Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα στα μέλη της κοινότητας.

Ίσως το θέμα μου να είναι λίγο περίεργο για την εποχή, αλλά όπως λέει και η παροιμία, “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.” 

Λοιπόν, έχω ένα χώρο 25 τετραγωνικών ως εργαστήριο, χτιστό με τουβλίνες και σκεπή με μόνωση dow και κεραμίδια. Το χτίσμα είναι αμόνωτο περιμετρικά. Εδώ και 11 χρόνια για θέρμανση έχω ξυλόσομπα με φούρνο, αυτές που φτιάχνουν οι σιδεράδες οι ορθογώνιες και με βαρύ χειμώνα έκαιγα το πολύ 5 τόνους ξύλα το χρόνο. Πέρσι έκαψα λιγότερα από 4 τόνους γιατί δεν είχε βαρυχειμωνιά. Σημειωτέο, η ξυλόσομπα καίει από 7:00 - 23:00 και ανάλογα τον καιρό, το κατάλληλο είδος ξύλου. Γενικά είμαι ικανοποιημένος με την απόδοση του ξύλου, αλλά επειδή ο περσινός καιρός ήταν κυρίως νοτιάς, με έφαγε η κάπνα και συνέχεια άνοιγα τη πόρτα και τα παράθυρα όταν ήθελα να βάλω ξύλα. Έτσι, ρώτησα κόσμο που έχουν σόμπες πετρελαίου για το πόσο καίνε και αν με συμφέρει. Γενικά από αυτά που μου είπαν και αν όντως ισχύουν, δεν θα έχω και τόσο μεγάλη διαφορά στο κόστος αν πάω σε πετρέλαιο, αλλά αν κάτσω και δω την ωριαία κατανάλωση μια σόμπας πετρελαίου που δίνει ο κατασκευαστής, τότε στην ουσία βγαίνει σχεδόν το τριπλάσιο ποσό κάθε μήνα. 

Δείτε τι μου έλεγε ένας γνωστός χθες βράδυ που θα κάψει φέτος για πρώτη φορά πετρέλαιο, σε σόμπα που αγόρασε μεταχειρισμένη. Αυτός που του την πούλησε, του είπε ότι η πεθερά του (παρεπιπτόντως, φέτος αυτή η γιαγιά θα βάλει ξυλόσομπα και δεν γνωρίζω τον λόγο), την έκαιγε 24/24 στην 1η σκάλα και το μήνα έκαιγε 4 μπιτόνια 16λιτρα και ζέσταινε σπίτι 60τμ. Επειδή είδα το μοντέλο της σόμπας και έψαξα τα προσπέκτους του κατασκευαστή, ως χαμηλότερη ωριαία κατανάλωση δίνει 0,300ml. Άρα, 0,300 Χ 24 = 7,2 λίτρα την ημέρα Χ 30 ημέρες = 216 λίτρα το μήνα Χ 1,20 το λίτρο που είχε πέρσι το πετρέλαιο = 259,20 ευρώ μηνιαίως. Μήπως τελικά τα βγάζω εγώ λάθος γιατί είμαι χαζός? Ένας πολύ καλός Μηχανολόγος της περιοχής μου που είναι στον τομέα της θέρμανσης, γέλαγε όταν του τα είπα αυτά και μου είπε καλύτερα να μείνω στο ξύλο και να βάλω ένα μοτέρ καμινάδας.

Όσοι θερμαίνεστε με σόμπες πετρελαίου θα ξέρετε καλύτερα. Περιμένω τις γνώμες και τη γνώση σας.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Εγώ θα έλεγα αν έχεις χώρο από Σεπτέμβρη να βάλεις μόνωση γύρω γύρω (αν πιάνουν τα χέρια σου θα πληρώσεις μόνο τα υλικά 400€ για 40τμ μόνωση τόσο πάνε 10-12€/τμ) και μετά να βάλεις ένα φτηνό κλιματιστικό 12αρι με 350-400. Συνολικά θα σου στοιχίσει όσο περίπου τρεις μήνες αλλά θα έχεις πολύ καλύτερη ζεστή και μακράν πιο εύκολη.

• Like 6
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, George76J είπε

Ίσως το θέμα μου να είναι λίγο περίεργο για την εποχή, αλλά όπως λέει και η παροιμία, “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.” 

Λοιπόν, έχω ένα χώρο 25 τετραγωνικών ως εργαστήριο, χτιστό με τουβλίνες και σκεπή με μόνωση dow και κεραμίδια. Το χτίσμα είναι αμόνωτο περιμετρικά. Εδώ και 11 χρόνια για θέρμανση έχω ξυλόσομπα με φούρνο, αυτές που φτιάχνουν οι σιδεράδες οι ορθογώνιες και με βαρύ χειμώνα έκαιγα το πολύ 5 τόνους ξύλα το χρόνο. Πέρσι έκαψα λιγότερα από 4 τόνους γιατί δεν είχε βαρυχειμωνιά. Σημειωτέο, η ξυλόσομπα καίει από 7:00 - 23:00 και ανάλογα τον καιρό, το κατάλληλο είδος ξύλου. Γενικά είμαι ικανοποιημένος με την απόδοση του ξύλου, αλλά επειδή ο περσινός καιρός ήταν κυρίως νοτιάς, με έφαγε η κάπνα και συνέχεια άνοιγα τη πόρτα και τα παράθυρα όταν ήθελα να βάλω ξύλα. Έτσι, ρώτησα κόσμο που έχουν σόμπες πετρελαίου για το πόσο καίνε και αν με συμφέρει. Γενικά από αυτά που μου είπαν και αν όντως ισχύουν, δεν θα έχω και τόσο μεγάλη διαφορά στο κόστος αν πάω σε πετρέλαιο, αλλά αν κάτσω και δω την ωριαία κατανάλωση μια σόμπας πετρελαίου που δίνει ο κατασκευαστής, τότε στην ουσία βγαίνει σχεδόν το τριπλάσιο ποσό κάθε μήνα. 

Δείτε τι μου έλεγε ένας γνωστός χθες βράδυ που θα κάψει φέτος για πρώτη φορά πετρέλαιο, σε σόμπα που αγόρασε μεταχειρισμένη. Αυτός που του την πούλησε, του είπε ότι η πεθερά του (παρεπιπτόντως, φέτος αυτή η γιαγιά θα βάλει ξυλόσομπα και δεν γνωρίζω τον λόγο), την έκαιγε 24/24 στην 1η σκάλα και το μήνα έκαιγε 4 μπιτόνια 16λιτρα και ζέσταινε σπίτι 60τμ. Επειδή είδα το μοντέλο της σόμπας και έψαξα τα προσπέκτους του κατασκευαστή, ως χαμηλότερη ωριαία κατανάλωση δίνει 0,300ml. Άρα, 0,300 Χ 24 = 7,2 λίτρα την ημέρα Χ 30 ημέρες = 216 λίτρα το μήνα Χ 1,20 το λίτρο που είχε πέρσι το πετρέλαιο = 259,20 ευρώ μηνιαίως. Μήπως τελικά τα βγάζω εγώ λάθος γιατί είμαι χαζός? Ένας πολύ καλός Μηχανολόγος της περιοχής μου που είναι στον τομέα της θέρμανσης, γέλαγε όταν του τα είπα αυτά και μου είπε καλύτερα να μείνω στο ξύλο και να βάλω ένα μοτέρ καμινάδας.

Όσοι θερμαίνεστε με σόμπες πετρελαίου θα ξέρετε καλύτερα. Περιμένω τις γνώμες και τη γνώση σας.

Βλακείες σου είπε ο γνωστός,έφαγε την παπάτζα του πωλητή..Θες κοντά ένα μπιτόνι την ημέρα με δαύτες.Αν ήταν οικονομικές δεν θα την άλλαζε η ίδια.Επίσης δεν ξέρω πόσο ευκολα θα βρίσκεις θέρμανσης,δεν το έχουν ευκολα σε αντλίες τα πρατήρια.Υπολόγισε με 1,5€ το λίτρο τουλάχιστον αν βάλεις κίνησης.

Βάλε μοτέρ ή δεν ξέρω τι άλλο για την καμινάδα και κάτσε με την ξυλόσομπα

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα και καλωσόρισες στο Insomnia.

Κοίτα φίλε, εγώ κατάγομαι από χωριό της βόρειας Εύβοια αλλά δεν κατοικώ εκεί, μένω στην Αθήνα και πάω στο χωριό για διακοπές. Το πατρικό μου είναι ισόγειο και όροφος στο σύνολο 160τμ περίπου και ο όροφος δεν κατοικείται. Μόνο το ισόγειο κατοικείται που μένουν οι γονείς μου. Το ισόγειο είναι περίπου 75τμ και είναι πέτρινο. Αλουμίνια όλα τα κουφώματα χωρίς θερμοδιακοπή. Το καλοριφέρ ξύλου δεν το λειτουργούν γιατί οι γονείς μου είναι και κάποιας ηλικίας και έχει μανίκι να τρέχεις να το τροφοδοτείς συνεχώς με ξύλα. Έχουν σόμπα πετρελαίου εδώ και 5-6 χρόνια της άλφαθερμ, νομίζω την Τ-100 και την καίνε για περίπου 12 ώρες τη μέρα. Ο πατέρας μου μου έχει πει ότι καίει την ημέρα περίπου 8 λίτρα με μαλακό καιρό, αν κάνει βαριά κρύα τότε θέλει πολύ παραπάνω. Οπότε το πετρέλαιο είναι ακριβό καύσιμο. Στον πάνω όροφο, όταν πηγαίνω για Χριστούγεννα έχω μια ξυλόσομπα Βουλγάρικη και αυτή ασχέτως τι καιρό έχει πάντα όταν άνοιγες το θάλαμο καύσης καπνίζε. Για να το αποφύγω αυτό, βρήκα έναν σιδερά και με πατέντα φτιάξαμε μόνοι μας ένα μοτέρ που έχω τοποθετήσει στην κορυφή της καμινάδας. Πραγματικά σώθηκα από τότε. Αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς με ελάχιστο κόστος να φτιάξεις μόνος σου μοτέρ, εγώ χρησιμοποιώ ανεμιστήρα με μοτέρ κλειστού τύπου από επαγγελματικά ψυγεία με κόστος 25 ευρώ. Αυτά αν θες να παραμείνεις με ξύλα. Στο σπίτι μου στην Αθήνα πάντως, φέτος ζεσταινόμουν με Α/C γιατί το Φ/Α χτύπησε ταβάνι από θέμα κόστους, σχεδόν το ίδιο με το πετρέλαιο. Εξέτασε και άλλες εναλλακτικές, όπως πέλλετ, και A/C, απλά τα κλιματιστικά δεν βγάζουν τόσο ευχάριστη ζέστη σαν τα καλοριφέρ και τις σόμπες. Αυτό που θα σου πρότεινα να αποφύγεις είναι τη θέρμανση με μπουκάλες LPG, θα σου βγει ακόμα ποιο ακριβό και από πετρέλαιο. 

• Like 1
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, George76J είπε

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που δούλευα σόμπα πετρελαίου και άρα ότι και να πω προφανώς δεν θα σε βοηθήσει ή δεν θα ισχύει.

Γενικά μιλώντας όμως θα σου έλεγα να κρατάς μικρό καλάθι για την ακρίβεια λεγομένων που "μου είπε ο γνωστός ότι αυτός που του την πούλησε του είπε η πεθερά του ότι.....". Όταν τα άτομα που μεταφέρουν το όποιο μήνυμα αυξάνουν τότε αυξάνουν και οι πιθανότητες, όσο καλοπροαίρετοι και να είναι οι εμπλεκόμενοι, κάτι να χαθεί/παραποιηθεί στη "σκυταλοδρομία" του λόγου. (έχεις ακουστά για το παιχνίδι "το χαλασμένο τηλέφωνο";).

Επίσης το θέμα θέρμανσης/ψύξης έχει αρκετά υποκειμενικά στοιχεία, καθώς ο καθένας μας ικανοποιείται με διαφορετικές θερμοκρασίες και περιβάλλοντα. Κατά συνέπεια το "έβγαλα το χειμώνα με Χ μπιτόνια" δεν λέει απολύτως τίποτα αν δεν ξέρεις το άτομο και τον τρόπο ζωής του. Μπορεί για παράδειγμα όντως η γιαγιά να μένει σε σπίτι 60τμ, να το έκαιγε συνέχεια αλλά στην πράξη η σόμπα να είναι σε ένα μικρό χώρο στον οποίο ζει και κοιμάται και άρα να είναι κομπλέ, χωρίς να δίνει σημασία στο τι γίνεται στα άλλα δωμάτια.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δυστυχώς στο χωριό μου υπάρχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο και ανά πάσα στιγμή το ρεύμα πέφτει, οπότε ότι ηλεκτρικό το ξεχνάμε. Οπότε θα παραμείνω με ξυλόσομπα και θα δω να βρω κάποιο μοτέρ ή θα κάνω μόνος μου κάποια πατέντα γιατί η δουλειά μου έχει να κάνει με τεχνικό επάγγελμα και φτιάχνω μόνος μου πράγματα. 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, George76J είπε

Οπότε θα παραμείνω με ξυλόσομπα και θα δω να βρω κάποιο μοτέρ ή θα κάνω μόνος μου κάποια πατέντα γιατί η δουλειά μου έχει να κάνει με τεχνικό επάγγελμα και φτιάχνω μόνος μου πράγματα. 

Πολυ σημαντικη σημειωση. Τα ξυλα τα πληρωνεις ; ή τα εχεις τσάμπα οπως συνηθως γινεται στα χωρια ; Αν τα πληρωνεις, ποσο τα πληρωνεις και τι ξυλα ειναι ;

Αν τα εχεις τσάμπα, μην το συζητας. Μεινε με τα ξυλα και ψαξε να βρεις πατεντα για το καπνισμα.

Δημοσ.

Αν το θέμα είναι να μην ανοίγεις συνέχεια για ξύλα μπορείς να δεις και σόμπα πέλλετ που τη γεμίζεις και καίει για ώρες (και ξαναγεμίζεις χωρίς να ανοίξεις τον χώρο καύσης). 

Δημοσ.

Για τόσα λίγα τετραγωνικά κ αν έχει χώρο για αποθήκευση πήγαινε σε πέλλετ.Μιση σακούλα την ημέρα θα καις πάνω κάτω.

Δημοσ.
Στις 3/8/2024 στις 12:19 ΜΜ, loukas_19 είπε

τόσο ευχάριστη ζέστη σαν τα καλοριφέρ και τις σόμπες. Αυτό που θα σου πρότεινα να αποφύγεις είναι τη θέρμανση με μπουκάλες LPG, θα σου βγει ακόμα ποιο ακριβό και από πετρέλαιο. 

αν εχει κάποιο τρόπο να γεμίζει τις φιάλες σε  πρατήριο είναι το πιο  φτηνό καύσιμο.Το μόνο που θέλουν καλό έλεγχο όταν αλλάζεις φιάλη και προσοχή στο άναμμα να μήν ξεφύγει ακαυτο υγραέριο γιατί θα μυρίζει πολύ ώρα στο χώρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/8/2024 στις 9:20 ΜΜ, Vstromrider είπε

Πολυ σημαντικη σημειωση. Τα ξυλα τα πληρωνεις ; ή τα εχεις τσάμπα οπως συνηθως γινεται στα χωρια ; Αν τα πληρωνεις, ποσο τα πληρωνεις και τι ξυλα ειναι ;

Αν τα εχεις τσάμπα, μην το συζητας. Μεινε με τα ξυλα και ψαξε να βρεις πατεντα για το καπνισμα.

Καλησπέρα.

Τα ξύλα δεν τα πληρώνω γιατί έχω ιδιόκτητα πεύκα και μου σφραγίζει το δασαρχείο μερικά κάθε χρόνο και βάζω δικό μου άτομο να τα κόψει, να τα σκίσει και να μου τα φέρει. Το άτομο που κάνει αυτή τη δουλειά για εμένα, παίρνει ξύλα μερίδιο αντί για μεροκάματο γιατί έχει μάντρα και τα πουλάει. Επίσης έχω ξύλα και από δικές μου ελιές που μαζεύω από τα κλαδέματα τα οποία και αυτά μου βγαίνουν δωρεάν. Ακόμα όμως και να τα πλήρωνα δεν έχουν μεγάλο κόστος. Ο τόνος ξύλα από πεύκο κοστίζει 100-120 ευρώ και η ελιά 20 ευρώ πάνω από το πεύκο.

Ήδη άρχισα να κατασκευάζω μοτέρ καμινάδας και τις προσεχείς μέρες θα κάνω δοκιμές με τους νοτιάδες.

Απαντώ εδώ στους υπόλοιπους σχολιαστές μετά τον Vstromrider.

zio10: Το πρόβλημα δεν είναι που ανοίγω για να βάλω ξύλα, αλλά ότι όταν ανοίγω το θάλαμο καύσης και ο καιρός είναι νοτιάς, με τρώει το ντουμάνι. Εξάλλου αν φουλάρω τη σόμπα με ξύλα και κλείσω τον αέρα από κάτω, κρατάει τουλάχιστον 3-4 ώρες και έχω σταθερή θερμοκρασία στο χώρο 21-23 βαθμούς. Πόσο θα μου πάρει για να βάλω ξύλα, 2 λεπτά το πολύ? Σιγά τον κόπο.. Όσο για το πέλλετ, όσοι πήραν τέτοιες σόμπες στο χωριό, δεν ξέρω γιατί, τις έβγαλαν στην άκρη και επέστρεψαν στα ξύλα, με σόμπες ή ενεργειακά τζάκια.

nyne: Δες παραπάνω για το πέλλετ.

papoys1: Σε πρατήριο ήδη γεμίζω φιάλες εδώ και 6 χρόνια γιατί η μάνα μου μαγειρεύει πάντα σε πετρογκάζ. Μαγειρεύει 2 φορές τη μέρα και η μπουκάλα κρατάει 2,5 μήνες, ενώ οι εμφιαλωμένες δεν κρατούσαν ούτε 2 μήνες. Έχω φίλο στο χωριό που έχει αυτόνομο θερμαντικό σώμα υγραερίου, το οποίο το έχει δουλέψει το 2022 για 1 μήνα και το παράτησε. Μου είπε ότι το κόστος έβγαινε τότε, σχεδόν στα 2/3 από ότι πλήρωνε σε πετρέλαιο. Αυτός έχει κάνει μεγάλη έρευνα όσον αφορά την απόδοση/κόστος καυσίμων για θέρμανση και όταν του είπα ότι θα βάλω πετρέλαιο, είπε πως βάζει και στοίχημα όσο θέλω ότι το κόστος θα μου βγει σχεδόν το τριπλάσιο από τα ξύλα. 

Επεξ/σία από George76J
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 3/8/2024 στις 11:45 ΠΜ, George76J είπε

αυτές που φτιάχνουν οι σιδεράδες οι ορθογώνιες

αν και δεν έβαλες φωτο μήπως να της έβαζες στα πλαϊνά διαδρομές και με ένα ανεμιστήρα να την έκανες αεροθερμη ? για γρήγορη απόδοση 

αλλά επειδή ο περσινός καιρός ήταν κυρίως νοτιάς, με έφαγε η κάπνα

έλεγξε μήκος σωλήνων και αν έχεις μεγάλα οριζόντια κομμάτια να τα μικρύνεις Εννοείται ότι οι έξω σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένες (η μπα)  και εσωτερικά καθαρές Αν έχεις συστολή στην καμινάδα για μικρότερη διατομή είναι λάθος Αν υπάρχει ταμπερ το ανοίγεις πριν ανοίξεις για να βάλεις ξύλα η κάποια θυρίδα που μπορεί να έχεις η το συρτάρι της στάχτης Αν όλα αυτά τα κάνεις η τα έχεις τσεκάρει και είναι οκ κάτι κατασκευαστικα δεν είναι σωστό 

Μηχανολόγος της περιοχής μου που είναι στον τομέα της θέρμανσης, γέλαγε όταν του τα είπα αυτά και μου είπε καλύτερα να μείνω στο ξύλο και να βάλω ένα μοτέρ καμινάδας.

δεν το λες και φτηνό  

Δημοσ.

Δε ξέρω τι κάνει το χωριό σε σχέση με το πέλλετ,καλό θα ήταν να τους ρωτήσεις για να μάθεις το γιατί.Εγω σου λέω ότι με μισή σακούλα την ημέρα θα ζεσταθεί ο χώρος σου κ δεν θα έχεις ούτε καπνα ούτε βρωμιά κτλ.Αν βρίσκεις πέλλετ σε καλή τιμή μην το σκέφτεσαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν την κάνω αερόθερμη και ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του χώρου, τότε η κάπνα από το θάλαμο θα βγαίνει από τη σόμπα στο χώρο μου, όπως γίνεται με τα τζάκια και τους απορροφητήρες. Απόδοση έχω , δεν έχω θέμα απόδοσης.

Ο κατασκευαστής βγάζει μπουρί Φ120. Η σόμπα αυτή έχει κατασκευαστεί το 1997 και είναι το ίδιο σχέδιο που έχουν όλοι στα χωριά της περιοχής. Ποτέ δεν καπνίζει η σόμπα, εκτός κι αν έχει νοτιάδες. Η διάταξη της καμινάδας είναι η εξής. Ανεβαίνει 1,50 μέτρα μπουρί, γωνία και βγαίνει έξω 60 εκατοστά και κουμπώνει πάνω σε διαστολικό από Φ120 σε Φ150, από εκεί ΤΑΦ καθαρισμού και ανεβαίνει πάνω 3 μέτρα μπουρί Φ150. Αν κάτσεις έξω ανεξάρτητης διεύθυνσης ανέμου, ακούς την καμινάδα να βγάζει έναν ήχο σαν να γίνεται αναρρόφηση, που σημαίνει ότι τραβάει σωστά. Όλα έχουν να κάνουν με τους νοτιάδες. Δηλαδή επί τόσα χρόνια που τη δουλεύω δεν είχα πρόβλημα και τώρα ξαφνικά το έβγαλε. Απλά ο καιρός πέρσι ήταν περίεργος και όλο νοτιάς.

nyne: Πέλλετ χρησιμοποιούν μόνο στα παραθαλάσσια χωριά. Στα ορεινά όλοι είναι με ξύλα. Ένα κολλητάρι που είχε στο καφενείο του αερόθερμη σόμπα με πέλλετ, την επόμενη χρονιά τη πούλησε και έφτιαξε τζάκι ενεργειακό με ξύλα. Μου είπε ότι το πέλλετ είναι καλό, αλλά όχι για ορεινά

Επεξ/σία από George76J
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, George76J είπε

Καλησπέρα.

Τα ξύλα δεν τα πληρώνω γιατί έχω ιδιόκτητα πεύκα και μου σφραγίζει το δασαρχείο μερικά κάθε χρόνο και βάζω δικό μου άτομο να τα κόψει, να τα σκίσει και να μου τα φέρει. Το άτομο που κάνει αυτή τη δουλειά για εμένα, παίρνει ξύλα μερίδιο αντί για μεροκάματο γιατί έχει μάντρα και τα πουλάει. Επίσης έχω ξύλα και από δικές μου ελιές που μαζεύω από τα κλαδέματα τα οποία και αυτά μου βγαίνουν δωρεάν. Ακόμα όμως και να τα πλήρωνα δεν έχουν μεγάλο κόστος. Ο τόνος ξύλα από πεύκο κοστίζει 100-120 ευρώ και η ελιά 20 ευρώ πάνω από το πεύκο.

Αφού εχεις δικά σου ξύλα μένεις εκεί . Το ίδιο κάνω στο εξοχικό που έχω και γω δικά μου ξύλα. Είχα την παλιά σόμπα τη χεοροποίητη με τα τρία πόδια δεν ξέρω αν λες αυτή τρίγωνη. Ειχα ζέστην αλλά όχι πολύ και το πρόβλήμα ήταν ότι είχε μικρό θάλαμο καύσης και έπαιρνε μικρά ξύλα.

Πήγα σε μία Βουλγάρικη skladova και μιλάμε για τρελή ζέστη. Αν τη φουλάρω δεν στέκεσαι με κλειστά παράθυρα. Με τη απλή σωλήνα που έβγαζα έξω είχα και γω πρόβλημα με κάπνα αλλά μου είπαν και έκανα το εξής. Εφτιαξα κλασική καμινάδα με έτοιμα τετράγωνα τσιμέντινα 25χ25 και ύψους 1,30 περίπου να βγω πάνω από τη στέγη. Μιλάμε για τέλειο τράβηγμα. Ακόμη και με Νοτιά δεν καπνίζει. Δεν ξέρω αν έχεις περιθώριο για καμινάδα , αν δεν έχεις μπες σε ένα έξοδο και πάρε 1,2 μέτρα καμινάδα μονωμένη.Βοηθάει πολύ στο τράβηγμα η μόνωση.

Επεξ/σία από papoys1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...