Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι μεσίτες είναι ένα από τα πιο παρασιτικά επαγγέλματα που υπάρχουν.

Θα μπορούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά και να παρέχουν μία υπηρεσία και να πληρωθούν για αυτή. Αντί για αυτό, λειτουργούν ως νταβατζήδες του real estate.

Αν είσαι εργολάβος / ιδιοκτήτης και νοικιάζεις / πουλάς κάτι, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε ένα μεσίτη να σου βρει αγοραστή / ενοικιαστή και να τον πληρώσεις για την υπηρεσία του. Αποκλειστικά εσύ, καθώς εσύ ζήτησες αυτή την υπηρεσία.

Αν θέλεις να αγοράσεις σπίτι και δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με αυτό, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν μεσίτη και όταν σου βρει αυτό που θέλεις να τον πληρώσεις για την υπηρεσία που σου προσέφερε. Όλα καλά και εδώ.

Εγώ, που αφιερώνω χρόνο να ψάχνω σπίτια στην ΧΕ και στους σπιτόγατους και που πηγαίνω βόλτες σε όλη την Αθήνα να τα δω από κοντά, για ποιο να πληρώσω την μεσιτική αμοιβή ενός μεσίτη που επέλεξε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου; Ποια ακριβώς υπηρεσία έχει προσφέρει σε εμένα πρακτικά; Καμία. Απλά πατάνε στην ανάγκη του κόσμου να βρει σπίτι.

Αυτό που αναφέρεις στο τέλος @alkoulaki είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ψαρεύουν πελατεία. Αφήνουν ανενεργές αγγελίες (που συνήθως μοιάζουν και καλές ευκαιρίες) για πάντα, ο κόσμος τους παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει, και λένε "Α δυστυχώς δεν το πουλάει τελικά, αλλά έχουμε να σας δείξουμε άλλες περιπτώσεις" [..], εσύ λες ναι, γιατί όχι αφού θα τα πληρώσω έτσι κι αλλιώς τα κερατιάτικα, και ζούνε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.

• Like 12
  • Thanks 2
  • Haha 2
  • Απαντ. 142
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Thatsall είπε

Το θέμα είναι ότι σας προτάθηκε κάτι που φαινομενικά σας έκανε και υπογράψατε, χωρίς πριν να συζητήσετε τις λεπτομέρειες και όπως είπε σοφά η frau Merkel, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες!

Θα σας συμβούλευα να μην προχωρήσετε σε αγορά και απόκρυψη της απο τον μεσίτη. Μια διαπραγμάτευση της αμοιβής του πριν προχωρήσετε με τον κατασκευαστή πιθανότατα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα απο μια δικαστική διένεξη.

Δεν μπορούσατε να το πείτε καλύτερα- devil is in the details! Αυτό ισχύει κ για τις δύο πλευρές!

Εκ των υστέρων, αν με ειχε πλησιάσει ο μεσιτης ειλικρινώς κ μου έλεγε ότι θα δούμε μόνο διαμερίσματα που χτίζονται από τεχνική εταιρεία τωρα, θα είχα αρνηθεί- αλλά δεν είχα την ψύχραιμη σκέψη να το κάνω τότε. 

Εξετάζω κ το σενάριο αυτό, να διαπραγμάτευτω ανοιχτά την αμοιβή του αλλά δε σας κρύβω τη δυσαρέσκεια μου να το κάνω, θεωρώντας ότι η υλοποίηση της δουλειάς του δεν έγινε σωστά. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

Ένας δικηγόρος θα το λύσει. Σκέφτομαι επίσης πολύ ανοιχτά να εξηγήσω στον κατασκευαστή (μιας κ *νομιζω*, δε το λέω με σιγουρια) ότι κ εκείνος αποδίδει αντίστοιχη προμήθεια κ ίσως έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, γνωρίζει, κ πιθανά να τον συμφερει να πάρει όλο το χρηματικό ποσό για εκείνον, μιας κ ίσως είναι εκτεθειμένος κ αυτος.

5 λεπτά πριν, liopyr είπε

Οι μεσίτες είναι ένα από τα πιο παρασιτικά επαγγέλματα που υπάρχουν.

Θα μπορούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά και να παρέχουν μία υπηρεσία και να πληρωθούν για αυτή. Αντί για αυτό, λειτουργούν ως νταβατζήδες του real estate.

