Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Gryzor είπε

Το λοιπόν έβαλα έναν 5600G που πήρα από εδώ.

-Το idle wattage έπεσε (!!!) από τα 32w στα 29

-το fps σε transcoding σε x265 πήγε στο θεό!

-η θερμοκρασία της CPU πήγε στους 85 βαθμούς σε πλήρες load :D 

Καλώς ήρθες στον 21ο αιώνα :D

Μπορείς να πειράξεις τα ρολόγια του 5600g και να χαμηλώσεις τις θερμοκρασίες χωρίς μεγάλη πτώση των επιδόσεων. Βέβαια 85°C αυτή την περίοδο και σε τέτοιο setup δε το λες και άσχημα...

• Like 2
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Καλώς ήρθες στον 21ο αιώνα :D

Μπορείς να πειράξεις τα ρολόγια του 5600g και να χαμηλώσεις τις θερμοκρασίες χωρίς μεγάλη πτώση των επιδόσεων. Βέβαια 85°C αυτή την περίοδο και σε τέτοιο setup δε το λες και άσχημα...

Δεν αισθάνομαι πολύ άνετα με τους 85 για να είμαι ειλικρινής, όταν μπορέσω να του βάλω μια οθόνη όντως θα πειράξω τις ρυθμίσεις 😁

Ανυπομονώ να δώσω dedicated κάνα-δύο cores στα VM να δω το φως το αληθινό! 

Btw έχει συναντήσει κανείς το error code 1 long, 2 short στο POST? Δηλώνει gpu failure αλλά είναι μάλλον κάποιο bug (συνεχίζει και κάνει εκκίνηση το σύστημα και έχω και εικόνα σε ένα φορητό monitor που του έχω) 

Καλώς σας βρήκα στον 21ο αιώνα😂

Δημοσ.
2 hours ago, Gryzor said:

Δεν αισθάνομαι πολύ άνετα με τους 85 για να είμαι ειλικρινής, όταν μπορέσω να του βάλω μια οθόνη όντως θα πειράξω τις ρυθμίσεις 😁

Βάλε ένα temperature limit στους 75 βαθμούς και μην ασχοληθείς άλλο αν θέλεις τη γνώμη μου. Αν αρχίσεις τα undervolt μπορεί να χάσεις stability που σαν αποτέλεσμα θα έχει να χάσεις παραπάνω χρόνο από όσο θα έχανες από τη διαφορά στις επιδόσεις.

2 hours ago, Gryzor said:

Btw έχει συναντήσει κανείς το error code 1 long, 2 short στο POST? Δηλώνει gpu failure αλλά είναι μάλλον κάποιο bug (συνεχίζει και κάνει εκκίνηση το σύστημα και έχω και εικόνα σε ένα φορητό monitor που του έχω)

GPU ή monitor failure γράφει η MSI. Δεν αποκλείεται να φταίει η σύνδεση με το φορητό monitor (αντάπτορας miniHDMI->HDMI) ή το monitor το ίδιο. Δοκίμασε και να δηλώσεις στο bios ότι δεν έχεις egpu.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, elpenor είπε

Βάλε ένα temperature limit στους 75 βαθμούς και μην ασχοληθείς άλλο αν θέλεις τη γνώμη μου. Αν αρχίσεις τα undervolt μπορεί να χάσεις stability που σαν αποτέλεσμα θα έχει να χάσεις παραπάνω χρόνο από όσο θα έχανες από τη διαφορά στις επιδόσεις.

GPU ή monitor failure γράφει η MSI. Δεν αποκλείεται να φταίει η σύνδεση με το φορητό monitor (αντάπτορας miniHDMI->HDMI) ή το monitor το ίδιο. Δοκίμασε και να δηλώσεις στο bios ότι δεν έχεις egpu.

Α δεν ήξερα καν ότι μπορείς να κάνεις throttle αναλόγως της θερμοκρασίας, ενδιαφέρον! (Το μικρό μόνιτορ που χρησιμοποιώ όταν χρειαστεί κάτι στο NAS  έχει χαμηλότερη ανάλυση από αυτή του UEFI bios και όταν το γυρίσω σε advanced mode τα διάφορα στοιχεία εμφανίζονται το ένα πάνω στο άλλο, για αυτό πρέπει να βάλω μια μεγάλη οθόνη).

Η σύνδεση μια χαρά είναι, έχω μια υποψία ότι το μήνυμα λάθους το δίνει όταν δεν το έχω επάνω το οποίο θα ταίριαζε με το display initialization error, αλλά με τον Athlon  δεν το είχα συναντήσει ποτέ! Για αυτό κόλλησα... Ίσως ο Athlon να δουλεύει διαφορετικά. Αν είναι όντως αυτό θα του βάλω ένα headerless HDMI επάνω να ησυχάσω. 

Θα δω αν αναφέρει κάτι και για egpu, ευχαριστώ!

• Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν απ'ό,τι φαίνεται το μήνυμα λάθους ακούγεται μόνο όταν δεν έχει οθόνη επάνω (κάτι που δεν συνέβαινε με τον Athlon), αλλά στις δοκιμές που έκανα συνεχίζει κανονικά και φαίνεται πως και το unRAID αναγνωρίζει κανονικά τη GPU (λέω "φαίνεται" γιατί τα διαγνωστικά μέσα από το NAS είναι ελάχιστα...).

@elpenor, δυστυχώς δεν βρήκα επιλογή για throttling βάσει της θερμοκρασίας...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με το error όταν κάνεις boot headless δοκίμασε να κάνεις disable το show full screen logo. Όσο αφορά το thermal throttle εδώ είναι τα settings (screenshot), αν η δική σου μητρική για κάποιο λόγο δεν τα έχει (που δεν το νομίζω) ίσως μπορώ να σου βρω κάποιο custom firmware που να τα ξεκλειδώνει από το overclock forum.

20240806_134236.jpg.db1df80663efefdb78a94fc83c7bc9c9.jpg

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, elpenor είπε

Σχετικά με το error όταν κάνεις boot headless δοκίμασε να κάνεις disable το show full screen logo. Όσο αφορά το thermal throttle εδώ είναι τα settings (screenshot), αν η δική σου μητρική για κάποιο λόγο δεν τα έχει (που δεν το νομίζω) ίσως μπορώ να σου βρω κάποιο custom firmware που να τα ξεκλειδώνει από το overclock forum.

20240806_134236.jpg.db1df80663efefdb78a94fc83c7bc9c9.jpg

Πάρα πολύ καλά ιδέα για το full screen logo, makes sense! 

Συμπτωματικά το απενεργοποίησα σήμερα αλλά στο επόμενο boot είδα ότι το έβγαλε πάλι - δεν ασχολήθηκα όμως. Πάντως εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα δεν με νοιάζει πλέον🙂

Σε ότι αφορά στη θερμοκρασία συνειδητοποίησα ότι μου έδειχνε τον αισθητήρα CPUTIN  ενώ αν δεν κάνω λάθος πρέπει να κοιτάω το core? To core αυτή τη στιγμή είναι στους 37, νομίζω μια χαρά. 

Ευχαριστώ για τη φωτογραφία πραγματικά, παίζει να μου ξέφυγε και θα το δω πάλι!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν o sensor της μητρικής δίχνει 85 τότε το Tctl/Tdie θα πρέπει να δείχνει το ίδιο ή περισσότερο, όχι πάντως λιγότερο. Βάλε το HWInfo για να δεις όλους τους sensors.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, elpenor είπε

Αν o sensor της μητρικής δίχνει 85 τότε το Tctl/Tdie θα πρέπει να δείχνει το ίδιο ή περισσότερο, όχι πάντως λιγότερο. Βάλε το HWInfo για να δεις όλους τους sensors.

Χμ ενδιαφέρον θα πρέπει να φτιάξω ένα bootable windows USB για να το κάνω αυτό γιατί στο unRAID (Linux) δεν έχει και πολλά πολλά... Ευχαριστώ όμως!

Παρεμπιπτόντως αυτοί είναι οι αισθητήρες με τις θερμοκρασίες που μου βγάζει το σύστημα αυτή τη στιγμή:

Screenshot_20240806-151745.png.eaa71243cfd7a853a4d19c2cd2d44afc.png

Κι όμως, έχει το tctl. Το edge είναι το die?

Επεξ/σία από Gryzor
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, Gryzor said:

Χμ ενδιαφέρον θα πρέπει να φτιάξω ένα bootable windows USB για να το κάνω αυτό γιατί στο unRAID (Linux) δεν έχει και πολλά πολλά... Ευχαριστώ όμως!

Ρώτησα το paid chatgpt, δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που έγραψε αλλά δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις. Λογικά το Dynamix πρέπει να είναι wrapper για το lm_sensors.

Spoiler

To read the temperature sensors of the CPU in UNRAID OS, similar to how HWInfo does, you can follow these steps:

1. Install Dynamix System Temperature Plugin:

2. Load the Sensors Drivers:

• After installing the plugin, you need to detect and load the appropriate sensor drivers for your hardware.
    • Open the terminal in the UNRAID Web GUI or connect via SSH to your UNRAID server.
    • Run the command sensors-detect to probe your hardware for available sensors. Follow the prompts and answer 'YES' to all questions to allow the tool to scan your system.
  3. Configure the Plugin:

• Go back to the UNRAID Web GUI.
    • Navigate to "Settings" and find "System Temperature" under the "Dynamix" section.
    • Configure the plugin by selecting the appropriate sensors for your CPU and motherboard. The plugin should list the detected sensors from the sensors-detect process.
    • Save the settings.
  4. Monitoring:

• The CPU temperature and other sensor data should now be visible in the "Dashboard" tab of the UNRAID Web GUI under the "System Status" section.

These steps will help you monitor the CPU temperature and other sensor data in UNRAID OS. If you encounter any issues, ensure that your hardware supports sensor monitoring and that the appropriate drivers are loaded.

Από το screenshot σου είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο sensor που πρέπει να κοιτάς (δηλαδή ο sensor του core) είναι το k10temp - Tctl.

Το edge λογικά είναι αυτό που λέει το όνομα, iGPU sensor τοποθετημένος στην άκρη του iGPU die.

Επεξ/σία από elpenor

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...