thanak96 Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Καλημέρα σε όλους. Ένα backround. Είμαι 28 χρονών, όταν ήμουν μικρός και μέχρι τα 17 στο σπίτι είχαμε ένα απαίσιο μηχάνημα το οποίο είχε 700 MB RAM, 30 GB σκληρό δίσκο και δε θυμάμαι άλλα χαρακτηριστικά στο οποίο πάλευα να παίξω ό,τι παιζόταν με ό,τι ρυθμίσεις γινόταν και όσα frames. Στα 18 έκανα δώρο στον εαυτό μου το laptop από το οποίο σας γράφω, ήτοι ένα ASUS S551LB Ultrabook με i5-4200U, Nvidia GeForce GT 740M, 8 GB RAM DDR3L (τα οποία έκανα 12 πρόσφατα) και αρχικό 500 GB HDD (τον οποίο άλλαξα σε SSD πριν περίπου ένα χρόνο). Όταν το πήρα το 2014 με περίπου 600 ευρώ εκτός από καλή ευκαιρία (δε θυμάμαι κιόλας αν ήταν γιατί ήμουν ακόμα πιο άσχετος από ότι τώρα) μου φαινόταν διαστημόπλοιο συγκριτικά με αυτά που είχα συνηθίσει. Πέρασα μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας καιγόμουν ως φοιτητής (ιδίως ανά περιόδους με LoL, Rocket League, Football Manager, Minecraft, Fortnite). Αντιλαμβάνεστε πως ό,τι έπαιζα πάλι ήταν στις χαμηλότερες ρυθμίσεις και στην καλύτερη πάλευα να διατηρήσω 60 fps (στο Fortnite ουτε 30). Πλέον είμαι 28 χρονών, δουλεύω εδώ και 3 χρόνια και εκτός δουλειάς έχω άλλες προτεραιότητες. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξουν 2 ΣΚ το μήνα όπου κάτσω τον καναπέ και θα θέλω να παίξω κάτι για να αποφορτιστώ. Έχω φτάσει σε μια ηλικία που νιώθω ότι αξίζω κάτι καλύτερο ώστε ο χρόνος που περνάω στο gaming να είναι πιο ποιοτικός. Επίσης φοβάμαι ότι εάν συνεχίσω να χρησιμοποιώ αυτό το παλιό λάπτοπ για οποιασδήποτε μορφής gaming θα καταρρεύσει πλήρως και θα ξεμείνω. Με βάση τα ανωτέρω ψάχνω για ένα σταθερό build (το είχα πάντα απωθημένο), το οποίο θα είναι σε budget που στο μυαλό μου μπορώ να δικαιολογήσω ότι αξίζει για τη χρήση που κάνω πλέον (περιστασιακό gaming). Στο μυαλό μου έχω να πάρω κάτι το οποίο είναι future proof από την άποψη δυνατότητας μελλοντικής αναβάθμισης (δε ξέρω εάν έχει σχέση με τη motherboard που θα επιλέξω ή κάτι άλλο). Οπότε πάμε στη φόρμα: Ποσό που διαθέτουμε : έως 700 ευρώ άνευ περιφερειακών Χρήση υπολογιστή : Gaming σε 1080, ιδανικά κάτι θα ήθελα να υποστηρίζεται 144HZ (δε ξέρω εάν είναι μόνο θέμα οθόνης ή και εξαρτήματος). Θέλω CPU που να φυσάει σε Football Manager και παιχνίδια της Paradox, θέλω επιτέλους να παίξω Rocket League σε καλά frames και γραφικά, θέλω να μπορώ να δοκιμάσω να παίξω Rust, θέλω να παίξω παιχνίδια racing, γενικά θέλω να μπορώ να παίξω παιχνίδια που έχουν βγει την τελευταία δεκαετία σε αξιοπρεπή γραφικά και fps. Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος): Περίπου κέντρο Αθήνας Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Δε με απασχολεί, φαντάζομαι θα παραγγείλω τα parts. Σημασία έχει το vfm. Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο?: Αν και δε ξέρω να το κάνω, θέλω πολύ να το κάνω μόνος μου με τη χρήση tutorials Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο: Όχι, θα βάλω μόνος μου για να γλιτώσω χρήματα. Τέλος, να σημειώσω ότι δε με ενδιαφέρει ούτε να φωτίζει το σύστημα, ούτε LEDS θέλω να έχει. Προτιμάω να είναι διακριτικό το σύστημα. Επεξ/σία 4 Αυγούστου από thanak96
manolis940 Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου Αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν αρκετά χαμηλές απαιτήσεις και μιας και το budget είναι στα 700€ νομίζω η APU είναι μονόδρομος. Επέλεξα AM5 έτσι ώστε να μπορείς να το αναβαθμίσεις στο μέλλον χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις μητρική. Βγαίνει στα 724€ + μεταφορικά από 3 καταστήματα. https://www.bestprice.gr/bundler/2158014945,2158171315,2158093832,2158222848,2155465724,2158328694,2155483231_2 1
nickol-us Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Είναι κάπως υπερβολικά τα ζητούμενα σου για το διαθέσιμο budget σου. Δες το παρακάτω νήμα https://www.insomnia.gr/forums/topic/831348-νεο-pc-γυρω-στα-650/?do=findComment&comment=60376841 Με τι διορθώσεις - παρατηρήσεις που έκανα, βγαίνει ένα υπερτίμιο build με κόστος ~700€. (550 80+gold/b550/r5 5600/32gb ram/ rx6600) Το παραπάνω μηχάνημα μαξάρει σχεδόν όλα τα παιχνίδια σε 1080p, ενώ στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) τα esports πιάνει τα 144fps. To παραπάνω ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση future proof με την έννοια της αναβάθμισης. Η πλατφόρμα am4 είναι ήδη eol και η μητρικές που προτείνονται δεν σηκώνουν όλους τους am4 cpu. Καθαρό future proof θεωρείται πλέον μόνο το am5 που σου προτάθηκε, ωστόσο μιλάμε για άλλα επίπεδα budget. Ακριβές μητρικής, ακριβές μνήμες κοκ Το παραπάνω που προτάθηκε(έχει κάποια λάθη κατ'εμέ όπως τα 350w psu και ο αχρείαστα ακριβός nvme), δεν έχει κάρτα γραφικών, που σημαίνει οτι δε θα μπορείς να παίζεις τίποτα ιδιαίτερο αν δε σκάσεις ακόμη 200-250€ για μια κάρτα επιπέδου(τουλάχιστον) rx 6600, οπότε έφτασες ήδη στο 1000ρικο Δες την πρόταση από το άλλο νήμα και αν νομίζεις οτι σε ενδιαφέρει τότε να προχωρήσουμε σε ονομαστικές προτάσεις Επεξ/σία 4 Αυγούστου από nickol-us 4
manolis940 Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, nickol-us είπε Το παραπάνω που προτάθηκε(έχει κάποια λάθη κατ'εμέ όπως τα 350w psu και ο αχρείαστα ακριβός nvme), δεν έχει κάρτα γραφικών, που σημαίνει οτι δε θα μπορείς να παίζεις τίποτα ιδιαίτερο αν δε σκάσεις ακόμη 200-250€ για μια κάρτα επιπέδου(τουλάχιστον) rx 6600, οπότε έφτασες ήδη στο 1000ρικο Για να μείνεις στα 700€ με AM5 κάπου πρέπει να κόψεις. Η αλήθεια είναι πως με 100€ παραπάνω θα βρει και 1000αρι τροφοδοτικό καλής ποιότητας. Το οποίο τώρα δεν το χρειάζεται αλλά αν κουμπώσει μία GPU θα τον καλύψει και με το παραπάνω. Επεξ/σία 4 Αυγούστου από manolis940
tzavardin Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, manolis940 είπε Για να μείνεις στα 700€ με AM5 κάπου πρέπει να κόψεις. Η αλήθεια είναι πως με 100€ παραπάνω θα βρει και 1000αρι τροφοδοτικό καλής ποιότητας. Το οποίο τώρα δεν το χρειάζεται αλλά αν κουμπώσει μία GPU θα τον καλύψει και με το παραπάνω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παραπάνω σύνθεση είναι βασικά ότι η apu του 7600 δεν καλύπτει αυτά που ζητάει ο φίλος, ούτε κατά προσέγγιση. Δεν κάνει για gaming. Η ιδέα σου για να δουλέψει θα έπρεπε να περιλαμβάνει στην ίδια τιμή αντί για τον 7600 τον 8600g (180 ευρώ). Και πάλι με κάποιο disclaimer, ότι δεν θα πάρει 144hz στα esport games, (οκ εκτός από Lol), αλλά περίπου 90 για rocket league, και 40 fps στα ΑΑΑ τύπου cyberpunk. Δηλαδή μια απόδοση ανάμεσα σε 1050ti και 1650 super, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Θα είναι σίγουρα καλύτερο από αυτό που έχει τώρα και είναι πλατφόρμα για αναβάθμιση. Και πάλι όμως είναι κακή επιλογή subparts για μελλοντική αναβάθμιση. Και εννοείται ότι για να ανταποκρίνεται κανονικά το pc σε αυτα που είπε ο φίλος, πρέπει να πάει σε gpu και am4. Επεξ/σία 4 Αυγούστου από tzavardin 2
nickol-us Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου 4 λεπτά πριν, tzavardin είπε Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παραπάνω σύνθεση είναι βασικά ότι η apu του 7600 δεν καλύπτει αυτά που ζητάει ο φίλος, ούτε κατά προσέγγιση. Δεν κάνει για gaming. Η ιδέα σου για να δουλέψει θα έπρεπε να περιλαμβάνει στην ίδια τιμή αντί για τον 7600 τον 8600g (180 ευρώ). Και πάλι με κάποιο disclaimer, ότι δεν θα πάρει 144hz στα esport games, (οκ εκτός από Lol), αλλά περίπου 90 για rocket league, και 40 fps στα ΑΑΑ τύπου cyberpunk. Δηλαδή μια απόδοση ανάμεσα σε 1050ti και 1650 super, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Θα είναι σίγουρα καλύτερο από αυτό που έχει τώρα και είναι πλατφόρμα για αναβάθμιση. Και πάλι όμως είναι κακή επιλογή subparts για αναβάθμιση. Και αυτά που λες σε low γραφικά. Ενδεικτικά ο 8600g με την igpu του https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-5-8600g-cpu-review/3 1
manolis940 Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου 46 λεπτά πριν, nickol-us είπε Και αυτά που λες σε low γραφικά. Ενδεικτικά ο 8600g με την igpu του https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-5-8600g-cpu-review/3 To Rocket league παίζεται άνετα. Στα 144Hz θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις βέβαια.
@topos Δημοσ. 4 Αυγούστου Δημοσ. 4 Αυγούστου Όλοι έχουν οι προηγούμενοι έχουν valid points. Όμως εγώ θα απαντήσω στο topic σου διαφορετικά λόγο του ύφους που περιεγραψες το όλο θέμα. Εάν το χεις πραγματικά μεράκι, ανέβασε το budget σημαντικά ~1200 ευρώ. Θα έρθει η στιγμή που θα μπορείς να έχεις ότι κάρτα θέλεις αλλά δεν θα χεις πλέον όρεξη. 28 είσαι,δική σου δουλειά έχεις. Από την αρχή της "πορείας" σου έχεις βασανιστεί με μηχανήματα "βρίσκουμενα". Οπότε τώρα που μπορείς στήσε κάτι που θα το ευχαριστηθείς κ θα σου επιτρέψει να βγάλεις το μεράκι σου. Κατι με 7800xt θα έλεγα που ναι μεν δεν είναι κορυφαια κάρτα αλλά θα σου επιτρέψει να παίξεις όλα αυτά που θέλεις, στην ανάλυση+fps που θέλεις. (Τα υπόλοιπα για max vfm είναι 14500, b760 32gb ddr4, seasonic gc ~650 watt psu και random κουτί με καλό airflow. Εάν θεωρεις πως θα τον αναβαθμίσεις στην ~4 ετια-> ryzen 7600, b650, ddr5 32gb τα υπόλοιπα ίδια.) Τώρα εάν μείνεις στο αρχικό σου budget κοιτάς για gpu 6600 και ότι άλλο μπορεί να την πλαισιωσει ώστε να μείνεις στα 700ευρω.(δική μου πρόταση πάλι Intel 12400f, b760,32gb ddr4) 1
fotaras76 Δημοσ. 5 Αυγούστου Δημοσ. 5 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Συμφωνώ με τον Νίκο. Σε αυτό το μπάτζετ 5600/b550/rx 6600/32 gb ram είναι σχεδόν μονόδρομος και 1080p killer combo. Για τα παιχνίδια που παίζεις είναι υπεραρκετό. Πάρε μια σχετικά καλή b550 και psu ώστε να μπορείς στο μέλλον να αναβαθμίσεις αν θες σε x3d που θα μπορεί να σηκώσει πολλή πιο δυνατή gpu. Όχι σε ΑΜ5 apu καθώς χάνει κατά κράτος σε gaming από το παραπάνω ΑΜ4 σύστημα. Επεξ/σία 5 Αυγούστου από fotaras76
@topos Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 18 hours ago, fotaras76 said: Συμφωνώ με τον Νίκο. Σε αυτό το μπάτζετ 5600/b550/rx 6600/32 gb ram είναι σχεδόν μονόδρομος και 1080p killer combo. Για τα παιχνίδια που παίζεις είναι υπεραρκετό. Πάρε μια σχετικά καλή b550 και psu ώστε να μπορείς στο μέλλον να αναβαθμίσεις αν θες σε x3d που θα μπορεί να σηκώσει πολλή πιο δυνατή gpu. Όχι σε ΑΜ5 apu καθώς χάνει κατά κράτος σε gaming από το παραπάνω ΑΜ4 σύστημα. Όπως είπα συμφωνώ σε όλα εκτός από την ενδεχόμενη αλλαγή cpu στο μέλλον. Εάν σκεφτετε για αναβάθμιση σε 5700x3d ας τον βάλει από τώρα.Το price gap των ~100 ευρώ θα υφίστατε παντα είτε καινούργιοι είτε μεταχειρισμένοι και θα έχει και την φασαρία να πουλήσει και τον 5600. Γενικά θεωρώ ότι το am4 για κάποιον που χτίζει τώρα δεν έχει νόημα να μην βάλει τον "endgame" επεξεργαστή που θα θελε. Και μια ερώτηση εάν ξέρει κανείς-> Κουτσός, στραβος και ανάποδος ο 8600g εάν θες να τον matchαρεις με μια π.χ 7800xt λόγο cache κτλ. Εάν τον συγκρίνουμε όμως με 5600 σε αντίστοιχο σενάριο ποιος θα είναι πιο αργος? 1
fotaras76 Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 7 ώρες πριν, @topos είπε Όπως είπα συμφωνώ σε όλα εκτός από την ενδεχόμενη αλλαγή cpu στο μέλλον. Εάν σκεφτετε για αναβάθμιση σε 5700x3d ας τον βάλει από τώρα.Το price gap των ~100 ευρώ θα υφίστατε παντα είτε καινούργιοι είτε μεταχειρισμένοι και θα έχει και την φασαρία να πουλήσει και τον 5600. Γενικά θεωρώ ότι το am4 για κάποιον που χτίζει τώρα δεν έχει νόημα να μην βάλει τον "endgame" επεξεργαστή που θα θελε. Και μια ερώτηση εάν ξέρει κανείς-> Κουτσός, στραβος και ανάποδος ο 8600g εάν θες να τον matchαρεις με μια π.χ 7800xt λόγο cache κτλ. Εάν τον συγκρίνουμε όμως με 5600 σε αντίστοιχο σενάριο ποιος θα είναι πιο αργος? Ο 5700x3d δε χωράει στο μπάτζετ του φίλου και ούτε θα τον πρότεινα για νέο σύστημα. Έχει λάπτοπ του 2014 οπότε ένιωσε την ανάγκη ολικής αλλαγής μετά από 10 χρόνια. Άρα παίρνει την καλύτερη απόδοση που μπορεί τώρα εντός του μπάτζετ και το χαίρεται. Σε άλλα 10 χρόνια μπορεί να έχει οικογένεια και σχεδόν καθόλου χρόνο για gaming και η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από το ΑΜ5. Νομίζω πώς το 5600 vs 8600g είναι περίπου όπως η διαφορά στο 3600 vs 5600g δηλαδή ελάχιστα καλύτερο το νέο cpu, 5 fps παραπάνω η φάση οπότε γενικά κλαιν μαιν.
manolis940 Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 48 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ο 5700x3d δε χωράει στο μπάτζετ του φίλου και ούτε θα τον πρότεινα για νέο σύστημα. Έχει λάπτοπ του 2014 οπότε ένιωσε την ανάγκη ολικής αλλαγής μετά από 10 χρόνια. Άρα παίρνει την καλύτερη απόδοση που μπορεί τώρα εντός του μπάτζετ και το χαίρεται. Σε άλλα 10 χρόνια μπορεί να έχει οικογένεια και σχεδόν καθόλου χρόνο για gaming και η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από το ΑΜ5. Νομίζω πώς το 5600 vs 8600g είναι περίπου όπως η διαφορά στο 3600 vs 5600g δηλαδή ελάχιστα καλύτερο το νέο cpu, 5 fps παραπάνω η φάση οπότε γενικά κλαιν μαιν. Ο 5700x3d πρέπει να συνδιαστεί και με κάρτα γραφικών και φυσικά θέλει και σοβαρή ψύκτρα. Με το να μην έχει καν κουτί μας παίρνει το budget ;
fotaras76 Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 35 λεπτά πριν, manolis940 είπε Με το να μην έχει καν κουτί μας παίρνει το budget ; Δεν κατάλαβα την ερώτηση. Στα 700 ευρώ στήνει κομπλέ ΑΜ4 σύστημα με 5600/rx 6600.
manolis940 Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 39 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Δεν κατάλαβα την ερώτηση. Στα 700 ευρώ στήνει κομπλέ ΑΜ4 σύστημα με 5600/rx 6600. Λάθος το διάβασα μάλλον εγώ. Νόμιζα ότι πρότεινες να βάλει 5700x3d sorry.
nickol-us Δημοσ. 6 Αυγούστου Δημοσ. 6 Αυγούστου 15 ώρες πριν, @topos είπε Και μια ερώτηση εάν ξέρει κανείς-> Κουτσός, στραβος και ανάποδος ο 8600g εάν θες να τον matchαρεις με μια π.χ 7800xt λόγο cache κτλ. Εάν τον συγκρίνουμε όμως με 5600 σε αντίστοιχο σενάριο ποιος θα είναι πιο αργος? Αν και κάπως άστοχη η ερώτηση....καθώς δεν υπάρχει λόγος να ματσάρεις g επεξεργαστή όταν θα κουμπώσεις τέτοια κάρτα επάνω. Ακόμη και αν αυτό γίνει σε δεύτερο χρόνο, όλοι οι am5 έχουν ενσωματωμένα γραφικά... Αν θυμάμαι καλά από τα review, ο 8600g ματσάρει και ξεπερνάει τον 12400. Ο 5600 να είναι το πολύ 2-3% κάτω από τον 12400, οπότε μπακαλίστα μιλάμε για διαφορές κάτω του 10% (υπολογίζω 5-8% αλλά όπως είπα... μπακάλικα). Αν αναλογιστείς οτι μιλάμε για τρομερή αύξηση κόστους τότε δεν είναι και πολύ καλή επιλογή ο 8600g. Ddr5 περίπου 1,5 φορά πιο ακριβή, το ίδιο ισχύει και για τη μητρική να θες να πάρεις κάποια που θα σηκώνει-αξίζει αναβαθμίσεις και cpu επίσης 1,5 πάνω σε κόστος. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα