Gryzor Δημοσ. 30 Ιουλίου Δημοσ. 30 Ιουλίου Καλημέρα άπαντες! Έχω ένα NAS box που έχω φτιάξει εδώ και κάνα δυο χρόνια που τρέχει με έναν Athlon 200GE πάνω σε μια MSI B450M-A PRO MAX. Είχα επιλέξει αυτόν τον επεξεργαστή για το χαμηλό κόστος του, το χαμηλό TDP του και τα ενσωματωμένα γραφικά. Γενικά είμαι ακόμα πολύ ευχαριστημένος αλλά σκέφτομαι κάποια use cases που θα ήθελα λίγη παραπάνω επεξεργαστική ισχύ οπότε είπα να δω μέχρι που μπορώ να το πάω με τα ίδια κριτήρια. Οι μόνες εναλλακτικές που βρήκα όμως ήταν ο 300GE και ο 3000G που νομίζω ούτε σαν αστείο δεν αξίζουν σαν αναβάθμιση από το τωρινό setup. Μου διαφεύγει κάτι; Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές; Ευχαριστώ!
panatha1369 Δημοσ. 30 Ιουλίου Δημοσ. 30 Ιουλίου https://www.msi.com/Motherboard/B450M-A-PRO-MAX/support#cpu βαλε το Wattage απο το χαμηλοτερο στο υψηλοτερο σου βγαζει 30 cpu που ειναι συμβατοι στα 35w
Gryzor Δημοσ. 30 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 1 ώρα πριν, panatha1369 είπε https://www.msi.com/Motherboard/B450M-A-PRO-MAX/support#cpu βαλε το Wattage απο το χαμηλοτερο στο υψηλοτερο σου βγαζει 30 cpu που ειναι συμβατοι στα 35w Λοιπόν κάπως είχα χάσει αυτή τη σελίδα. Είχα βρει μια άλλη, μάλλον πολύ μικρότερη λίστα... Ευχαριστώ! Πολύ βοηθητική η επιλογή για wattage. Βέβαια νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι πλέον διαθέσιμοι (ή φτηνοί), όταν είμαι σε laptop θα κάτσω να τους δω έναν-έναν! ... αυτό που μόλις έμαθα είναι ότι μπορείς να πάρεις έναν επεξεργαστή G (65w) και να τον τρέξεις στα 35/45w (όχι όλους, υποθέτω;). Οκ, αυτό ανοίγει ορίζοντες...
Λύση @topos Δημοσ. 30 Ιουλίου Λύση Δημοσ. 30 Ιουλίου Εάν έχεις σκοπό για διαφορά άλλα κόλπα και για να σου κρατήσει το μηχάνημα όσο το δυνατόν περισσοτερο-> Κοίτα για 4600g η 5600g. Η διαφορά θα είναι χαωτικη σε σχέση με τον athlon που έχεις τώρα. Εναλλακτικά μπορείς να δεις και 3200g στο 60ευρω αλλά σε multi θα είναι κατατι χειροτερος. Επίσης πιστεύω πως σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βρεις μεταχειρισμένους σε καλή τιμή 50-60% της τιμής του σκρουτζ εδώ στις αγγελίες του ινσομνια. Υ.γ Δεν έχω πιάσει γιατί θέλεις "χαμηλά watt", για το κόστος του ρεύματος?Εάν ναι δεν είναι "ασπρο-μαυρο". Spoiler Θέλω να πω πως ο athlon σου μπορεί να καταναλωνει 35watt που είναι φαινομενικά λιγότερα από τα 65watt σε αυτούς που συζητάμε ΑΛΛΑ όταν δουλεύει στο 100% τραβάει 35watt ενώ σε αντίστοιχο σενάριο που ένας 5600g θα δουλεύει στο 10-20% μπορεί τελικά να έχει μικρότερη κατανάλωση. 2
Gryzor Δημοσ. 30 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, @topos είπε Εάν έχεις σκοπό για διαφορά άλλα κόλπα και για να σου κρατήσει το μηχάνημα όσο το δυνατόν περισσοτερο-> Κοίτα για 4600g η 5600g. Η διαφορά θα είναι χαωτικη σε σχέση με τον athlon που έχεις τώρα. Εναλλακτικά μπορείς να δεις και 3200g στο 60ευρω αλλά σε multi θα είναι κατατι χειροτερος. Επίσης πιστεύω πως σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βρεις μεταχειρισμένους σε καλή τιμή 50-60% της τιμής του σκρουτζ εδώ στις αγγελίες του ινσομνια. Υ.γ Δεν έχω πιάσει γιατί θέλεις "χαμηλά watt", για το κόστος του ρεύματος?Εάν ναι δεν είναι "ασπρο-μαυρο". Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Θέλω να πω πως ο athlon σου μπορεί να καταναλωνει 35watt που είναι φαινομενικά λιγότερα από τα 65watt σε αυτούς που συζητάμε ΑΛΛΑ όταν δουλεύει στο 100% τραβάει 35watt ενώ σε αντίστοιχο σενάριο που ένας 5600g θα δουλεύει στο 10-20% μπορεί τελικά να έχει μικρότερη κατανάλωση. Φίλε μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις σου. Ο 5600 μάλλον ξεφεύγει από θέματος τιμής, ο 4600 είναι οριακά αλλά αντέχεται, ο 3200 προφανώς μια χαρά. Οπότε κοιτάω αυτούς τους δύο. (Αν και ναι, δεν με χαλάει και μεταχειρισμένος, έχεις δίκιο). Και ναι, έχεις απόλυτο δίκιο με τη συλλογιστική σου. Όμως σε ένα τυπικό (και στο δικό μου) σπιτικό NAS/home lab το 99% των ωρών που είναι αναμμένο (24/7) το load είναι πολύ χαμηλά ακόμα και αν στρημάρω αρχεία πχ στο Kodi. Θα έλεγα γύρω στο 5-10%. Όταν κάνω και transcode με jellyfin προφανώς ανεβαίνει κατά τις αλλά όχι τραγικά. Τον πιο ισχυρό επεξεργαστή τον θέλω για τις λίγες φορές που δουλεύω μέσα σε κάποιο VM και κάνω κάποια δουλειά ίσως, καθώς και επειδή θέλω να κάνω reencode κάμποσα αρχεία σε 265. Αλλά πάλι μιλάμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα συγκριτικά. Ξέρεις αν όλοι αυτοί μπορούν να τρέξουν στα 35W? Σε ευχαριστώ και πάλι! Επεξ/σία 30 Ιουλίου από Gryzor
panatha1369 Δημοσ. 30 Ιουλίου Δημοσ. 30 Ιουλίου Για μενα το Hot spot ειναι ο 4600g..Βεβαια με το 5600g θα εισαι ανετος για πιο πολυ καιρο..κατοχος 5600g
Gryzor Δημοσ. 30 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 1 ώρα πριν, panatha1369 είπε Για μενα το Hot spot ειναι ο 4600g..Βεβαια με το 5600g θα εισαι ανετος για πιο πολυ καιρο..κατοχος 5600g Σε ευχαριστώ! Ξέρεις αν ο συγκεκριμένος παίζει σε χαμηλότερο TDP? 🙂
nickol-us Δημοσ. 30 Ιουλίου Δημοσ. 30 Ιουλίου 7 λεπτά πριν, Gryzor είπε Σε ευχαριστώ! Ξέρεις αν ο συγκεκριμένος παίζει σε χαμηλότερο TDP? 🙂 Γιατί έχεις τόσο μεγάλη απαίτηση για το tdp; Σε μια b450 μητρική που επιτρέπει το oc του επεξεργαστή, μπορείς να τον "κόψεις" και να τον φέρεις στα μέτρα σου, μα γιατί; Δε θες να έχεις την δύναμη, όποτε την χρειαστείς; Όταν το cpu δε θα εργάζεται σκληρά και θα είναι σε idle, δε θα καταναλώνει τα 35w...
micos000 Δημοσ. 30 Ιουλίου Δημοσ. 30 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Κι εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη του nikol. Μην κολλάς και τόσο στο TDP, δηλαδή ας είναι και 65watt η cpu. Δε σημαίνει ότι θα δουλεύει πάντα με 65w αλλά αν χρειαστείς την παραπάνω δύναμη το θέμα είναι να μπορεί να τη δώσει. Πιστεύω ότι ο 4600G θα σου είναι μια χαρά και από άποψη τιμής και από άποψη απόδοσης. Επίσης θα έχεις και αρκετούς πυρήνες για τις vm γιατί με τους 2 που έχει ο 200ge δεν πας πουθενά, ενώ με 6/12 θα μπορείς να δώσεις 2/4 στην vm για να δουλέψει άνετα. Επίσης δεν μας είπες τι μνήμες έχεις. Επεξ/σία 30 Ιουλίου από micos000
Gryzor Δημοσ. 31 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 31 Ιουλίου @nickol-us, @micos000 θα συμφωνήσω απόλυτα. Σκοπεύω να κάνω μέτρηση και στα δύο settings από καμιά εβδομάδα το καθένα να δω τί θα καίει το σύστημα γιατί κι εγώ αυτό φαντάζομαι που λέτε, απλά θέλω να έχω την επιλογή. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα είναι ένα άλλο θέμα (που ίσως εμφανιστεί σε ψηλότερο TDP) γιατί το μηχάνημα είναι σε ένα αρκετά compact κουτάκι που δεν έχει χώρο για μεγάλες ψύκτρες και ανεμιστήρες. Και ναι, όπως είπα τα VMs είναι ένας από τους λόγους που θέλω να κάνω την αναβάθμιση ακριβώς γιατί τώρα πρέπει να τα κλείνω όταν δεν τα χρησιμοποιώ για να έχω πάλι και τα δύο cores διαθέσιμα για το σύστημα 🙂 Έχω 32GB επάνω. Σας υπερευχαριστώ πραγματικά!
Gryzor Δημοσ. 31 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 31 Ιουλίου 2 λεπτά πριν, micos000 είπε Μια χαρά. Ναι γιατί τώρα τρέχω unRAID αλλά είχε ξεκινήσει με TrueNAS και το zfs τη γουστάρει τη μνήμη...
micos000 Δημοσ. 31 Ιουλίου Δημοσ. 31 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Όντως, το zfs είναι μεγάλη "μνημοφαγάνα" Ειχα παλιά στο γραφείο έναν απλό freenas σε pentium 3 με 256ΜΒ μνήμη και εξυπηρετούσε καμία 40αρια PC. Τώρα ανέβηκαν πολύ οι ανάγκες και έβαλα xpenology σε hp microserver gen8 Επεξ/σία 31 Ιουλίου από micos000 1
Gryzor Δημοσ. 31 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 31 Ιουλίου 3 λεπτά πριν, micos000 είπε Όντως, το zfs είναι μεγάλη "μνημοφαγάνα" Ειχα παλιά στο γραφείο έναν απλό freenas σε pentium 3 με 256ΜΒ μνήμη και εξυπηρετούσε καμία 40αρια PC. Τώρα ανέβηκαν πολύ οι ανάγκες και έβαλα xpenology σε hp microserver gen8 40 pc από αυτό; Πω πίκρα 😂 Το σκεφτόμουν το xpenology αλλά απογοητεύτηκα από τις διαθέσιμες εφαρμογές... Με τον καινούργιο Athlon μπορεί να στήσω κανένα VM να το δοκιμάσω😁
Gryzor Δημοσ. 3 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου Το λοιπόν έβαλα έναν 5600G που πήρα από εδώ. -Το idle wattage έπεσε (!!!) από τα 32w στα 29 -το fps σε transcoding σε x265 πήγε στο θεό! -η θερμοκρασία της CPU πήγε στους 85 βαθμούς σε πλήρες load 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα