Προς το περιεχόμενο

To πολεμικό ναυτικό της Γερμανίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί δισκέτες των οκτώ ιντσών


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Τέσσερις φρεγάτες κλάσης Βρανδεμβούργου εξαρτώνται από τις δισκέτες αυτές για τη λειτουργία των συστημάτων συλλογής δεδομένων, με το πολεμικό ναυτικό να αναζητεί τρόπο αντικατάστασής τους.

Το πολεμικό ναυτικό της Γερμανίας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των φρεγατών F123 κλάσης Βρανδεμβούργου, επιχειρώντας να τερματίσει την εξάρτησή τους από δισκέτες των οκτώ ιντσών.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες χρησιμοποιούν δισκέτες για τα συστήματα συλλογής δεδομένων (DAQ), όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του Tom's Hardware. Το Augen geradeaus!, γερμανικό ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, όπου αρθρογραφεί ο δημοσιογράφος Τόμας Βίγκολντ, επισημαίνει ότι τα DAQ είναι σημαντικά για τον έλεγχο των φρεγατών, καθώς μεταξύ άλλων ελέγχουν την παραγωγή ενέργειας, στα πλοία αυτά, με τις φρεγάτες αυτές να έχουν ως βασικό αντικείμενο τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και την αεράμυνα. 

Νωρίτερα τον Ιούλιο το ιστολόγιο εντόπισε πρόσκληση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμού, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Υποστήριξης (BAAINBw) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών F123 του γερμανικού πολεμικού ναυτικού. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες ενσωματώθηκαν στο στόλο από τον Οκτώβριο του 1994 έως το Δεκέμβριο του 1996. Όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Heise, οι φρεγάτες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες των οκτώ ιντσών, παρότι υπάρχουν σύγχρονες εναλλακτικές εδώ και χρόνια, λόγο του ότι "τα εδραιωμένα συστήματα θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστα".

f123-frigate.jpg.96865833cbd5e8474eecc49a8e448147.jpg

Αντί να προχωρήσει σε συνολική αλλαγή των DAQ, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει και να ενσωματώσει ένα σύστημα προσομοίωσης, ώστε να αντικατασταθούν οι δισκέτες. Η προσέγγιση αυτή διαφέρει από εκείνη που επέλεξε η αμερικανική πολεμική αεροπορία, καθώς το 2019 αντικατέστησε τις δισκέτες των οκτώ ιντσών που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση δεδομένων στο πλαίσιο της λειτουργίας της διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών του δικτύου διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με δίσκους SSD.

Οι γερμανικές αρχές στράφηκαν στη Saab για την αναβάθμιση των φρεγατών F123. Τον Ιούλιο του 2021 η Saab εξασφάλισε συμβόλαιο με στόχο την "παράδοση και ενσωμάτωση νέων συστημάτων ραντάρ και μηχανισμών ελέγχου φωτιών" για τις φρεγάτες F123 του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τεσσάρων φρεγατών με τρόπο που θα περιόριζε τους κινδύνους από την εφαρμογή των αναβαθμίσεων. Η αξία του συμβολαίου, σύμφωνα με τη σουηδική εταιρία, ανέρχεται στα 390 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντικατάσταση των δισκετών αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου του 2025. Οι φρεγάτες F123 προβλέπεται να παραμείνουν σε ενεργή υπηρεσία έως ότου καταστούν διαθέσιμες οι F126s, κάτι που αναμένεται να συμβεί μεταξύ του 2028 και του 2031.

Ο μέσος πολίτης θεωρεί τις δισκέτες, δικαίως, ως κάτι το παρωχημένο, όμως διάφορες κρατικές υπηρεσίες, αρμόδιες για εδραιωμένα συστήματα τα οποία λειτουργούν με επιτυχία έχουν αποδειχτεί πολύ λιγότερο πρόθυμες να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο αποθηκευτικό μέσο. Πέρα από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό και την αμερικανική πολεμική αεροπορία, η Ιαπωνία μόλις τον περασμένο μήνα έπαψε να χρησιμοποιεί δισκέτες στα κρατικά συστήματά της. Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη χρήση δισκετών 5¼ ιντσών για τη λειτουργία του μετρό της πόλης μέχρι το 2030.

Αντίστοιχα, διάφορες βιομηχανίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες για τη λειτουργία μηχανών που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα σε επαγγελματικές μηχανές κεντήματος. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν το Γερμανικο πολεμικο ναυτικο αντιμετωπιζει τετοια θεματα , δεν θελει πολυ φαντασια για να καταλαβουμε με

τι μεσα τα βγαζει περα το ημετερο . Στο Ναυτικο , διοτι αν παμε στο Πεζικο , που ως γνωστον δεν κολλωνει , το

πιθανοτερο ειναι οτι θα υπηρετουν ακομα τα προπολεμικα χειροκινητα με την μανιβελα μαγνητικα τηλεφωνα .

Τωρα αν με καποια πατεντα αναβαθμιστηκαν και απεκτησαν καποια στιγμη usb Interface για συνδεση με κινητα , μονον διαβιβαστες

θα μπορουσαν να μας απαντησουν.

Επεξ/σία από nepomuk
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, nepomuk είπε

Τωρα αν με καποια πατεντα απεκτησαν καποια στιγμη usb Interface για συνδεση με κινητα , μονον διαβιβαστες

θα μπρουσαν να μας απαντησουν.

Και ο Νίκος ο Κούκος 

  • Like 2
  • Thanks 3
  • Haha 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aισχος!
Σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας?
Σε φραγατες με δισκετες?
Ουτε καν USB stick δε δεχονται?
Πωωωω....καταστραφηκαμε.

Και του πατερα μου το τρακτερ δεν εχει immobilizer.
Tι να κανουμε τωρα?
Να πεταξουμε το τρακτερ?

  • Like 3
  • Confused 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Panagiotiskirk είπε

Μπορεί να κοροιδεύουμε, το γεγονός της "παρωχημένης" τεχνολογίας (και εγώ μαζί)  αλλά προσωπικά αν και λάτρης των νέων τεχνολογιών τα τελευτάια 34 χρόνια της ζωής μου , από τότε που η infosystem (οι εκ Θεσσαλονίκης καταλαβαίνουν) ήταν το γεγονός της χρονιάς στα τεχνολογικά δρώμενα της χώρας  , δεν σας κρύβω ότι αυτή η εξάρτηση στα online συστήματα στα οποία πλέον βασίζεται η ζωή και η καθημερινότητα μας με τρομάζει, στην υγεία , στην οικονομία, στην επικοινωνία κλπ. Όλα λειτουργούν κατά τύχη και κυριολεκτώ.

+1000
Βλέπε και στην σειρά battlestar galactica...(θα μου πεις σειρα...θα σου πω απεχει απο την πραγματικότητα;)

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν έχουν δισκέτα οι F123 του 1994 και μετά που είναι "καινουργέλες" σε σχέση με τις δικές μας φρεγάτες που είναι παλαιότερες. Είναι νεώτερες από τις δικές μας "νέες" ΜΕΚΟ αφού στη ουσία οι F123 ήταν σχεδίαση που τις διαδέχθηκε .

Οι Kortenaer που έχουμε στο στόλο  η παλαιότερη έπεσε στο νερό το 1976 και οι τέσσερις που δεν έκαναν κανένα εκσυγχρονισμό όχι μόνο έχουν δισκέτες αλλά και Motorola 68000 θα βρεις σε αυτές. Τις συντηρούν με πατέντες και vintage electronics από το Ebay μάλλον.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κλάση_Φρεγατών_Kortenaer

Επεξ/σία από Aprile
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...