kirileman Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 7 ώρες πριν, kalmik είπε Για να καταλάβω τελικά. Ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας είχε ή όχι συνεργασία με το συγκεκριμένο μεσίτη; Αν ναι πληρώνεις. Αν όχι και ο κύριος μεσίτης είχε σταμπάρει από το δρόμο την ταμπέλα "πωλούνται διαμερίσματα" και δεν είχε εντολή από τον κατασκευαστή/πωλητή, τότε δεν υπάρχει ανάθεση από τον πωλητή και εσύ δεν έχεις καμία υποχρέωση. Δεν ισχύει.
alkoulaki Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 7 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό (μεμονωμένα ή σωρρευτικά) που θα κόστιζε χιλιάδες ευρώ σε ώρες και μέρες; Πώς ακριβώς ποσοτικοποιείται η αναζήτηση (εάν αυτό εννοείται στην παραπάνω διατύπωση) που θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ευρώ; Χάριν υπερβολής το αναφέρετε ή κυριολεκτείτε; Νομίζω αυτό θέλει να πει η ανάρτηση είναι ότι κάποιος που ψάχνει σοβαρά, αφιερώνει χρόνο κ κόπο για να ψαξει/ξεχωρίσει αγγελίες, να κανονίσει ραντεβου, παίρνει τηλέφωνα που έχουν κόστος, πάει να δει σπίτια, να μιλήσει με πωλητές, ιδιοκτητες, μεσιτες κτλ. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αν αυτές ήταν εργατοώρες κ πληρώνονταν, τότε αυτό θα ήταν χιλιάδες ευρώ, δεδομένου ότι σίγουρα στη δική μου περίπτωση τουλαχιστον οι ώρες που έχουν αφιερωθεί, είναι ισάξιες ημιαπασχολησης επί σειρά μηνών. Στον αντίποδα, η εμπειρία που έχω από τους μεσίτες είναι η υπόδειξη ενός σπιτιού (να, αυτό ειναι) κ τέλος. Εγω μιλαω με τον ιδιοκτητη, ρωταω το ιστορικό του σπιτιού, ρωτάω κ ψάχνω αν υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες κα. Συνηθως καπνιζουν ή τρωνε παράλληλα στο ραντεβού, με ελάχιστο ενδιαφέρον. Κάνεις δε με έχει πάρει τηλ για follow up, να μου προτείνει κάτι νέο που εμφανίζεται διαθέσιμο, να μεσολαβήσει για καλύτερη τιμή. Ακόμα κ η αρχική επικοινωνία για να κλείσω ραντεβού γίνεται μετά από πολλαπλά τηλέφωνα στη ρεσεψιόν του γραφείου- σα να τους παρακαλαω να τους δώσω τα λεφτά μου. 7 ώρες πριν, kirileman είπε Δεν ισχύει. Δε με αφορά απόλυτα αυτό. Εγώ αυτή τη στιγμή εξετάζω την υποχρέωση μου απέναντι στον μεσιτη. Το τι είδους σχέση έχουν κ με τι κόστος είναι άλλο θέμα πιστεύω.
kirileman Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 4 minutes ago, alkoulaki said: Δε με αφορά απόλυτα αυτό. Εγώ αυτή τη στιγμή εξετάζω την υποχρέωση μου απέναντι στον μεσιτη. Δείξε μας την εντολή που υπέγραψες να σου πούμε.
alkoulaki Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 38 λεπτά πριν, kirileman είπε Αν η εντολή γράφει πχ 2ο όροφο και εσύ αγοράσεις τον 3ο, δεν έχεις πρόβλημα. Αν δε γράφει όροφο και τα διαμερίσματα είναι ίδιας επιφάνειας, τότε έχεις. Το ότι στο έδειξε από τον δρόμο δεν έχει καμία σημασία, υπόδειξη ευκαιρίας λέγεται. Το θέμα, λοιπόν, είναι τι γράφει η εντολή. Γράφει 2ο όροφο κ τμ - που είναι ίδια μεταξύ 2,3,4ου. Ο 1ος που μου έστειλε σχέδια είναι μεγαλύτερος, που δε με ενδιαφέρει. Ξεκάθαρο για την υπόδειξη ευκαιρίας, ευχαριστώ. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος όρος που να περικλείει κ τα υπόλοιπα διαμερίσματα της ίδια πολυκατοικίας, πχ ότι είτε πάρω το συγκεκριμένο είτε άλλο στην ίδια διεύθυνση, πάλι έγινε με δική του υπόδειξη. Γιατί άλλη ενέργεια προς την κατάρτιση σύμβασης αγοράς δεν έχει γίνει. 2 λεπτά πριν, kirileman είπε Δείξε μας την εντολή που υπέγραψες να σου πούμε. Δε νιώθω πολύ άνετα να το κάνω αυτό- once on the Internet always on the Internet. Τα σχόλια σου είναι πολύ βοηθητικά, τουλάχιστον για να ξέρω αν αξίζει να επενδύσω σε χρόνο κ χρήμα να το ψάξω περισσότερο με έναν δικηγόρο. Μπορεί να μην διαβάζω σωστά κάτι κ να μου αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο μη αποζημίωσης του μεσιτη να λήξουν όλα. Φοβερό πάντως ότι αυτή η υπόδειξη ευκαιρίας κοστολογειται 2% + ΦΠΑ για το τίποτα...
kirileman Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 4 minutes ago, alkoulaki said: Γράφει 2ο όροφο κ τμ - που είναι ίδια μεταξύ 2,3,4ου. Ο 1ος που μου έστειλε σχέδια είναι μεγαλύτερος, που δε με ενδιαφέρει. Ξεκάθαρο για την υπόδειξη ευκαιρίας, ευχαριστώ. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος όρος που να περικλείει κ τα υπόλοιπα διαμερίσματα της ίδια πολυκατοικίας, πχ ότι είτε πάρω το συγκεκριμένο είτε άλλο στην ίδια διεύθυνση, πάλι έγινε με δική του υπόδειξη. Γιατί άλλη ενέργεια προς την κατάρτιση σύμβασης αγοράς δεν έχει γίνει. Αν υπάρχει, είναι πάνω στην εντολή που έχεις. Αν δεν αναφέρει κάτι, νομίζω ότι έχει λήξει το θέμα. Αμοιβή δικαιούται μόνο αν αγοράσεις το διαμέρισμα 2ου.
alkoulaki Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 17 λεπτά πριν, kirileman είπε Αν υπάρχει, είναι πάνω στην εντολή που έχεις. Αν δεν αναφέρει κάτι, νομίζω ότι έχει λήξει το θέμα. Αμοιβή δικαιούται μόνο αν αγοράσεις το διαμέρισμα 2ου. Σου είμαι ευγνώμων. Καλό βράδυ!
Morosana Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 3 ώρες πριν, liopyr είπε Οι μεσίτες είναι ένα από τα πιο παρασιτικά επαγγέλματα που υπάρχουν. Θα μπορούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά και να παρέχουν μία υπηρεσία και να πληρωθούν για αυτή. Αντί για αυτό, λειτουργούν ως νταβατζήδες του real estate. Αν είσαι εργολάβος / ιδιοκτήτης και νοικιάζεις / πουλάς κάτι, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε ένα μεσίτη να σου βρει αγοραστή / ενοικιαστή και να τον πληρώσεις για την υπηρεσία του. Αποκλειστικά εσύ, καθώς εσύ ζήτησες αυτή την υπηρεσία. Αν θέλεις να αγοράσεις σπίτι και δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με αυτό, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν μεσίτη και όταν σου βρει αυτό που θέλεις να τον πληρώσεις για την υπηρεσία που σου προσέφερε. Όλα καλά και εδώ. Εγώ, που αφιερώνω χρόνο να ψάχνω σπίτια στην ΧΕ και στους σπιτόγατους και που πηγαίνω βόλτες σε όλη την Αθήνα να τα δω από κοντά, για ποιο να πληρώσω την μεσιτική αμοιβή ενός μεσίτη που επέλεξε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου; Ποια ακριβώς υπηρεσία έχει προσφέρει σε εμένα πρακτικά; Καμία. Απλά πατάνε στην ανάγκη του κόσμου να βρει σπίτι. Αυτό που αναφέρεις στο τέλος @alkoulaki είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ψαρεύουν πελατεία. Αφήνουν ανενεργές αγγελίες (που συνήθως μοιάζουν και καλές ευκαιρίες) για πάντα, ο κόσμος τους παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει, και λένε "Α δυστυχώς δεν το πουλάει τελικά, αλλά έχουμε να σας δείξουμε άλλες περιπτώσεις" [..], εσύ λες ναι, γιατί όχι αφού θα τα πληρώσω έτσι κι αλλιώς τα κερατιάτικα, και ζούνε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα. Εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά και ξαναλέω δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση με τον κλαδο. Ζήτησε ένα ακίνητο που ενώ δεν ήταν διαθέσιμο πρότεινε κάτι άλλο που μάλιστα ήταν και καλύτερο ώντας νεόδμητο και προσπαθεί λόγω ενός τυπογραφικού να γλιτώσει την αμοιβή σε κάτι που δεν θα το έβρισκε ποτέ αν δεν υπήρχε αυτός. Στα μάτια μου άλλος είναι το παράσιτο.
moure Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Το ότι ο μεσίτης μπορεί να έκανε πατάτα και έτσι εσύ να μπορείς να γλιτώσεις την αμοιβή του είναι είναι ένα γεγονός. Μην προσπαθείς όμως να πείσεις εμάς αλλά και τον εαυτό σου ότι αυτό που κάνεις είναι σωστό και ηθικό.Δεν ήταν ο μεσίτης τυπικός και εσύ ψάχνεις τρόπο να του φας τα λεφτά χωρίς να έχεις πρόβλημα,end of story.
MauroPaltoudias Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 7 hours ago, alkoulaki said: Νομίζω αυτό θέλει να πει η ανάρτηση είναι ότι κάποιος που ψάχνει σοβαρά, αφιερώνει χρόνο κ κόπο για να ψαξει/ξεχωρίσει αγγελίες, να κανονίσει ραντεβου, παίρνει τηλέφωνα που έχουν κόστος, πάει να δει σπίτια, να μιλήσει με πωλητές, ιδιοκτητες, μεσιτες κτλ. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αν αυτές ήταν εργατοώρες κ πληρώνονταν, τότε αυτό θα ήταν χιλιάδες ευρώ, δεδομένου ότι σίγουρα στη δική μου περίπτωση τουλαχιστον οι ώρες που έχουν αφιερωθεί, είναι ισάξιες ημιαπασχολησης επί σειρά μηνών. Επειδή είμαι ακριβώς στην ίδια χρονική φάση (ήτοι αναζήτησης ακινήτου για αγορά) και επειδή τυγχάνει να είμαι και πολ. μηχ., σε καμία περίπτωση η αναζήτηση ακινήτου δεν αγγίζει αυτές τις κάποιες χιλιάδες ευρώ. Εξοϋ και η εύλογη απορία μου. Βέβαια, στον διαδικτυακό καφενέ του insomnia, κάποιος που ασχολείται με υπολογιστές και μνήμες, έχει σαφέστατα την εμπειρία και τη γνώση από όλο γενικά το φάσμα της καθημερινότητας (από εξώδικα και δικηγόρους, μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής)... 4
alkoulaki Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, moure είπε Το ότι ο μεσίτης μπορεί να έκανε πατάτα και έτσι εσύ να μπορείς να γλιτώσεις την αμοιβή του είναι είναι ένα γεγονός. Μην προσπαθείς όμως να πείσεις εμάς αλλά και τον εαυτό σου ότι αυτό που κάνεις είναι σωστό και ηθικό.Δεν ήταν ο μεσίτης τυπικός και εσύ ψάχνεις τρόπο να του φας τα λεφτά χωρίς να έχεις πρόβλημα,end of story. Δε νομίζω ότι προσπάθησα να πείσω κανέναν γύρω από την ηθική του θέματος, ούτε ζήτησα απόψεις γύρω από αυτό. Μάλιστα τόνισα ότι οι περισσότερες απαντήσεις που έχω λάβει μιλούν για το ηθικό κομμάτι, ενώ εγώ ρωτούσα για το πρακτικό ή/και νομικό κομμάτι της υπόθεσης. Κ γιατί να μην είναι δλδ τυπικός ο μεσιτης στη δουλειά του αλλά εγώ να πρέπει να καταβαλω το ποσό που ζητά? 7 ώρες πριν, Morosana είπε Εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά και ξαναλέω δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση με τον κλαδο. Ζήτησε ένα ακίνητο που ενώ δεν ήταν διαθέσιμο πρότεινε κάτι άλλο που μάλιστα ήταν και καλύτερο ώντας νεόδμητο και προσπαθεί λόγω ενός τυπογραφικού να γλιτώσει την αμοιβή σε κάτι που δεν θα το έβρισκε ποτέ αν δεν υπήρχε αυτός. Στα μάτια μου άλλος είναι το παράσιτο. Αυτή είναι μια οπτική, σαφώς κ δεκτό. Ναι είμαι παράσιτο. Είναι ταυτόχρονα κ μια υπεραπλουστευση του ζητήματος, στα δικά μου ματιά. Νομίζω όμως ότι το ερώτημα δεν ξεκινήσε από το ποιος είναι το παράσιτο ανάμεσα στους 2, αλλά αν υπάρχει τυπικά (πέρα από την ηθικη) ζήτημα για απόδοση αμοιβής ή οχι. Έχετε να προτείνετε κάτι πάνω σε αυτό? Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2024 από alkoulaki
Doubt Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) Ο κατασκευαστής το έχει "δώσει" όλο το ακίνητο αποκλειστικά σε ένα μεσιτικό; Αν όχι και τα έχετε βρει μεταξύ σας, δεν βλέπω κάποιο θέμα. Ούτε έχετε καμία υποχρέωση να ανακοινώσετε στο μεσιτικό ποιος είναι ο αγοραστής. (και σιγά μην ασχοληθεί για να μάθει) Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2024 από Doubt
alkoulaki Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 8 λεπτά πριν, Doubt είπε Ο κατασκευαστής το έχει "δώσει" όλο το ακίνητο αποκλειστικά σε ένα μεσιτικό; Αν όχι και τα έχετε βρει μεταξύ σας, δεν βλέπω κάποιο θέμα. Ούτε έχετε καμία υποχρέωση να ανακοινώσετε στο μεσιτικό ποιος είναι ο αγοραστής. (και σιγά μην ασχοληθεί για να μάθει) Όχι, δε το έχει δώσει αποκλειστικά σε αυτό το μεσιτικό. Νομίζω ότι υποχρεούμαι σύμφωνα με την εντολή να του ανακοινώσω μέχρι κ 1 ημέρα πριν την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας, αλλιώς έχει αξιώσεις. Θεωρώ απίθανο να μην μάθει ποτέ ο μεσίτης ότι τελικά αγοράσαμε άλλον όροφο..
fmarkos Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 17 ώρες πριν, alkoulaki είπε Καλησπέρα σας! Πρόσφατα ήρθα σε επικοινωνία με έναν μεσιτη με αφορμή ένα ακίνητο που ειδα σε αγγελια στην ΧΕ. Όταν βρεθήκαμε, υπέγραψα την εντολή υπόδειξης όπου αναγράφονται 3 ακίνητα σε διαφορετικές διευθύνσεις, που ταίριαζαν στις ανάγκες μας. Στην διεύθυνση Α αναγράφει το κόστος του διαμερίσματος την αμοιβή του, για τον 2ο όροφο. Φτάνοντας στην οικοδομή για να το δουμε, ο εργολάβος δεν είχε αφήσει τα κλειδιά, οπότε δεν ανεβήκαμε ποτέ στον όροφο ούτε είδαμε κάτι άλλο πέρα από την πυλωτή. Μου απεστειλε ένα screenshot μέσω viber με τα σχέδια του 1ου ορόφου, λεγοντας ότι όλοι οι όροφοι είναι ίδιοι. Εμείς τελικά ενδιαφερόμαστε για τον 3ο ή πιθανά κ 4ο όροφο, αλλά δε το επικοινώνησαμε στον μεσιτη. Βρήκα τον κατασκευαστή κ στη σελίδα του το αρχείο των σχεδίων του διαμερίσματος, το οποίο είναι κ κάποια τετραγωνικά μικρότερο από τον 1ο όροφο που έχω σε σχέδια από τον μεσιτη (ενώ είπε ότι ίδια ολα). Θέλω να παρακακαμψω τον μεσιτη, καθώς θα διαπραγμάτευτω ιδιωτικά την τιμή για την αγορά του 3ου ή 4ου. Τι δικαίωμα για αμοιβή έχει ο μεσιτης, δεδομένου ότι τελικά δεν μας έδειξε το σπίτι και δεν ενδιαφερόμαστε για τον όροφο που αναγράφεται στην εντολη? Με τον μεσίτη έχεις υπογράψει για 2ο όροφο, εσύ αγοράζεις 3ο ή 4ο όποτε δεν μπορεί να έχει κάποια απαίτηση από εσένα. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Moderators Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 17 hours ago, alkoulaki said: Τι δικαίωμα για αμοιβή έχει ο μεσιτης, δεδομένου ότι τελικά δεν μας έδειξε το σπίτι και δεν ενδιαφερόμαστε για τον όροφο που αναγράφεται στην εντολη? Όταν υπογράφεις εντολή υπόδειξης, αναγράφεται επάνω η διεύθυνση του ακινήτου, ο όροφος, τα τετραγωνικά, γενικά κάποια στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο που σας υποδεικνύει. Αν κάτι από αυτά είναι διαφορετικό, τότε μιλάμε για κάποιο άλλο ακίνητο, για το οποίο προφανώς και δεν δικαιούται μεσιτική αμοιβή. 4
kirileman Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2024 1 hour ago, Doubt said: Ο κατασκευαστής το έχει "δώσει" όλο το ακίνητο αποκλειστικά σε ένα μεσιτικό; Αν όχι και τα έχετε βρει μεταξύ σας, δεν βλέπω κάποιο θέμα. Ούτε έχετε καμία υποχρέωση να ανακοινώσετε στο μεσιτικό ποιος είναι ο αγοραστής. (και σιγά μην ασχοληθεί για να μάθει) Και αποκλειστικά να το είχε δώσει, αυτό δεν ενδιαφέρει τον αγοραστή. Ο πωλητής θα οφείλει αμοιβή και μόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί συσχετίζουν 2 διαφορετικές και ανεξάρτητες συμβάσεις (ανάθεση από πωλητή και υπόδειξη σε αγοραστή).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα