Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Περί δικηγόρων, μεσιτών, κλπ. Όταν είχα πάει να πάρω το δικό μου σπίτι, ο ιδιοκτήτης το είχε βάλει σε μεσίτη. 
Ο μεσίτης μου είπε ενδιαφέρεσαι ΟΚ αλλά για να πάμε να στο ανοίξω να το δεις κλπ. υπογράφεις σύμβαση, στο οποίο και συμφώνησα. 
Η πρώτη κίνηση που έκανα όταν εκδήλωσα ενδιαφέρον, ήταν να πάω σε μηχανικό. Καθώς είμαι μηχανικός ο ίδιος (μηχανολόγος όμως) συναναστρέφομαι με του κλάδου, πήγα σε 2 διαφορετικούς, να πάρω γνώμες με τα σχέδια κλπ που μου είχε δώσει ο μεσίτης, με τον έναν πήγαμε και για αυτοψία, με τον άλλον έλεγχο των στατικών και των αδειών στο γραφείο. Αφού έλεγξε τις άδειες, μου λέει έκανες καλά που ήρθες και το είδαμε, στο εξωτερικό πάντα σε κάθε αγορά προηγείται ο νομικός έλεγχος και ο έλεγχος τίτλων. Μου βρήκε κάποιες αυθαιρεσίες, το λέω στον μεσίτη, του λέω το θέλω τακτοποιημένο για να προχωρήσω στην αγορά, ναι λέει εννοείται. Του βγάζει ο μηχανικός του ένα λαμόγιο απότι έμαθα (του μεσίτη) ένα κουστούμι γύρω στα 15 χιλιάρικα!!! 
Βάζω δικηγόρο, πάει ελέγχει τα χαρτιά του σπιτιού, έχει κατασχέσεις (το ξέραμε) και είχε περίπλοκη διαδικασία για να ξεχρεώσει και να κάνουμε άρση της κατάσχεσης, η οποία θα γινόταν με τα χρήματα της προκαταβολής, που ήταν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό...
Μην τα πολυλογώ, το να βάλω μηχανικό και δικηγόρο να επιμεληθούν στενά της διαδικασίας ήταν οι πιο σωστές κινήσεις που έκανα. Ο δε μεσίτης, έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον πωλητή να ρίξει όσο περισσότερο το τίμημα, για να ψηθώ εγώ να αναλάβω τα διαδικαστικά έξοδα και το τρέξιμο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία και να τσεπώσει το ποσοστό. Δεν τον ενδιέφερε το μέγιστο κέρδος, να πάει ψηλά το τίμημα για λογαριασμό του πελάτη, αλλά απλά να τελειώσει τη δουλειά και να πουληθεί, όσο κι όσο.
Το μόνο που έκανε ήταν να παίρνει τηλέφωνα αυτόν να τον πρήζει να ρίξει το τίμημα και εμένα να με ψήσει να προχωρήσω και ότι θα τα καταφέρει....

Εμφανίστηκε στο συμβολαιογράφο κατά την σύναψη του συμβολαίου, για να πάρει τα λεφτά (μαύρα) καθώς υπέδειξε και στους 2 μας να αναφέρουμε ότι δεν μεσολάβησε αυτός!!! 

Εντέλει ζημίωσε τρελά τον πελάτη του, τόσο με την πίεση για πτώση της τιμής, όσο και με της βλακείες του συνεργάτη-μηχανικού του, καθώς ούτε το ποσό της τακτοποίησης ίσχυε...

Φίλος μετά από εμένα αγόρασε σπίτι μέσω μεσιτικού, του λέω βάλε δικηγόρο και μηχανικό να δουν τα χαρτιά του σπιτιού, η μεσίτρια του πιπίλιζε το μυαλό ότι όλα είναι εντάξει και οι πωλητές είναι νοικοκυραίοι άνθρωποι, δεν έδωσε εκεί 100€ για ένα έλεγχο τίτλων και έτρεχε 2 χρόνια να ξεμπλέξει αφού είχε δώσει λεφτά για "καπάρο" και δεν μπορούσε να ολοκληρώσει μεταβίβαση (είχε και αυτό κατασχέσεις!!!)...

Αυτά μου λέτε και θυμώνω ακόμα περισσότερο..

• Απαντ. 142
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, alkoulaki είπε

Αυτά μου λέτε και θυμώνω ακόμα περισσότερο..

Γιατί θυμώνεις; Στην προκειμένη δούλεψε υπέρ του αγοραστή και ας του το είχε αναθέσει ο πωλητής οπότε θεωρίες ότι κρατάνε ψηλές τιμές κτλ δεν στέκουν. Να κλείνει η δουλειά θέλουν 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Apokios είπε

Όπως πχ την 5ημερη εργασία 😂

Άλλοι συζητάνε 4ημερη εμείς το κάναμε 6ημερη 💪

Μόλις τώρα, Morosana είπε

Γιατί θυμώνεις; Στην προκειμένη δούλεψε υπέρ του αγοραστή και ας του το είχε αναθέσει ο πωλητής οπότε θεωρίες ότι κρατάνε ψηλές τιμές κτλ δεν στέκουν. Να κλείνει η δουλειά θέλουν 

Εννοώ για το δεύτερο παράδειγμα που περιγράφει ο/η φίλος/η. Μακάρι να ήταν όλοι σαν τον πρώτο..

Δημοσ.
Μόλις τώρα, alkoulaki είπε

Εννοώ για το δεύτερο παράδειγμα που περιγράφει ο/η φίλος/η. Μακάρι να ήταν όλοι σαν τον πρώτο..

Το μακάρι το λες γιατί σε συμφέρει σαν αγοραστής ενώ από την πλευρά του πωλητή θα έλεγες μακάρι να ήταν σαν τον δεύτερο. Όπως έγραψα και πριν όταν αγοράζεις δώσε του ένα κίνητρο να κατεβάσει την τιμή και μόνο κέρδος θα έχεις. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Morosana είπε

Το μακάρι το λες γιατί σε συμφέρει σαν αγοραστής ενώ από την πλευρά του πωλητή θα έλεγες μακάρι να ήταν σαν τον δεύτερο. Όπως έγραψα και πριν όταν αγοράζεις δώσε του ένα κίνητρο να κατεβάσει την τιμή και μόνο κέρδος θα έχεις. 

Το μακάρι το λέω γιατί έκρινα τον κόπο που κατέβαλε κ την προσπάθεια που έγινε - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Φυσικά όμως το θέμα είναι από ποια πλευρά της όχθης στέκεσαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, alkoulaki είπε

Μακάρι να ήταν όλοι σαν τον πρώτο..

Αν ήσουν ο πωλητής όμως, δεν θα το έλεγες!!! Ο κόπος ήταν όλος για την δική του τσέπη, είδε ότι αυτό θα γινόταν μόνο ρίχνοντας τον πωλητή και κινήθηκε προς τα εκεί. Μάλιστα έκανα εγώ μια κίνηση προς τα συμφέροντα του πωλητή και την σαμπόταρε (όπως έγραψα ο πωλητής χρωστούσε και του είχε γίνει κατάσχεση στο ποσό της οποίας συμπεριλαμβάνονταν και τρελοί τόκοι, είπα λοιπόν να προσεγγίσω τον τρίτο, να διαπραγματευτεί ο δικηγόρος μου άμεση εξόφληση της οφειλής με μειωμένο πόσο, να αφαιρούσε τους τόκους πχ και το ποσό αυτό να το μοιραζόμασταν αν πετύχαινε με τον πωλητή, και ο μεσίτης το σαμπόταρε για να μην αργήσει η διαδικασία)

Επεξ/σία από mechpanos
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αν ήσουν ο πωλητής όμως, δεν θα το έλεγες!!! Ο κόπος ήταν όλος για την δική του τσέπη, είδε ότι αυτό θα γινόταν μόνο ρίχνοντας τον πωλητή και κινήθηκε προς τα εκεί. Μάλιστα έκανα εγώ μια κίνηση προς τα συμφέροντα του πωλητή και την σαμπόταρε (όπως έγραψα ο πωλητής χρωστούσε και του είχε γίνει κατάσχεση στο ποσό της οποίας συμπεριλαμβάνονταν και τρελοί τόκοι, είπα λοιπόν να προσεγγίσω τον τρίτο, να διαπραγματευτεί ο δικηγόρος μου άμεση εξόφληση της οφειλής με μειωμένο πόσο, να αφαιρούσε τους τόκους πχ και το ποσό αυτό να το μοιραζόμασταν αν πετύχαινε με τον πωλητή, και ο μεσίτης το σαμπόταρε για να μην αργήσει η διαδικασία)

ΟΚ, τώρα κατάλαβα καλύτερα. Ευχαριστω.. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Vagosman είπε

Οκ με πείσατε , η αμοιβή ενός ανθρώπου να είναι 5k+ για να σηκώσει αγγελία στο ίντερνετ, να φουσκώσει τα μυαλά του ιδιοκτήτη προς όφελος κυρίως δικό του, να το δείξει για 5 λεπτά (και αν) και τέλος να περιμένει μέσα στο γραφείο του συμβολαιογράφου να πέσει η υπογραφή να πάρει τα μαύρα του και να φύγει.

Όχι δεν είναι παράσιτο.

Αφού είναι τόσο εύκολο, μπορούμε να πάμε οι περισσότεροι εδώ μέσα να γίνουμε μεσίτες.

Θα βγάζουμε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, εύκολα και ανέξοδα!

Απορώ γιατί οι περισσότεροι νέοι που ξεκινάνε ως συνεργάτες σε μεσιτικά γραφεία, τα παρατάνε μετά από λίγους μήνες - έναν χρόνο, σε μία τόσο εύκολη δουλειά...

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, June είπε

Απορώ γιατί οι περισσότεροι νέοι που ξεκινάνε ως συνεργάτες σε μεσιτικά γραφεία, τα παρατάνε μετά από λίγους μήνες - έναν χρόνο, σε μία τόσο εύκολη δουλειά...

Μα τα λεφτά δεν πάνε στον υπ/λο αλλά στον ιδιοκτήτη ... 

Δημοσ.

To 99% των συνεργατών σε μεσιτικά γραφεία είναι με ποσοστά επί των πωλήσεων, όχι με μισθό.

Ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι περισσότεροι, με ΕΦΚΑ.

Κοινώς, αν δεν κάνεις δουλειές, δεν βγαίνουν λεφτά, και τα παρατάς.

• Like 1
Δημοσ.
16 hours ago, jimmy213 said:

Θα το καταλάβαινα αυτό αν ήταν fix το ποσό κι αν όντως μιλούσαμε για 100€. Η αμοιβή όμως του μεσίτη είναι όσο ένα ενοίκιο που δεν είναι 100€ αλλά πολύ περισσότερο.

Άρα για ποιες χαμένες ώρες μιλάμε; Στο σπίτι των 800€, ποια είναι η έξτρα κούραση σε σχέση με ένα των 600€;

Τα νούμερα είναι τυχαία. Εν τέλει σκέψου απλά ότι ο πωλητής θυσιάζει αγοραστική δύναμη του ενοικιαστή που θα μπορούσε να καρπωθεί. Αν είναι 100-300-800 ευρώ δεν έχει σημασία. Εξαρτάται πόσο κοστολογεί τον χρόνο του και την όλη μανούρα. 

Όπως είπα και πριν μακάρι να μην υπήρχαν μεσίτες, θέλω να αγοράσω σπίτι, 1000 ευρώ δίνω για την ευκολία μου, και 2-3.000 δίνω. Όταν φεύγουμε από τα 5.000 αρχίζει να με πονάει, γιατί λέω βάζω κι άλλα τόσα και παίρνω καλύτερο σπίτι στην τελική.

Αλλά στην τελική ο ορθολογικός πωλητής θα πουλήσει 306.000 ευρώ αν δεν το δώσει σε μεσίτη ή 300.000 αν το δώσει σε μεσίτη και θα δώσω και στον μεσίτη 7.000 ξέρω γω. Χαμένος βγήκα αλλά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που μου αρέσει επέλεξε να το πουλάει έτσι. Αν δεν μου αρέσει πάω παρακάτω.

Μπορώ να επιλέξω τι θα κάνω εγώ, αλλά όχι τι θα κάνουν οι άλλοι. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι ας αποκλείσουμε αγγελίες μεσιτών, ωστόσο πιθανότατα θα κάνουμε την πάπια και θα διαλέξουμε την βολή μας.

Δημοσ.

Η γνωμη μου ειναι να προχωρησεις με το εργολαβο και παρατησε τον μεσιτη.

Αφου δεν αγοραζεις αυτο τον οροφο που γραφει στην εντολη υποδειξης που εχεις υπογραψει δεν εχεις καμμια υποχρεωση απεναντι του . Για ενα συγκεκριμενο ακινητο υπεγραψες οχι για ολο το κτηριο .Και εφοσον σου εδωσε και λαθος σχεδιο αντε γεια . 

Και ναι η συντριπτικη πλειοψηφια των μεσιτων ειναι αεριτζηδες που δεν ξερουν τι τους γινεται .Επειδη εψαχνα προσφτα σπιτι ολα τα σπιτια που μου εδειχναν ηταν υποτιθεται καθαρα απο χρεη και με τακτοποιημενες τις αυθαιρεσιες . Στον ελεγχο φυσικα εβγαιναν ολα τα χρεη και οταν ζητουσα τον λογο ολοι αναιξαιρετως δινουν την ιδια απαντηση δηλαδη εμεις λεμε οτι μας ειπε ο ιδιοκτητης . Βεβαια για να ανακαλυψεις την αληθεια για τα βαρη καποιου ακινητου θα πρεπει να πληρωσεις δικηγορο και ετσι χανεις εκτος απο χρημα και χρονο και πιθανον να παραβλψεις και καποιο αλλο ακινητο .

Βεβαια σιγουρα υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις απλα εγω δεν τις βρηκα .

Δημοσ.

Αν αγοράσω ένα σπίτι σε αγγελία από μεσίτη 300.000 (μετά από διαπραγμάτευση) και πληρώσω μεσιτική αμοιβή 6.000+ΦΠΑ, θα μου κοστίσει 307.440€.

Αν αγοράσω το ίδιο σπίτι σε αγγελία από ιδιώτη 320.000 (γιατί για τον οποιοδήποτε λόγο, τόσο θεωρεί ότι αξίζει το σπίτι του και δεν κατεβάζει την τιμή, καθώς δεν έχουν όλοι οι αγοραστές την γνώση της αγοράς με δεδομένα, ούτε τον τρόπο να πείσουν τον πωλητή), θα θεωρώ ότι κέρδισα επειδή δεν μεσολάβησε μεσίτης;

Το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Οι περισσότεροι μεσίτες (ειδικά οι επαγγελματίες) συνεργάζονται μεταξύ τους. Πάτε μία βόλτα από σοβαρά μεσιτικά γραφεία στην περιοχή που ψάχνετε, καν' τε 2-3 ραντεβού και πείτε στον μεσίτη τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε. Ο σοβαρός επαγγελματίας θα ασχοληθεί και θα ψάξει και θα δουλέψει για λογαριασμό σας, μιλώντας με άλλους συναδέλφους που πιθανώς έχουν αυτό που ψάχνετε χωρίς να μιλάτε με δεκάδες μεσίτες. Όταν βρει το ιδανικό ακίνητο βάσει αυτού που ζητάτε, θα αξίζει και την αμοιβή του, γιατί θα έχει δουλέψει για αυτήν.

Στο κάτω κάτω, είναι από τα επαγγέλματα που πληρώνεται κάποιος στο τέλος και μόνο εκ του αποτελέσματος. Υπάρχει γιατρός που θα πληρωθεί μόνο αν πετύχει η εγχείρηση ή δικηγόρος που θα πληρωθεί μόνο αν κερδίσεις τη δίκη;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, June said:

Αφού είναι τόσο εύκολο, μπορούμε να πάμε οι περισσότεροι εδώ μέσα να γίνουμε μεσίτες.

Θα βγάζουμε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, εύκολα και ανέξοδα!

Πολλοί άνθρωποι υπολογίζουν και το ηθικό σκέλος όταν αποφασίζουν να κάνουν μία δουλειά. Και αυτοί που πουλάνε κεραλοιφές που θεραπεύουν τον καρκίνο, του κόσμου τα λεφτά βγάζουν. Το θέμα είναι να κοιμάσαι και το βράδυ κάπως.

Δεν λέω πως όλοι οι μεσίτες είναι απατεώνες. Απλά ο τρόπος που λειτουργούν στην Ελλάδα κάνει το επάγγελμά τους εντελώς παρασιτικό.

1 hour ago, Μακιαβέλλι said:

Μπορώ να επιλέξω τι θα κάνω εγώ, αλλά όχι τι θα κάνουν οι άλλοι. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι ας αποκλείσουμε αγγελίες μεσιτών, ωστόσο πιθανότατα θα κάνουμε την πάπια και θα διαλέξουμε την βολή μας.

Ναι, σωστό είναι αυτό, αλλά σε ένα σύμπαν που αυτή η επιλογή θα ήταν εφικτή. Πλέον αν δεν έχεις κάποιο φίλο-γνωστό που πουλάει-νοικιάζει σπίτι, δεν γίνεται να μην πληρώσεις μεσίτη.

Δεν είναι θέμα βολής, κανένας δεν βολεύεται να ξοδεύει χιλιάρικα χωρίς λόγο.

Επεξ/σία από liopyr
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο θέμα αξίωσης της αμοιβής, καθώς το έψαξα λίγο πιο αναλυτικά.

Άρθρο 200 - Ν.4072/2012

Αναφορά σε κείμενο

5. Ο μεσίτης ακινήτων έχει το δικαίωμα να αξιώσει τη συμφωνηθείσα αμοιβή κατά την κατάρτιση της κύριας σύμβασης, εφόσον έχει ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της ανεξάρτητα από το είδος της κύριας σύμβασης που καταρτίστηκε τελικά για το ακίνητο. Αν περισσότεροι μεσίτες σε συνεργασία μεταξύ τους υπέδειξαν ή μεσολάβησαν, τότε αμοιβή οφείλεται μόνο μία φορά, καταβαλλόμενη από τον εντολέα σε έναν από αυτούς, κατά του οποίου και μόνο έχουν δικαίωμα να στραφούν οι υπόλοιποι και, σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας μεταξύ τους, κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών κατά το ποσοστό συμβολής του καθενός στην κατάρτιση της σύμβασης. Αν περισσότεροι μεσίτες, προς τους οποίους ο εντολέας παρέσχε διαδοχικά διαφορετικές εντολές υπέδειξαν διαδοχικά την ίδια ευκαιρία, δικαιούται να αξιώσει αμοιβή μόνο αυτός ο οποίος υπέδειξε πρώτος την ευκαιρία. Αν δεν μπορεί να αποδειχτεί το ποσοστό συμβολής κάθε μεσίτη στην κατάρτιση της σύμβασης, τότε κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών κατά ίσα μέρη η μεγαλύτερη από τις αμοιβές που συμφώνησε ο εντολέας με τις διαφορετικές εντολές του. Επί μεσιτείας για ανοικοδόμηση ακινήτου με αντιπαροχή, ο μεσίτης δικαιούται να αξιώσει πλήρη αμοιβή με την κατάρτιση του εργολαβικού προσυμφώνου, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.

Αιτιολογική έκθεση του Ν.4072/2012 - σελ.99 του pdf:

https://www.forin.gr/downloads/download/61163/n-4072-2012-aitiologikh-ekthesh

Νομίζω βάσει όλων των παραπάνω, ο μεσίτης μπορεί να διεκδικήσει την αμοιβή του, κι ας έδειξε απλά ένα screenshot στο viber και την οικοδομή απλά από την πυλωτή.

screenshot.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...