kbaerorotatex Δημοσ. 9 Αυγούστου Share Δημοσ. 9 Αυγούστου Καλησπέρα, στην κοινότητα, Αντιμετωπίζω ένα θέμα με την αναβάθμισή μου και εξηγώ. Άλλαξα τον κατά άλλα εξαιρετικό 5600x με τον 5800x3d. Έκανα αναβάθμισή bios και amd chipset. Παρόλο που σε games clockαρει εκεί που πρέπει 4.45mhz όταν τρέχω το Cinebench r23 κλειδώνει χαμηλά στα 3.8mhz και δίνει ενα χαμηλό σκορ 12.5κ ενώ έπρεπε να βλέπω 14κ+. Έχω φυσιολογικές θερμοκρασίες κάθε στιγμή και idle (40-50) , gaming (55-65) και σε benchmark (65-70), Αυτό που διαβάζω συνέχεια είναι η ανάγκη για undervolt αλλά η μητρική δεν έχει curve optimizer στο bios για undervolt παρα μονο PBO. Στα δυο Games που έχω δεν είδα διαφορά σε fps και η απορία μου είναι αν λειτουργεί σωστά και καλύτερα από τον 5600x που άλλαξα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες x570 πλέον σε λογικές τιμές. Specs θα βρείτε στην υπογραφή μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 10 Αυγούστου Share Δημοσ. 10 Αυγούστου 4 ώρες πριν, kbaerorotatex είπε Αυτό που διαβάζω συνέχεια είναι η ανάγκη για undervolt αλλά η μητρική δεν έχει curve optimizer στο bios για undervolt παρα μονο PBO. Το CO δεν είναι ακριβώς undervolt. Αν η μητρική σου δεν έχει επιλογή για CO, φταίει προφανώς η ASUS που δεν το έχει περάσει στο BIOS της (υποθέτοντας ότι έχεις το τελευταίο και το έχεις ψάξει σωστά). Είχα CO σε Χ370 μητρική, με τον 5600Χ. Αν θες undervolt, βάλε αρνητικό offset στο αντίστοιχο πεδίο στις τάσεις (δεν ξέρω ακριβώς σε ποιό σημείο είναι στη μητρική σου) και δοκίμαζε σιγά-σιγά να δεις τί πετυχαίνεις. 4 ώρες πριν, kbaerorotatex είπε Στα δυο Games που έχω δεν είδα διαφορά σε fps και η απορία μου είναι αν λειτουργεί σωστά και καλύτερα από τον 5600x που άλλαξα. Ποιά ακριβώς παιγνίδια, σε τί ανάλυση και με τί ρυθμίσεις? Αν η κάρτα γραφικών ήταν στο 99-100% πριν, δύσκολο να δεις διαφορές καθολικά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
duffyduck Δημοσ. 10 Αυγούστου Share Δημοσ. 10 Αυγούστου (επεξεργασμένο) ή μένεις ως έχει, ή επειδή πηρες τον 5800X3D, ο οποίος μπορεί να σε πάει μερικά χρόνια όσον αφορα το gaming, πάρε μια B550 σε λογική τιμη, π.χ. https://www.skroutz.gr/s/24027048/MSI-MAG-B550-Tomahawk-Motherboard-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/25774610/Asus-ROG-Strix-B550-A-Gaming-Motherboard-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html στα ~ 125 - 130 ευρώ παίρνεις μια από τις πολύ καλές B550 μητρικες. Επεξ/σία 10 Αυγούστου από duffyduck 2 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kbaerorotatex Δημοσ. 10 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 10 Αυγούστου 12 hours ago, Πέτρος said: Το CO δεν είναι ακριβώς undervolt. Αν η μητρική σου δεν έχει επιλογή για CO, φταίει προφανώς η ASUS που δεν το έχει περάσει στο BIOS της (υποθέτοντας ότι έχεις το τελευταίο και το έχεις ψάξει σωστά). Είχα CO σε Χ370 μητρική, με τον 5600Χ. Αν θες undervolt, βάλε αρνητικό offset στο αντίστοιχο πεδίο στις τάσεις (δεν ξέρω ακριβώς σε ποιό σημείο είναι στη μητρική σου) και δοκίμαζε σιγά-σιγά να δεις τί πετυχαίνεις. Ποιά ακριβώς παιγνίδια, σε τί ανάλυση και με τί ρυθμίσεις? Αν η κάρτα γραφικών ήταν στο 99-100% πριν, δύσκολο να δεις διαφορές καθολικά. Έχω το τελευταίο bios update. Senua hellblade 2 ..σε 2κ 45-70fps ultra χωρις fsr. fc24 2k σε ultra 120fps με τα γνωστα framedrops Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 11 Αυγούστου Share Δημοσ. 11 Αυγούστου Στις 10/8/2024 στις 1:50 ΜΜ, kbaerorotatex είπε Έχω το τελευταίο bios update. Senua hellblade 2 ..σε 2κ 45-70fps ultra χωρις fsr. fc24 2k σε ultra 120fps με τα γνωστα framedrops Από όσο βλέπω/καταλαβαίνω από άλλους χρήστες "εκεί έξω", αν υπάρχει CO στη μητρική σου θα είναι κάπου στο "AI Tweaker". Αν μπορείς να δώσεις screenshots από εκεί, ίσως το βρούμε μαζί (αν δεν εμφανιστεί κάποιος άλλος χρήστης εν τω μεταξύ να μας διαφωτίσει). Τώρα, αν η ρημάδα η ASUS δεν έκρινε σκόπιμο να το βάλει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το "Ryzen Master" από την AMD, είτε κάποιο πρόγραμμα τρίτου, όπως το "SMUDebug Tool", που δίνουν την αντίστοιχη δυνατότητα μέσα από τα Win, με προφίλ κλπ. Το 2ο το χρησιμοποιώ προσωπικά για δοκιμές on the fly, να βρω ρυθμίσεις και μετά να τις βάλω στο BIOS (εσύ θα τις τρέχεις μέσα από το πρόγραμμα). Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με κάτι τέτοιο, πας για "απλό" αρνητικό offset. Το FC24 όσο βλέπω πάει μέχρι 120fps. Για drops δεν ξέρω, αλλά μάλλον είναι θέμα μηχανής του παιγνιδιού (πχ stutters φορτώματος ή οτιδήποτε) κι όχι τόσο συστήματος. Το Hellblade (επίσης δεν το έχω) δεν ξέρω, πρέπει να ψάξεις να βρεις συγκριτικά με άλλους με παρόμοια κάρτα και ρυθμίσεις με εσένα για να δεις συμπεριφορά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kbaerorotatex Δημοσ. 12 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 12 Αυγούστου On 11/08/2024 at 19:50, Πέτρος said: Τώρα, αν η ρημάδα η ASUS δεν έκρινε σκόπιμο να το βάλει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το "Ryzen Master" από την AMD, είτε κάποιο πρόγραμμα τρίτου, όπως το "SMUDebug Tool", που δίνουν την αντίστοιχη δυνατότητα μέσα από τα Win, με προφίλ κλπ. Το 2ο το χρησιμοποιώ προσωπικά για δοκιμές on the fly, να βρω ρυθμίσεις και μετά να τις βάλω στο BIOS (εσύ θα τις τρέχεις μέσα από το πρόγραμμα). Δοκίμασα το πρόγραμμα που λες και όντως στο benchmark δουλεύει αλλά ξεφεύγουν οι θερμοκρασίες. Εως -10 καλά πάει σε σκορ (13.3k) και θερμοκρασίες (75c), Αλλά απο -15 και μετα που προτείνουν πάει 90c, Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται χωρίς pbo παντού να μπορεί τερματίζει στα 4,45ghz χωρις θερμοκρασίες, και στα benchmarks να κλειδώνει χαμηλά 3,8ghz επίσης χωρίς ψηλές θερμοκρασίες τύπου 70c. Ευχαριστώ για βοήθεια και τους 2 σας, θα το ψάξω λίγο ακόμα γιατί δε Θέλω να πάω στη λύση της x570. Βρήκα και άλλον με ίδιο θέμα, 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, kbaerorotatex είπε Δοκίμασα το πρόγραμμα που λες και όντως στο benchmark δουλεύει αλλά ξεφεύγουν οι θερμοκρασίες. Εως -10 καλά πάει σε σκορ (13.3k) και θερμοκρασίες (75c), Αλλά απο -15 και μετα που προτείνουν πάει 90c, Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται χωρίς pbo παντού να μπορεί τερματίζει στα 4,45ghz χωρις θερμοκρασίες, και στα benchmarks να κλειδώνει χαμηλά 3,8ghz επίσης χωρίς ψηλές θερμοκρασίες τύπου 70c. Ευχαριστώ για βοήθεια και τους 2 σας, θα το ψάξω λίγο ακόμα γιατί δε Θέλω να πάω στη λύση της x570. Βρήκα και άλλον με ίδιο θέμα, Aν έχεις όρεξη, 2-3 πράγματα ακόμα. 1. Βγάλε και ξαναβάλε την υδρόψυξη που έχεις, όλο το πακέτο εννοείται (καθαρισμός παλιάς θερμοαγώγιμης, ένα σωστό στρώμα νέας κλπ). Για τον οποιονδήποτε λόγο μπορεί να μην έχει μπει καλά και να σου κάνει κόλπα. Έγραφες για 65-70 βαθμούς στην αρχή και τώρα με τις λίγες αλλαγές γράφεις για 90ρια. 2. Ψάξε λίγο για νορμαλ όρια EDC/TDC/PPT για τον 5800Χ3δ, ίσως η μητρική σου να τα έχει ολα auto-unlimited και τον απαυτώνει κανονικά. 3. Ξαναπέρνα το τελευταίο BIOS. Για τον οποιονδήποτε λόγο μπορεί να έχει κάτσει στραβά. Βάλε optimised defaults όπως είσαι τώρα, πέρνα το BIOS πάλι (από πάνω) και μετά τις ρυθμίσεις για τα πάντα από την αρχή (κανονικά θα μπορείς να επαναφέρεις αποθηκευμένο προφίλ, αλλά ίσως κάποια ρύθμιση να δημιουργεί θέμα εκεί). 4. Δεν πιστεύω να έχεις πάρει τον επεξεργαστή του @Tambas91!? edit: 5. Το σημαντικότερο, ίσως. ASUS μητρική, ε? Υπάρχει περίπτωση πέρα από τα unlimited όρια να έχει σκάσει κανένα από τα "performance enhancers" που βάζει στο ΒΙΟS της, να παρακάμπτει βίαια τα κλειδώματα που έχουν οι 3δ και να στο απαυτώνει το τσιπ. Όλα τα σχετικά (δεν ξέρω πώς τα λέει η κ.λοεταιρεία, γμτ), κλειστά. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Πέτρος 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tambas91 Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 4 ώρες πριν, Πέτρος είπε 4. Δεν πιστεύω να έχεις πάρει τον επεξεργαστή του @Tambas91!? άλλος ένας ευχαριστημένος πελάτης της AMD για να σου λύσω την απορία δε τον έχει πάρει από εμενα το παλληκάρι λες και ο δικός μου είχε θέμα ξέρω γω, άμα γυρίσεις τα forum δες τι γίνετε με τον φούρνο τον 5800... τουλάχιστον στα νέα chip φαίνεται να το έχουν διορθώσει κάπως αδερφέ δεν υπάρχουν πολλά να κανεις.. εγώ κάπως το διόρθωσα βάζοντας LM, τώρα θα πέσουν πάλι όλοι να μου λένε τα γνωστά... δες πως απαντάνε στα forum της AMD έτσι είναι φτιαγμένη η σόμπα να λειτουργεί... καλοδούλευτος ο καλύτερος gaming cpu ελπίζω να βγάλεις άκρη εγώ δεν άντεξα και τον έδωσα 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 2 λεπτά πριν, Tambas91 είπε άλλος ένας ευχαριστημένος πελάτης της AMD για να σου λύσω την απορία δε τον έχει πάρει από εμενα το παλληκάρι λες και ο δικός μου είχε θέμα ξέρω γω, άμα γυρίσεις τα forum δες τι γίνετε με τον φούρνο τον 5800... τουλάχιστον στα νέα chip φαίνεται να το έχουν διορθώσει κάπως αδερφέ δεν υπάρχουν πολλά να κανεις.. εγώ κάπως το διόρθωσα βάζοντας LM, τώρα θα πέσουν πάλι όλοι να μου λένε τα γνωστά... δες πως απαντάνε στα forum της AMD έτσι είναι φτιαγμένη η σόμπα να λειτουργεί... καλοδούλευτος ο καλύτερος gaming cpu ελπίζω να βγάλεις άκρη εγώ δεν άντεξα και τον έδωσα Θου... (αλλά πήγα γυρεύοντας με τον σκαθαροζούμη) 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kbaerorotatex Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 3 hours ago, Tambas91 said: εγώ κάπως το διόρθωσα βάζοντας LM, LM? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 45 λεπτά πριν, kbaerorotatex είπε LM? Liquid Metal. Δεν τον ακούμε αυτόν. Είναι καλό παιδί, φιλότιμο, από καλό σπίτι και οικογένεια, αλλά δεν τον ακούμε. 6 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kbaerorotatex Δημοσ. 13 Αυγούστου Μέλος Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) εκανα load optimized defaults δεν βλεπω κατι καλυτερο χωρις pbo και power limits.. Τωρα τσεκαρω εναν τυπο με 5800x3d/7800xt αλλα δεν λεει Mb στο https://store.steampowered.com/app/3132990/Black_Myth_Wukong_Benchmark_Tool/ για την ωρα ειμαι 2k/50fps αντι για 60fps στο very high με fsr. 28 minutes ago, Πέτρος said: Liquid Metal. Δεν τον ακούμε αυτόν. Είναι καλό παιδί, φιλότιμο, από καλό σπίτι και οικογένεια, αλλά δεν τον ακούμε. αυριο παμε για repaste με Arctic MX-4 ,δεν είμαστε για lm. αλλα πανω κατω οτι εχουν ολοι βλεπω σε θερμοκρασιες. εκανα και τα powerplans restore σε win11. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από kbaerorotatex 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 24 λεπτά πριν, kbaerorotatex είπε εκανα load optimized defaults δεν βλεπω κατι καλυτερο χωρις pbo και power limits.. Τωρα τσεκαρω εναν τυπο με 5800x3d/7800xt αλλα δεν λεει Mb στο https://store.steampowered.com/app/3132990/Black_Myth_Wukong_Benchmark_Tool/ για την ωρα ειμαι 2k/50fps αντι για 60fps στο very high με fsr. αυριο παμε για repaste με Arctic MX-4 ,δεν είμαστε για lm. αλλα πανω κατω οτι εχουν ολοι βλεπω σε θερμοκρασιες. εκανα και τα powerplans restore σε win11. Αν είσαι τώρα στο σύστημα και έχεις εγκατεστημένο το ryzen master, μπορείς να δώσεις ένα screenshot της κεντρικής σελίδας του? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pirmen56 Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 9 ώρες πριν, Πέτρος είπε Aν έχεις όρεξη, 2-3 πράγματα ακόμα.... 2. Ψάξε λίγο για νορμαλ όρια EDC/TDC/PPT για τον 5800Χ3δ, ίσως η μητρική σου να τα έχει ολα auto-unlimited και τον απαυτώνει κανονικά. Αποκλείεται. Τα AMD συστήματα είναι plug and play. Τα βάζεις στην πρίζα και όλα δουλεύουν όπως προβλέπεται βάσει των αυστηρών AMD προδιαγραφών. Δεν τους αφήνει τους mobo makers να κάνουν ό,τι γουστάρουν, όπως στην ακατανόμαστη ανταγωνίστρια. Άσε που υποστηρίζει μητρικές 8 χρόνια πίσω. Τώρα αν λείπουν και κάποια πραγματάκια και το απόλυτο gaming CPU ξαναγίνεται 5600X δεν χάλασε και ο κόσμος. Στις 9/8/2024 στις 8:27 ΜΜ, kbaerorotatex είπε Παρόλο που σε games clockαρει εκεί που πρέπει 4.45mhz Μην παίρνεις και όρκο για τα 4,45. Δεν στρεσσάρουν όλα τα games το ίδιο πλήθος cores. Την απάντηση την έδωσε το Reddit. Δεν υπάρχει BIOS που να υποστηρίζει voltage curve για το CPU αυτό. υ.γ.:- Ά ρε AMD, σε παραδέχομαι. Πώς τα καταφέρνεις να σε διαφημίζουν τζάμπα άτομα που δεν θέλουν να πουν δημόσια τα προβλήματά τους(όχι για σένα kbaerorotatex) λόγω post-purchase rationalization. '-Εγινε bookmarked for reference. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 31 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Αποκλείεται. Τα AMD συστήματα είναι plug and play. Τα βάζεις στην πρίζα και όλα δουλεύουν όπως προβλέπεται βάσει των αυστηρών AMD προδιαγραφών. Δεν τους αφήνει τους mobo makers να κάνουν ό,τι γουστάρουν, όπως στην ακατανόμαστη ανταγωνίστρια. Άσε που υποστηρίζει μητρικές 8 χρόνια πίσω. Τώρα αν λείπουν και κάποια πραγματάκια και το απόλυτο gaming CPU ξαναγίνεται 5600X δεν χάλασε και ο κόσμος. Μην παίρνεις και όρκο για τα 4,45. Δεν στρεσσάρουν όλα τα games το ίδιο πλήθος cores. Την απάντηση την έδωσε το Reddit. Δεν υπάρχει BIOS που να υποστηρίζει voltage curve για το CPU αυτό. υ.γ.:- Ά ρε AMD, σε παραδέχομαι. Πώς τα καταφέρνεις να σε διαφημίζουν τζάμπα άτομα που δεν θέλουν να πουν δημόσια τα προβλήματά τους(όχι για σένα kbaerorotatex) λόγω post-purchase rationalization. '-Εγινε bookmarked for reference. As always, trying too hard. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα