Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα! Στα πλαίσια της αδερφικής αγάπης, είπα να κάνω κάτι που γενικά δεν μου αρέσει να κάνω, δηλαδή ιστοσελίδες με CMS :D (στην προκειμένη wordpress), μιας και ο αδερφός μου είχε μπει σε κάποιο πρόγραμμα σαν νέος επιχειρηματίας και είχε έναν όρο για υποχρέωση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ όπου και κλήθηκε να φτιάξει την προαναφερόμενη ιστοσελίδα. 

Του ζητάνε λοιπόν μια βεβαίωση από τον τεχνικό που εγκατέστησε την σελίδα που να αναγράφει ποιό πρωτόκολλο ακολούθησε. Έχει κανείς ιδέα αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ("επίσημο") template για κάτι τέτοιο ή απλά γράφω όπως μου κατέβει στο κεφάλι;

ΥΓ: Ναι η σελίδα είναι WCAG 2.1 AA compliant, trust me I have checked :)

Επεξ/σία από computeras13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν ξέρεις να φτιάχνεις site χωρίς το WP τότε γιατί δεν κάνεις ένα site προσβάσιμο by default?

Διαβάζοντας το ακούγεται πολύ ειρωνικό το μύνημα μου εξού και το edit.
Θέλω να πω ότι ένα site πρέπει να είναι εξ αρχής προσβάσιμο και αυτά που κάνουν τα plugin είναι απλές μπούρδες που μπορείς να τις κάνεις εύκολα κατα τον σχεδιασμό του site και να αλλάζεις μερικά CSS Variables και είσαι οκ.

Επίσης "πιστοποίηση" δεν δίνει κάποιος επίσημος φορέας ή κάτι τέτοιο.
Απλά περνάς από 2-3 τεστ (WAVE - AXE κλπ) το site και αν καλύπτει τις προδιαγραφές του προγράμματος είσαι οκ.
Δεν χρειάζεσαι plugins.

Επεξ/σία από XPHSTOS_
  • Confused 1
  • Λύση
Δημοσ.

Δεν αναφέρθηκα σε plugins για το θέμα της βεβαίωσης, όπως είπα ένα έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσω εγώ είναι, δεν έχει να κάνει με την σελίδα αυτή καθ' αυτή - η οποία κιόλας είναι ήδη έτοιμη στημένη και live με επιβεβαιωμένη οτι παίζει το accessibility με διάφορα εργαλεία. Με accessibility έχω ασχοληθεί αρκετά και ξέρω τι και πως πρέπει να γίνει, δεν είχε χρειαστεί ποτέ να δώσω απλά κάποια τέτοια βεβαίωση γιατί ότι είχα κάνει πιο πριν ήταν σε products που δεν είχαν τέτοια ανάγκη - εδώ είναι λόγω προγράμματος.

Όσον αφορά το να στήσεις από το μηδέν με το να κάνεις κάτι με CMS, προφανώς και υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ αυτών των 2 και τον χρόνο που απαιτείται για να έχεις παρόμοια αποτελέσματα (not my first rodeo). Δεν πρόκεται ΠΟΤΕ να χρεώσει κάποιος το ίδιο μια σελίδα με CMS με μια σελίδα που γράφει με το χέρι από το μηδέν αν αναλογιστείς τον κόπο και χρόνο που χρειάζεται το δεύτερο.

Τελικά μίλησα σήμερα με έναν γνωστό μου που ασχολείται με σελίδες και μου είπε τι ζητάνε σε τέτοιες περιπτώσεις. Για όποιον τον ενδιαφέρει είναι απλά ένα μικρό κείμενο που λες οτι το site πληροί τις προϋποθέσεις του WCAG 2.1 AA (ή αντίστοιχα οτι πληροί αν είναι κάτι διαφορετικό στην περίπτωσή του καθενός) και παραθέτεις μερικά screenshots από κάποιες σελίδες από κάποιο εργαλείο που δείχνει οτι δεν έχεις θέματα (wave, axe, lighthouse, etc). Μια υπογραφή και σφραγίδα και είναι έτοιμο.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...