Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα ομάδα, ασχολούμαι ερασιτεχνικά αλλά τείνει προς το επαγγελματικό πάνω στο κομμάτι της φωτογραφίας, επεξεργασία και λήψη Ευτυχώς η δυστυχώς το σύστημα που έχω αυτή την στιγμή δεν με καλύπτει κια το μπατζετ ξεφεύγει για να πάμε για mac κλπ. Δεν έχω κάνει ολική έρευνα αλλά ταυτόχρονα ψάχνομαι για την "καλύτερη δυνατή λύση" αυτή τη στιγμή

Προέρχομαι από I7-6700κ, σκεπτόμενος να κρατήσω τους δίσκους και το τροφοδοτικό (corsair 850) από το παλιό setup και να αναβαθμιστούμε σε κάτι πιο νέο και δυνατό

Είμαι ανάμεσα σε 11η/12η και 13η γένια Ι7-ΧΧ700Κ η σε ι9 όπου δεν έχω πολύ ψαχτεί είναι η αλήθεια, 64 gb ram, και μια ρτχ3060 για να μας βοηθάνε τα cuda στο rendering!

Έχω στο μυαλό μου για όσο πιο μίνι να γίνει το pc γιατί κάποιες φορές χρειάζεται να μεταφερθεί, αλλα δεν μας περιοριζει στο να παμε σε κατι midi!

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

-Τι προτείνεται για cpu

-Και αν έχετε κάποια εναλλακτική πρόταση για το setup!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι budget έχεις?

Για κάρτα καλά το σκέφτεσαι(3060 12gb).

Εναλλακτικές οι arc 770 16gb και η 7600xt με 16gb και αυτή με περίπου ~εφαμιλλες τιμές.

Για ram επίσης καλά τα 64gb.

Όχι,στο μικρό κουτί.

Υ.γ Intel 11gen δεν έχει κανένα λόγο υπαρξης

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.

Με ενα γρήγορο υπολογισμό αυτά που έβλεπα παίζουμε στα 1000-1200!

Ωραια αρα κοιταω για 12η/13η γενια (κλεινω πιο πολυ πρως 13η) η μπορει και 14η αν βρω κατι σε ενδιαφερουσα τιμη! 

64 και πολυ πιθανο σε 1-2 χρονια να γινουν 128

Μικρο κουτι κοιταω γιατι πολες φορες χρειαζεται να το μεταφερω λογο δουλειας (δεν συζηταμε για λαπτοπ λογο ξεφευγουν πολυ για τις επιδωσεις που θελω)

Με μια γρηγορη αναζητση κοιταω για:

i7-12/13/14700k

Kington fury beast η Corsair  vengeance 5200/5600 

3060 η arc 770 που προτεινες (θα το ψαξω λιγο παραπανω αυτο) με amd στο κομματι της επεξεργασιας δεν εμεινα ευχαριστημενος προερχομενος απο nvidia αυτη τι στιγμη φοραω rx580 πανω

μητρικη b760 η z760 σε τιμη απο 100-150 ευρω αναλογα ποια μιτρικη θα καλυψει τις αναγκες μου σε θεμα επεκταστης

cooler και κουτι ο,τι μου κανει κλικ

το corsair 850 που φοραω πανω

και μεταφορα τους δισκους 2 ssd, 1m2 και 2 hdd που ηδη φοραω

Σε ευχαριστω για τις προτασεις σου! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοίτα παραδόξως οι amd GPU πλέον τα πάνε καλά σε photoshop.Και η 7600xt έχει 16gb vram που δεν ξέρω πόσο χρήσιμα είναι σήμερα αλλά στο μέλλον σίγουρα δεν θα πάνε χαμένα.

Με την 3060 βλέπω συχνά πυκνά 9-10gb όταν δουλεύω Photoshop παράλληλα  με lightroom(και για κάποιο λόγο παρόλο που έχει ακόμα αλλά 2gb vram χρησιμοποιεί επιπλέον μνήμη από το σύστημα.

Πάντως κατεληξε στο κουτί πρώτα και μετά στα υπόλοιπα.

Βέβαια μανουρα μου φαινετε το κουβάλημα pc/ οθόνες κτλ.Εαν είναι συχνό ζητούμενο εγώ θα πήγαινα σε λάπτοπ.Ειχα παλιότερα, μια χαρά κράτησε 3 χρόνια(μέχρι που άρχισε η adobe να δουλεύει την κάρτα γραφικών.

Ακόμα το έχω και σε περιπτώσεις που αναφέρεις αυτό παιρνω μαζί ακόμα.

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.

Αν μπορείς βάλε εδώ τα μηχανήματα που θα καταλήξεις γιατί υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για τέτοια setup επεξεργασίας εικόνας

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Κύριοι και κυρίες, πέρασε λίγος καιρός γιατί ήθελα να το δοκιμάσω σε διάφορες εργασίες το ολο setup που πονάει και που είναι καλύτερο. Πάντα να θυμόμαστε οτι είμαστε σε περιβαλλον windows μαζι με όλα τα παρελκόμενα θετικά και αρνητικά του, φυσικά και πάντα θα έχει τα κωλυματάκια του γιατι windows! 

Το setup εχει καταληξει να ειναι:

cpu: i7-13700k

ram: 2x32GB Corsair vengeance DDR5 στα 5600mhz

mobo: Gigabyte B760M Gaming X AX (μου αρεσε επισης στην μιτρικη οτι ειχε κεραια για wifi!)

gpu: Gigabyte RTX 3060 12GB

cpu cooler: Be Quiet Pure Rock 2

psu: corsair 850 full modular plus gold αν θυμάμαι κάλα (αυτο και οι δίσκοι ήρθαν απο το παλιό setup)

storage: M2 Samsung 970 evo 500gb (ειναι windows εγγατεστημενα) 2 hdd 1tb&2tb WD Blue και 2 ssd intenso 1tb & kingston 960GB

ολα μπήκαν σε ενα Be Quiet Pure Base 500 Midi (Ναι τελικά δεν πηγα σε μινι)

το σεταπ κατέληξε αυτο διοτι εγιναν 2 παραγγελιες σε μαγαζια (τα κομματια μαζι, και ψήκτρα και κουτί μαζί) για να πεσει και το κοστος αποστολης να μην δινουμε τζαμπα 10αρικα και βαση με το πιο μαγαζί εχει τα περισσότερα κομμάτια ετοιμοπαράδοτα σε κάλες τιμες!

Συμπέρασμα μετά απο σχεδόν 1 μήνα χρήσης! Καταρχάς το σύστημα ειναι σχετικά αθόρυβο! Δεν εχει θεματα με τις θερμοκρασιες ουτε εμφανιζει για την ωρα κάποια δυσλειτουργία μεταξύ των κομματιών του! (εκτος απο την αρχη λιγο οι μνημες ηθελαν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των σλοτ)

Ανοιγμένες ταυτοχρονα 2500 φωτογραφίες raw στο λαιτρουμ (χωρις preview φορτομενο παρακαλώ) και φοτοσοπ στο μπαγκράουντ να τρεχει με καμιά 10αρια φωτογραφίες με μπολικα λειερς και χρομ με αρκετα παραθυρα επισης (που του αρέσει πολυ η ραμ), χρησιμοποιεί 30gb μνήμη και εχει αλλα 30gb!!!

με το προηγούμενο σεταπ (rx 580 και ι7-6700κ) το denoise στο λαιτρουμ ηθελε 10-15 ΛΕΠΤΑ /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (παντα σε raw φωτογραφια), τωρα για πιο απαιτητικό denoise θελει 10-20 δευτερόλεπτα / φωτογραφία (ανάλογα τη φωτογραφία).

Φυσικα και πολύ πιο σμουθ λειτουργιά σε ολο το συστημα οσο και να το φορτώνω! Το μοναδικό "ζόρι" που τρώει ειναι οταν κανει εξπορτ, οπού ειναι λογικό γιατι δουλεύει cpu και gpu οριακά τερμα!!

ΥΓ: ευτυχώς που δεν πηγα σε mini κουτι, εχει ο πατέρας bitfenix prodigy όπου το κάναμε μια μικρή αναβάθμιση, αγανάκτησα μέχρι να το στρώσω ολο εκει μεσα...

ΥΓ2: ισως με μακ να ηταν πολύ καλύτερα, αλλα ίσως να μην μάθουμε ποτε γιατι απεχουν κατι χιλιάρικα μακριά απο αυτο που φτιαχτηκε!

Επειδή πρόκειται για μηχάνημα που έκτος απο ψυχαγωγία βγάζει δουλειά και τα λεφτα του θα τα επιστρέψει γρήγορα και πιο ξεκούραστα, μη διστάσετε ποτέ να δώσετε λεφτά σε κατι που θα σας βγάλει λεφτά πιο ξεκούραστα! Ο,τι και να είναι αυτο! Απο ένα κατσαβίδι, ενα ρολόι, εναν υπολογιστή, ενα οτιδηποτε!!

Ευχαριστώ για τις ιδέες και τις συμβουλές που υπήρξαν!

Δημοσ.
6 hours ago, lakisgre said:

Επειδή πρόκειται για μηχάνημα που έκτος απο ψυχαγωγία βγάζει δουλειά και τα λεφτα του θα τα επιστρέψει γρήγορα και πιο ξεκούραστα, μη διστάσετε ποτέ να δώσετε λεφτά σε κατι που θα σας βγάλει λεφτά πιο ξεκούραστα! Ο,τι και να είναι αυτο! Απο ένα κατσαβίδι, ενα ρολόι, εναν υπολογιστή, ενα οτιδηποτε!!

Ευχαριστώ για τις ιδέες και τις συμβουλές που υπήρξαν!

Στα bold θα επικεντρωθω.

Και σε αυτό και σε άλλα topic πάντα λέω ότι για pc δουλειάς το budget πρέπει να είναι το σωστό για την χρήση που θα κανουνε.Αν το budget είναι χαμηλό αυτό πρέπει να διορθωθεί και όχι να πάρουμε λάθος υποσυστήματα.

Το άλλο που θα πω -παλι για τα pc εργασιας- είναι πως καλό θα είναι να αλλαζοντε/αναβαθμιζοντε σε πιο τακτικά διαστήματα(εγώ με το δικό μου workflow το έχω "ορίσει" νοητά εάν το καινούργιο θα είναι 2 φορές ταχύτερο.Αλλοι και στο 30% το αλλαζουνε-

Spoiler

Ξέρω πως στο δικό μου θα μπορούσε η κάρτα γραφικών να είναι πολύ καλύτερη, πριν κανένα μήνα που είχε βγάλει το plaisio την 4070 ti super στα 800 ήμουν έτοιμος να πατήσω την σκανδάλη αλλά μιας και "κλείνει" η δική μου σεζόν και ο χειμώνας είναι πιο χαλαρός λέω να περιμένω πιθανών για 5080).

Θεωρώ δλδη πως ήταν κακή κίνηση να δουλεύεις με 6700 και 580 μέχρι τώρα.

(Όλα αυτά για pc που βγάζουν δουλειά και υπάρχει χρέωση προφανως)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνω οτι κακως δουλευες με 6700, επρεπε εκει 20-21 να εχεις max πει σε νεα πλατφορμα

6700Κ πηρα το Φλεβαρη του 15 απο Γερμανια. 10 χρονια πισω σχεδον.

Αιωνας στην πληροφορικη

Επεξ/σία από Nikdev

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...