Προς το περιεχόμενο

Spotify και Epic Games χαρακτηρίζουν το αναθεωρημένο σχέδιο συμμόρφωσης της Apple με το DMA "παράνομο" και "απαράδεκτο"

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators

Οι δύο εταιρίες, από τους βασικούς επικριτές των πολιτικών της Apple σε σχέση με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραμένουν δυσαρεστημένοι με τη στάση του τεχνολογικού κολοσσού και ζητούν εκ νέου παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν λίγη ώρα αφότου η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη τις αναθεωρημένες προτάσεις της ώστε να συμμορφωθεί με το Νόμο Ψηφιακών Αγορών (DMA), στις οποίες περιλαμβάνονται χαλαρότεροι περιορισμοί αλλά και οι προσθήκη δύο επιπλέον χρεώσεων, το Spotify χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό "απαράδεκτο", υποστηρίζοντας ότι η Apple για μία ακόμη φορά αδιαφορούσε παντελώς για τις "θεμελιώδεις πρόνοιες" του Νόμου Ψηφιακών Αγορών. Από την πλευρά του, ο Τιμ Σουίνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές "δόλια συμμόρφωση", η οποία επιβαρύνεται από "χρεώσεις της πλάκας".

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί ήδη ότι η αρχική απόπειρα συμμόρφωσης της Apple με το πλαίσιο του Νόμου Ψηφιακών Αγορών είχε αποτύχει, ενώ ήδη εξετάζει τις νέες χρεώσεις που αντιπρότεινε η Apple και περιλαμβάνουν Χρέωση Βασικής Τεχνολογίας, για το προνόμιο της χρήσης της τεχνολογίας της Apple ώστε να δημιουργήσει κανείς εφαρμογές για κινητά.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις που κατέθεσε η Apple, οι δημιουργοί εφαρμογών που θέλουν να περιλαμβάνουν συνδέσμους προς τις ιστοσελίδες τους, μέσα από τις εφαρμογές τους για το iOS, δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τους κανόνες της Apple στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να το κάνουν αυτό. Όμως, εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την Apple, έστω κι αν δεν καλούνται πλέον να καταβάλουν τη Χρέωση Βασικής Τεχνολογίας. Στη θέση της, η Apple προσέθεσε δύο νέες χρεώσεις, τη λεγόμενη Χρέωση Αρχικής Απόκτησης και μια δεύτερη Χρέωση Υπηρεσιών Καταστήματος. Η πρώτη είναι ένα είδους προμήθεια για τη σύνδεση των χρηστών με την εφαρμογή μέσω του App Store και χρεώνεται κατά τους πρώτους 12 μήνες, ενώ η δεύτερη βοηθά στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του App Store της Apple. Επιβάλλεται σε σταθερή δωδεκάμηνη βάση, το οποίο σημαίνει ότι θα εφαρμοζόταν σε εκείνους τους χρήστες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν νέες αγορές ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής.

Και οι δύο χρεώσεις επιβάλλονται και στους δημιουργούς εφαρμογών που θα αποδεχτούν τους νέους όρους, επομένως χρεώνονται επιπλέον της Χρέωσης Βασικής Τεχνολογίας για όσες φορές εγκαθίσταται η εφαρμογή.

Οι αλλαγές μπερδεύουν, σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και το Spotify δεν είναι ακόμη βέβαιο πώς να τις ερμηνεύσει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. Πάντως, η εταιρία καταδίκασε τις αλλαγές, στη βάση του πώς αντιλαμβάνεται τη δεδομένη στιγμή ότι θα λειτουργούσε η νέα πολιτική.

"Επί του παρόντος αξιολογούμε την εσκεμμένα στρυφνή πρόταση της Apple", αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωσή της. "Με μια πρώτη ματιά, απαιτώντας χρέωση έως και 25% για τη βασική επικοινωνία με τους χρήστες, η Apple για μία ακόμη φορά αδιαφορεί προκλητικά για τις θεμελιώδεις πρόνοιες του Νόμου Ψηφιακών Αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι η επιβολή επαναλαμβανόμενων χρεώσεων σε βασικές παραμέτρους, όπως η τιμολόγηση και η διασύνδεση είναι κάτι το απαράδεκτο. Καλούμε την Επιτροπή να επισπεύσει την έρευνά της, να επιβάλει πρόστιμα σε ημερήσια βάση και να εφαρμόσει τη νομοθεσία".

Η Epic Games, δημιουργός του Fortnite και σφοδρή επικρίτρια της Apple, με την οποία έχει συγκρουστεί δικαστικά κατ' επανάληψη, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές παράνομες.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Τιμ Σουίνεϊ αναφέρει χαρακτηριστικά, "Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο νέος νόμος ανοίγει τον ανταγωνισμό των ψηφιακών αγορών, η Apple συνεχίζει στη δόλια συμμόρφωσή της, επιβάλλοντας νέα, παράνομη χρέωση της τάξης του 15% στους χρήστες που επιλέγουν ανταγωνιστικά καταστήματα".

Απομένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλλαγές που πρότεινε η Apple.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν θελεις να χρησιμοποιεις το σπιτι του αλλου συμφορφωνεσαι με τους κανονες του

αλλιως σπιτι σου

πχ το νετφλιξ μια χαρα σε παει στο δικο του ιστοτοπο αν θες να αγορασεις

• Like 4
  • Confused 2

1 ώρα πριν, dieksodo είπε

αν θελεις να χρησιμοποιεις το σπιτι του αλλου συμφορφωνεσαι με τους κανονες του

αλλιως σπιτι σου

πχ το νετφλιξ μια χαρα σε παει στο δικο του ιστοτοπο αν θες να αγορασεις

Αν μπεις από iphone στην ιστοσελίδα του spotify για να αγοράσεις συνδρομή η Apple θα πάρει προμήθεια!!! Τι έχεις να πεις για αυτό;

2 ώρες πριν, panagiotis1988 είπε

Αν μπεις από iphone στην ιστοσελίδα του spotify για να αγοράσεις συνδρομή η Apple θα πάρει προμήθεια!!! Τι έχεις να πεις για αυτό;

λογικό! εαν θες φτιαξε δικά σου ηλέφωνα 🤣

• Haha 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, panagiotis1988 said:

Αν θίγονται οι χρήστες της Apple, τότε ας μην πάρουν ξανά συσκευή Apple. Εν γνώση τους αγοράζουν τέτοιες συσκευές.

Αν θίγεται η spotify θα μπορούσε να βάλει όλο το τέλος που θα πληρώνει στην Apple σαν επιπλέον χρέωση στις συνδρομές.

Π.χ. αυτό που κάνει 11.99$ θα έχει 15$ (+25% τέλος) για χρήση σε Apple, θα την πληρώσουν οι χρήστες στην τελική. Αφού τους αρέσει το οικοσύστημα της Apple και πληρώνουν αδρά, ας πληρώνουν όλες τις συνδρομές πιο ακριβά.

Αλλιώς θα μπορούσε η spotify να μην έχει καν την υπηρεσία της στην Apple, κάτι που δεν τους συμφέρει.

(Προσωπικά ούτε συσκευές Apple έχω, ούτε θα πάρω ποτέ στη ζωή μου, και δεν χρησιμοποιώ spotify.)

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 4

Από την στιγμή που η Apple είναι gatekeeper δικαίως και γκρινιάζουν. Η καλύτερη λύση είναι να διπλασιάσει τις τιμές των iPhone να μην τα αγοράζει κανείς , να πέσει το ποσοστό της ωστε να μην είναι gatekeeper και τέλος….🤣🤣🤣

• Haha 1

49 minutes ago, atheatos said:

Από την στιγμή που η Apple είναι gatekeeper δικαίως και γκρινιάζουν. Η καλύτερη λύση είναι να διπλασιάσει τις τιμές των iPhone να μην τα αγοράζει κανείς , να πέσει το ποσοστό της ωστε να μην είναι gatekeeper και τέλος….🤣🤣🤣

Σταμάτα άνθρωπέ μου, θα τα αγοράζουν για παραπάνω flex μετά! Θα δουν οι υπόλοιπες εταιρίες ότι διπλασίασε τα κέρδη της η Apple και θα ανεβάσουν όλοι τις τιμές.

39 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Σταμάτα άνθρωπέ μου, θα τα αγοράζουν για παραπάνω flex μετά! Θα δουν οι υπόλοιπες εταιρίες ότι διπλασίασε τα κέρδη της η Apple και θα ανεβάσουν όλοι τις τιμές.

Είπε κάποιος που δεν είχε ποτέ συσκευή Apple….

Κουράσατε… Αν ήθελαν να φλεξαρουν θα  έβαζαν  κουστούμι με 2000€ και αλλά 8000€ για το ρολόι . το αντίστοιχο οι γυναίκες . Δεν θα σου πω για αυτοκίνητα και σπίτια….

Όταν περίπου το 1/4 έχει iPhone τι ακριβώς να φλεξαρουν….

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 minutes ago, Dimitris_1981 said:

Είπε κάποιος που δεν είχε ποτέ συσκευή Apple….

Κουράσατε… Αν ήθελαν να φλεξαρουν θα  έβαζαν  κουστούμι με 2000€ και αλλά 8000€ για το ρολόι . το αντίστοιχο οι γυναίκες . Δεν θα σου πω για αυτοκίνητα και σπίτια….

Όταν περίπου το 1/4 έχει iPhone τι ακριβώς να φλεξαρουν….

r/whoosh. Σαρκασμός λέγεται.

Πιο πάνω έγραψα την άποψή μου, θεωρώ δικαίωμα της Apple να βάζει ότι ταρίφες θέλει στο οικοσύστημά της, μιας και εμένα που δεν μου αρέσει έχω ένα android και βγάζω τις φωτογραφίες μου και παίρνω τα τηλέφωνά μου. Το κινητό μου το έχω ως απλό τηλέφωνο και ως κάμερα και winbanking, για τίποτα άλλο δεν το χρησιμοποιώ.

Επεξ/σία από Diavolos666

2 hours ago, Diavolos666 said:

Αν θίγονται οι χρήστες της Apple, τότε ας μην πάρουν ξανά συσκευή Apple. Εν γνώση τους αγοράζουν τέτοιες συσκευές.

Αν θίγεται η spotify θα μπορούσε να βάλει όλο το τέλος που θα πληρώνει στην Apple σαν επιπλέον χρέωση στις συνδρομές.

Π.χ. αυτό που κάνει 11.99$ θα έχει 15$ (+25% τέλος) για χρήση σε Apple, θα την πληρώσουν οι χρήστες στην τελική. Αφού τους αρέσει το οικοσύστημα της Apple και πληρώνουν αδρά, ας πληρώνουν όλες τις συνδρομές πιο ακριβά.

Αλλιώς θα μπορούσε η spotify να μην έχει καν την υπηρεσία της στην Apple, κάτι που δεν τους συμφέρει.

(Προσωπικά ούτε συσκευές Apple έχω, ούτε θα πάρω ποτέ στη ζωή μου, και δεν χρησιμοποιώ spotify.)

Αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα. Η αύξηση της τιμής στο apple store δεν οφελεί τους τελικούς καταναλωτές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, hawkpilot said:

Αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα. Η αύξηση της τιμής στο apple store δεν οφελεί τους τελικούς καταναλωτές.

...ας μην πάρουν Apple τότε. Αλλιώς ας τα βάλουν οι ίδιοι οι καταναλωτές με την Apple για τις ταρίφες της. Κάποιος θα πληρώσει τα σπασμένα για να βγάλει η Apple παραπάνω λεφτά από το οικοσύστημά της. Κανένας δεν υποχρέωσε κανέναν να αγοράσει Apple και κανένας δεν υποχρέωσε κανέναν να υπάρχει στο σύστημα της Apple σαν επιχειρηματίας.

Επεξ/σία από Diavolos666

25 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

r/whoosh. Σαρκασμός λέγεται.

Πιο πάνω έγραψα την άποψή μου, θεωρώ δικαίωμα της Apple να βάζει ότι ταρίφες θέλει στο οικοσύστημά της, μιας και εμένα που δεν μου αρέσει έχω ένα android και βγάζω τις φωτογραφίες μου και παίρνω τα τηλέφωνά μου. Το κινητό μου το έχω ως απλό τηλέφωνο και ως κάμερα και winbanking, για τίποτα άλλο δεν το χρησιμοποιώ.

Προσωπικά το βρήκα προσβλητικό.

Είναι σχεδόν το ίδιο ενοχλητικό με αυτούς που λένε «δεν παίρνεις iPhone γιατί δεν έχεις να το πάρεις». 

19 λεπτά πριν, hawkpilot είπε

Κανένας τους δεν νοιάζεται. Απλά χρεώνουν όσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Επίσης μακάρι να ισχύσει αυτό για epic/spotify. Γιατί έως τώρα έχω καταλάβει ότι ο τσακωμός γίνεται για το ποιος θα πάρει το 30% cut.

Προσωπικά συνδρομές σε αξιόπιστες εταιριες/services τις κάνω εκτός App Store και είναι όντως πιο φθηνά.

11 minutes ago, Dimitris_1981 said:

Προσωπικά το βρήκα προσβλητικό.

Είναι σχεδόν το ίδιο ενοχλητικό με αυτούς που λένε «δεν παίρνεις iPhone γιατί δεν έχεις να το πάρεις».

...ναι αλλά το σχόλιό μου ήταν καθαρά χιουμοριστικό.

Στην Αμερική πάντως ακόμα κάνουν flex και μάλιστα όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί όλοι χρησιμοποιούν το iMessages για μηνύματα και αν έχεις γαλάζιο ή πράσινο κείμενο είναι λόγος για bullying.

Στην Ελλάδα η νούμερο ένα εταιρία για κινητά είναι η Xiaomάρα και ξερό ψωμί, τα κινητά του λαού.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...