ATmega Δημοσ. 8 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2024 Σκέφτομαι να αλλάξω τον θερμοστάτη (RDH 100) που έχω στον λέβητα αερίου (baxi duo tec compact 24) και να βάλω κάποιον με δυνατότητα Wi-Fi (πχ αυτό). Οπότε έβγαλα τον υφιστάμενο θερμοστάτη για να δω τι καλωδίωση υπάρχει για όλοι θερμοστάτες που βλέπω θέλουν τροφοδοσία 230V ενώ ο δικός μου είναι με μπαταρίες. Πίσω από τον θερμοστάτη υπάρχει καλώδιο 5 x 1,5 που καταλήγει απευθείας στον λέβητα. Από το καλώδιο αυτό χρησιμοποιούνται 2 καλώδια (καφέ και μαύρο) τα οποία συνδέονται στην κλεμα στον λέβητα (επισυναπτόμενη φωτο, 2 κάτω θέσεις στην κλεμα). Από την πλευρά του λέβητα στο καφέ ο καλώδιο ο λέβητας δίνει τα 230V και όταν ο θερμοστάτης ενεργοποιείται κλείνει την επαφή και περνάνε τα 230V στο μαύρο καλώδιο. Ο λέβητας τροφοδοτείται με άλλο 3x1,5 καλώδιο με δικιά του ασφάλεια στον πίνακα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, όλα δουλεύουν σωστά. Αλλά.. σήμερα που το έψαχνα αν υπάρχουν καλώδια και πως θα τροφοδοτήσω νέο θερμοστάτη πχ να χρησιμοποιήσω από το καλώδιo 5x1,5 τα 2 καλώδια και να πάρω ρεύμα από την κλεμα τροφοδοσίας του λέβητα, διαπίστωσα ότι στα καλώδια μαύρο, μπλε, κίτρινο και γκρι του 5x1,5 (θερμοστάτης) υπάρχει τάση περίπου 130V (μέτρηση με το πολυμετρο, ανάβει και το δοκιμαστικό κατσαβίδι). Ενώ τα καλώδια είναι στον αέρα και από τις 2 πλευρές (θερμοστάτης - λέβητας) υπάρχει τάση. Αν αποσυνδέσω από την κλεμα του λέβητα το καφέ καλώδιο του θερμοστάτη ή κατεβάσω την ασφάλεια που τροφοδοτεί τον λέβητα τότε η τάση εξαφανίζεται. Δοκίμασα με το πολυμετρο με καλώδια 5x1,5 στον αέρα να μετρήσω την αντίσταση μεταξύ των καλωδίων μήπως βραχυκυκλώνουν μεταξύ τους άλλα δεν είδα κάτι τέτοιο. Πως γίνεται να έχω τάση 130V στα καλώδια τα οποία είναι στον αέρα και από τις 2 πλευρές και τα καλώδια δεν ακουμπάνε μεταξύ τους?
nvel Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 το δοκιμαστικό που χρησιμοποίησες είχε μπαταρία; μέτρα αν έχεις την δυνατότητα και με ένα αναλογικό πολύμετρο
ATmega Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 7 ώρες πριν, ΠάρηςΓ είπε Μεταξύ ποιών καλωδιων είδες ταση; Κοντά στον θερμοστάτη έχω μια πρίζα οπότε μέτρησα την τάση μεταξύ της γείωσης της πρίζας και των καλωδίων του θερμοστάτη. Ίδια τάση έδειξε το πολυμετρο μεταξύ του ουδέτερου της πρίζας και των καλωδίων. 6 ώρες πριν, nvel είπε το δοκιμαστικό που χρησιμοποίησες είχε μπαταρία; μέτρα αν έχεις την δυνατότητα και με ένα αναλογικό πολύμετρο Το δοκιμαστικό είναι το κλασικό χωρίς μπαταρία στο οποίο ανάβει το λαμπάκι. Έχω μόνο ψηφιακό πολυμετρο.
hp8 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 12 ώρες πριν, ATmega είπε Πως γίνεται να έχω τάση 130V Spoiler
ATmega Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Χθες που το είχα μετρήσει είχα δει ότι τα 230V έρχονται από το κάτω μαύρο καλώδιο του λέβητα και μετά μέσω κλεμας περνάνε στο καφέ και μόλις κλείσει ο θερμοστάτης την επαφή επιστρέφουν στο πάνω μαύρο και ξεκινάει ο λέβητας. Αν βγάλω στον αέρα το καφέ της κάτω κλεμας τότε εξαφανιζονται τα 130V που βλέπω στα υπόλοιπα καλώδια του θερμοστάτη.
nvel Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 2 ώρες πριν, ATmega είπε Το δοκιμαστικό είναι το κλασικό χωρίς μπαταρία στο οποίο ανάβει το λαμπάκι. Έχω μόνο ψηφιακό πολυμετρο. το πιθανότερο είναι να μετράς την τάση που αναπτύσσεται στο καλώδιο λόγω χωρητικής σύζευξης με το καλώδιο των 230V. Ένα πολύμετρο με χαμηλή αντίσταση εισόδου θα το ξεκαθάριζε.
hp8 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, ATmega είπε Οπότε έβγαλα τον υφιστάμενο θερμοστάτη για να δω τι καλωδίωση υπάρχει για όλοι θερμοστάτες που βλέπω θέλουν τροφοδοσία 230V ενώ ο δικός μου είναι με μπαταρίες. Πίσω από τον θερμοστάτη υπάρχει καλώδιο 5 x 1,5 Αρα αν το μπλε από το καλώδιο 5 x 1,5 δεν ειναι συνδεδεμένο πουθενά ΑΝ το βάλεις στον ουδέτερο της κλεμας παροχής μαζί με το καφέ που ήδη έχεις θα σου δώσει το 220 που ψάχνεις για την τροφοδοσία του καινούργιου Τώρα κατι άσχετο Ειναι τόσο απαραίτητο κα εχει το σύστημα wifi θερμοστάτη ? Δεν αντεχετε 15 λεπτα να ζεστανει το σπιτι Αν πεσει το ιντερνετ θα ψαχνεις γέφυρα για ενεργοποίηση 44 λεπτά πριν, ATmega είπε Χθες που το είχα μετρήσει είχα δει ότι τα 230V έρχονται από το κάτω μαύρο καλώδιο του λέβητα και μετά μέσω κλεμας περνάνε στο καφέ και μόλις κλείσει ο θερμοστάτης την επαφή επιστρέφουν στο πάνω μαύρο και ξεκινάει ο λέβητας. Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2024 από hp8
ATmega Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 1 ώρα πριν, hp8 είπε Αρα αν το μπλε από το καλώδιο 5 x 1,5 δεν ειναι συνδεδεμένο πουθενά ΑΝ το βάλεις στον ουδέτερο της κλεμας παροχής μαζί με το καφέ που ήδη έχεις θα σου δώσει το 220 που ψάχνεις για την τροφοδοσία του καινούργιου Αυτό ήταν το πλάνο αλλά μέτρησα από περιέργεια τα υπόλοιπα καλώδια που ήταν στον αέρα γιατί δεν είχα δει που πάνε και είδα ότι έχουν 130V. Για αυτό ξεκίνησα να το ψάχνω. 1 ώρα πριν, hp8 είπε Ειναι τόσο απαραίτητο κα εχει το σύστημα wifi θερμοστάτη ? Δεν αντεχετε 15 λεπτα να ζεστανει το σπιτι Αν πεσει το ιντερνετ θα ψαχνεις γέφυρα για ενεργοποίηση Στην ουσία θέλω θερμοστάτη που να κρατάει ιστορικό για να ξέρω πόσες ώρες δουλεύει ο λέβητας (την θέρμανση τον χειμώνα δεν την κλείνω, βάζω σταθερή θερμοκρασία και ενεργοποιειται ο λέβητας μόλις πέσει η θερμοκρασία). Σε περίπτωση που δεν έχεις ίντερνετ μπορείς να χειριστείς τον θερμοστάτη τοπικά 1 ώρα πριν, nvel είπε το πιθανότερο είναι να μετράς την τάση που αναπτύσσεται στο καλώδιο λόγω χωρητικής σύζευξης με το καλώδιο των 230V. Ένα πολύμετρο με χαμηλή αντίσταση εισόδου θα το ξεκαθάριζε. Αυτό το πολυμετρο έχω.
hp8 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) 58 λεπτά πριν, ATmega είπε Στην ουσία θέλω θερμοστάτη που να κρατάει ιστορικό για να ξέρω πόσες ώρες δουλεύει ο λέβητας (την θέρμανση τον χειμώνα δεν την κλείνω Αυτό μπορείς να το έχεις με έναν απλό ωρομετρητη πολύ οικονομικοτερα και χωρίς να πειράξεις την ολη εγκατάσταση Σύνδεση στο πάνω μαύρο της κάτω κλεμας και στον ουδέτερο της παροχής Καταγραφεις κάθε πρωί πχ πόσες ώρες λειτούργησε Τελος πάντων εννοείται ότι θα κάνεις αυτό που θέλεις Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2024 από hp8
nvel Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2024 2 ώρες πριν, ATmega είπε Στην ουσία θέλω θερμοστάτη που να κρατάει ιστορικό για να ξέρω πόσες ώρες δουλεύει ο λέβητας (την θέρμανση τον χειμώνα δεν την κλείνω, βάζω σταθερή θερμοκρασία και ενεργοποιειται ο λέβητας μόλις πέσει η θερμοκρασία). Σε περίπτωση που δεν έχεις ίντερνετ μπορείς να χειριστείς τον θερμοστάτη τοπικά Αυτό το πολυμετρο έχω. ο θερμοστάτης δεν θα μετρά τις ώρες λειτουργίας του λέβητα αλλά τις ώρες που ζητείται θέρμανση στο χώρο. Αυτό δεν έχει τέτοια δυνατότητα, μόνο μερικά ακριβά ψηφιακά την έχουν και τα περισσότερα φθηνά αναλογικά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα