Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, μπλοκάκιας εδώ, υπάρχει μια νέα εντολή να συνδέσουμε τον επαγγελματικό μας λογαριασμό ως τις 2.9.24 με IRIS.Οπως καταλαβαίνετε τυπικα καθοτι ως μπλοκάκιας δεν πληρωθώ ποτε με Iris. Βλεπω ότι η Viva που έχω επαγγελματικό επί της ουσίας το χρεώνει 10 ευρώ το μήνα και τσεκάρω ότι παρόμοιες χρεώσεις έχουν όλες οι τράπεζες ανά μήνα 3-6 ευρώ, ξέρουμε κάποια δωρεάν περίπτωση η έστω με την καλύτερη δυνατή τιμή? Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Konsmal είπε

Καλησπέρα, μπλοκάκιας εδώ, υπάρχει μια νέα εντολή να συνδέσουμε τον επαγγελματικό μας λογαριασμό ως τις 2.9.24 με IRIS.Οπως καταλαβαίνετε τυπικα καθοτι ως μπλοκάκιας δεν πληρωθώ ποτε με Iris. Βλεπω ότι η Viva που έχω επαγγελματικό επί της ουσίας το χρεώνει 10 ευρώ το μήνα και τσεκάρω ότι παρόμοιες χρεώσεις έχουν όλες οι τράπεζες ανά μήνα 3-6 ευρώ, ξέρουμε κάποια δωρεάν περίπτωση η έστω με την καλύτερη δυνατή τιμή? Ευχαριστώ πολύ

Τελικά αυτη ειναι η απάντηση αν συμβει και σε άλλον, ΔΕΝ χρειάζεται από την ΑΑΔΕ να είναι ο λεγόμενος επαγγελματικός λογαριασμός που χρεώνουν οι τράπεζες. Αν δηλώσεις τον απλό στην ΑΑΔΕ ως επαγγελματικό είσαι καλυμμένος. Βέβαια... εμένα μου ακυρώνει την χρήση του IRIS για την καθημερινότητα μου καθότι οποίος φίλος μου στειλει εκεί χρήματα θα εμφανίζονται σαν πληρωμή επαγγελματική και αν κάποιος φίλος μου στείλει λεφτα απο ασχετο λογο θα πρεπει να του κοψω τιμολόγιο...παράνοιαααα

Επεξ/σία από Konsmal
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Konsmal είπε

Η πειραιώς. Δεν έχει χρέωση για διατήρηση λογ/σμου εμπορικού.

• Like 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Konsmal είπε

Τελικά αυτη ειναι η απάντηση αν συμβει και σε άλλον, ΔΕΝ χρειάζεται από την ΑΑΔΕ να είναι ο λεγόμενος επαγγελματικός λογαριασμός που χρεώνουν οι τράπεζες. Αν δηλώσεις τον απλό στην ΑΑΔΕ ως επαγγελματικό είσαι καλυμμένος. Βέβαια... εμένα μου ακυρώνει την χρήση του IRIS για την καθημερινότητα μου καθότι οποίος φίλος μου στειλει εκεί χρήματα θα εμφανίζονται σαν πληρωμή επαγγελματική και αν κάποιος φίλος μου στείλει λεφτα απο ασχετο λογο θα πρεπει να του κοψω τιμολόγιο...παράνοιαααα

Υπάρχει το προσωπικό Iris και το επαγγελματικό iris. Επαγγελματικό δεν σε αφήνουν (για δικούς τους λόγους, κατ'εμέ καταχρηστικά) οι τράπεζες να ενεργοποιήσεις σε λογαριασμό που αυτές δεν έχουν σαν επαγγελματικό πακέτο. Άσχετα αν για το κράτος είσαι καλυμμένος με τη χρήση λογαριασμού ταμιευτηρίου σαν επαγγελματικό με τη δήλωση στο taxis.

Γίνεται να έχεις και προσωπικό και επαγγελματικό σε διαφορετικούς λογαριασμούς αλλά με τον περιορισμό παραπάνω. Στον επαγγελματικό πάνε όσα στέλνονται με ΑΦΜ ή μέσω του κωδικού QR και στον προσωπικό με τον αριθμό τηλεφώνου.

• Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα, 

Είχα συνδέσει το iris με λογαριασμό που έκλεισα. 

Πελάτης με πλήρωσε χωρίς να το γνωρίζει.

Τι γίνεται σε αυτη την περίπτωση; Θα επιστρέψουν τα χρήματα στον αποστολέα; 

Δημοσ.

Προσωπικη επιχειρηση δεν ειναι υποχρεωτικο να εχει επαγγελματικο λογαριασμο.IRIS μπορει να κανει και σε προσωπικο λογαριασμο.

Δημοσ.
39 minutes ago, vasilllis said:

Προσωπικη επιχειρηση δεν ειναι υποχρεωτικο να εχει επαγγελματικο λογαριασμο.IRIS μπορει να κανει και σε προσωπικο λογαριασμο.

Δεν ισχύει αυτό που λες γιατί είναι υποχρεωτικό στα καταστήματα (φυσικά ή online) να υπάρχει barcode για σκανάρισμα (το barcode είναι το ΑΦΜ).

Αυτό βγαίνει μόνο. στο business iris, όχι στο προσωπικό.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, ekrepali είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες γιατί είναι υποχρεωτικό στα καταστήματα (φυσικά ή online) να υπάρχει barcode για σκανάρισμα (το barcode είναι το ΑΦΜ).

Αυτό βγαίνει μόνο. στο business iris, όχι στο προσωπικό.

ετσι με εχει ενημερωσει ο λογιστης οτι το απλο iris κανει.Τι barcode ακριβως?

Δημοσ.
10 minutes ago, vasilllis said:

ετσι με εχει ενημερωσει ο λογιστης οτι το απλο iris κανει.Τι barcode ακριβως?

Όταν έχεις business iris, υπάρχει επιλογή για download του barcode. To οποίο barcode βάζεις στην online επιχείρηση σου (στους τρόπους πληρωμής), ή το εκτυπώνεις και το κολλάς στο φυσικό σου κατάστημα κοντά στο χώρο της ταμειακής.

Όταν ο πελάτης πάει να πληρώσει με IRIS μέσω της εφαρμογής του, έχει 3 επιλογές:

- Εισαγωγή κινητού τηλεφώνου του εμπόρου.

- Εισαγωγή ΑΦΜ του εμπόρου

- Σκανάρισμα barcode, όπου μετά το σκανάρισμα εμφανίζεται το ΑΦΜ του εμπόρου στην εφαρμογή του πελάτη.

Και μετά σε πληρώνει.

Εσύ αν δεν έχεις Βusiness ΙRIS... τότε ο πελάτης δε μπορεί να σε βρεί ούτε με το ΑΦΜ σου ούτε με σκανάρισμα με barcode. Θα μπορεί να σε πληρώσει μόνο πληκτρολογώντας το κινητό σου, αυτό όμως είναι προσωπική συναλλαγή.

Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας η ΑΑΔΕ τρέξει έναν αλγόριθμο για να δει ποια επαγγελματικά ΑΦΜ δεν έχουν ενεργοποιήσει business iris, μπορεί και να πέσουν πρόστιμα.

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, vasilllis είπε

Δεν σε αφήνουν οι τράπεζες να συνδέσεις επαγγελματικό Iris σε προσωπικό λογαριασμό. Προσωπικό Iris φυσικά και μπορείς να ενεργοποιήσεις αλλά δεν είναι το ίδιο για την εφορία. Γι αυτό γκρινιάζουν τόσοι εδώ που ενώ δεν είναι υπόχρεοι να ανοίξουν επαγγελματικό στην τράπεζα αναγκάζονται για το Iris (άλλο το τάξις, εκεί και ταμιευτηρίου δηλώνεις νόμιμα) 

Δημοσ.
1 hour ago, DreamAxe said:

Δεν σε αφήνουν οι τράπεζες να συνδέσεις επαγγελματικό Iris σε προσωπικό λογαριασμό. Προσωπικό Iris φυσικά και μπορείς να ενεργοποιήσεις αλλά δεν είναι το ίδιο για την εφορία. Γι αυτό γκρινιάζουν τόσοι εδώ που ενώ δεν είναι υπόχρεοι να ανοίξουν επαγγελματικό στην τράπεζα αναγκάζονται για το Iris (άλλο το τάξις, εκεί και ταμιευτηρίου δηλώνεις νόμιμα) 

Αν ελεύθερος επαγγελματίας έχει συναλλαγές μόνο B2B (οπότε δεν είναι υπόχρεος σε επαγγελματικό λογαριασμό) τότε δεν είναι υπόχρεος ούτε για IRIS.

Δημοσ.

Καλησπερα.Συγκεκριμενα για εμενα μιλαω, εχω συναλαγες με B2B kai B2C,οποτε ειμαι υποχρεος για IRIS.

Μιλησα με τον λογιστη ο οποιος ανάφερε οτι η εγκυκλιος δεν αναφερει σχετικα οτι η συναλλαγη IRIS θα γινεται με QR ,μπορει να γινει και με τον αριθ. κινητου.

• Moderators
Δημοσ.

Εγω θελω να ρωτησω κατι σχετικο με επαγγελματικο IRIS, αλλα οχι τελειως σχετικο με το θεμα.

Εχω καταστημα, οποτε ο,τι μου ερχεται μεσω ΙRIS (μια φορα δηλαδη 😛) εκδιδω αποδειξη και ολα καλα. Θελει ομως να μου στειλει καποιος φιλος χρηματα, αλλα σε προσωπικο (προφανως) επιπεδο, πχ εστιατοριο, διακοπες, whatever.

Εκει πως φαινεται οτι το ενα ποσο που μπηκε μεσω ΙRIS ειναι επαγγελματικη συναλλαγη, και το αλλο ποσο ειναι για τα κλασικα φιλικα παρεδωσε? Απο την στιγμη που εγω ως επαγγελματιας εχω τον αριθμο κινητου μου στον επαγγελματικο λογαριασμο της τραπεζας μου (και προφανως δεν μπορω να ενεργοποιησω κι αλλον).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, stormrain είπε

Εγω θελω να ρωτησω κατι σχετικο με επαγγελματικο IRIS, αλλα οχι τελειως σχετικο με το θεμα.

Εχω καταστημα, οποτε ο,τι μου ερχεται μεσω ΙRIS (μια φορα δηλαδη 😛) εκδιδω αποδειξη και ολα καλα. Θελει ομως να μου στειλει καποιος φιλος χρηματα, αλλα σε προσωπικο (προφανως) επιπεδο, πχ εστιατοριο, διακοπες, whatever.

Εκει πως φαινεται οτι το ενα ποσο που μπηκε μεσω ΙRIS ειναι επαγγελματικη συναλλαγη, και το αλλο ποσο ειναι για τα κλασικα φιλικα παρεδωσε? Απο την στιγμη που εγω ως επαγγελματιας εχω τον αριθμο κινητου μου στον επαγγελματικο λογαριασμο της τραπεζας μου (και προφανως δεν μπορω να ενεργοποιησω κι αλλον).

Ενεργοποιείς το προσωπικό Iris σε άλλο (προσωπικό) λογαριασμό. Εγώ πριν γίνει αυτό το είχα στη Εθνική και με το κινητό μου πάνε ακόμα και σήμερα στον προσωπικό. Όταν ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσω το επαγγελματικό ήταν σε τελείως άλλο μέρος στο web banking και σε άφηνε να το συνδέσεις μόνο με επαγγελματικό επιβεβαιωμένο στο taxis (και υποχρεωτικά επαγγελματικό στην τράπεζα, όχι ταμιευτηρίου δηλαδή). Πριν κάνω την ενεργοποίηση ρώτησα την εξυπηρέτηση και μου είπαν ότι με ΑΦΜ και QR πρέπει να πηγαίνουν στον επαγγελματικό και να δίνω μόνο αυτά και όχι το κινητό για τέτοια χρήση.

Όντως το προσωπικό δεν επηρεάστηκε και δουλεύει μια χαρά. Το επαγγελματικό ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει και ούτε θα το δοκιμάσω ποτέ γιατί δεν έχω καθόλου B2C οπότε μπήκε μόνο και μόνο για να γλιτώσω ενδεχόμενο πρόστιμο παρότι θεωρητικά δεν είχα υποχρέωση. Απλά με την εφορία δεν είναι να εμπιστεύεσαι ότι δε θα γίνει λάθος και μετά άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Επεξ/σία από DreamAxe
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, stormrain είπε

Στην Πειραιως παντως εχει να ενεργοποιησεις το επαγγελματικο μονο με ΑΦΜ. Και το προτεινω, αν δεν χρειαζεται οι πελατες σου να ξερουν τον αριθμο κινητου σου. 

2 ώρες πριν, DreamAxe είπε

Πριν κάνω την ενεργοποίηση ρώτησα την εξυπηρέτηση και μου είπαν ότι με ΑΦΜ και QR πρέπει να πηγαίνουν στον επαγγελματικό και να δίνω μόνο αυτά και όχι το κινητό για τέτοια χρήση.

Αντιθετως, στην Πειραιως σε αφηνει ΚΑΙ μεσω κινητου να ενεργοποιησεις το επαγγελματικο IRIS. Οποτε, δες αν μπορεις μονο ΑΦΜ @stormrain

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...