Προς το περιεχόμενο

Η Intel αποκαλύπτει την αιτία της αστάθειας των επεξεργαστών Core 13ης και 14ης γενιάς


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τα τελευταία μοντέλα επεξεργαστών της Intel, συγκεκριμένα οι σειρές Core 13ης και 14ης γενιάς, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα των χρηστών PC.

Κι' αυτό διότι πολλοί κάτοχοι των συγκεκριμένων επεξεργαστών αναφέρουν συχνά κρασαρίσματα παιχνιδιών και γενική αστάθεια στα συστήματά τους.

Η εταιρεία, μετά από εκτεταμένη έρευνα, εντόπισε την πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με τον Thomas Hannaford, εκπρόσωπο της Intel, η αιτία είναι η "αυξημένη τάση λειτουργίας" των επεξεργαστών. Αυτό οφείλεται σε έναν αλγόριθμο στον μικροκώδικα που οδηγεί σε λανθασμένα αιτήματα τάσης προς τον επεξεργαστή.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Alderon Games, η οποία δημοσίευσε βίντεο στο YouTube αποκαλύπτοντας "χιλιάδες" κρασαρίματα του παιχνιδιού τους "Path of Titans" σε συστήματα με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Επιπλέον, το γνωστό κανάλι τεχνολογίας Gamers Nexus έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν μπορεί να συστήσει τους επεξεργαστές της Intel αυτή τη στιγμή.

Η Intel έχει ήδη αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζεται πυρετωδώς για την επίλυσή της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα διορθωτικό πρόγραμμα (patch) για τον μικροκώδικα στα μέσα Αυγούστου. Το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί στους κατασκευαστές motherboard, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το ενσωματώσουν στις ενημερώσεις BIOS των προϊόντων τους.

Μέχρι τότε, η Intel συμβουλεύει τους επηρεαζόμενους χρήστες να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξης της εταιρείας για βοήθεια. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω ενημερώσεων BIOS από τους κατασκευαστές motherboard, αυτές δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν πλήρως το ζήτημα.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Intel, η οποία καλείται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των προϊόντων της στο μέλλον.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στην αρχή υποψιάστηκαν τα mobo που γενικότερα πουσάρουν καταστάσεις, αλλά φαίνεται να είναι(μέχρι στιγμής τουλάχιστον) microcode ελάττωμα.

Κυριολεκτικά στάθηκαν άτυχοι που δεν καίγονταν τα CPU. Θα έλυναν το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή:

AMD Identifies Root Cause of Ryzen 7000 CPU Burnout Issue, Related To Higher Chip Voltages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Της intel της φταίνε τα πολλά watt. Είναι θέμα κακού σχεδιασμού των cpus που τα δημιούργησε πάνω στην αγωνία  να μην μείνει πίσω σε επιδόσεις σε σχέση με την amd, δεν γίνεται να αγοράζεις cpu των 500 ευρώ και να θες αλλά 100 τουλάχιστον για ψύξη. Πήγε να ρίξει τις ευθύνες στις μητρικές αλλά δεν βγήκε. Μακάρι στις επόμενες γενιές cpus να καταφέρει να ρίξει τα watt γιατί για τα ελληνικά καλοκαίρια μόνο throttling με intel.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μητρικες φταινε που εχουν τερματισμενα τα power limits. BIOS ~ enforce all limits 

Με το intel exτreme tuning utility κατεβαζεις τα Power limits PL1=125W,PL2=250W

και αν κατεβασεις και τις συχνοτητες κατα 1000mhz τα δουλευεις και με air cooler.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
23 minutes ago, greg421 said:

Οι μητρικες φταινε που εχουν τερματισμενα τα power limits.

Κι οι workstation μητρικές με W680 chipset?

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς, το διορθωτικό πρόγραμμα (patch) που περιλαμβάνει τον μικροκώδικα, που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει η Intel στα μέσα Αυγούστου, εάν διορθώσει το πρόβλημα σε αυτούς που θα αγοράσουν επεξεργαστές i5, i7 και i9 της 13ης και της 14ης γενιάς, δεν θα διορθώσει την ζημιά που ήδη πάθανε οι τωρινοί επεξεργαστές στην αγορά. Επίσης αν όντως μια παρτίδα επεξεργαστών έχει θέματα "oxidation" τότε πρέπει αναγκαστικά να ανακαλεστούν τα προϊόντα και η Intel να προσφέρει αντικαταστάσεις σε όλους τους πελάτες της. Πάλι ο τελικός χρήστης θα τρέξει να βγάλει άκρη... τα μεταφορικά ποιός θα τα πληρώσει; Αποζημείωση θα έχουμε για την ταλαιπωρία και για τον χρόνο που θα είναι "offline" το σύστημα μέχρι να έρθει η αντικατάσταση του επεξεργαστή; Μιλάμε για τουλάχιστον 20 ημέρες αναμονής...

Για να δούμε πως θα το χειριστεί η Intel αυτό το πρόβλημα που προέκυψε; 🤔

Επεξ/σία από CyberTechnology
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...