Νικηφόρος Μπαντούνας Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου Καλησπέρα συμφορουμήτες (ή όπως μπορεί να γράφεται). Πάει καιρός που λέω να αναβαθμίσω το υπάρχων σύστημα μου (CPU/Mobo/RAM) σε κάτι λίγο πιο σύγχρονο, αλλά με αυτά που βλέπω και από την μπλε και από την κόκκινη, με βλέπω στο παλιό καλό AM4, στο οποίο έριξα πακέτο το 2020 για χάρη του 1200. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το σύστημα μου τρέχει τα εξής αυτή την στιγμή: Intel Core i9-10850K Gigabyte Z490 Aorus Ultra G2 Edition 32GB Ram στα 3200/16 (2 στικάκια Ballistix και 2 στικάκια Ripjaws V) Για κάρτα έχω την Gigabyte RX 6800 Gaming OC 16GB, την οποία το άνωθεν σύστημα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο 100% σχεδόν ποτέ. Μάλιστα σκέφτομαι να αναβαθμίσω σε κάτι λίγο πιο δυνατό όπως μια 7900 GRE ή ακόμα και μια 7900 XT. Κατά διαστήματα τις βλέπω μετέχειρες για 500 και 600€ αντίστοιχα και μου τρέχουν ολίγον τι τα σάλια. Από τροφοδοτικά, δίσκους και ψύχτρες έχω τα κέρατα μου, οπότε δεν μας απασχολούν εδώ. Η χρήση είναι Gaming (σε τριψήφια FPS όπου αυτό γίνεται) και το video editing. Στην δεύτερη δουλειά ο i9 τα πηγαίνει μια χαρά και ειλικρινά δεν έχω καμία ανάγκη για κάτι πιο δυνατό. Στο gaming όμως... Δεν είναι μόνο ότι βλέπω συχνά πυκνά την 6800 μου να αράζει στο 80-85% usage (και το game να απέχει 30FPS από τα 144 που θέλω), αλλά είναι ότι παράλληλα θέλω το σύστημα μου να μπορεί να τελέσει και χρέη testbench. Και σε αυτό τον τομέα τα προβλήματα είναι πλέον ορατά και σε πιο αδύναμες κάρτες τύπου RX 6700 10GB, όπου έβλεπα την κάρτα στο ~90% usage σε 1440p και τράβαγα τα μαλλιά μου. Περίμενα και εγώ, όπως και το μισό φόρουμ, τους νέους Ryzen 9XXX με την ελπίδα ότι ο 9700X θα είναι λίγο κάτω από τον 7800X3D στα παιχνίδια και αρκετά πάνω από τον 7700X σε όλα τα υπόλοιπα. Το πόσο καλά πήγε αυτό, νομίζω το ξέρουμε όλοι. Το AM5 παραμένει ακριβή επιλογή, με μητρικές στα ~200€, μνήμες στα ~120€ και τον 7800X3D στα ~380€ απλά και μόνο για να στήσεις ένα AM5 μηχάνημα που να έχει νόημα. Αν αρχίσεις τα καλύτερα chipset, πιο γρήγορες μνήμες (που τι να τις κάνεις στο AM5) κλπ, ο λογαριασμός ανεβαίνει και άλλο. Ναι χτίζεις το πιο ικανό gaming μηχάνημα που μπορείς αυτή την στιγμή, αλλά δεν είναι ότι χρειάζομαι και κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή. Η μπλέ προφανώς δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα φάση (σορρυ Ιντελ, μου αρέσουν οι επεξεργαστές μου λειτουργικοί και μετά από ένα εξάμηνο χρήσης), οπότε τι άλλη επιλογή υπάρχει? Όπως μου θύμισε σήμερα ο @kostas_anes υπάρχει η επιλογή του AM4. Εκείνο του σόκετ που βγήκε το 2016, το οποίο έφτυσα το 2020 όταν και πήγα στον i9 και το οποίο στην παρούσα φάση έχει μια πολύ δελεαστική πρόταση που ακούει στο όνομα Ryzen 7 5700X3D. 220€ στο Skroutz+ αυτή την στιγμή. Επιδόσεις πολύ κοντά στου 5800X3D που κοστίζει ένα 100€ πάνω. Ναι είναι μια ενδιάμεση λύση που θα χρειαστεί και αυτή με την σειρά της αναβάθμιση σε λίγα χρόνια, αλλά παραμένει ξεκάθαρη αναβάθμιση από το υπάρχων σύστημα μου στο Gaming. Στo value της υπόθεσης τώρα: Εχω ήδη στα χέρια μου μια B550 Strix A Gaming και 32GB DDR4 3600/18 TeamGroup Delta RGB τα οποία μαζί θα μπορούσα να τα δώσω ας πούμε ένα 160€ αν ήταν να τα πουλήσω αντί να τα χρησιμοποιήσω. Με λίγα λόγια θα δώσω μόνο τα λεφτά του 5700X3D και θα αποκτήσω gaming επιδόσεις αντίστοιχες με entry level DDR5 προτάσεις (στην τιμή ενός σκέτου 7800X3D). Με την διαφορά ότι ο 5700X3D νιώθω ότι θα χάσει πολύ λιγότερο value τα επόμενα χρόνια από έναν R5 7600 για παράδειγμα (για intel δεν θα μιλήσω καν, το πόσες αγγελίες έχω δει την τελευταία εβδομάδα με κόσμο να τρέχει να πουλήσει τους 13ης και 14ης γενιάς του...). Τέλος να πω ότι αν θέλω να κάνω αυτή την αναβάθμιση όσο πιο ανώδυνη γίνεται για την τσέπη μου, μπορώ να πουλήσω τον 10850K μου, που πιάνει πολύ περισσότερα λεφτά απ'οσο θα έπρεπε να έχει δικαίωμα ένας επεξεργαστής του 2020 (έχω δει αγγελίες να προσφέρουν 200€ για έναν τέτοιο και έχω μείνει μ@@@) και τα δυο 16άρια κιτάκια RAM. Την μητρική προτιμώ να την κάνω κορνίζα από να την πουλήσω μιας και είμαι ολίγον τι φανατικός της G2. Με λίγα γρήγορα μπακαλομαθηματικά, η αναβάθμιση θα μου βγει ένα ~130€ που είναι αστεία λεφτά αν σκεφτεί κανείς ότι θα δω ένα άνετο +20-25% πάνω σε Gaming και θα αντικαταστήσω κομμάτια 4ετιάς με ολοκαίνουρια (και μην ξεχνάμε την Z490 που θα μου μείνει προίκα). Και ερωτώ τώρα. Έχουμε κάποια καλύτερη πρόταση? Αξίζει να πάρω AM5 σύστημα με R5 7600 που έχει και λίγο καλύτερες επιδόσεις από τον 5700X3D και να αναβαθμίσω μια και καλή στον 9800X3D όταν με το καλό βγει? Να τα βροντήξω όλα και να πάω από τώρα σε 7800X3D? Για ρίχτε ιδέες, γιατί είμαι με τον 5700X3D ήδη στο καλάθι του Skroutz... TLDR: Έχω 10850K, θέλω καλύτερες gaming επιδόσεις και έλεγα να πάω σε 5700X3D (έχω μητρικη και DDR4 μνήμες) και να περιμένω να βγεί κάτι καλύτερο από τις υπάρχουσες προτάσεις στον χώρο τον επεξεργαστών. Είναι καλή ιδέα ή όχι? 1
fotaras76 Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου Αφού έχεις ήδη ΑΜ4 μητρική και μνήμες πας στον 5700x3d και καθάρισες. 2
kostas_anes Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου 4 λεπτά πριν, Νικηφόρος Μπαντούνας είπε ή όπως μπορεί να γράφεται Με ι. Για τα άλλα σου έχω πει την γνώμη μου. Ο 7600 θεωρώ ότι θα αλλαχθεί γρήγορα και θα σου βγει πιο ακριβό από τον 7800Χ3D σύνολο, ενώ ο 7800Χ3D είναι πολύ, πολύ ακριβότερο από την λύση του 5700Χ3D, εφόσον υπάρχει πλατφόρμα AM4. Aπό τον δικό μου 5800X3D, σου λέω ότι είναι relevant ακόμα και για 4090, αν θες να κάνεις ένα review κάρτα σε αναλύσεις που μετράει. Έλα, το ίδο κανάλι τρέχαμε 6 χρόνια, ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά, όπως και όσοι μας βλέπανε, πως χορηγίες δεν παίζουν και ότι μπαίνει είναι από την τσέπη μας. Kαλό το content, αλλά νομίζω προέχει να κοιτάμε και την τσέπη μας, ειδικά στις ηλικίες μας. Τώρα τι να σου πω, ας σε παρεξηγήσουνε στα σχόλια σε κάνα review, άλλα ξέρεις επίσης ότι και 9800X3D pre-release να είχες, πάλι κάτι θα έβρισκε να σχολιάσει κάποιος 😅 4
duffyduck Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Την ASUS ROG Strix B550-A Gaming την έχω στο βασικό PC με τον 5700X και μια RX 6600 8GB, οπότε μόνο καλά λόγια θα πω. Στο 2o PC εχω πλέον την MSI MAG B550 Tomahawk με τον 3700X και μια RX 570 8GB (ή 580 2048SP, οπως τις λένε στην Κίνα). Δεν προβλέπεται καμιά αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον γιατί λεφτά δεν υπάρχουν..... Επομένως, με βάση το γεγονός ότι θα κρατήσεις αυτούσιο το τωρινό σύστημα για να κάνεις το video editing/rendering, (και θα κάνεις πολύ καλά), θα πρότεινα να πάρεις τον 5700X3D για τα παιχνίδια. Αν βρεις τον 5800X3D σε καλή τιμούλα, εννοείται τον προτιμάς. Άρα επιβεβαιώνω και συμφωνώ με την άποψη σου να πάρεις τον 5700X3D και π.χ. μια 7900GRE, για να παίζεις άνετα τα games. Για τη ASUS ROG Strix B550-A Gaming θα βάλεις τους Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG SS3-DTS) από τον MoKiChU : https://rog-forum.asus.com/t5/downloads-for-motherboards/drivers-realtek-audio-amd-3xx-4xx-5xx-6xx-8xx-amp-intel-2xx-3xx/td-p/819057 https://www.elevenforum.com/t/drivers-realtek-audio-amd-3xx-4xx-5xx-6xx-8xx-intel-2xx-3xx-4xx-5xx-6xx-7xx-8xx.11390/ Αν δεν θελεις το Sonic Studio 3 (A-Volute) και DTS Unbound, τότε μπορείς να βάλεις του σκέτους Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG/TUF/PRIME RTK) , λείπουν όμως τα audio effects (τουλάχιστον σε εμένα με stereo speakers - οπότε προτίμησα τους SS3-DTS). Προσοχή: Μην βάλεις τους audio drivers από την ASUS, γιατί πέρα απο το ότι είναι παλιοί, θα σου εγκαταστήσουν το Sonic Studio Virtual Mixer driver, το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα (τόσο με Anti-Cheat στα παιχνίδια, όσο και εν γένει αστάθεια). Αν ψάξεις λίγο στα δυο forum (που πόσταρα πιο πάνω), θα δεις ότι ο MoKiChU ανεβάζει παντα τους τελευταίους AMD Chipset drivers, Intel LAN (η μητρική έχει το Ι225 ή I226), AMD SATA RAID drivers κλπ. Είχα δει ότι το I225/226 που έχει η Strix B550-A Gaming, είχε κάποια θέματα με αστάθεια σε 2.5Gbps ταχύτητες. Το οποίο είχε διορθωθεί με νεότερο revision (δεν θυμάμαι αν αφορούσε μόνο BIOS/firmware update, ή αφορούσε και hardware revision της μητρικής με διορθωμένο chip). Εμένα στα 1Gbps (στο τοπικό δίκτυο), δουλεύει απροβλημάτιστα. Αυτά Φαντάζομαι Core Isolation / Memory Integrity τα έχετε στο off Σε εμένα όποτε τα ενεργοποιώ, το VMware από ταχύτητο, γίνεται χελώνα. Οι VMs σέρνονται. Και μετά βγαίνουν κάτι τύποι στο youtube με εκατομμύρια subs και λένε ότι το Core Isolation δεν κόβει πολλά fps στα παιχνίδια. 😂🤣 Επεξ/σία 8 Αυγούστου από duffyduck 3 1
Shadow Explorer Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου 5700x3D νομιζω ειναι πολύ καλή επιλογή ακόμα και σήμερα!
nickol-us Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Αν θες να λες οτι έχεις κανάλι τεχνολογίας και οτι επενδύεις πάνω σε αυτό...7800x3d και τελειώνεις. Θα πάρεις σε όλα πάνω και θα έχεις το καλύτερο δυνατό setup για testbench + πιο δυνατή εικόνα του καναλιού σου. Αν απλά θες να έχεις ένα κανάλι "της σειράς" και να χαλάς το χρόνο σου, τότε κοιτάς την τσέπη σου και κάνεις τη δουλίτσα σου μια χαρά-οικονομικά με έναν 5700x3d. Για μένα δεν ταιριάζουν οι κάρτες που αναφέρεις με επεξεργαστές επιπέδου 5700x3d... μου θυμίζει τύπους που κυκλοφορούν με iphone και ζητάνε το δικό σου για να κάνουν μια κλήση επειδή δεν έχουν κάρτα. Φυσικά μιλάμε για μια καθαρά αρκετά υποκειμενική άποψη Επεξ/σία 8 Αυγούστου από nickol-us 1
duffyduck Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Έστω ότι πουλάει την μητρική και τις μνημες, να πω π.χ. ενα 200αρι ευρώ (αισιόδοξο σενάριο). Για να πάρει κάποιος τον 7800X3D + μητρική (~200 ευρω) + μνημες + την RX 7900GRE, χρειάζεται αρκετό μαρούλι. Αν τα εχεις τα φράγκα καλώς. Όμως οι εποχές είναι δύσκολες.... Υ.Γ.: Εννοείται η άποψη που εκφέρει ο καθένας μας είναι υποκειμενική και όχι κατ' αναγκη σωστή. Ουδείς άσφαλτος.... 😂🤣 Επεξ/σία 8 Αυγούστου από duffyduck 1
fotaras76 Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου 1 λεπτό πριν, duffyduck είπε Έστω ότι πουλάει την μητρική και τις μνημες, να πω π.χ. ενα 200αρι ευρώ (αισιόδοξο σενάριο). Για να πάρει κάποιος τον 7800X3D + μητρική (~200 ευρω) + μνημες + την RX 7900GRE, χρειάζεται αρκετό μαρούλι. Αν τα εχεις τα φράγκα καλώς. Όμως οι εποχές είναι δύσκολες.... Δε νομίζω πως η διαφορά επιδόσεων 5700x3d vs 7800x3d με 7900 gre / 7900 xt αξίζει τα επιπλέον 💸 καθώς θα είναι αρκετά μικρή. 2
Tambas91 Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου από τη στιγμή που θα πάρεις στην καλύτερη 7900xt ο 5700x3D είναι μια χαρά, αλλα αφήνοντας ένα παραθυράκι ανοιχτό για μελλοντική αναβάθμιση σε κάρτες επιπεδου 4090 και πάνω θα έχεις πρόβλημα... γνώμη ενός χρηστη που είχε και 5800x3D με 4090 τώρα 14700k αν σκοπεύεις να κρατήσεις το cpu για χρονια πάρε 7800x3D αν είναι να κανεις πάλι μετάβαση σε 1-2 γενιές τσιμπάς τον 5700 που σου βγαίνει φθηνά και καλύπτει τώρα τις ανάγκες σου με το ελάχιστο κόστος 1
Πέτρος Δημοσ. 8 Αυγούστου Δημοσ. 8 Αυγούστου 1 ώρα πριν, Tambas91 είπε γνώμη ενός χρηστη που είχε και 5800x3D Μα τη μπαναγία, προσπαθώ κάθε φορά να μην πετάγομαι αλλά είσαι προκλητικός ρε συ! Άκου εκεί γνώμη από 3δ...
Tambas91 Δημοσ. 9 Αυγούστου Δημοσ. 9 Αυγούστου 2 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Μα τη μπαναγία, προσπαθώ κάθε φορά να μην πετάγομαι αλλά είσαι προκλητικός ρε συ! Άκου εκεί γνώμη από 3δ... τι έπαθες αδερφέ μου πέτρο γιατί δε κοιμάσαι?
duffyduck Δημοσ. 9 Αυγούστου Δημοσ. 9 Αυγούστου Just now, Tambas91 said: τι έπαθες αδερφέ μου πέτρο γιατί δε κοιμάσαι? 3
Πέτρος Δημοσ. 9 Αυγούστου Δημοσ. 9 Αυγούστου 9 ώρες πριν, Tambas91 είπε τι έπαθες αδερφέ μου πέτρο γιατί δε κοιμάσαι? Βλέπω εφιάλτες με αυτά που διαβάζω...ιστορίες τρόμου για επεξεργαστές! 1 1
geoluc Δημοσ. 9 Αυγούστου Δημοσ. 9 Αυγούστου 13 hours ago, duffyduck said: Την ASUS ROG Strix B550-A Gaming την έχω στο βασικό PC με τον 5700X και μια RX 6600 8GB, οπότε μόνο καλά λόγια θα πω. Στο 2o PC εχω πλέον την MSI MAG B550 Tomahawk με τον 3700X και μια RX 570 8GB (ή 580 2048SP, οπως τις λένε στην Κίνα). Δεν προβλέπεται καμιά αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον γιατί λεφτά δεν υπάρχουν..... Επομένως, με βάση το γεγονός ότι θα κρατήσεις αυτούσιο το τωρινό σύστημα για να κάνεις το video editing/rendering, (και θα κάνεις πολύ καλά), θα πρότεινα να πάρεις τον 5700X3D για τα παιχνίδια. Αν βρεις τον 5800X3D σε καλή τιμούλα, εννοείται τον προτιμάς. Άρα επιβεβαιώνω και συμφωνώ με την άποψη σου να πάρεις τον 5700X3D και π.χ. μια 7900GRE, για να παίζεις άνετα τα games. Για τη ASUS ROG Strix B550-A Gaming θα βάλεις τους Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG SS3-DTS) από τον MoKiChU : https://rog-forum.asus.com/t5/downloads-for-motherboards/drivers-realtek-audio-amd-3xx-4xx-5xx-6xx-8xx-amp-intel-2xx-3xx/td-p/819057 https://www.elevenforum.com/t/drivers-realtek-audio-amd-3xx-4xx-5xx-6xx-8xx-intel-2xx-3xx-4xx-5xx-6xx-7xx-8xx.11390/ Αν δεν θελεις το Sonic Studio 3 (A-Volute) και DTS Unbound, τότε μπορείς να βάλεις του σκέτους Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG/TUF/PRIME RTK) , λείπουν όμως τα audio effects (τουλάχιστον σε εμένα με stereo speakers - οπότε προτίμησα τους SS3-DTS). Προσοχή: Μην βάλεις τους audio drivers από την ASUS, γιατί πέρα απο το ότι είναι παλιοί, θα σου εγκαταστήσουν το Sonic Studio Virtual Mixer driver, το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα (τόσο με Anti-Cheat στα παιχνίδια, όσο και εν γένει αστάθεια). Αν ψάξεις λίγο στα δυο forum (που πόσταρα πιο πάνω), θα δεις ότι ο MoKiChU ανεβάζει παντα τους τελευταίους AMD Chipset drivers, Intel LAN (η μητρική έχει το Ι225 ή I226), AMD SATA RAID drivers κλπ. Είχα δει ότι το I225/226 που έχει η Strix B550-A Gaming, είχε κάποια θέματα με αστάθεια σε 2.5Gbps ταχύτητες. Το οποίο είχε διορθωθεί με νεότερο revision (δεν θυμάμαι αν αφορούσε μόνο BIOS/firmware update, ή αφορούσε και hardware revision της μητρικής με διορθωμένο chip). Εμένα στα 1Gbps (στο τοπικό δίκτυο), δουλεύει απροβλημάτιστα. Αυτά Φαντάζομαι Core Isolation / Memory Integrity τα έχετε στο off Σε εμένα όποτε τα ενεργοποιώ, το VMware από ταχύτητο, γίνεται χελώνα. Οι VMs σέρνονται. Και μετά βγαίνουν κάτι τύποι στο youtube με εκατομμύρια subs και λένε ότι το Core Isolation δεν κόβει πολλά fps στα παιχνίδια. 😂🤣 Ωπ κάτσε. Γιατί το VMware ήταν τέλεια λύση για μένα αλλά δεν άντεχα το input lag. Δηλαδή έχεις διάφορα input lag αν τα κάνεις off? Το έχεις με VMware hypervisor (disabled hyperv) ή με wsl-hyperv enabled as a hypervisor?
duffyduck Δημοσ. 9 Αυγούστου Δημοσ. 9 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Με Hyper-V enable το VMware είναι ακόμη πιο αργο**, ειδικά σε παλιότερα λειτουργικά, όπως τα Windows XP. Δηλαδή, το Windows XP Guest σέρνεται με Hyper-V, ενώ τα Windows 10 / Windows 11 Guests έχουν πτώση, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Αλλά, αν θες να παίξεις παιχνίδι σε Win10 VM με ενεργοποιημένο το Hyper-V, καλύτερα ξέχνα το. Επίσης, προτιμώ να τρέχω Linux VMs στο VMware παρά να έχω WSL κλπ. Δεν βρίσκω και τον λόγο για εναν απλό user, εκτός αν είσαι developer κλπ. **Σημείωση: Ειδικά αν έχεις ενεργοποιημενα τα Side Channel Mitigations (είναι στα Advanced options της καθε VM). Επεξ/σία 9 Αυγούστου από duffyduck
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα