piiii Δημοσ. 2 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2024 Aν πιάνουν τα χεράκια σου και ξέρεις τι κάνεις, και εφόσον έχεις κάποια σχετικά εργαλεία, με το Manual της haynes(αν είναι διαθέσιμο για το αμάξι σου) κάνεις θαύματα.... 2
@11h Δημοσ. 2 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2024 On 01/08/2024 at 14:01, Nabuko said: Τα πιο φθηνά φίλτρα τα παίρνει ιδιώτης στα 5-6 ευρώ. 75 ευρώ για 3 μπουζί, δηλ. 25 το ένα. Οκ Εδώ βλέπω το ιριδίου της Bosch στα 15 με φπα μέσα. Το 5λιτρο Castrol 5-20 έχει 50 ευρώ και το χρέωσε 75. Πιστεύω ότι έβγαλε και ένα 70αρι+ από υπερκοστολόγηση υλικών. Τα συνεργεία τιμολογουν τα ανταλλακτικά με βάση τις τιμές λιανικής του προμηθευτή τους (τα ίδια αγοράζουν σε τιμές χονδρικής με έκπτωση που εξαρτάται από τον τζίρο πού κάνουν και το περιθώριο κέρδους του κάθε ανταλλακτικου). Στα ακριβά (πχ βολάν) ενα μεγάλο συνεργείο που χρεώνει τον πελάτη σχεδόν €1000 έχει αγοράσει λιγότερο από το μισό. Ένα μικρό συνοικιακό έχει συνήθως έκπτωση 25% επί του καταλόγου λιανικής κατά μέσο όρο. 2
Witcher1st Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 15 hours ago, Doubt said: 10 service = 10 χρόνια; Τι συζητάμε τότε; Τα ακριβά γούστα πληρώνονται και ανάλογα. Να πας στο μάστορα της γειτονιάς, ναι. Με δικά σου ανταλλακτικά αγορασμένα σε νορμάλ τιμές, λάδια και φίλτρα για αρχή. Αν δεν σου κάνει, δεν ξαναπάς. Καθε χρονο δε θελει service ενα καινουριο αμαξι; Θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε; Τελη του 17 το πηρα καινουριο. Δεν παλιωσε για να το εχω παρατημενο και χωρις service. 14 hours ago, achilles_g_ said: Εδώ θα διαφωνήσω. Στα 20 ευρώ μου βάζουν ένα φίλτρο καμπίνας no name, εγώ στα 20 πέρνω το ΜΑΝ. Επιπλέον τα συνεργεία δουλεύουν με ένα ποσοστό κέρδους που κάποιες φορές ξεπερνάει το φπα από αυτό που θα το πάρεις εσύ έξω. Πρόσφατα έψαχνα αισθητήρα εκκεντροφόρου για το αυτοκίνητο και μου λεέι ο φίλος μου μηχανικός πάρτο μόνος σου από autodoc, ποιο φθηνά θα σου βγει... Το πρόβλημα είναι όταν χρειάζεσαι κάτι άμεσα.... Και δλδ τι θελεις να μου πεις; Του χρονου να αγορασω απο το autodoc ολα τα φιλτρα + λαδια και να τα παω στο εξουσιοδοτημενο συνεργειο για service; Προφανως και δε θα δεχθουν κατι τετοιο. Τωρα εαν τα παω στο μαστορα της γειτονιας, και παλι παιζεται..
Nabuko Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 3 ώρες πριν, @11h είπε Τα συνεργεία τιμολογουν τα ανταλλακτικά με βάση τις τιμές λιανικής του προμηθευτή τους (τα ίδια αγοράζουν σε τιμές χονδρικής με έκπτωση που εξαρτάται από τον τζίρο πού κάνουν και το περιθώριο κέρδους του κάθε ανταλλακτικου). Στα ακριβά (πχ βολάν) ενα μεγάλο συνεργείο που χρεώνει τον πελάτη σχεδόν €1000 έχει αγοράσει λιγότερο από το μισό. Ένα μικρό συνοικιακό έχει συνήθως έκπτωση 25% επί του καταλόγου λιανικής κατά μέσο όρο. Το ξέρω, το έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο ότι τα παίρνει πιο φθηνά απ' ότι ένας ιδιώτης. 1
achilles_g_ Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 8 ώρες πριν, Witcher1st είπε Καθε χρονο δε θελει service ενα καινουριο αμαξι; Θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε; Τελη του 17 το πηρα καινουριο. Δεν παλιωσε για να το εχω παρατημενο και χωρις service. Και δλδ τι θελεις να μου πεις; Του χρονου να αγορασω απο το autodoc ολα τα φιλτρα + λαδια και να τα παω στο εξουσιοδοτημενο συνεργειο για service; Προφανως και δε θα δεχθουν κατι τετοιο. Τωρα εαν τα παω στο μαστορα της γειτονιας, και παλι παιζεται.. Εννοείται ότι θα τα δεχτούν εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου κι έχεις μαζί σου την απόδειξη αγοράς. Ξέρεις πόσοι το κάνουν; Και σε εξουσιοδοτημένα και μη....Και αν σου πει ο μπαρμπαμήτσος όχι, θα βρεις αλλον που τιμάει την εργασία του. Και το δικό μου τέλη του 19 είναι. Έχει σημασία αυτό στο ότι ανέβηκε η τιμή του service; Μάλιστα πλησιάζει η ώρα του ετήσιου service και έχω προμηθευτεί τα official vw αναλώσιμα που χρειάζεται το αυτοκίνητο. (λάδια, φίλτρο λαδιού, φίλρο καμπίνας, αντιψυκτικό, μπουζί).
Klausx Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Αν κάνει σωστά την εργασία ας πληρωθεί και με το παραπάνω.... λάδια / φίλτρα καλό είναι να μπαίνουν πάντα ίδια μάρκα / τύπος οπότε δεν το αφήνεις στο χέρι του κάθε συνεργείου που έχει πάρει βαρέλι PakistanOil για να κάνει την δουλειά του. Στα μηχανικά αφήνεις τον σωστό τεχνικό να επιλέξει τι θα βάλει αφού υποθετικά στα τόσα χρόνια γνωρίζει ποια είναι πλήρως συμβατά και αξιόπιστα για το τάδε αυτοκίνητο. Θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή συνεργείου, αν αρχίσω να γράφω περιστατικά και κακοτεχνίες δεν θα τελειώσω ποτέ μέχρι να βρω τους σωστούς για 3 διαφορετικές μάρκες... και φυσικά να ρίξω άπειρες ώρες προσωπικής εργασίας μαζεύοντας τα απαράδεκτα λάθη τους.
Morosana Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Είτε του πας εσύ ανταλλακτικά ή στα φέρει αυτός το ίδιο θα σου βγει. Στη μια περίπτωση θα βγάλει στο ανταλλακτικό και θα χαμηλώσει την εργασία του στην άλλη θα σου ανεβάσει την εργασία. Ο μόνος λόγος για να του πας εσύ ανταλλακτικά είναι αν θες κάτι πιο ποιοτικό από αυτό που βάζουν συνήθως πχ τακάκια textar αντί για ashika λάδι amsoil αντί για απλό καστρολ κτλ κτλ κτλ
@11h Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 8 hours ago, Nabuko said: Το ξέρω, το έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο ότι τα παίρνει πιο φθηνά απ' ότι ένας ιδιώτης. Δεν είναι υπερτιμολόγηση όμως η φυσική διάφορα μεταξύ χονδρικής και λιανικής, σε όλους τούς τομείς λίγο πολύ το ίδιο ισχύει, απλά οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν.
dbrillis Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Σε αυτό το θέμα η συζήτηση ειναι, στο πολυτελές εστιατόριο η κοκα κολα κοστίζει 4 ευρώ, εγω αγοραζω την κοκα κολα απο το ίντερνετ χονδρική και μου βγαίνει 0.60 ευρω, εγω ειμαι έξυπνος. Το μόνο που δεν έγραψαν μερικοί ειναι πως αυτοί κατασκευαζουν αυτοκίνητα μονοι τους στην αυλη τους πολυ φθηνότερα απο οτι το κανουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. TS, νομίζω οκ ειναι οι τιμές, ζητα ομως διευκρινήσεις για το τιμολόγιο(κανε παράπονα αν χρειάζεται), δεν ειναι κακό να εισαι ο πελάτης που ολο ρωτάει. Αν εχουν κανει τυπογραφικο λάθος ζητα να στο διορθώσουν. Εγω ημουν παντα ο χαλαρός πελάτης αλλα δεν είναι καλό αυτο, σε αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα. Επαθα και εμαθα, αλλαξα, ειμαι πλέον ο πελάτης που ελέγχει και κάνει ευγενικά παραπονα. 2
Morosana Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 1 ώρα πριν, dbrillis είπε Σε αυτό το θέμα η συζήτηση ειναι, στο πολυτελές εστιατόριο η κοκα κολα κοστίζει 4 ευρώ, εγω αγοραζω την κοκα κολα απο το ίντερνετ χονδρική και μου βγαίνει 0.60 ευρω, εγω ειμαι έξυπνος. Το μόνο που δεν έγραψαν μερικοί ειναι πως αυτοί κατασκευαζουν αυτοκίνητα μονοι τους στην αυλη τους πολυ φθηνότερα απο οτι το κανουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. TS, νομίζω οκ ειναι οι τιμές, ζητα ομως διευκρινήσεις για το τιμολόγιο(κανε παράπονα αν χρειάζεται), δεν ειναι κακό να εισαι ο πελάτης που ολο ρωτάει. Αν εχουν κανει τυπογραφικο λάθος ζητα να στο διορθώσουν. Εγω ημουν παντα ο χαλαρός πελάτης αλλα δεν είναι καλό αυτο, σε αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα. Επαθα και εμαθα, αλλαξα, ειμαι πλέον ο πελάτης που ελέγχει και κάνει ευγενικά παραπονα. Δεν κατασκευάζουμε αλλά όσοι μπορούμε και ξέρουμε τα επισκευάζουμε και συντηρούμε και πολλές φορές με καλύτερα ανταλλακτικά από τα κοινά του εμπορίου (febi, ashika και λοιπές κινεζιές). Και επειδή τα εξουσιοδοτημένα δεν είναι πολυτελή εστιατόριο όπως νομίζεις αλλά περισσότερο β κατηγορίας με ωραία σάλα με εργαζόμενους 25 30 χρόνων χωρίς εμπειρία με την επιτήρηση ενός αρχιμάστορα που είναι συνήθως ψιλοαποτυχημένος και το μόνο που κάνει είναι pr με τους πελάτες. Από σούπερ ντουπερ συνεργείο με καυτή γκομενιτσα στη γραμματεία και free wifi έφυγα μετά από sercive στο εταιρικό χωρίς να σφίξουν τα μπουλόνια και πήγα να σκοτωθώ , ενώ στο γκαράζ μου τα σφίγγω με ροποκλειδο 😛 1
haris_216 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 20 ώρες πριν, piiii είπε Aν πιάνουν τα χεράκια σου και ξέρεις τι κάνεις, και εφόσον έχεις κάποια σχετικά εργαλεία, με το Manual της haynes(αν είναι διαθέσιμο για το αμάξι σου) κάνεις θαύματα.... Τα haynes ήταν εκπληκτική σειρά. Και κυριολεκτικά μπορούσες να "λύσεις" και να "δέσεις" το αυτοκίνητο με τις οδηγίες τους. Μάλιστα ακόμα και συνεργεία που δεν ήταν εξουσιοδοτημένα και άρα δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από την αντιπροσωπεία/μαμά εταιρία, στηρίζονταν στην συγκεκριμένη σειρά για να κάνουν τη δουλειά τους. Υπήρχαν και άλλες σειρές (πχ η γαλλική etai) αλλά τίποτα τόσο αναλυτικό όσο τα haynes. Προσωπικά είχα πάντα από τα αυτοκίνητα που είχα στα χέρια μου και φυσικά έκανα αρκετά πράγματα μόνος μου με τη βοήθειά τους. Αυτά βέβαια αφορούν το παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια η haynes έχει κάνει μεγάάάλη στροφή στη φιλοσοφία/προσέγγισή της (σειρά autofix) και πλέον έχουμε τα εξής (για τα νεότερα μοντέλα πάντα μιλάω): Είναι ΜΟΝΟ σε ηλεκτρονική μορφή, που από μόνο του δεν είναι κακό. Δυστυχώς δεν είναι downloadable και κατά συνέπεια πρέπει να είσαι online για την όποια πληροφορία. Δεν μπορείς δηλαδή να πάρεις το βιβλιαράκι σου ή το pdf σου και να κατέβεις στο αμάξι. Έχουν πλέον εγκαταλείψει το complete stripdown and rebuild που εφάρμοζαν στο παρελθόν. Κατά συνέπεια παίρνεις ένα (ο θεός να το κάνει) manual το οποίο έχει γενικές κατευθύνσεις που αφορούν κάποια διαδικασία (πχ αλλαγή υγρών φρένων) και όπου οι φωτογραφίες μπορεί να αφορούν ένα τελείως άλλο αυτοκίνητο αφού είναι μόνο για απλή κατεύθυνση ή, όπως διάβασα κάπου, δεν αφορούν τον αρχάριο. Κατά συνέπεια για το όποιο "περίεργο" μπορεί να έχει το όχημά σου δεν έχεις την όποια ενημέρωση όπως παλιά. Αυτά που θα αφορούν το συγκεκριμένο μοντέλο που θα πάρεις θα αφορά μόνο πχ το ηλεκτρολογικό διάγραμμα, τους διάφορους κωδικούς σφάλματος που θα βγάλει το obd και τα specifications του (πχ τύπος λαδιών, βαλβολίνες, χωρητικότητες, ροπές σε σφιξίματα, κλπ)
Nabuko Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 3 ώρες πριν, @11h είπε Δεν είναι υπερτιμολόγηση όμως η φυσική διάφορα μεταξύ χονδρικής και λιανικής, σε όλους τούς τομείς λίγο πολύ το ίδιο ισχύει, απλά οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν. Φυσικά και είναι υπερτιμολόγηση σε αυτή εδώ την περίπτωση γιατί δεν έχουμε τιμολόγηση με βάση τη λιανική αλλά πολύ πιο πάνω. Ανέφερα ενδεικτικά ότι ένας ιδιώτης μπορεί να αγοράσει τα λάδια στα 50 ευρώ λιανική και ο μάστορας τα χρέωσε 75. Άρα ο μάστορας τα αγόρασε ακόμα πιο κάτω απ' τα 50 σε χονδρική τιμή που όμως δεν τα χρέωσε στα 50 της λιανικής αλλά τα τιμολόγησε ακόμα πιο πάνω. Το ίδιο ισχύει και με τα φίλτρα και τα μπουζί. 2
piiii Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 3 λεπτά πριν, haris_216 είπε Τα haynes ήταν εκπληκτική σειρά. Και κυριολεκτικά μπορούσες να "λύσεις" και να "δέσεις" το αυτοκίνητο με τις οδηγίες τους. Μάλιστα ακόμα και συνεργεία που δεν ήταν εξουσιοδοτημένα και άρα δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από την αντιπροσωπεία/μαμά εταιρία, στηρίζονταν στην συγκεκριμένη σειρά για να κάνουν τη δουλειά τους. Υπήρχαν και άλλες σειρές (πχ η γαλλική etai) αλλά τίποτα τόσο αναλυτικό όσο τα haynes. Προσωπικά είχα πάντα από τα αυτοκίνητα που είχα στα χέρια μου και φυσικά έκανα αρκετά πράγματα μόνος μου με τη βοήθειά τους. Αυτά βέβαια αφορούν το παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια η haynes έχει κάνει μεγάάάλη στροφή στη φιλοσοφία/προσέγγισή της (σειρά autofix) και πλέον έχουμε τα εξής (για τα νεότερα μοντέλα πάντα μιλάω): Είναι ΜΟΝΟ σε ηλεκτρονική μορφή, που από μόνο του δεν είναι κακό. Δυστυχώς δεν είναι downloadable και κατά συνέπεια πρέπει να είσαι online για την όποια πληροφορία. Δεν μπορείς δηλαδή να πάρεις το βιβλιαράκι σου ή το pdf σου και να κατέβεις στο αμάξι. Έχουν πλέον εγκαταλείψει το complete stripdown and rebuild που εφάρμοζαν στο παρελθόν. Κατά συνέπεια παίρνεις ένα (ο θεός να το κάνει) manual το οποίο έχει γενικές κατευθύνσεις που αφορούν κάποια διαδικασία (πχ αλλαγή υγρών φρένων) και όπου οι φωτογραφίες μπορεί να αφορούν ένα τελείως άλλο αυτοκίνητο αφού είναι μόνο για απλή κατεύθυνση ή, όπως διάβασα κάπου, δεν αφορούν τον αρχάριο. Κατά συνέπεια για το όποιο "περίεργο" μπορεί να έχει το όχημά σου δεν έχεις την όποια ενημέρωση όπως παλιά. Αυτά που θα αφορούν το συγκεκριμένο μοντέλο που θα πάρεις θα αφορά μόνο πχ το ηλεκτρολογικό διάγραμμα, τους διάφορους κωδικούς σφάλματος που θα βγάλει το obd και τα specifications του (πχ τύπος λαδιών, βαλβολίνες, χωρητικότητες, ροπές σε σφιξίματα, κλπ) Oμολογώ ότι δεν το ήξερα αυτό, καθώς σταμάτησα να παρακολουθώ απο την στιγμή που είχα τα manual και για τα δύο αμάξια που οδηγώ, 1990 και 2005 αντίστοιχα μοντέλα, όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ κατατοπιστικά.
tutuyo Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 2 hours ago, dbrillis said: Σε αυτό το θέμα η συζήτηση ειναι, στο πολυτελές εστιατόριο η κοκα κολα κοστίζει 4 ευρώ, εγω αγοραζω την κοκα κολα απο το ίντερνετ χονδρική και μου βγαίνει 0.60 ευρω, εγω ειμαι έξυπνος. Το μόνο που δεν έγραψαν μερικοί ειναι πως αυτοί κατασκευαζουν αυτοκίνητα μονοι τους στην αυλη τους πολυ φθηνότερα απο οτι το κανουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. TS, νομίζω οκ ειναι οι τιμές, ζητα ομως διευκρινήσεις για το τιμολόγιο(κανε παράπονα αν χρειάζεται), δεν ειναι κακό να εισαι ο πελάτης που ολο ρωτάει. Αν εχουν κανει τυπογραφικο λάθος ζητα να στο διορθώσουν. Εγω ημουν παντα ο χαλαρός πελάτης αλλα δεν είναι καλό αυτο, σε αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα. Επαθα και εμαθα, αλλαξα, ειμαι πλέον ο πελάτης που ελέγχει και κάνει ευγενικά παραπονα. Βαρετά αυτά τα θρεντ με το σέρβις πλέον, ή εξελίξη είναι προδιαγεγραμμένη Ρωτάει κάποιος χριστιανός να μάθει αν του τον πιάσανε (hint του τον πιάσανε) και καταλήγουμε σε αστειοτητες του στυλ κάντο μόνος σου Δεν ξέρεις; Δες βιντεάκια. Ως γνωστόν άμα δεις βιντεάκια μαθαίνεις τα πάντα. Άμα παίζεις πχ flight simulator, άνετα σηκώνεις f35 Δεν έχεις εργαλεία; Να πάρεις, μπες στο πρακτικερ και κατέβασε τα ράφια Δεν έχεις μέρος; Να βγεις στο δρόμο. Απλά βρες σκιά, μην κάτσεις στους 40 Δεν έχεις ανταλλακτικά; Μπες στο Σκρουτζ Θα πάω να αγοράσω εγώ αύριο μεθαύριο ένα αμάξι και θα μου πει ο πωλητής, κάνω το δικό μου research και το σερβισαρω μόνος μου LoL 6
panos spain Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, tutuyo είπε Βαρετά αυτά τα θρεντ με το σέρβις πλέον, ή εξελίξη είναι προδιαγεγραμμένη Ρωτάει κάποιος χριστιανός να μάθει αν του τον πιάσανε (hint του τον πιάσανε) και καταλήγουμε σε αστειοτητες του στυλ κάντο μόνος σου Δεν ξέρεις; Δες βιντεάκια. Ως γνωστόν άμα δεις βιντεάκια μαθαίνεις τα πάντα. Άμα παίζεις πχ flight simulator, άνετα σηκώνεις f35 Δεν έχεις εργαλεία; Να πάρεις, μπες στο πρακτικερ και κατέβασε τα ράφια Δεν έχεις μέρος; Να βγεις στο δρόμο. Απλά βρες σκιά, μην κάτσεις στους 40 Δεν έχεις ανταλλακτικά; Μπες στο Σκρουτζ Θα πάω να αγοράσω εγώ αύριο μεθαύριο ένα αμάξι και θα μου πει ο πωλητής, κάνω το δικό μου research και το σερβισαρω μόνος μου LoL Τι θες να μας πεις δηλαδή, είναι μεγάλη τέχνη να αλλάξεις λαδια μόνος σου? Πήγε, του έπιασαν τον κώλο για 15 λεπτα δουλειά, κι εδώ μέσα του λέτε καλά τον χρέωσαν για ανταλλακτικά + 2 ωρες εργασίας. Ποιες 2 ωρες? Αυτά που του άλλαξαν τα αλλάζω μόνος σε golf 6 περίπου σε 20 λεπτα με εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε σπίτι πέρα από το μπουζοκλειδο (των 7€). Μπορει να αγοράσει τα ανταλλακτικά μόνος του και να πάει σε οποιοδήποτε συνεργείο, ακόμα και εξουσιοδοτημενο. Σιγα μη το παίξουν και δύσκολοι, κωλοτούμπες θα κάνουν. Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2024 από panos spain
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα