Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτός). Από Σεπτέμβρη ενδέχεται να βρω μια εργασία για συμπλήρωμα του εισοδήματος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επιχείρηση δε θέλει να κάνει πρόσληψη, θέλει ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό που λέμε μπλοκάκι δηλαδή.

Από τα ελάχιστα που ξέρω, δε συμφέρει να κάνεις έναρξη αν τα έσοδα σου ειναι χαμηλά μιας και έχεις-δεν έχεις πληρώνεις στανταρ την ασφάλεια σου, έχεις και φορολογία από το πρώτο €.

Αν κάτσει αυτή η δουλειά δε νομίζω να κερδίζω πάνω από 200€/μήνα. Συμφέρει να κάνω κάποια κίνηση ή να το ξεχάσω; Υπο κανονικές συνθήκες δε συμφέρει αλλά λέω μήπως επειδή είμαι ήδη εργαζόμενος αν γλιτώνω κάποιες από τις εισφορές.

Δε το έχω ψάξει και πολύ γιατί δε ξέρω αν θέλω να το κάνω ακόμα οπότε ρωτάω για αρχή εδω

Δημοσ.

Για τόσο μικρό ποσό κοίτα αν δέχονται τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης)

Από όσο ξέρω αν είσαι μισθωτός και έχεις μπλοκακι φορολογείσαι κανονικά σαν επαγγελματίας αλλά αν έχεις μόνο μπλοκακι μέχρι 3 πελάτες φορολογεισαι σαν μισθωτός 

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Neptu είπε

είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτός). Από Σεπτέμβρη ενδέχεται να βρω μια εργασία για συμπλήρωμα του εισοδήματος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επιχείρηση δε θέλει να κάνει πρόσληψη, θέλει ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό που λέμε μπλοκάκι δηλαδή.

Από τα ελάχιστα που ξέρω, δε συμφέρει να κάνεις έναρξη αν τα έσοδα σου ειναι χαμηλά μιας και έχεις-δεν έχεις πληρώνεις στανταρ την ασφάλεια σου, έχεις και φορολογία από το πρώτο €.

Αν κάτσει αυτή η δουλειά δε νομίζω να κερδίζω πάνω από 200€/μήνα. Συμφέρει να κάνω κάποια κίνηση ή να το ξεχάσω; Υπο κανονικές συνθήκες δε συμφέρει αλλά λέω μήπως επειδή είμαι ήδη εργαζόμενος αν γλιτώνω κάποιες από τις εισφορές.

Δε το έχω ψάξει και πολύ γιατί δε ξέρω αν θέλω να το κάνω ακόμα οπότε ρωτάω για αρχή εδω

Καλησπερα.

Με τα μεχρι στιγμης.

ασφαλεια πληρωνεις συμπληρωματική-ΑΝ ΔΕΝ- σε καλυπτει του ΙΚΑ(4ωρος ή χαμηλομισθος κλπ) .

Εναρξη κοστιζει -τιποτα- αν την κανεις μονος σου,εως 200€ αν την κανει καποιο γραφειο.

Φορολογια,εξαρταται απο το εισοδημα σου-ΝΑΙ απο το πρωτο ευρω-

Υπο κανονικες συνθηκες εξαρταται αν συμφερει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Aν είσαι ήδη μισθωτός και full time, οι ασφαλιστικές σου εισφορές σαν μισθωτός, υπερκαλύπτουν την πρώτη κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών του ελεύθερου επαγγελματία. Οπότε, δε θα πληρώνεις μάλλον κάτι, ή θα συμπληρώνεις κάποιο ποσό αν είσαι part time μισθωτός.

Βέβαια μετά προκύπτει το ζήτημα της φορολογίας, από τα εισοδήματα που θα βγάζεις από το μπλοκάκι. Εφόσον είναι μικρό το ποσό, μπορείς να φορολογηθείς αυτοτελώς για τα εισοδήματα του ελεύθερου επαγγελματία ( όχι καθεστώς μπλοκάκια) και αυτοτελώς για τα εισοδήματα του μισθωτού. Στην περίπτωση αυτή, έως 9000 ευρώ, θα πληρώσεις 9%, αλλά θα επιβαρυνθείς και με προκαταβολή φόρου (για το τέλος επιτηδεύματος δεν ξέρω, δε θυμάμαι για ποιους καταργήθηκε).

Αν επιλέξεις το καθεστώς μπλοκάκια, τότε το εισόδημα σου θα λογίζεται ως έξτρα στο ήδη μισθωτό σου, με ότι συντελεστή φορολογίας σημαίνει αυτό (πχ αν είσαι στα 20κ ήδη, και βγάζεις 200x12=2400, τότε το υπερβάλλον πόσό θα φορολογείται με 200x0.29). Εδώ δεν επιβαρύνεσαι με προκαταβολή φόρου (που είναι αστεία σε κάθε περίπτωση, γιατί είναι μικρό το ποσό), αλλά δεν ξέρω τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος.

Για το τέλος επιτηδεύματος νομίζω καταργήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση, αλλά όχι ακόμη σε αυτούς με καθεστώς μπλοκάκια.

Επιπλέον, πρέπει να λογίζεις +24% ΦΠΑ στο ποσό αυτό αν πρόκειται για επιχείρηση με ελληνικό ΑΦΜ (θα το καλύπτει ο εργοδότης?). Ακόμη, μηνιαία έξοδα λογιστή, που δεν πιστεύω ότι θα είναι κάτω των 30 ευρώ.

Συμφέρει πιστεύεις;

Είμαι εκτός καθεστώτος μπλοκάκια για ένα χρόνο τώρα, οπότε τα λεγόμενα μου ενδέχεται να περιέχουν και ανακρίβειες. Κάποιος λογιστής θα μπορούσε να μας δώσει παραπάνω λεπτομέρειες!

Επεξ/σία από christakos07
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν έχεις έδρα το σπίτι σου και κόβεις τιμολόγια αποκλειστικά σε έναν πελάτη ("εργοδότη") γλυτώνεις τη φορολόγηση από το "1ο ευρώ" αλλά έχεις -με τα μέχρι τώρα δεδομένα υποτίθεται ήταν η τελευταία χρονιά και καταργείται από φέτος- τέλος επιτηδεύματος 500€. Προκαταβολή φόρου δεν υφίσταται πάντως. Επιπλέον εισφορές δεν θα πληρώσεις εφόσον η μισθωτή σου απασχόληση με τις εισφορές της καλύπτει την ελάχιστη απαίτηση (νομίζω ακόμα και ο βασικός μισθός τις καλύπτει). Ο "τίτλος κτήσης" που αναφέρθηκε έχει γίνει ασύμφορος πλέον από όσο ξέρω (επιβαρύνεται με παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ). Το εργόσημο απευθύνεται σε εργάτες. Ρώτησε λογιστή.

Επεξ/σία από theopan

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...