Αν είσαι εργολάβος / ιδιοκτήτης και νοικιάζεις / πουλάς κάτι, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε ένα μεσίτη να σου βρει αγοραστή / ενοικιαστή και να τον πληρώσεις για την υπηρεσία του. Αποκλειστικά εσύ, καθώς εσύ ζήτησες αυτή την υπηρεσία.

Αν θέλεις να αγοράσεις σπίτι και δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με αυτό, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν μεσίτη και όταν σου βρει αυτό που θέλεις να τον πληρώσεις για την υπηρεσία που σου προσέφερε. Όλα καλά και εδώ.

Εγώ, που αφιερώνω χρόνο να ψάχνω σπίτια στην ΧΕ και στους σπιτόγατους και που πηγαίνω βόλτες σε όλη την Αθήνα να τα δω από κοντά, για ποιο να πληρώσω την μεσιτική αμοιβή ενός μεσίτη που επέλεξε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου; Ποια ακριβώς υπηρεσία έχει προσφέρει σε εμένα πρακτικά; Καμία. Απλά πατάνε στην ανάγκη του κόσμου να βρει σπίτι.

Αυτό που αναφέρεις στο τέλος @alkoulaki είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ψαρεύουν πελατεία. Αφήνουν ανενεργές αγγελίες (που συνήθως μοιάζουν και καλές ευκαιρίες) για πάντα, ο κόσμος τους παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει, και λένε "Α δυστυχώς δεν το πουλάει τελικά, αλλά έχουμε να σας δείξουμε άλλες περιπτώσεις" [..], εσύ λες ναι, γιατί όχι αφού θα τα πληρώσω έτσι κι αλλιώς τα κερατιάτικα, και ζούνε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.

Ευχαριστώ πολύ που το λες! Ακριβώς αυτό!

Κ εγώ έχω φάει άπειρο χρόνο να βλέπω αγγελίες, Google maps για να ψάχνω τις τοποθεσίες, ιδιοκτητες, τηλέφωνα, email κτλ κτλ.

Με ενοχλεί πολύ αυτό το νταβαντζιλικι για 0 δουλειά- δεν έχω πρόβλημα με τα λεφτά (όχι ότι μου περισσεύουν αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις πως το λεω). Ειδικά σε αυτή την περίπτωση που νιώθω ότι κ εκείνος έκανε κυριολεκτικά κακή δουλειά. Κ αν υπάρχει τρόπος να μην πληρώσω την κακή δουλειά, θα το ψάξω. 

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
5 hours ago, alkoulaki said:

Καλησπέρα σας!

Πρόσφατα ήρθα σε επικοινωνία με έναν μεσιτη με αφορμή ένα ακίνητο που ειδα σε αγγελια στην ΧΕ. Όταν βρεθήκαμε, υπέγραψα την εντολή υπόδειξης όπου αναγράφονται 3 ακίνητα σε διαφορετικές διευθύνσεις, που ταίριαζαν στις ανάγκες μας.

Στην διεύθυνση Α αναγράφει το κόστος του διαμερίσματος την αμοιβή του,  για τον 2ο όροφο. Φτάνοντας στην οικοδομή για να το δουμε, ο εργολάβος δεν είχε αφήσει τα κλειδιά, οπότε δεν ανεβήκαμε ποτέ στον όροφο ούτε είδαμε κάτι άλλο πέρα από την πυλωτή. Μου απεστειλε ένα screenshot μέσω viber με τα σχέδια του 1ου ορόφου, λεγοντας ότι όλοι οι όροφοι είναι ίδιοι.

Εμείς τελικά ενδιαφερόμαστε για τον 3ο ή πιθανά κ 4ο όροφο, αλλά δε το επικοινώνησαμε στον μεσιτη. Βρήκα τον κατασκευαστή κ στη σελίδα του το αρχείο των σχεδίων του διαμερίσματος, το οποίο είναι κ κάποια τετραγωνικά μικρότερο από τον 1ο όροφο που έχω σε σχέδια από τον μεσιτη (ενώ είπε ότι ίδια ολα).

Θέλω να παρακακαμψω τον μεσιτη, καθώς θα διαπραγμάτευτω ιδιωτικά την τιμή για την αγορά του 3ου ή 4ου.

Τι δικαίωμα για αμοιβή έχει ο μεσιτης, δεδομένου ότι τελικά δεν μας έδειξε το σπίτι και δεν ενδιαφερόμαστε για τον όροφο που αναγράφεται στην εντολη?

Δικαιούται αμοιβή μόνο για τα ακίνητα για τα οποία υπογράψατε. Ας πρόσεχε.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Morosana είπε

Δυστυχώς δεν έχω τόσες γνώσεις στο θέμα των μεσιτικών ούτε δουλειά μου είναι απλά θυμάμαι πως το έχω δει γραμμένο σε εντολή που έχω υπογράψει. Πάντως δύσκολο το βλέπω να  αποφεύγεις πληρωμή. Μπορείς να πεις πχ δεν σου δίνω 10 γιατί με ενδιαφέρει ένα άλλο ακίνητο στην ίδια πολυκατοικία που με πηγές αλλά δεν υπέγραψα για αυτο και να του προτείνεις τα μισά χρήματα σαν καλή πίστη και τότε θα δεις που θα πάει η δουλειά.

Σ'ευχαριστω που αφιερωσες χρόνο. Ναι, είναι ένα σενάριο που σκέφτομαι κ αυτό, θα ήταν ιδανικό να έχω κ εγώ από την πλευρά μου τη σιγουριά ν του πω 'τόσα έχω, δεν ειναι το σπίτι που μου εδειξες, έλα να τα βρούμε στη μέση' κ τέλος. 

Δημοσ.
1 minute ago, alkoulaki said:

Δεν μπορούσατε να το πείτε καλύτερα- devil is in the details! Αυτό ισχύει κ για τις δύο πλευρές!

Εκ των υστέρων, αν με ειχε πλησιάσει ο μεσιτης ειλικρινώς κ μου έλεγε ότι θα δούμε μόνο διαμερίσματα που χτίζονται από τεχνική εταιρεία τωρα, θα είχα αρνηθεί- αλλά δεν είχα την ψύχραιμη σκέψη να το κάνω τότε. 

Εξετάζω κ το σενάριο αυτό, να διαπραγμάτευτω ανοιχτά την αμοιβή του αλλά δε σας κρύβω τη δυσαρέσκεια μου να το κάνω, θεωρώντας ότι η υλοποίηση της δουλειάς του δεν έγινε σωστά. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

Ένας δικηγόρος θα το λύσει. Σκέφτομαι επίσης πολύ ανοιχτά να εξηγήσω στον κατασκευαστή (μιας κ *νομιζω*, δε το λέω με σιγουρια) ότι κ εκείνος αποδίδει αντίστοιχη προμήθεια κ ίσως έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, γνωρίζει, κ πιθανά να τον συμφερει να πάρει όλο το χρηματικό ποσό για εκείνον, μιας κ ίσως είναι εκτεθειμένος κ αυτος.

Θα επιστρέψω στην πρώτη μου διαπίστωσή.. Δεν έχετε την γνώση του πως λειτουργεί η αγορά και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την πλήρη εικόνα - και γιατί να την έχετε άλλωστε? δεν είστε υποχρεωμένος/η.

Προσωπικά δεν θα ξεκίνούσα την σχέση μου με έναν επαγγελματία που έκτισε το σπίτι μου, που θα πρέπει να μου λύσει όποιο πρόβλημα ενδεχομένως παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον, που θα συντάξει το καταστατικό και που ίσως διατηρήσει και κάποια ιδιοκτησία στην οικοδομή, με μια πρόταση "να τον πετάξουμε έξω αυτόν" Δεν είναι αυτή η πρώτη εντύπωση που θα ήθελα να δώσω.

Απο την άλλη αν ο κατασκευαστής δεχόταν την πρόταση, ίσως να μην ήθελα να αγοράσω σπίτι που έφτιαξε αυτός

if you catch my drift

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, kirileman είπε

Δικαιούται αμοιβή μόνο για τα ακίνητα για τα οποία υπογράψατε. Ας πρόσεχε.

Εκεί στέκομαι κ εγώ! Δεν μπορώ να καταλάβω πως δικαιούται αμοιβή 'από σποντα'. Έχει αναγραψει ξεκαθαρα το διαμέρισμα για το οποίο δικαιούται αμοιβή κ δεν είναι αυτό που θέλω τελικά. 

Το γράφεις με κάποια γνώση στο αντικείμενο αυτό που λες ή είναι η προσωπική σου άποψη?

3 λεπτά πριν, Thatsall είπε

Θα επιστρέψω στην πρώτη μου διαπίστωσή.. Δεν έχετε την γνώση του πως λειτουργεί η αγορά και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την πλήρη εικόνα - και γιατί να την έχετε άλλωστε? δεν είστε υποχρεωμένος/η.

Προσωπικά δεν θα ξεκίνούσα την σχέση μου με έναν επαγγελματία που έκτισε το σπίτι μου, που θα πρέπει να μου λύσει όποιο πρόβλημα ενδεχομένως παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον, που θα συντάξει το καταστατικό και που ίσως διατηρήσει και κάποια ιδιοκτησία στην οικοδομή, με μια πρόταση "να τον πετάξουμε έξω αυτόν" Δεν είναι αυτή η πρώτη εντύπωση που θα ήθελα να δώσω.

Απο την άλλη αν ο κατασκευαστής δεχόταν την πρόταση, ίσως να μην ήθελα να αγοράσω σπίτι που έφτιαξε αυτός

if you catch my drift

Καταλαβαίνω αυτό που λέτε- κ όχι δεν έχω γνώση εξ'ολοκλήρου της αγοράς, αλλιώς δε θα ήμουν εδώ. Δεν το βρίσκω κακό αυτό.

Αυτό που λέτε θα το προκαλέσω ευγενικά, λεγοντας ότι όλα είναι θέμα προσφοράς κ ζήτησης. Αν δεν παρω εγώ το διαμέρισμα αυτό, θα πουληθεί άμεσα? Κ αν δεν? Αρκετοί κατασκευαστες ολοκληρωνουν μια πολυκατοικια με αυτα που παιρνουν απο την αγοραστη σταδιακα - έχει χρηματικό απόθεμα?

Μπορεί η συνεργασία του με τον μεσιτη/μεσιτικό να μην είναι εξίσου σημαντική αυτή τη στιγμή- καθώς μεσιτικά υπάρχουν πολλά για να συνεργαστεί. Έχει εξίσου πολλούς αγοραστές? Ή μπορεί να βλέπει κ εκείνος τον μεσιτη σαν 'αναγκαίο κακο' κ η έλλειψη σωστής εντολής υποδειξης να τον βολεύει εξίσου. Δεν ξέρω, ειλικρινά.

Όλα αυτά είναι σκέψεις- τπτ δεν είναι γραμμένο σε πέτρα.. γιαυτό άλλωστε κάνουμε κ τη κουβέντα αυτή εδώ :-)

Δημοσ.
19 minutes ago, alkoulaki said:

Εκεί στέκομαι κ εγώ! Δεν μπορώ να καταλάβω πως δικαιούται αμοιβή 'από σποντα'. Έχει αναγραψει ξεκαθαρα το διαμέρισμα για το οποίο δικαιούται αμοιβή κ δεν είναι αυτό που θέλω τελικά. 

Το γράφεις με κάποια γνώση στο αντικείμενο αυτό που λες ή είναι η προσωπική σου άποψη?

Το 1ο.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, kirileman είπε

Το 1ο.

Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση. 

Πρέπει να ψάξω στα ψιλά γράμματα με ένα δικηγόρο για το αν έχει δικαίωμα να ζητήσει αμοιβή για διαμέρισμα στην ίδια διεύθυνση? Μπορεί να αναγράφεται κάπου αλλού κάτι που να με δεσμεύει, αν γνωρίζεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 minutes ago, alkoulaki said:

Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση. 

Πρέπει να ψάξω στα ψιλά γράμματα με ένα δικηγόρο για το αν έχει δικαίωμα να ζητήσει αμοιβή για διαμέρισμα στην ίδια διεύθυνση? Μπορεί να αναγράφεται κάπου αλλού κάτι που να με δεσμεύει, αν γνωρίζεις?

Χωρίς εντολή και με το τηλέφωνο του κατασκευαστή δημοσιευμένο, καλή τύχη του εύχομαι στο να αποδείξει ότι από δικές του ενέργειες αγόρασες το συγκεκριμένο ακίνητο. Βέβαια, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος για την απόφαση ενός δικαστηρίου, αν καταλήξει εκεί η υπόθεση.

Επεξ/σία από kirileman
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, kirileman είπε

Χωρίς εντολή και με το τηλέφωνο του κατασκευαστή δημοσιευμένο, καλή τύχη του εύχομαι στο να αποδείξει ότι από δικές του ενέργειες αγόρασες το συγκεκριμένο ακίνητο. Βέβαια, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος για την απόφαση ενός δικαστηρίου, αν καταλήξει εκεί η υπόθεση.

Μπορώ να ρωτήσω περισσότερα για αυτό?

Καταλαβαίνω ότι εφόσον το τηλ του κατασκευαστή είναι δημοσιευμένο (ταμπέλα στην οικοδομή) ΚΑΙ επειδή δεν μας έδειξε τελικά το σπίτι, ίσως έχω ένα λόγο να του αρνηθώ την αμοιβή. Από την άλλη, η εντολή υποδειξης δεν με δεσμεύει? Εννοώ ότι όντως υπέδειξε ένα ακίνητο στην διεύθυνση αυτή- από το δρόμο όμως..

Δημοσ.

Το σωστό θα ήταν ο μεσίτης πάνω στην εντολή υπόδειξης να έχει έναν πίνακα με όλα τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση στην συγκεκριμένη οικοδομή και τις τιμές τους. Από τη στιγμή που δε το έκανε, κακό δικό του δυστυχώς.

Δικαστικά φυσικά και μπορεί να σας πάει, το τι αμοιβή θα επιδικάσει (αν το κερδίσει) ως νόμιμη αποζημίωση το δικαστήριο είναι μία άλλη ιστορία.

Η καλύτερη λύση για μένα είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, να κάνετε μία συζήτηση για μείωση της μεσιτικής αμοιβής για όλους τους λόγους που προαναφέρατε, παρά να μπλέξετε με δικαστήριο με αμφίβολη απόφαση για τον καθένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, alkoulaki said:

Μπορώ να ρωτήσω περισσότερα για αυτό?

Καταλαβαίνω ότι εφόσον το τηλ του κατασκευαστή είναι δημοσιευμένο (ταμπέλα στην οικοδομή) ΚΑΙ επειδή δεν μας έδειξε τελικά το σπίτι, ίσως έχω ένα λόγο να του αρνηθώ την αμοιβή. Από την άλλη, η εντολή υποδειξης δεν με δεσμεύει? Εννοώ ότι όντως υπέδειξε ένα ακίνητο στην διεύθυνση αυτή- από το δρόμο όμως..

Αν η εντολή γράφει πχ 2ο όροφο και εσύ αγοράσεις τον 3ο, δεν έχεις πρόβλημα. Αν δε γράφει όροφο και τα διαμερίσματα είναι ίδιας επιφάνειας, τότε έχεις. Το ότι στο έδειξε από τον δρόμο δεν έχει καμία σημασία, υπόδειξη ευκαιρίας λέγεται. Το θέμα, λοιπόν, είναι τι γράφει η εντολή.

Επεξ/σία από kirileman
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, greekfragma said:

ή μήπως βρήκατε κάτι που όντως αξίζει και σας γλίτωσε χιλιάδες ευρώ σε ώρες μέρες και κόπο για να βρείτε κάτι αντίστοιχο;

Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό (μεμονωμένα ή σωρρευτικά) που θα κόστιζε χιλιάδες ευρώ σε ώρες και μέρες; Πώς ακριβώς ποσοτικοποιείται η αναζήτηση (εάν αυτό εννοείται στην παραπάνω διατύπωση) που θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ευρώ; Χάριν υπερβολής το αναφέρετε ή κυριολεκτείτε;

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Haha 1
Δημοσ.

Για να καταλάβω τελικά. Ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας είχε ή όχι συνεργασία με το συγκεκριμένο μεσίτη; Αν ναι πληρώνεις. Αν όχι και ο κύριος μεσίτης είχε σταμπάρει από το δρόμο την ταμπέλα "πωλούνται διαμερίσματα" και δεν είχε εντολή από τον κατασκευαστή/πωλητή, τότε δεν υπάρχει ανάθεση από τον πωλητή και εσύ δεν έχεις καμία υποχρέωση.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, June είπε

Το σωστό θα ήταν ο μεσίτης πάνω στην εντολή υπόδειξης να έχει έναν πίνακα με όλα τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση στην συγκεκριμένη οικοδομή και τις τιμές τους. Από τη στιγμή που δε το έκανε, κακό δικό του δυστυχώς.

Δικαστικά φυσικά και μπορεί να σας πάει, το τι αμοιβή θα επιδικάσει (αν το κερδίσει) ως νόμιμη αποζημίωση το δικαστήριο είναι μία άλλη ιστορία.

Η καλύτερη λύση για μένα είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, να κάνετε μία συζήτηση για μείωση της μεσιτικής αμοιβής για όλους τους λόγους που προαναφέρατε, παρά να μπλέξετε με δικαστήριο με αμφίβολη απόφαση για τον καθένα.

Ωραία, ξεκάθαρο, ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή κ τη συμμετοχή!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...