθε σύρριγγα διαφορετική ανα χρώμα, αφήνοντας ελάχιστο μέσα, ίσα για να μην πάρει αέρα το σύστημα (αν και οι μέρες τις μεταφοράς δεν επαρκουν για να γίνει ζημιά, ακόμη και αν αδειάσεις εντελώς). Μετά απο πάνω που γεμίζεις και εκεί που κλείνουν οι τάπες, σφράγισε τις με μονωτική ταινία να μην μπορούν να ανοιξουν. Μετά θα βάλεις τον εκτυπωτη μέσα σε σακούλα σχετικά γερή και επειτα θα τον συσκευάσεις. Αυτό για περίπτωση που ακόμη και να ανοιξει εντός του δέματος, να μην λερώσεις άλλα δέματα. Στην γεν.Ταχ θα πεις πως είναι εκτυπωτής και έβγαλες τα μελάνια. Με τις παραπάνω κινήσεις είναι σαν να ΄τα έχεις βγάλει απο άποψη ασφάλειας. Για όλα τα παραπάνω θα συνεννοηθείς και με το σέρβις για το πως θα τους τον στείλεις. Μπορεί να ξέρουν και αυτοί ακόμη πιο ασφαλή τρόπο. Δεν τα ήξερα αυτά για τα update με τους εκτυπωτές. Όπως και να χει σ' ευχαριστώ. Εγώ είδα το update ver. 2.010 και απλά το έκανα. Στην γενική ταχ. της περιοχής μου δεν μπορούν να το δεχτούν με τίποτα και έκανα πολύ κόπο να τον συσκευάσω κατάλληλα με όλα τα μέτρα που λέμε και με σακούλα και με χαρτοταινίες για να μην ανοίξει τίποτα και με σημείωση αυτή η πλευρά να είναι προς τα επάνω κλπ. αλλά δεν άδειασα τα μελάνια. Πιστεύω τώρα είναι αργά, δεν θα τον δεχτούν στην γενική, και είναι η μόνη που συνεργάζεται με την action service με δωρεάν μεταφορικά λόγω εγγύησης. Μίλησα με το σερβις 2 φορές στο τηλέφωνο και δεν έχουν λόγια απλά. Τι να πουν. Μόνη επιλογή είναι να πάω σε άλλη εταιρία ταχυμεταφορών και να πληρώσω τα μεταφορικά καθώς ρώτησα ε και δεν αξίζει είναι αρκετά λόγο βάρους και όγκου. Οπότε κρίμα αλλά λέω να τον αφήσω σε μια άκρη να βρίσκεται. Ευχαριστώ και πάλι. 1
highpriest Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου Κρίμα. Ίσως αν μπορούσες να τον στείλεις με Γεν.Ταχ κάποιας διπλανής πόλης που δεν έχετε κάνει όλη αυτή η συζήτηση. Ή να σου βρούνε λύση απο την αντιπροσωπεία. Απο τη στιγμή που έχει εγγύηση return to base, πρέπει να παρέχουν και τρόπο για να συμβεί αυτό, χωρίς να πληρώσεις σε μεταφορικά την αξια του εκτυπωτή. Για τους εκτυπωτές έχουμε γράψει πολλά στο ανάλογο υποφόρουμ των εκτυπωτών. Για να καταλάβεις το 50%+ των προβλημάτων, είτε με μελάνια είτε με toner είτε με drivers προέρχεται απο updates. Το πρώτο που γράφουμε είναι "απενεργοποιήστε τυχόν αυτόματα update, και μην κάνετε και χειροκίνητο εκτός και αν υπαρχει σοβαρός λόγος για να γίνει" Σχεδόν ποτέ δεν είναι για να βελτιωθεί κάτι, αλλά σχεδόν πάντα είναι για να μπλοκαριστεί κάτι (πχ συμβατά μελάνια/τονερ ή ανταλλακτικά τρίτων). 1
cubilone Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα με τον G540 (ο οποίος είναι ο καλύτερος εκτυπωτής που είχα ποτέ με διαφορά!) και δοκίμασα όλα τα maintenance options του και τελικά έφτιαξε. Αλλά δεν μπορώ να σου πω τι έκανα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα