Neptu Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Ρωτάω απλά ενημερωτικά μιας και πλέον έχει κλείσει το θέμα. Θυμάμαι πριν χρόνια ένας φίλος μου είχε θέμα με τον εργοδότη του που αργούσε πολύ να τον πληρώσει και στο τέλος παραιτήθηκε γιατί δε πήγαινε άλλο. Πρόσφατα ένας σχετικά γνωστός είχε το ίδιο θέμα με την διαφορά ότι ο εργοδότης το έκανε ψιλοεπίτηδες για να αναγκάσει κάποια συγκεκριμένα άτομα να παραιτηθούν. Το ένα από αυτά τα άτομα βρήκε άλλη δουλειά και παραιτήθηκε. Το άλλο, ο γνωστός μου, παρόλο που δε βρήκε δουλειά δήλωσε παραίτηση. Σε συνάντηση που είχε με τον εργοδότη ειπώθηκε με λίγα λόγια το "έτσι είναι τα πράγματα, αν δε σου αρέσει φεύγεις". Ξέρουμε ότι με παραίτηση δε παίρνεις ταμείο ανεργίας. Η απορια μου όμως είναι για ποιό ή ποιους λόγους κάποιοι εργοδότες ενώ θέλουν να διώξουν άτομα, δε το κάνουν ενώ τους αναγκάζουν να παραιτηθούν; Με απόλυση δικαιούσαι κάποια αποζημείωση την αποία χάνεις αν παραιτηθείς. Αλλά είναι τόσο μεγάλη αυτή η αποζημειωση πλέον; Αν δουλεύεις πολλά χρόνια ίσως, αλλά στις περιπτώσεις που ανέφερα μιλάμε για 1-2 χρόνια εργασίας. Δηλαδή πόσο γλίτωσε ο εργοδότης με το να τους αναγκάσει να παραιτηθούν; Με άτομο μου μιλούσα μου είπε ότι μερικοί το κάνουν για να μπορούν να πάρουν άτομα από τον ΟΑΕΔ με επιδότηση, ενώ αν φανεί ότι διώξανε άτομο δε μπορούν να μπουν σε τέτοιο πρόγραμμα. Ισχύει αυτό; Και η τελευταία μου απορία. Αφού βλέπεις ότι σε αναγκάζουν σε παραίτηση, γιατί να παραιτηθείς και να μη πουλήσεις τρέλα ή ακόμα καλύτερα να κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση. Σε αυτή την περίπτωση δε θα αναγκαστεί ο άλλος να σε απολύσει και να πάρεις και την αποζημείωση (όση και να είναι);
MikeJ Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Βασικά αν σου χρωστάνε μισθούς δεν παραιτείσαι αλλά μιλάς με επιθεώρηση ώστε να προχωρήσεις σε επίσχεση εργασίας. Ουσιαστικά η απασχόληση και υποχρέωση μισθοδοσίας σου συνεχίζει να τρέχει αλλά εσύ δεν έχεις υποχρέωση να εμφανίζεσαι στην εργασία. Επίσης μπορείς να βρεις άλλη εργασία στο ενδιάμεσο. Επίσης μη καταβολή δώρου εγκαίρως είναι αυτόφωρο και αν γίνει καταγγελία ο εργοδότης συλλαμβάνεται. 7
Neptu Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 5 λεπτά πριν, MikeJ είπε Βασικά αν σου χρωστάνε μισθούς δεν παραιτείσαι αλλά μιλάς με επιθεώρηση ώστε να προχωρήσεις σε επίσχεση εργασίας. Ουσιαστικά η απασχόληση και υποχρέωση μισθοδοσίας σου συνεχίζει να τρέχει αλλά εσύ δεν έχεις υποχρέωση να εμφανίζεσαι στην εργασία. Επίσης μπορείς να βρεις άλλη εργασία στο ενδιάμεσο. Επίσης μη καταβολή δώρου εγκαίρως είναι αυτόφωρο και αν γίνει καταγγελία ο εργοδότης συλλαμβάνεται. Αν σου χρωστάνε δε θα παραιτηθείς διότι άντε να πάρεις τα χρήματα σου πίσω. το να βρεις άλλη δουλειά στο ενδιάμεσο δεν είναι ρεαλιστικό γιατί απ ότι ξέρω πρέπει να είσαι διαθέσιμος ανα πάσα στιγμή. δηλαδή αν ο εργοδότης σήμερα πληρώσει αυτά που χρωστάει, αύριο πρέπει να πας για δουλειά. Οπότε υπο αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να βρεις κάτι άλλο. Η μη καταβολή δώρου το γνωρίζω ότι συνεπάγεται αυτόφωρο. Συνεπάγεται όμως ότι ξεκινάς να ψάχνεις για άλλη δουλειά διότι μετά την καταγγελία οι μέρες σου είναι μετρημένες. Οπότε κάποιος που κάνει την καταγγελία ξέρει ότι φεύγει. Πιστεύω ότι αυτοί που κάνουν καταγγελία την κάνουν διότι η μη καταβολή δώρου είναι το κερασάκι στην τούρτα. Εμένα η απορία μου είναι άλλη. Τόσο πολύ επιβαρύνονται οι εργοδότες με την απόλυση και εξαναγκάζουν κάποιους σε παραίτηση; Ποια η διαφορά. αυτό ήθελα να συζητήσουμε
sfakattack Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 9 στα 10 προγραμματα του οαεδ που υπαρχουν για επιχειρησεις, οσον αφορα σε επιδοτηση μισθων προσωπικου, εχουν σαν προυποθεση να μην εχει απολυσει η επιχειρηση κοσμο. Ειμαι παθων και μαθων…
stelios_2809 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Και στη παραίτηση πάντως πρέπει να σε πληρώσουν τα ως τότε δεδουλευμένα και την αναλογία των δώρων και άδειας. Στην ουσία δεν πληρώνουν την αποζημίωση απόλυσης που σε περίοδο 2 ετών εργασίας είναι κοντά 1 μισθός. Είναι ντροπή τέτοιοι εργοδότες , από την άλλη πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι πιο διεκδικητικοί. 2
Neptu Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουλίου 2024 5 ώρες πριν, sfakattack είπε 9 στα 10 προγραμματα του οαεδ που υπαρχουν για επιχειρησεις, οσον αφορα σε επιδοτηση μισθων προσωπικου, εχουν σαν προυποθεση να μην εχει απολυσει η επιχειρηση κοσμο. Ειμαι παθων και μαθων… άρα ισχύει αυτό που είχα ακούσει. ότι αν απολύσεις κόσμο μετά για κάποιο διάστημα δε μπορείς να ενταχθείς σε τέτοιο πρόγραμμα. Και είναι λογικό. Δε γίνεται να απολύεις κόσμο για να πάρεις μετά τζάμπα εργαζομενους από πρόγραμμα. Είναι ξεφτίλα. Όταν λες παθών; Έχεις επιχείρηση και την πάτησες έτσι; 5 ώρες πριν, stelios_2809 είπε Και στη παραίτηση πάντως πρέπει να σε πληρώσουν τα ως τότε δεδουλευμένα και την αναλογία των δώρων και άδειας. Στην ουσία δεν πληρώνουν την αποζημίωση απόλυσης που σε περίοδο 2 ετών εργασίας είναι κοντά 1 μισθός. Είναι ντροπή τέτοιοι εργοδότες , από την άλλη πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι πιο διεκδικητικοί. τα δεδουλευμένα τα βγάζουμε έξω από την εξίσωση. Τα θεωρούμε δεδομένα. Άρα για τον γνωστό που ανέφερα με σχεδόν 1 χρόνο δουλειά, η αποζημείωση που θα έπαιρνε θα ήταν ο μισός μισθός περίπου; Αν υπολογίζεται αναλογικά αφού σε 2 χρόνια παίρνεις ένα μισθό. Πρέπει να είναι πιο διεκδικητικοί όντως. Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί σε τέτοια περίπτωση ο άλλος να παραιτηθεί και να μη του πει: Αν γουστάρεις διώξε με. Άλλο θέμα αυτό βέβαια
sfakattack Δημοσ. 29 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2024 2 ώρες πριν, Neptu είπε άρα ισχύει αυτό που είχα ακούσει. ότι αν απολύσεις κόσμο μετά για κάποιο διάστημα δε μπορείς να ενταχθείς σε τέτοιο πρόγραμμα. Και είναι λογικό. Δε γίνεται να απολύεις κόσμο για να πάρεις μετά τζάμπα εργαζομενους από πρόγραμμα. Είναι ξεφτίλα. Όταν λες παθών; Έχεις επιχείρηση και την πάτησες έτσι; Οχι.εργαζομενος σε ενα φοβερο φιντανι αφεντικο, που ηθελε να διωξει 3 ατομα αλλα δεν ηθελε να μας απολυσει.και αναρωτιομασταν γιατι αφου δεν δικαιουμασταν καν αποζημιωση. Μετα εμαθα απο τριτο προσωπο οτι ηθελε να φυγουμε εμεις για να παρει μετα απο λιγο αλλους με προγραμμα. Αστα… 1
piccolino Δημοσ. 29 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2024 19 ώρες πριν, Neptu είπε Πρέπει να είναι πιο διεκδικητικοί όντως. Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί σε τέτοια περίπτωση ο άλλος να παραιτηθεί και να μη του πει: Αν γουστάρεις διώξε με. Άλλο θέμα αυτό βέβαια Και να το πει τι νομίζεις θα γίνει; Άμα δε σ αρέσει, φύγε θα του πει. Ο εργαζόμενος δεν έχει τρόπο να πιέσει για να απολυθεί. Θα παίρνει αναρρωτικές για να λείπει; Δε μπορεί να το κάνει επ' αόριστο κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Θα ρίξει την παραγωγικότητα; Ναι οκ. Και στις δυο περιπτώσεις η δουλειά θα βγαίνει επειδή θα τη φορτωθούν οι συνάδελφοι. Μάντεψε με ποιον θα τα βάλουν οι συνάδελφοι; Το αφεντικό όμως μπορεί να του φορτώσει έξτρα δουλειά, να τον αναγκάζει πάντα σε νόμιμα πλαίσια να δουλεύει έξτρα ώρες, να καθυστερεί τις πληρωμές αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να παρέμβει η επιθεώρηση... Πόσο θ αντέξει ο άλλος έτσι. Επίσης αν σε έχουν προσλάβει με πρόγραμμα μέσω ΔΥΠΑ κάποιες φορές υπάρχει όρος αν ο εργαζόμενος παραιτηθεί να μη μπορεί να προσληφθεί αλλού με κάποιο πρόγραμμα για ένα ορισμένο διάστημα. Οπότε να παραιτηθεί, να χάσει όποια αποζημίωση έστω και μικρή, να χάσει δικαίωμα επιδότησης ανεργίας αν έχει τα απαιτούμενα ένσημα, να μειώσει και τις πιθανότητες να προσληφθεί αλλού, αν δε μπορεί να γίνει μέσω προγράμματος. Ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα αυτή τη στιγμή που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, δε τους απολύουν και δε μπορούν να παραιτηθούν αν δε βρουν άλλη δουλειά. Οι 3 είναι άνω των 35 και τρώνε πόρτα σχεδόν από παντού λόγω ηλικίας και έλλειψης "μέσου".
Spyrito33 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Ρε παιδια συγνωμη για το ασχετο...Εχουν απολυσει την μητερα μου απο την εταιρια που δουλευε εδω και 7 μηνες και ακομα να τις δωσουν τα λεφτα της αποζημιωσης...Τους πηρε τηλ..Ομορφα...Ξανα και ξανα...Ειπε θα βαλει δικηγορο...Θα παρει επιθεωρηση...Τιποτα δεν ιδρωνει το αυτι τους....Τα εχασε τα λεφτα???Υποψιν ειχε υπογραψει οτι παραιτηται και οτι ο εργοδοτης της ταδε θα τις δωσει τα χι λεφτα τοτε...Αλλα δεν εγινε ποτε...Και μιλαμε για 800ευρω...Οχι κανα εκατομμυριο...
gokuthelegend Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, Spyrito33 είπε Ρε παιδια συγνωμη για το ασχετο...Εχουν απολυσει την μητερα μου απο την εταιρια που δουλευε εδω και 7 μηνες και ακομα να τις δωσουν τα λεφτα της αποζημιωσης...Τους πηρε τηλ..Ομορφα...Ξανα και ξανα...Ειπε θα βαλει δικηγορο...Θα παρει επιθεωρηση...Τιποτα δεν ιδρωνει το αυτι τους....Τα εχασε τα λεφτα???Υποψιν ειχε υπογραψει οτι παραιτηται και οτι ο εργοδοτης της ταδε θα τις δωσει τα χι λεφτα τοτε...Αλλα δεν εγινε ποτε...Και μιλαμε για 800ευρω...Οχι κανα εκατομμυριο... Κανονικά σε παραίτηση δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά θα πρέπει να δείτε ακριβώς τι έχει υπογράψει. Αυτό που έχει υπογράψει ότι θα της δώσει μπορεί να είναι κάτι άλλο και όχι αποζημίωση, πχ μπορεί να είναι τα μεροκάματα του τελευταίου μήνα ή η μη-ληφθείσα άδεια. Επεξ/σία 30 Ιουλίου 2024 από gokuthelegend 1
Spyrito33 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 @gokuthelegend απολυση της κανανε....οποτε δικαιουται λεφτα...δεν ειναι παραιτηση....
gokuthelegend Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, Spyrito33 είπε @gokuthelegend απολυση της κανανε....οποτε δικαιουται λεφτα...δεν ειναι παραιτηση.... Στην αρχή λες ότι της έκαναν απόλυση και μετά γράφεις ότι υπέγραψε παραίτηση, τι από τα δύο ισχύει; Αποζημίωση δικαιούσαι μόνο σε απόλυση και εφόσον δούλευες τουλάχιστον 1 έτος στην ίδια εταιρία. 12 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε Εχουν απολυσει την μητερα μου 12 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε Υποψιν ειχε υπογραψει οτι παραιτηται Επεξ/σία 30 Ιουλίου 2024 από gokuthelegend 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Αν υπέγραψε παραίτηση, δικαιούται μόνο τα δεδουλευμένα της, συν ποσοστά απο τα δώρα που αναλογούν στην περίοδο εργασίας της, συν ημέρες άδειας που δεν είχε λάβει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα